Семејства птици

Isолто-стомачен сискин (spinus xanthogastra)

Pin
Send
Share
Send
Send


Изглед и однесување... Еден од најмалите членови на семејството. Должина на телото 11-14 см, распон на крилјата 19-23 см, тежина 10-18 гр. Опашката е кратка, со прилично длабок изрез. Клунот е релативно долг, тенок и зашилен. На темното крило, јасно се гледаат две жолти ленти, формирани од дамки на врвовите на крилјата. На страните на опашката има жолти полиња, слични на оние од зеленило. Кога се храни, како танц од чешма, честопати се закачува наопаку на конуси од алдер и гранчиња од бреза.

Опис... Општата боја на мажјакот е светла, жолто-зелена. Страните на главата, градите, слабината и горната опашка се жолти. Страните на долната страна на телото, стомакот и подвлакот се белузлави со темни ленти. Вратот и грбот се жолтеникаво-зелени, со или понекогаш без тесни надолжни стрии. На главата има јасно видливо црно капаче. Под клунот има мала црна дамка. Пердувите на летот во апикалниот дел се црно-кафеави со тесна зеленикава граница на надворешните мрежи, жолти во основата. Оваа топографија на дистрибуција на бои формира разновиден образец на крилото, кој се состои од жолти дамки на темна позадина. Горните обвивки на опашката се зеленикаво-маслинести, централните пердуви на опашката се црно-кафеави, остатокот од опашките на опашката ја има главната половина на навивачите жолто, а врвот е црно-кафеав. Theенката е затемнета, зеленикаво-кафеава боја, без темно капаче и дамки под клунот, со бројни надолжни темни ленти. Долната страна е бело-бела со жолтеникава нијанса и со тесни темни ленти-ленти. „Огледало“ на крилото и основите на пердувите на опашот се бледо жолти. Нозе и клун во боја на рог. Очите се темно кафеави.

Младите птици во малолетнички пердуви се поразлични од женките, со уште побројни црни удари на главата и телото. На покривките на крилјата, забележливи се рабовите на буфи, добро се издвојува „огледало“ на крилото. Се разликува од зелена боја со мала големина, присуство на црни дамки и ленти. Се разликува од европскиот финиш со споредлива големина по својот тенок долг клун и присуството на изразени жолти дамки на крилјата и опашката.

Гласај... Песна - брзи високи чицкање и треперење со додавање на сигнали „hiи», «тили-тили», «циви-циви", Тие се користат и како повици. Тие пеат на дрвја и во моменталниот лет.

Дистрибуција, статус... Областа за гнездење опфаќа зимзелени шуми од Пиринеите и Скандинавија кон исток до бреговите на Охотското Море и Јапонското Море, Камчатка, Курилските и Јапонските острови. Во областа на долината Јенисеј и Цисбајкалија, постои јаз во областа на гнездење, во рамките на кој видот се јавува многу неправилно, главно за време на роаминг. Раси во изолација на Кавказ и Крим. Во шумската зона на европска Русија, тоа е гнездење и номадски вид, бројот варира од година во година. Во степската зона, тоа се случува за време на роаминг. Изолирано население за размножување постои на Кавказ.

Начин на живот... За време на периодот на гнездење, птиците чуваат во парови, остатокот од времето - во стада. За време на сезоната на размножување, таа е вистинска шумска птица, живее во високи смреки или шуми измешани со смрека, често во непосредна близина на речните поплави и долините на потоците. Гнездото, кое е сад со дебели ledидови, направен од мов, корени, сечила трева и растителни влакна, најчесто се наоѓа во круните на иглолисните дрвја. Повремено, може да се изгради на 2-3 метри од земјата, на пример, во густа лапа од смрека. Послужавникот е нареден со долу, волна и пердуви. Во спојката има 3-6 јајца бела, малку синкава или зеленикава боја, со неколку ретки кафеави или 'рѓосани дамки и кадрици со различна густина и големина. Пилињата се покриени со ретка синкаво-сива боја надолу. Претежно тревојади, па дури и пилиња се хранат претежно со семе од четинари, алдер и разни треви, како и инсекти.

За возрасни птици, семето е практично единствената храна. Соберете ги на снег или на земја или извлечете ги од шишарките што се шират, од конусите на елката. Алдер е една од најважните фуражни растенија скоро цела година. Тие се многу склони кон движење дури и во екот на сезоната на гнездење, така што стада номадски сискини може да се видат во поголемиот дел од нашиот регион скоро цела година. Најзабележителни и изобилни во есен и зима. Стадата се прилично густи, птиците обично седат густо на дрвото и се полетуваат едногласно. Честопати тие формираат мешани стада со танчери од чешма и други риби. Тие немаат силни територијални врски, типичен номадски вид.

Реклами

  • Ако зедовте замрзната птица
  • Објавена е статијата „Птици во зимската шума“ од Константин Михаилов
  • Веќе регистриран? Да влезе внатре
  • пријавување

Заедница

  • Назад кон
  • Заедница
  • Форум
  • Календарот
  • Галерија
  • Блогови
  • правила
  • нашиот тим
  • Корисници на Интернет
  • Активност

    • Назад кон
    • Активност
    • Целата активност
    • Пребарување
    • Креирај

    Сите материјали на оваа страница, вклучително и структурата на локацијата на информациите и графичкиот дизајн (дизајн), се предмет на авторско право. Копирање информации на ресурси и страници на трети страни на Интернет, како и каква било друга употреба на материјали за страници без претходна согласност на носителот на авторските права НЕ Е ДОЗВОЛЕНА.

    Кога копирате материјали од страницата (во случај на добивање на согласност од носителот на авторските права), потребно е поставување на активна индексирана хиперврска на страницата.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send