Семејства птици

Најпопуларните раси

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Овошни гулаби или овошни гулаби (латински Дукула) се род на птици од семејството на гулаби.

Големи гулаби со светла боја. Ители на густи влажни шуми од Јужна и Југоисточна Азија, Малајскиот архипелаг, Австралија, Нова Гвинеја, островите Океанија до Тахити на исток. Тие јадат овошје.

Поврзани концепти

Ова е статија за родот Streptopelia, претставници на некои други родови гулаби се нарекуваат и желки-гулаби. Tелки-гулаби или желки-гулаби (латински Streptopelia, од антички грчки στρεπτο- + πέλεια "гулаб со ѓердан") род на птици од семејството на гулаби.

Основни информации

Семејство: гулаб

Големината: 25-46 см

Ширење: овошен гулаб од морско оревче - Југоисточна Азија, бисер-крилест гулаб - Нова Гвинеја

Опции за боја: не

Компатибилност: двојките треба да се чуваат одделно

Карактеристики: не

Хранење: јаболко клинови и грозје попрскани со не-месојадна храна, пелетирана храна или сува храна за кучиња

Типични болести: поради тенија

Размножување: паровите треба да се навикнат едни на други, тоа може да трае 2-3 години

Гнездо: гнездото е изградено на платформа со страни високи не помалку од 5 см

Типична големина на asonидање: 1 јајце

Времетраење на инкубацијата: 28 дена за мускат гулабот, 14 дена за бисер-крилестиот гулаб

Хранење за време на родителска грижа: во гушавост на гулаби и гулаби од желки, се произведува „птичјо млеко“, кое се користи за хранење на пилињата

Излезете од гнездото: по завршувањето на инкубацијата

Очекуван животен век: 15 и повеќе години

Иако овие птици се здобија со голема популарност во последниве години, а нивната репродукција дава добри резултати, тие сепак се ретки. Затоа, не е изненадувачки што нивните варијации на бои се сè уште непознати.

Морско оревче гулаб (Ducula aenea). Главата и телото на овие птици се обично сиви, крилјата и опашката се темно зелени, подвлакот е темно кафеав.

Постои подвид, значително различен по боја, кој живее во Индонезија и Филипинските острови. На задниот дел од главата на овие птици има контрастни точки. Тие ретко се наоѓаат во колекциите.

Перли-крилест гулаб (Ptilinopus perlatus). Постојат два подвида на овој гулаб кои живеат во Нова Гвинеја и малите соседни острови.

Најчестиот подвид, P. стр. зонут, се населува на југ од Нова Гвинеја. Главата на овие птици е зелено-жолта, долниот дел од телото е зелен со бронзен сјај, забележливи се розови дамки на горниот дел од крилјата. Вратот е покриен со сивкаста јака, која се крева до клунот. Горниот дел од градите е златно-бронзена, бојата на остатокот од долната површина на телото е богата жолтеникаво-зелена.

Североисточниот подвид (P. p. Plumbeicollis) се одликува со сивкасто перје на главата и поширок јака.

Информации за употреба

Фотографија „Парјест империјален гулаб (Дукула двобоен)“. може да се користи за лични и комерцијални цели во согласност со условите на купената лиценца без кралски права. Сликата е достапна за преземање во квалитет со висока резолуција до 3194x4791.

  • Земјата: Чешка република
  • Ориентација на слика: Вертикално
#
  • За акции на фотографии
  • Нашите планови и цени
  • Деловни решенија
  • Depositphotos Блог
  • Програма за упатување
  • придружна програма
  • Програма API
  • Отворени работни места
  • Нови слики
  • Бесплатни слики
  • Регистрација на добавувач
  • Продавајте акции на акции
  • Англиски
  • Дојч
  • Француски
  • Еспањол
  • Руски
  • Италијано
  • Португалски јазик
  • Полски
  • Nederlands
  • 日本語
  • Чески
  • Свенска
  • 中文
  • Туркче
  • Еспањол (Мексико)
  • Македонски
  • 한국어
  • Португалски (Бразил)
  • Маѓарскиот
  • Украински
  • Бахаса Индонезија
  • ไทย
  • Норск
  • Дански
  • Суоми
Контакти
    +7-495-283-98-24
  • Разговор во живо
  • Контактирајте не
  • Осврти за Depositphotos
Прочитајте не
  • Фејсбук
  • Твитер
  • В.К.
Достапно во Достапно во

© 2009-2021 година. Depositphotos корпорација, САД. Сите права се задржани.

Pin
Send
Share
Send
Send