Семејства птици

Coenocorypha huegeli

Pin
Send
Share
Send
Send


Снипс од островот Снарес. Возрасни Северо-источен остров, Островите Снарес, декември 1985 година. Слика © Колин Мискели од Колин Мискели

  • Информации за видовите
  • Размножување и екологија

Снипката на Снаресовите острови е најстариот акции и најомразениот член на снајпите на Нов Зеланд. Помеѓу 1953 и 2010 година се сметаше за подвид на она што денес се нарекува субантарктичка угарка. Генетските споредби потоа ги потврдија претходните сугестии дека птиците Снаресовите острови се структурно различни од угарката која се наоѓа на островите појужно. Природно ограничен на мала група островчиња, угарка од островот Снарес никогаш не била под влијание на воведените предатори. После преместување на островот Путаухину во 2005 година (за замена на изумрената угарка Јужен остров), и последователни преселби на други острови близу островот Стјуарт, угарка од островот Снарес е веројатно пообилна отколку во кое било време од нејзината еволутивна историја.

Идентификација

Снипсот од островот Снарес е непогрешлив во нивниот опсег, бидејќи нема други присутни копнени птици со слична големина. Во споредба со останатите живи снајпери од Нов Зеланд, угавците од островот Снарес се поздрави, со релативно кратка сметка и нозе. Тие исто така се разликуваат по тоа што имаат зашиени пердуви на стомакот и помалку разновиден грбен пердув. Мажјаците обично имаат појасни рабови на грбот на грбниот пердув отколку женките, а исто така имаат тенденција да имаат жолтеникави нозе (сп. Зеленикаво кај женките). Малолетниците се потапи од возрасните, со пердуви измиени со сиво, а нозете маслиново.

Глас (возрасен маж): необичен чип чип, кој понекогаш се гради на гласен queeyoo queeyoo queeyoo.

Дистрибуција и живеалиште

Снипс на островот Снарес се појавува на островот Северен Исток (280 ха), островот Брутон (48 ха) и островот Алерт (5 ха) на островите Снарес. Успешно се воведени на островот Путаухину (141 ха), остров со овчови птици на 107 км северо-исток и (во декември 2012 и 2016 година) на островот Треска. На сите овие острови угарка се јавува најобилно во области со густа покривка на земја, вклучително и Поа пасишта од tussock и Полистикум папрат под шума. Шумата на островите Снарес е претежно субантартичко маргаритско дрво (Олеарија лиали), и на Путаухину мешавина од Олеарија видови, јужен рата и Хебе елиптика... На островите Снарес, угарката влегува во поотворени области ноќе, сондирајќи се во густи мечеви од Калитриче антарктик и Crassula moschata.

Популација

Населението на островите Снарес е околу 400 парови (околу 1000 возрасни) и има најмалку 320 птици кои се проценува дека се присутни на островот Путаухину во 2011 година. Снип се евидентирани со густина до 10 птици на хектар на островот Северо-исток. Сепак, густините се многу помали во области со мало покривање на земјата.

Закани и зачувување

Снипсот од островот Снарес е еден од ретките видови птици на Нов Зеланд кои немале препознаени влијанија од луѓето - сè до позитивно влијание во 2005 година. Нема воведено видови цицачи некогаш утврдени на островите Снарес, кои ја задржале својата оригинална вегетација речиси недопрена. Како и да е, на целата популација на угарка и на уште две други ендемски птици-птици (томити и папрат) би им се заканувало единствена инвазија на стаорци. Ова беше главен фактор во одлуката да се ослободи 30 клешти на островот Снарес на островот Путаухину во 2005 година, каде што ја исполнија нишата испразнета од изумрената клеша од Јужниот остров (последен пат снимена на соседниот остров Биг Јужен Кејп во 1964 година). Снипсот од островот Снарес последователно беше преместен на островот со шипки / Кува Хуа (2012 и 2016 година), Канди (2015 и 2017 година) и Острови Мокинуи (2017 година) и се скитници на другите блиски острови овчови овци. Пристапот до природниот резерват на островите Снарес и природниот резерват Островот Кодуа Хоу е строго контролиран од Одделот за конзервација, а само неколку семејства имаат право да ги посетуваат островите Путаухину, Кунди и Мокинуи за да соберат птици овци (слатки пилиња од вода). Се надеваме дека идните преместувања ќе вклучат на страници со јавен пристап.

Размножување

Снипс од островот Снарес главно се размножува помеѓу ноември и март, положува две големи јајца во добро скриено гнездо на ниво на земјата. Двата пола ги инкубираат јајцата и се грижат за пилињата, а мажот се грижи првото пиле да го напушти гнездото, а женката второто. Пилињата го напуштаат гнездото на денот на ведење, а за нив се грижи еден од нивните родители 8-11 недели. Секој пар родители-пилиња е целосно независен од другиот, и ако било кој возрасен ја изгуби својата пиле, може да се обиде повторно да се размножи со нов партнер. Сепак, оригиналниот пар обично повторно се обединува до почетокот на следната сезона на размножување.

Однесување и екологија

Снипката на островот Снарес обично се гледа во парови - или им се додворува на возрасните, или возрасните кои се грижат за една пиле. Родот Coenocorypha е единствена во семејството Scolopacidae бидејќи нејзините видови се единствените членови кои се хранат за додворување. Мажјаците ги хранат женките 3 недели пред положување на јајца, обезбедувајќи некои хранливи материи потребни за формирање на големите јајца. Возрасните исто така ги хранат пилињата, при што пилињата не почнуваат да се хранат себе си се до старо околу 2 недели. Снипс од островот Снарес може да се види како потрага по храна во кое било време од денот и ноќта, probубопитство брзо додека не открие храна, а потоа ја потопува сметката подлабоко за да ја фати. Повеќето јадења се голтаат додека сметката е уште вметната, но поголемите предмети се вадат и се манипулираат пред да се голтнат. Сончевите попладне, слободните и паровите можат да спијат во сончева светлина меѓу густата вегетација. За време на силниот дожд тие често се засолнуваат под непробоен капак на Полистикум папрати. Снипс од островот Снарес никогаш не е слушнат да изведува ноќен воздушен приказ „хакаваи“ даден од други Coenocorypha угарка. Сепак, абењето на пердув од опашка, за кое се верува дека е предизвикано од дисплејот, беше забележано кај двајца мажи преместени на островот Путаухину.

Храна

Снепчето од островот Снарес ја добива целата своја храна со сондирање во земја и кал, трошејќи широк спектар на без'рбетници пронајдени таму. Главните предмети за плен се амфиодите (бункери), дождовните црви, возрасните бубачки и ларвите и кутрињата од муви и бубачки.

Веб-страници

Користена литература

Бејкер, А.., Мискели, Ц.М., Хадрат, О. 2010 година. Ограничувања на видовите и диференцијација на населението кај новозеландските снајпи (Scolopacidae: Coenocorypha). Конзерваторска генетика 11: 1363-1374.

Мискели, Ц.М. 1989. Флексибилен систем за инкубација и продолжена инкубација во ножзеландската угарка. ВилсонБилтен 101: 127-132.

Мискели, Ц.М. 1990. Системи за размножување на Нова Зеландска угарка Coenocorypha aucklandica и угарка од островот Чатам C. pusilla, дали се ограничени на храната? Ибис 132: 366-379.

Мискели, Ц.М. 1999а. Екологија за размножување на угарка Остров Снарес (Coenocorypha aucklandica huegeli) и угарка од островот Чатам (C. pusilla). Ноторнис 46: 57-71.

Мискели, Ц.М. 1999б. Социјални ограничувања за пристап до брачни другари кај популацијата со висока густина на ножзеландска угарка (Coenocorypha aucklandica). Ноторнис 46: 223-239.

Мискели, Ц.М. 2005 година. Докази за прикажување на воздухот „хакаваи“ од угарка Остров Снарес (Coenocorypha aucklandica huegeli). Ноторнис 52: 163-165.

Miskelly, C.M., Charteris, M.R., Fraser, J.R. 2012. Успешна транслокација на угарка од островот Снарес Coenocorypha huegeli да ја замени изумрената угарка Јужен остров C. iredalei. Ноторнис 59: 32-38.

Мискели, Ц.М., Сагар, П.М. 2005 година. Рекорд на долговечност за угарка од островот Снарес (Coenocorypha aucklandica huegeli). Ноторнис 52: 121-122.

Мискели, Ц.М., Сагар, П.М., Тенисон, А...Д., Скофилд, Р.П. 2001. Птици на островите Снарес, Нов Зеланд. Ноторнис 48: 1-40.

Мискели, Ц.М., Вокер, К.J., Елиот, Г.П. 2006. Екологија на размножување на три субантарктички снајпи (род Coenocorypha). Ноторнис 53: 361-374.

Ворти, Т.Х., Мискели, Ц.М., Чинг, Р.А. 2002. Таксономија на угарка Северен и Јужен остров (Aves: Scolopacidae: Coenocorypha), со анализа на извонредна колекција на коски од тишина од Грејмут, Нов Зеланд. Новозеландски журнал за зоологија 29: 231-244.

Препорачано цитирање

Мискели, Ц.М. 2013 [ажурирана 2020 година]. Снипс од островот Снарес. Во Мискели, Ц.М. (уредник) Новозеландски птици на Интернет. www.nzbirdsonline.org.nz

Идентификација

Добро камуфлирана, дебеличка, кратка нога ушичка главно се наоѓа меѓу густата вегетација. Природно ограничен на островите Снарес, но преместен на неколку острови во близина на островот Стјуарт.

Pin
Send
Share
Send
Send