Семејства птици

Јака лопата / Отус бакамоена (Знаменце, 1769)

Pin
Send
Share
Send
Send


Јас работам во еколошка организација во мојот град, а пролетта минатата година, луѓето ни рекоа дека во градскиот парк, на растојание од три метри од патеката и на висина од еден и пол метар од земјата, се виде дупка во був во која лебдеа три пилиња.

Стигнавме во паркот и, навистина, го најдовме овој шуплив и три пилиња: иако двајца од нив веќе станаа на крилото и понекогаш се загреаа, летајќи надвор од шуплината, па на видеото ќе видите само едно од нив. На крајот, тој седнува на земја - го извадивме да му ringвони.

Според нашите претпоставки, ваквото аномално однесување на женката (обично бувовите избираат многу побезбедна висина и оддалеченост од човечките патеки) се должи на фактот дека таа се вгнездила токму во времето кога сите седеле дома поради најтешкиот бран на ограничувачки мерки за спротивставување на пандемиите на пролиферација. Паркот беше тивок, мирен, приливот на луѓе нагло падна, па таа го избра најудобниот голем простран вдлабнатина. Како резултат, секое големо куче може да стигне до гнездото по желба, што би му се заканило со непосредно уништување.

Но, сè заврши добро - ја следевме состојбата на гнездото и пилињата сè до моментот кога целосно излетаа од своето живеалиште и по неколку недели беше можно мирно да дишеме.

Па, патем, бувот е долг опаш, прилично распространет вид, на територијата на нашиот регион, полека раселувајќи го сивиот був поради поагресивно однесување и малку поголема големина. Следното видео покажува возрасна жена која пцуе во нас дека ги вознемирува своите пилиња (да ringвони). Кога се обидува да исплаши, испушта такви звуци како да лае.

И, конечно - уште едно видео од theвонење на долга опашка пилиња од був. На почетокот, можете да го видите дуплонот - вештачко место за гнездење, како куќа за птици, но само за бувови. Овие ги обесуваме само со цел да го вратиме бројот на загрозени видови (но понекогаш сè уште живеат со долги опашки) и да ги земеме предвид со ingвонење.

Улјаја, кој е ова?

Во еден од дворите на Перм

Долгоушен був

Санкт Петербург. Февруари 2021 година

NIkon D750 + Tamron SP 150-600mm F / 5-6,3 Di VC USD G2

Anивотински свет!

Здраво на сите, пријатели!
Јас се викам Тихон, имам 16 години, и открив фотографија сосема случајно кога во Германија (во 13-14 часот) отидов на планина со стар телефон и направив еден истрел!
Од тој момент, нешто скокна во мене, и сфатив дека фотографирањето е дива возбуда!
Како порано не размислував за ова!

Трчав, фотографирав и сфатив дека моите фотографии се целосна глупост, треба да купам специјална опрема за ова, добро, не е секогаш исто да се работи со телефон.

Тогаш го надминав тешкиот пат.
Заштедив, заштедив, заштедив долго време и конечно заштедив за стандарден nikon d5600 со најчестиот 30мм леќа, не се сеќавам точно во моментов.
Почнав да фотографирам пејзажи. Отпрвин бев блажен, а потоа си помислив - "што ќе фотографирам кога сум во Москва? Каде можам да најдам толку убави планини?"

Отпрвин трчав низ градот, барајќи нешто соодветно, но никогаш не го најдов. Од самиот почеток се обидов да фотографирам нешто необично, нешто што никој не го фотографираше претходно. Ова е мојата главна цел!
И во Москва (лично мислење) - сè е веќе покриено и префотографирано милион пати.
И тоа е тоа, poof - интересот за пејзажите нагло исчезнува.

И тогаш почнав да пукам животни - работите тргнаа нагоре, различни издавачки куќи на списанија почнаа да ми пишуваат (но тие престанаа да ми пишуваат, чудаци, не е јасно што им треба).
Сите мои роднини беа воодушевени од моите фотографии - бев многу инспириран, благодарен на нив со целото мое срце!
Купив специјален полу-телевик, 70-300мм (во моментов заштедувам за целосна рамка nikon d810 и nikkkor 200-500мм, не разбирам зошто толку лути цени за нив)
И тоа е тоа, побрзаа!
Откако ме објавија National Geographic, па дури и повеќе од еднаш, не можам да бидам исклучен од патот на анимализмот!)

Сите фотографии што можете да ги видите во моментов се направени од мене лично :) (ова, се разбира, не е сè)
Навистина се надевам дека ви се допаѓаат и ќе ја промовираме мојата сметка до врвовите!
Поддршка со претплата, ќе бидам многу благодарен на сите :)
Сите најдобри и добри фотографии! :)
Инстаграм: _Tertix_

Општи карактеристики и знаци на поле

Најголемата топка на фауната во Источна Европа и Северна Азија, со големина на кора од јагода. Вкупна должина 230–270 мм, распон на крилјата 605–660 мм. Бојата е океро-кафеава со забележителни темни и кафеави мали крстовидни ленти. Главата е голема, со долги испакнати „уши“ и изразен диск на лицето. Клунот е прилично масивен, но тој е скоро целосно скриен од пердувите и влакната што излегуваат напред. Тоа е ноќна, делумно крепускуларна птица; во текот на денот е исклучително ретко да се види, криејќи се во густи грмушки или на гранки во сенка на дрвјата.

Лажичката за јаки лета убаво, тивко како и сите бувови. Во самрак, за време на неговиот лов по ноќни инсекти, наликува на огромна пеперутка, вешто фрла меѓу гранките. Од моментот на пристигнување до крајот на сезоната на размножување, неговото присуство се утврдува со карактеристичниот двосложен крик „кух-кух“ или „хук-хук“, кој звучи во шумата не само ноќе, туку и во дење Остатокот од годината молчи.

Специфичниот повик за повик и брачната песна се идентични (Пукински, 1977). Ова е монотоно повторена "кука-кука", која мажот ја служи не повеќе од 1-3 пати на ноќ за време на инкубација, јајца и хранење, пилиња. Со овој плач, женката ги известува пилињата за приближување кон гнездото со храна. За време на периодот на гнездење, поврзувачкиот крик на мажјакот во пар е тивок, честопати повторувачки свиреж, со кој тој ја повикува женката од шуплината, сонот одговара на него со прободен свиреж и излета кон. Молејќи се за храна од мажјакот, женката објавува мјаукање „мијав“ и откако го примила, лета во шуплината, каде што копнее „о-о-о-о-о“. На првиот ден од нивниот живот, извелените пилиња за време на хранењето испуштаат чврчорење „чи-чи-чи“, а од вториот ден - „чи-чи-чи“ или „цирр, чи-чи-чи“. Плачот на младите пилиња личи на остар, рапав свирче - душкање (Шибнев, 1983).

Се разликува од другите видови лажички по својата голема големина и светло место - јака во облик на полумесечина на вратот, како и делумно пернат, за една третина од должината, на основите на прстите.

Опис

Боење. Машки и женски во одгледувачка облека. Нема разлики во полот, возраста и сезонските бои. Главата и вратот се темно кафеави со мешавина на жолтеникаво-пуф ленти, темно кафеави попречни ленти и темни широки надолжни ленти. Дискот на лицето е нецелосен, добро изразен, сивкав со мали кафеави ленти, од страните е ограничен со темно кафеави ленти, формирајќи отворен прстен. Средината на грлото и гушавоста се белузлави. На задниот дел на вратот, јасно се гледа лесен окер ѓердан - „јака“. Грбната страна е кафеава, забележливо посветла од главата и вратот. Примарните пердуви на летот се кафеаво-сиви, светлосните точки се остро разликуваат на надворешните мрежи, внатрешните мрежи се темно кафеави со темно заматена попречна шема, врвовите на пердувите на летот се сиво-сиви. На надворешните мрежи на пердувите на рамото, се забележуваат истакнати широки светлосни точки. Пердувите на опашката се кафеави со темни мермерни и темно кафеави ленти и 7-8 неправилни тенки попречни ленти. Долната страна на крилото е светло сива со неправилна темна шема. Градите и стомакот се полесни, пути со кафеави попречни дамки и темни надолжни широки ленти со ленти.

Даун пиле. Општата боја е чиста бела со низок сјај, долниот дел е солиден, густ и краток: должината на долниот дел на главата е 4-5 мм, на птерилијата на рамото и лактот 8-9 мм, на страните на тело до 6-7 мм. Голите делови од телото на стомакот се сиви, на задниот дел се розови. Метатарзусот е целосно пернат, има калкански калус. Клунот е светло сив, восокот е розово-бел. Устата и јазикот се светло розеви, наборите на аглите на устата се белузлави. Бојата на нозете е мелено-бела со мала жолтеникава нијанса, ноктите се сиво-розова. Мезоптил е сиво-кафеава облека со мали дамки на главата и грбот, со вкрстени ленти на долната страна на телото. „Ушите“ се мали и едвај излегуваат. На врвовите на пердувите надолу, зачувани се остатоците од ембрионалниот надолу, Телеоптил (малолетничка облека) е сличен на облеката на возрасна птица, формиран е целосно диск на лицето. Забележувањето на грбната страна е помалку изразено, ретка попречна шема е зачувана на градите и стомакот, вкупниот тон на бојата е значително полесен.

Структура и димензии

Постојат 11 примарни пердуви на летот, првиот е рудиментиран. Формула на крило: IV-V-III-VI-II-VII-VIII-I. Крилото е долго. Пердуви на опашката 12. Големини (во мм): должина на крилото кај мажите 159–181 (просечно 175), жени 176–192 (просечно 185), должина на клунот кај мажи 19–20,3, жени 20,5–21, должина на машки тарс 29– 30, жени 30-32, должина на опашката 75-90. Мажјаците тежат 170-180 g, женките 186–200. Сексуалниот диморфизам се изразува во вкупната големина и тежина на телото.

Тарзусот е пернат, прстите се пернат на третина од основата, канџите се со темна челична боја. Ирисот на окото кај младите птици е кафеав, станува жолт со возраста, кај возрасните е светло жолт или портокало-жолт. Клунот е остро закривен, зависен, странично компресиран, со темна боја на челик.

Топење

Редоследот на менување на облека во топката јака: палава облека - мезоптил (средна облека) - телеоптил (малолетничка облека) - прва зима (финална) - прва размножување (финална).

Спуштена облека формирана од густа густа надолу започнува да се заменува со мезоптил на возраст од 5-7 дена, од чисто бело станува црно-бело, конопот од пердуви се појавува низ целото тело од под долу, до возраста од две недели растат половина од перјата на летот и опашката, се забележуваат "уши". На возраст од 16 дена, пилињата стануваат вкрстени ленти, го губат забот од јајца, тие се целосно пердувести, но надолу е видливо по целото тело, опстојува на врвовите на пердувите. До крајот на третата недела, дискот на лицето почнува да се формира. На возраст од 35 дена, пердувите на летот и пердувите на опашот растат, исчезнуваат надолу, а младите птици малку се разликуваат по изглед и боја од возрасните (Пукински, 1977). Во август и првата половина на септември, младите птици го менуваат својот контурен пердув, само пердувите на летот, пердувите на опашката и големите прикривки остануваат од телеоплатката.

Молт кај возрасни птици (целосен годишен) се одвива во јули-август, времето и процесот не се познати.

Подспецифична таксономија

Во моментов, се разликуваат 18 подвидови, кои се разликуваат малку по големината и бојата (Дементјев, 1952 година, Петерс, 1940 година, Бартон, 1973 година, Ек, Бусе, 1973 година), од кои два подвида живеат на територијата на Русија (Степанјан, 1975 година)

1. Otus bakkamoena ussuriensis

Scops semitorques ussuriensis Buturlin, 1910, Орнитол. вестн., 1, стр. 119, езеро. Ханка

Општата боја е кафеаво-сивкаста, лентите се бледи, црвеникавите тонови се отсутни или слабо развиени.

2. Семитории „Окус бакамоена“

Семитории на Отус Теммирик и Шлегел, 1844, Зиболд, Фауна Јупоника, Авес, стр. 24, стр. 1,8, Јапонија

Во бојата доминираат црвено-жолтите тонови, сè до постоење на црвена морфа со развиена златна нијанса. По големина е идентична со претходниот подвид.

Ширење

Место на гнездење. Источна и Јужна Азија од Приморје, Сахалин, Јужен Курилски Острови и Јапонија до Индија, Шри Ланка, Кина, Голема Сунда, Филипински Острови, Кангеански Острови, Садо, Хаинан, Цушима, Банка, Белитунг, Бали, Палаван, Натуна, Чечежудо, Рјуку , Тајван. Во Русија: јужни региони на Приморие до 47 ° Н. sh., пронајден во долниот тек на Иман (Спангенберг, 1940, 1965), долниот тек на Амур (Нечаев, 1963), на островот Попов во заливот. Петар Велики (Лабјујук и сор., 1971). Во природниот резерват Кедроваја подлога, летната резиденција не беше јасна; беше пронајдена само еднаш на 22 мај 1966 година (Назаренко, 1971), но во последниве години е вообичаена на гнездење (Шибнев, 1983). О.б. семиторики, очигледно, се населиле на Кунашир и Шикотан на островите Курилски гребен, каде што е ретко (Нечаев, 1965, 1969), бил земен за време на гнездење постојано на јужниот дел на Сахалин, но границите на нејзината северна дистрибуција на островот не се разјаснети (Нечаев, 1974). Историските промени во областа не се познати, новите откритија се поврзани со потемелни студии во северните региони на Приморие. Во подвидот Јужен приморие O. b гнезда. ussuriensis, во Јужна Сахалин и Јужните Курилски Острови - О.б. семиторики.

Слика 79. Областа на дистрибуција на лажичката јака
а - граница на областа за гнездење, б - област за презимување, в - област за гнездење. Подвидови: 1 - Otus bakkamoena ussuriensis, 2 - O. b. семиторики, 3 - О.б. глабрипи, 4 - 0. б. pryeri, 5 - O. b. летија, 6 - О.б. plumipes, 7-0.б. umbratilis, 8 - O. b. дерестикола, 9-0.б. gangeticus, 10 - O. b. marathae, 11 - O. b. бакамоена, 12 - О.б. лемпиџи, 13 - О.б. кангеана, 14 - О.б. кондоренсис, 15 - О.б. ниентави, 16 - О.б. фулигиноза, 17 - О.б. boholensis, 18 - O. b. еверелти

Слика 80. Област за размножување и зона за презимување на молецот на јаката во Русија
а - граница на областа за гнездење и зона за презимување, б - нејасна граница

Миграции

Сезонските миграции на молецот во јаката не се проучени доволно; не е секогаш можно да се направи разлика помеѓу седечки, номадски и миграторни птици. Покрај тоа, миграциите се случуваат ноќе. На есен, лета релативно доцна: од почетокот на септември до крајот на октомври (Ракилин, 1975). Останатите молци за презимување очигледно прават значителни миграции (Поливанов и сор., 1971). Во природниот резерват Кедроваја Пад, птиците преселници беа забележани на крајот на октомври, но максималниот број на видувања се случува во зимските месеци, односно кај номадските птици (Панов, 1973), на езерото. Канка лета во третата декада на октомври (Поливанов и сор., 1971). Мигрира, очигледно, во јужен правец, но нема директен доказ за тоа.

За време на летот, молци од јаки се чуваат еден по еден, летаат ноќе, во текот на денот се кријат во засолништа (дебели грмушки, круни на дрвја, на тавани, во дупчиња и пукнатини на карпи), пролетниот лет исто така поминува незабележано од средината на март до крајот на април (Ракилин, 1975). На езерото. Канка беше минирана во третата деценија од април (Воробјов, 1954), во природниот резерват Кедроваја Пад се појавува кон крајот на март - почетокот на април и лета до крајот на април (Назаренко, 1971, Нечаев, 1971, Поливанов и др., 1971, Панов, 1973) ... На островот Боshшој Пелис две птици снимени на 15.04, на островот Монерон - на 24.04 (Лабзијук и сор., 1971; Нечаев, 1975). Плачот на птици ноќе во Кедроваја Пад беше забележан дури до крајот на јуни, што укажува на значително продолжување на миграциите (Назаренко, 1971).

Дневна активност, однесување

Топчињата јака се активни само во темница, а во текот на денот седат во засолништа. Само во екот на периодот на гнездење плачат преку ден. Како и другите бувови, се разликуваат два врвови на активност - вечер и утро, поврзани со нивото на општо осветлување и ритамот на активност на жртвите - глодари слични на глувци. Во темни ноќи без месечина, бувовите не ловат, нивната активност нагло се намалува во дождливи и студени ноќи (Шибнев, 1983) ... Дневната активност е исто така крајно негативно погодена од густи магли, кои не се невообичаени во Приморје.

Надвор од сезоната на размножување, тие чуваат еден по еден. Во зима, за време на лов, неколку лица можат да се акумулираат во близина на магацини и бараки, каде што има многу глодари, а преку ден - на тавани, поретко во пукнатини на карпи (Омелко, 1962; Шибнев, 1983).

Тие спијат, како и другите бувови, во текот на денот, во сигурни засолништа, откако ги наполнија рамениците и ги повлекоа главите во рамената, додека „ушите“ се притиснати назад. На кул денови тие силно се разгоруваат, личат на топка. Очите се затворени за време на спиењето.

Храна

Храната се добива за време на гнездење во областите на гнездење во радиус од 300-400 м, надвор од сезоната на размножување - во ловишта со површина од околу 1 км2, чии граници се очигледно прилично постојани. Храната се базира на разни големи ноќни и крепускуларни инсекти; според мислењето на други истражувачи, овој молец е претежно миофаг. Во стомаците на птиците земени на почетокот на октомври, пронајдени се волна и коски од азиско дрво глушец (Apodemus speciosus), оса и гасеница од пеперутка. Во јуни, гасеници од молец (Геометра) беа пронајдени во стомаците на лажичката (Воробјов, 1954, Нечаев, 1971). Во подлогата Кедроваја, пилињата се хранат само со глодари слични на глувци (црвено-сива вола - 16 примероци, дрво глушец - 1 примерок), шрафови, откако беше донесено новороденче од сив дрозд (Шибнев, 1983).

При анализата на остатоците од храна во гнездата, остануваат черепи од далечен источен јам (2 примероци), црвено-сива вол (5), бебешки глушец (2), други глувци (43), како и многу мали коски од глодари на жаба (Рана sp.), шепи и остатоци од мочуришна наут (Parus palustris) (Поливанов и сор., 1971). Во зима, во селата, храната е базирана на полски врапчиња, кои ги фаќаат лажички кои спијат на тавани (Омелко, 1952) и глодари слични на глувци. На островот Кунашир, во самрак, тие се собрале во населени места и напуштени згради, каде што фатиле глодари слични на глувци. Во соАлехино фати исклучиво сиви стаорци (Rattus norvegicus), од кои беше изеден само мозокот, а во тоа беа ангажирани само жени, помали мажјаци останаа во шумата, каде ловеа глувци како глодари и мали птици (Нечаев, 1969, 1971) ) Пронајдено е гнездо на сива starвездичка со обезглавени пилиња, очигледно лажичка (Шибнев, 1983). Во стомакот на дводневно пиле, парчиња месо и пердуви на сивоглавиот изветрен Emberiza spodocephala Pall. И пронајдени се влакна на глодар од глушец (Нечаев, 1971).

Во лето, молци ловат Ортопетра, собирајќи ги ноќе на автопат загреан преку ден. Во септември, коњче и остатоци од глувчев глодар беа пронајдени во стомакот на птици (Поливанов и сор., 1971).

Јаките топки ловат глодари главно со преклопување од заседа, летајќи одеднаш од седалото. Дури и во темни, облачни ноќи, тие непогрешливо ја тепале жртвата во лет со целото тело, ги зашеметиле, ги фатиле со канџи и се креваат со плен на гранка. Таму, пленот е искасапен, а главата е прво отсечена (Шибнев, 1983). Во лето, тие понекогаш ловат преку ден. Поретко го бркаат својот плен пеш на земја или фаќаат инсекти во воздухот.

Непријатели, неповолни фактори

За време на периодот на гнездење, незначително оштетување на спојките може да биде предизвикано од четириножни предатори и змии. Нема специфични информации. Возрасните птици стануваат плен на поголеми бувови, како што е бувот со долга опашка (Шибнев, 1983). Во август 1958 година, две топки беа погодени ноќе на автопат од автомобил (Поливанов и сор., 1971), очигледно поради оваа причина, многу топки умираат. За време на зимувањето во тешки снежни зими, молци од јаки умираат гладно и умираат масовно, што беше забележано во подлогата Кедроваја, Суџукински и другите области на Приморие (Воробјов, 1954 година, Поливанов и др., 1971 година, Пукински, 1977 година).

За некои години, неповолни во однос на условите за хранење, многу јајца (до 25%) остануваат неплодени (Поливанов и сор., 1971), има зголемена смртност на пилињата.

Од видовите празнини на грините од родот Rhinoecius специфични за бувовите, R. cavannus Wilson (Бутенко, 1984) е пронајден во јаката молец во Тајланд, што е потенцијално и за птиците што живеат во Источна Европа и Северна Азија.

Pin
Send
Share
Send
Send