Семејства птици

Ibis / Theristicus caudatus со бел врат

Pin
Send
Share
Send
Send


Студија за историја

Ибисот со бел врат (латински Theristicus caudatus) е јужноамериканска птица од семејството ибис.

Ширење

Ибисот со бел врат е вообичаен на северниот брег на Јужна Америка, од Колумбија и Венецуела до Гвајана. На југ, областа на дистрибуција се протега низ Бразил до Мато Гросо и северна Аргентина и Уругвај. Птиците претпочитаат отворени предели, како и речни брегови, морски брегови и мочуришта. Сепак, тие често може да се набудуваат на голема оддалеченост од водни тела, на пример, на изгорени полиња.

Изглед

Ибис со бел врат од 71 до 76 см. Главата и вратот се кафеави, круната е потемна, вратот е полесен. Крилјата се сиви, белузлави на рабовите. Клунот свиткан е темно сив, нозете се црвени. Постои црн пердув зад клунот и околу очите. Ибисот со бел врат е сличен на пердувот со ибисот со еднаква големина на црно лице, само вратот е полесен и се издвојува белата површина на крилјата.

Структурни карактеристики

Не постои изразен сексуален диморфизам. Младите птици имаат лента кафеав врат. Подвидот Theristicus hyperorius има поблед врат и помалку бело на крилјата.

Репродукција

Птицата се гнезди на дрвја или на карпи, почесто во слободни колонии. Во спојката има од 2 до 4 јајца.

Храна

Ибисот со бел врат се храни со црви, бивалви, ракови, големи инсекти, полжави, водоземци и мали цицачи.

Број

IUCN ги класифицира видовите како не загрозени, а според светската популација се проценува помеѓу 25.000 и 100.000 лица.

Pin
Send
Share
Send
Send