Семејства птици

Приказни за папагали

Pin
Send
Share
Send
Send


Пребарување за

Род сино-стомачни (црвено-рамења) папагали (Psittinus cyanurus). Таа има еден единствен вид, припаѓа на ретки.
Видот вклучува 3 подвида:
Psittinus cyanurus abbotti Richmond
Psittinus cyanurus cyanurus
Psittinus cyanurus pontius Oberholser.

Пар - женка лево, десно - маж


Должина на телото 18 см. Тежина 85гр. Задниот дел е обоен во црна боја, задникот и горната опашка се во ултрамарин сина боја. Главата е сиво-сина во горниот дел и од страните. Долната страна на телото е зеленикаво-жолта со кафеава нијанса, стомакот со синкава нијанса, подвлакот е црвен. На рамената на црвено-кафеава дамка. Покривките за крилја се зелени, остри со жолта боја. Опашката е жолта. Горниот клун е црвен, долниот клун е кафеаво-црн. Стапалата се со темна боја.
Се изразува сексуален деморфизам: Theенката има кафеава глава, горниот дел е зелена, на долниот дел на грбот со сина нијанса. Мажјаците имаат сина глава. Постојат мали црвени дамки на рамената, или основата на крилото. Додека долниот дел на грбот е сино. Мажјаците имаат портокало-црвен клун.

Ивее на југоисток од Тајланд, во Мјанмар, Малезија, Сингапур, на островите Суматра и Борнео, во Индија, на полуостровот Индокина до островот Калимантан
Itивеалишта: Шуми до надморска височина од 700 м надморска височина, рабови на шумите и отворени простори, како и насади со кокосови и маслени палми, како и градини, мангрови и кокосови насади. Формира групи до 20 лица.
Во својата природна средина, се храни со семиња, овошја, цвеќиња и пука.
Гнездото е распоредено високо над земјата во шуплините на дрвјата. Theенката положува 3 јајца во гнездото,
Сезона на размножување: февруари-мај, Малезија: јуни-септември.

Потекло:

Дистрибуиран во Индија, на полуостровот Индокина до островот Калимантан (3 подвидови). Населува во шумските рабови и отворени простори, како и насади со кокос и масло палми.

Опис:

Врвот на главата и неговите страни се сиво-сина боја. Задниот дел е црн. Слабината и горната опашка се ултрамарински сини. Долната страна на телото е зеленикаво-жолта со кафеава нијанса, стомакот со синкава нијанса, подвлакот е црвен. Крилните тајни се зелени со жолто раб. На рамото има црвеникаво кафеаво место. Опашката е жолта. Горната мандибула е црвена, мандибулата е кафеаво-црна. Theенката има кафеава глава, горниот дел е зелен, на слабината со сина нијанса.

Репродукција:

Гнездото, во кое женката положува 3 јајца, се распоредува високо над земјата во шуплините на дрвјата. Овој вид се смета за редок.

Pin
Send
Share
Send
Send