Семејства птици

Малабар Финч (Vfkf, fhcrfz fvflbyf)

Pin
Send
Share
Send
Send


Карл Линеус, кој го опиша видот во 1758 година, го припишуваше на вкрстените сметки, давајќи го специфичното име Локсиа малабарика, а видот подоцна беше доделен на семејството на ткајачи на перки и во 1862 година го доби генеричкото име Еводика од Лудвиг Рајченбах во средината на во 20 век, лакот од Малабар, кој живееше во Азија, беше изолиран како посебен вид од кантаните Euodice cantans2 со сребро-сметка, населена во Африка во 1964 година, Колин Харисон докажува дека генетски претставниците на родот Eododica припаѓаат на родот Муни. Од тој момент, и малабар и сребро-фактурирани класични кроеви се класифицирани како претставници на родот Lonchura3

Www.zoo-ekzo.ru - Продажба на егзотични животни

Триколорна маркичка или папагал(Erythrura trichroa)

Семејство - ткајачи на перки

Род - ситни папагали

Изглед

Светли тропски бои во перјето на птиците, толку неопходни во екваторијалниот појас за таинствен начин на живот, ги разликуваат овие птици од другите сипки во нивното чување кафез. Наспроти позадината на трево-зелено тело, се издвојуваат виолетовата глава и црвената горна опашка. Пердувите на опашката се исто така црвени, но горната опашка е тапа, двете средни пердуви се издолжени. Пердувите на летот се кафеави, сметката е црна, нозете се светло-кафеави. Theенката и мажот се обоени скоро исти - тешко е за неискусен аматер да прави разлика помеѓу нив. Сепак, внимателно гледајќи, ќе забележите дека виолетовата „маска“ од женката е нешто помала и малку затемнета од машката.

Theенката не пее, таа е помала по големина, што, сепак, не може секогаш да се открие со визуелен преглед на птиците. Исто така, се разликува во повеќе хоризонтална положба на телото. Кај младите птици, пердувот е тап, абдоменот е маслинесто зелен. Виолетовата боја на перјето на главата е или отсутна или е малку развиена. Клунот е светло-кафеав, полесен во основата.

Habивеалиште.

Областа на дистрибуција на папагали ја опфаќа територијата од југоисток на Азија до Нова Гвинеја, од северот на Австралија и до бројни острови во Пацификот. Неколку видови имаат исклучително мали области на дистрибуција. Така, на пример, папагалот со црно лице живее само на фиџискиот остров Вити Леву.

Природното живеалиште на сипагалките е влажна џунгла, бамбусови грмушки и ливади. Неколку видови населуваат во антропогени области како што се земјоделски површини и овоштарници. Храната на птиците обично се состои од семе од бамбус, едногодишни и повеќегодишни тревни растенија. Некои видови, како што е кралот, специјализираат исклучиво во семе од фикус. Инсектите и нивните ларви често ја надополнуваат диетата.

Начин на живот

Папагалските жилави живеат на планинските падини делумно обраснати со грмушки и дрвја, недалеку од вода, тие обично се наоѓаат на надморска височина од 800 m, но понекогаш се наоѓаат на надморска височина од 2400 m. Ова укажува на способноста на птиците да се прилагоди на постоењето на ниски температури. Тие живеат не само во диви шуми, туку и во паркови, покрај рабовите на насадите на култивирани растенија. Онаму каде што населението ја сече шумата, бројот на ситни папагали исто така се зголемува. Птиците се хранат со семе од разни треви. Тие често живеат на рабовите на тревни полиња или полиња со житни култури, каде што се чуваат во близина на дрвја и грмушки, во кои се кријат од опасност.

Папагалките ја поминуваат ноќта во густата круна на високи дрвја. Активноста за хранење во нив е забележана веќе половина час пред изгрејсонцето. Во тоа време, птиците летаат од гранка до гранка, движејќи се кон работ на чистината, каде што се хранат до 11 часот наутро. Најжешкиот период, од 11 до 15 часот, птиците го поминуваат во густи испреплетени гранки на дрвја и грмушки.

Нов период на активност за потрага по храна трае од 15 часа пред зајдисонце.

Во периодот што не се вгнездува, финките се чуваат во стада, по правило, во мали.

Со недостаток на храна, стадата се делат на помали и шетаат во потрага по хранливи места. За време на сезоната на парење, паровите се одделени од

стада и започнуваат да градат гнезда, кои се наоѓаат во густите круни на дрвјата, во нивниот засенчен дел.

Гнездо во форма на овал со странична дупка е направено од билки, лисја и разни растителни влакна. Однатре е наредено со меки треви и корени. Главниот период на гнездење трае од октомври до февруари. Во спојката има 3-6 бели јајца.

Чување во заробеништво

Овој вид е воведен во Европа во 1886 година, а во 1887 година први потомци се добиени од птици. Поради тешкотиите при испорака, во тој период увозот на сипаници во Европа беше редок, па започна тесно поврзано вкрстување, што доведе до слабеење на потомството, губење на нивната виталност. Единствениот вид увезен од Индонезија бил осилото (Erythruraprasina).

Во 50-60-тите, на европските пазари влегоа црвенокоси, трибојни, кратки опашки и други видови на папагали, кои беа увезени од Јапонија и директно од природни живеалишта.

Благодарение на ова, разни видови на финџи брзо се шират меѓу аматерите. Најчести од нив се трибојни и црвеноглави папагали. Ова беше олеснето со доволна леснотија при одгледување во заробеништво.

Во лето, тие можат да живеат во отворени куќишта, каде што успешно се размножуваат и издржуваат температури до -5 ° C и подолу. Во некои европски земји, птиците живеат во надворешни загради во текот на целата година.

Папагалските сипки се мирни и добро се согласуваат со другите птици надвор од сезоната на размножување. Во затворен простор, тие живеат добро во кафези или големи кафези. За неколку години чувавме ситни папагали во кафези со следниве големини: 100x50x60 cm, 100x40x40 cm, 90x60x70 cm. Птиците можат да се размножуваат во такви кафези. И уште една карактеристика при одржување на ситни папагали е потребата од секојдневно капење.

Диетата бара мека и зелена храна. Храната за жито е најдобро да се дава или незрела или зеле. Едноставно набудување откако им дадоа храна на прстите покажува дека птиците претпочитаат мека храна и само во нивно отсуство тие почнуваат да јадат жито. Посебно внимание треба да се посвети на исхраната на новопримените птици: на крајот на краиштата, тие можеа да дојдат кај нас од природата, бидејќи живееја во заробеништво само 1-2 месеци.

Експертите советуваат да додадат многу храна јајца од мравки, суви и никнувани семиња, сецкани пилешки јајца.

Потребно е постепено да се навикнуваат птиците на постојана храна, прво да се ограничи на зелената боја за да се избегне нарушување на гастроинтестиналниот тракт.

Триколорните папагали лесно се размножуваат. За да го направат ова, им требаат големи кафези долги најмалку 1 м. Во таков кафез е инсталирана кутија за гнездо или куќа. Влезната дупка може да биде мала - 5х5 см или 4х10 см слична на процеп. Подобро е да се инсталира куќата во горниот дел од кафезот, во аголот далеку од страната на експозицијата, добро покриена со смрека гранки или други густи гранки. Должината на дневните часови треба да биде најмалку 12-14 часа. Успехот на гнездење најмногу зависи од мажот, неговата активност,

Изглед

Малабар финиш е мала птица Должина на телото до 11,5 см, продолжена опашка станува клин од 4 до 5 см Крило во распон нешто повеќе од 5 см, должина на шепите до 2 см, конусен клун околу 1 см 5

Бојата на мажите и малку помалите жени е многу слична6 Пердуви на горниот дел од телото, вклучувајќи покривки, ситни и терцијарни пердуви, е земјено-кафеаво Основните примарни пердуви и врвовите на крилјата се црни Прекривките од опашката се бели со црно раб понекогаш со црвеникава или розова нијанса на 'рѓа 6 , пердуви-веѓи Главата на страните и на долниот дел од телото е бело-бела или есен, на страните со затапувани закрпи, повеќе заситени кај мажите отколку кај жените 6 Горниот дел од клунот е обоено-сиво, долниот дел е лаванда, нозете се светло-лаванда-розова Перуника на очите темно кафеава 5 Белата опашка ви овозможува самоуверено да го разликувате лакот од Малабар од другите пастерини со слична големина и боја, споделувајќи го опсегот со него - сијалицата со сребрена форма во земјите на Арапскиот полуостров, како и пустинската бура и краткиот прст камен врабец на Индија, возрасната адолесцентка Бронзена Амадина се чувствува исто така ја карактеризира белата опашка, но генерално, бојата на последната е многу потемна4

Песната на филот од Малабар е повторувачки краток мелодиски трил, што е остро различен од песната на сребрено-фактурираниот финч, кој емитира уште пократки нагли ноти без очигледна мелодија. Покрај тоа, постојат типични добредојдени чврчоци во англиската транскрипција, се пренесува како чврчорење, сигнали за опасност, па дури и привид на разговор помеѓу претставници од еден вид, што е повторен свиреж 6

Остри опашки од билки

Добро, ќе пријавам! Се чини дека купив малку духовитост ... но, не чувствувам целосно задоволство, со цел. Мојот одгледувач донесе ostryk од Каунас, го зеде нејзиниот пар и замина на дача, а оние што беа на продажба ги остави дома кај нејзината баба. Дојдов во нејзината куќа, бабата стави кафез пред мене - избери. Му се јавив на одгледувачот за да дознаам xy од xy, таа вели: погледни ги вратоврските и опашките, според мое мислење 1-машко, 3-женско. Гледам и гледам дека не беше баш онака како што сакав, сакав природно, но во кафезот има 1 птица со природна боја и 3 птици со мутациска мутација, но исто така се добри, нежни, врски, ленти , воопшто шепи, решив да земам сè, и може да донесе природно од Германија. Почнав да гледам, и тие се носат како поткопани, одете и видете ги овие врски. Па, се соблеков, седнав до мене, мислам дека нека се смират, можеби и тие ќе пеат. Баба го виде тоа и рече: добро, ти бирај овде, и јас ќе одам да гледам телевизија засега. Никој не ми пееше, но на крајот забележав дека една жолта вратоврска ќе биде поширока и посветла, го фатив и почнав да избирам женка. Искрено, сакав природна, но ... ellолтите се сите фини, со држење на телото, и оваа е помала, некаква подгрбавена, освен тоа, не ми се допаѓаше како го држи левото крило, таа имаше малку спуштен На кратко, јас го одбив тоа, неволно, одбрав една славина, втората имаше мал пердув во пределот на градите, беше изваден и отидов дома. Дојдов дома, ставив уште еден костур во кафезот - во центарот на самиот врв, ги ослободив моите убави мажи во мојата банда. За мое големо жалење, карантинот беше, поради некоја причина, неизводлив. Отпрвин, сè изгледаше како ништо, шегите веднаш се сместија на горниот дел од седалото, откако ги набудував половина час, сфатив дека тие навистина имаа очигледна разлика во врските, сега нема да ги мешам, добро, надежта дека ова е пар е зголемен. Едниот има вратоврска за целото грло, поради ова, изгледа пообемно, додека другиот има вратоврска, особено забележлива под клунот, и покрај тоа, таа е пократка. Одлучив дека сè е во ред, новите беа прифатени, аги ... Младите од Зјаброваја решија да покажат xy од xy тука и почнаа да ги заменуваат правата, особено еден, веројатно маж. Тој ги возеше добро, мислев дека ќе мора да ги затворам. Но, до ноќта, се чинеше дека сè се смири, веслачите се сместија на горниот дел од седалото и ноќта мина мирно. Утрото, овој паразит повторно почна да ги брка, возеше од работа со растреперени колена дека ќе најдам трупови, но не, се чинеше дека сите се смирија, тие се уште беа малку исфрлени, се разбира, но веќе подносливи, во во секој случај, повеќе не се грижам за нивните животи. Општо земено, птиците се кул, нивните гласови се мелодични, особено по филот, зад кој воопшто не ги слушам јапонците, и изгледаат шармантно во позадина на јапонски трепки. За една недела, штом ќе се појави можност, сакам да ги ставам настрана за да слушам кој пее, а кој не, се надевам на неколку, инаку, во друштво на моите разбојници, тешко дека ќе направете го тоа во заедничка ќелија.

Во пропаднат Сепак, лажев, чика веќе чувствува задоволство од новодојдените, тие се такви шепи. Но, сепак сакам природно.

Habивеалиште и начин на живот

Малабар ситница во гнездо на гранки на багрем
Финчот од Малабар е широко распространет во Јужна и Југоисточна Азија, вклучувајќи ги Индија, Шри Ланка, Бангладеш, Непал, Пакистан, Иран и источно од Арапскиот полуостров Исто така се наоѓа во Авганистан и како воведен вид во повеќето земји на Арапскиот полуостров, Јордан, Израел, Тајван, Порто Рико7 и Хаваи8 потекнуваат од земјите од финишот Малабар, неговиот број не може да се процени, но овој вид често се наоѓа во природата и, очигледно, не му се заканува истребување. Исто така, можноста за намалување на популацијата, што е се проценува како стабилен, не се смета. каде што е воведен овој вид, бројот во Тајван е приближно проценет на 100 до 10.000 парови за размножување7

Малабар финч е социјална птица Претставници на овој вид стадо да ја поминат ноќта и да ја поминат ноќта неколку во едно гнездо помеѓу сезоните на парење Одбележано е однесување како што се взаемно чистење на пердувите

Почетокот на сезоната на парење се совпаѓа со почетокот на сезоната на дождови. За време на додворувањето, мажот пее, седејќи на гранка или трупец скоро вертикално, свртувајќи се кон женката и примамливо мавтајќи со градежен материјал пред неа. 4 По формирањето на пар, таа гради нерамномерно јајце-гнездо од трева и слама со една влезна дупка, наредена со мека трева и пердуви, е изградена главно од женка, а мажјакот обезбедува материјал за гнездото Гнездото може да се гради на дрво кое не е високо до 3 m, во трнлив грмушка или на земја во граница гранки. Има случаи кога се граделе гнезда на фирки на подножјето на големи гнезда грабливки птици - орли и мршојадци Напуштените гнезда на други гранки често се користат за спојки од 3 до 8 според еден автор - до 25 бели овални јајца Инкубацијата трае 19 дена Ново изведените црни пилиња ги минуваат првите десет дена од животот во гнездото во тишина, додека родителите не престанувајте да им носите храна, за да имаат време најактивните парови сезона да се изведат до четири спојки6

Исхраната на филот од Малабар се состои од семиња и без'рбетници. Птиците од овој вид обично се хранат во мали стада на отворени области.

Опис

Остра опашка финиш, долг 17 см и тежок од 13 до 17,6 гр. Круната е сребрено-сива, подрачјето помеѓу очите и клунот, т.н. влакно, е обоено во црно. Грлото и опашката се исто така црни. Покрај тоа, црниот појас поминува низ задната половина на телото. Задниот дел и прекривките имаат кафеава до црвеникаво-кафеава боја. Averageенките, во просек, се нешто помали од мажите и имаат помалку проширено место на грлото и гушавоста. Младите птици се обоени малку послабо од возрасните, а клунот им е сè уште црн.

Двата подвида се разликуваат, пред сè, по бојата на клунот: P. acuticauda hecki

клунот е светло црвен. Општо земено, овој подвид е обоен нешто поинтензивно, а црната дамка на грлото е нешто поголема. Во номинативна форма
P. acuticauda acuticauda
напротив, клунот е жолт.

Макањето е многу бавно и може да трае до една година.

Pin
Send
Share
Send
Send