Семејства птици

Дрозд од птици

Pin
Send
Share
Send
Send


Thrushes се мали птици пасери кои се широко распространети во Евроазија и Америка. Грмушките не се плашат од мраз, затоа пристигнуваат на местата за гнездење многу рано, летаат подоцна од другите видови птици и со изобилство храна остануваат да зимаат на умерените ширини. Тие се птици песни, а црномурците и птиците песни се сметаат за ненадмината пејачка.

Птиците се гнездат во одделни парови или колонии, во зависност од времето, тие можат да постават 2 спојки. Во потомство има од 3 до 7 пилиња. Трашките се хранат со разни инсекти, пајаци и црви; тие нема да се откажат од овошје и бобинки за време на периодот на берба. Тие се движат на земја со одење или скокање, кревајќи ја опашката високо.

На фотографијата, дроздот изгледа многу поинаку: родот на вистински дрозд е дел од семејството на дрозд и формира 62 видови птици со широк спектар на бои на пердуви.

Песна песна

Птица позната по своето мерено, мелодично пеење, каде што ниските трилови и звучните свирежи се прошараат со ономатопеја на другите птици.

Големината на дроздот на песната е од 21 до 25 см со тежина од 55 - 100 гр. Задниот дел, опашката и круната на птиците се обоени во чоколадо кафеава боја со сив цут. Белиот стомак и жолтеникавите гради се расфрлани со добро дефинирани кафеави ленти. Мажјаците и женките од видот изгледаат исто.

Дрозот на песната е широко распространет во повеќето европски земји, во Мала Азија и Сибир. Птиците се населуваат во широк спектар на биотопи, но претпочитаат шуми и степски степи со доминација на смрека, ела и смрека.

Инсектите ја формираат основата на исхраната на црна птица; на есен, овошјето и бобинките се појавуваат во исхраната.

Мажјаците први летаат на местата за гнездење. Двојката се формира по ритуалот на парење, кога мажјакот со извиткани пердуви ќе прескокне околу женката, а таа одговара со сличен танц. Гнездото е изградено на мали новогодишни елки, на висина до 3 m над земјата и е уреден сад со сува трева и мов, цврсто заглавен заедно со земјата. За разлика од другите видови, птичји птици внимателно ги "малтерисуваат" гнездата одвнатре со глина и прашина, изобилно подмачкани со плунка, и не го редат плехот со легло. Нивните јајца имаат светло сина боја со редок дамка. Во гнездото има од 3 до 6 јајца, некои парови произведуваат потомство 2 пати по сезона.

Птица песна е многу полесно да се слушне со својот карактеристичен глас отколку да се види. Птица песна во есенските грмушки. Песна песна пее на гранка од дрво. Гнездо со спојка јајца на птичји песни.

Деријаба

Станува збор за голем дрозд, долг до 27 см и тежок околу 140 гр. По изглед, имелата личи на истиот шарен дрозд за песна. Задниот дел на птиците е обоен во сиво-кафеава боја, стомакот е бел со светло-кафеави ленти, подлињата се исто така бели. Fенките и мажите се обоени во иста боја.

Претставници на видовите се гнездат на плоштади, паркови и шуми на Централна Европа, зима во југозападна Европа. Warуџињата се сештојади, нивната исхрана се состои од инсекти и нивните ларви, мекотели, бобинки и овошја. Но, основата на исхраната на птиците е тли и полупаразитски грмушка од имела, што ја должи својата дистрибуција на имелата.

Дивиот свет гради гнезда високо над земјата, во вилушките на дебели гранки. Во спојката има од 4 до 6 лесни јајца, кои инкубираат 14 дена. По уште 2 седмици, пилињата се целосно опфатени, но некое време се хранат на сметка на нивните родители.

Дроздот на Мисел. Дроздот на Мисел. Дроздот на Мисел. Дроздот на Мисел.

Бел дрозд

Птицата позната како дрозд со бели веѓи, дрозд од орев и едноставно дрозд со црвени веѓи. Претставниците на видовите лесно можат да се разликуваат по широките, бледо жолти „веѓи“, кои се особено забележливи на фотографијата на црвенокосиот дрозд.

Опсегот на видовите ги опфаќа Северна Европа и Азија, птиците летаат на југ за презимување, до Африка.

Должината на црвениот веѓа е околу 22 см со телесна тежина до 60 гр. Задниот дел на птиците е маслиново-кафеав со ленти. Стомакот е полесен, подкривените подметнувања и страничните површини на градите се насликани во 'рѓосано-црвена боја.

Црвените веѓи се сместуваат во светлолисни листопадни шуми со доминација на шуми од бреза и смрека, тие избегнуваат густи стари шуми. Исхраната на птиците вклучува инсекти и тли.

Гнездата со црвени веѓи секогаш се наоѓаат близу до земјата, на долните гранки на грмушките, во грмушки трева и скапани трупци. На цврста основа, гнездото изгледа цврсто и масивно, доброто на грмушка, набрзина изградено на земја. Во фиоката има од 3 до 6 јајца, обично има помалку повторливи спојки. Родителите ги хранат своите потомци фрлајќи цели гроздови на дождовни црви во гнездото. Пилињата се многу подвижни и за 10 - 12 дена по изведувањето тие веќе работат брзо на земја под надзор на нивните родители.

Монохроматски дрозд

Оваа птица е со големина од околу 22 см и долго крило 12 см. Мажот може да се препознае по синкаво-сивиот грб, посветлиот стомак и кафеавите нозе. Fенките и малолетниците се одликува со маслиново-кафеава боја со црвеникави страни, лесен стомак, плиснато грло и светло жолто-портокалови нозе и подвлаки.

Монохроматски дрозди ја населуваат огромната територија на Јужна Азија од Непал до Пакистан и прават сезонски миграции во Централна Европа.

Птиците ги распоредуваат своите гнезда на дрвјата; во спојката има 3 - 4 бледо зелени јајца во мала дамка.

Црна птица

Птиците се познати по волшебниот мелодичен вокал, потсетувајќи на звуците на тажната флејта што може да се слушнат во зори и самрак.

Црната птица е голема птица, нејзината должина заедно со опашката е околу 26 см со телесна тежина до 125 гр. Мажјаците се разликуваат со целосно црно перје, жолто-портокалов клун и прстен околу очите. Fенките и малолетниците се кафеави, темно опашки, со светло грло и стомак.

Црни птици се широко распространети во Европа, европскиот дел на Русија и Кавказ. Птиците живеат и во листопадни и иглолисни шуми, како и во градски градини и паркови. Тие со задоволство се хранат со инсекти, тли, јадат бобинки и садат семе.

Гнездата се градат високо во дрвја или практично на земја, а жителите на градот можат да се гнездат во цветна кутија на балкон или во кофа за градина. Спојката содржи од 4 до 7 зеленикаво-сини јајца покриени со кафени дамки и размаски.

Црна птица. Црна птица. Вечера со црна птица.

Црвено-стомачен дрозд

Тоа е типичен жител на земјите од Јужна Америка од Уругвај до Боливија, како и официјален симбол на Бразил. Црвенокраки дрозди презимуваат во тропските предели и со почетокот на топлината тие мигрираат на умерените географски широчини.

Должината на телото на птиците е околу 25 см. Fенките и мажите се обоени во иста кафеава боја со 'рѓосано-црвен стомак и бело грло. Клунот на птиците е жолт, некои поединци имаат жолти кругови околу очите.

Исхраната со црвен стомачен дрозд вклучува инсекти и црви во еднаква мерка, како и плодови на многу тропски растенија. Јадејќи гуава, папаја, цреши и портокали, птиците плукаат неразварено семе, а со тоа шират овошни растенија.

Гнездата се наоѓаат до 4,5 м над земјата, спојката се состои од 2-6 лесни попрскани јајца, инкубацијата трае околу 13 дена.

Црвено-стомачен дрозд. Црвено-стомачен дрозд. Црвено-стомачен дрозд. Црвено-стомачен дрозд. Црвено-стомачен дрозд. Црвено-стомачен дрозд. Црвено-стомачен дрозд. Црвено-стомачен дрозд. Црвено-стомачен дрозд.

Залутан дрозд

Овие птици живеат и гнездат низ Северна Америка и се обични жители на градините и парковите. Поединечни претставници на видовите понекогаш се забележани во европските земји.

Големината на возрасните птици е 20 - 28 см со телесна тежина од околу 77 гр. Главата, грбот, опашката и горните крилја се обоени во црна или темно сива боја. Стомакот и градите се црвено-портокалови, грлото е бело. Очите се оцртуваат со испрекинат бел прстен, што е јасно видливо на фотографијата на дроздот.

За време на сезоната на размножување, основата на исхраната е сите видови бубачки, мравки и пеперутки. На есен, преовладуваат бобинки од сумач, цреши, боровинки, малини, капини.

За гнездото, птиците избираат вилушки на дрвја, густи грмушки или ниши на згради лоцирани не повисоки од 7 метри над земјата. Спојката содржи од 3 до 6 чисти сини јајца. Во зависност од времето, двојката може да произведе потомство 3 пати по сезона.

Залутан дрозд. Залутан дрозд.

Рјабиник

Еден од најраспространетите видови дрозд, чиј опсег поминува низ сите земји на Европа, во Централна Азија и Северна Африка.

Пепелта на полето е шарена: главата и горната опашка се сиви, грбот е кафеав, долниот дел и стомакот се бели, градите се расфрлани со светли ленти. Тоа е голем дрозд со должина на телото од 25 - 28 см и тежина до 130 гр.

За разлика од повеќето роднини, полињата не се гнезди поединечно, туку во колонии од 30 - 40 парови, опремување гнезда на шумските рабови и во парковите области. Спојката содржи 4 до 7 бледо зелени јајца со кафеава дамка. Во текот на сезоната, парот успева да одгледа потомство 2 пати.

Птиците го добија своето име благодарение на колективното јадење зрел планински пепел. Претставниците на видовите се прилично воинствени и, заштитувајќи се себеси или своите потомци, фрлаат камен од височина кон луѓето и животните или обилно ги бомбардираат непоканетите гости со измет.

Копирче. Копирче. Црна птица терен на планински пепел. Брза полиња на планински пепел. Fieldивата птица фаќа пепел во планина. Земјоделските птици се хранат со планински пепел во зима. Thука боровинка со боровинка во клунот.

Денес, повеќето видови дрозд се доста бројни и состојбата на нивното население не предизвикува загриженост.

Траш: опис

Ова е номадски вид птици што се наоѓа во многу делови на нашата планета. Нивниот начин на живот е поврзан со фактот дека за време на студените периоди тие мигрираат во потоплите живеалишта.

Изглед

Ова се мали птици, со должина на телото не повеќе од 27 сантиметри и распон на крилјата не повеќе од 38 сантиметри. Во зависност од видот, поединците можат да тежат во опсег од 40 до 100 грама. Очите на птицата се наоѓаат на страните на главата, така што дроздите ги навалуваат главите на едната страна кога бараат храна. Поради нивните карактеристични надворешни карактеристики, не е тешко да се разликуваат дроздите од другите видови птици.

Клунот на оваа птица е релативно краток и може да има сива или жолта нијанса. Во исто време, ноздрите се отворени, а бојата на перјето не се разликува во разновидната боја. Многу видови имаат сив пердув со темни дамки лоцирани по случаен избор на телото. Некои сорти имаат чист црн пердув. Крилјата не се долги и имаат заоблена форма. Опашката е правоаголна со 12 парчиња пердуви на опашката. Нозете се релативно кратки, но доволно силни, додека на нивните краеви може да се видат издлабени роговидни плочи.

Карактер и начин на живот

Овие птици се одликува со тежок карактер, понемирен, бидејќи, наоѓајќи се во тешка ситуација, птицата почнува да испушта силни звуци. Ова особено се случува кога таа, поради некоја причина, заостануваше зад својот пакет. Грмушките се сметаат за птици преселници, па тие ја поминуваат зимата во пријатни услови, во топли региони. Птиците го прават тоа незабележливо и тивко, па многумина не забележуваат ниту присуство на дрозди или нивно отсуство.

Во потрага по храна, црни птици се движат по површината на земјата со карактеристични и чести скокови, како и долги паузи меѓу нив. По презимувањето, тие можат да се вратат на своите места за гнездење, и како дел од стадо и како одделни индивидуи. Ако храната им е доволна, тогаш може да го одложат летот за некое време или дури можат да останат за зимата.

Интересен момент! Во случај на соло лет, научниците веруваат дека птиците може да заостанат зад стадото или да заминат од курсот. И покрај ова, птиците сè уште ги наоѓаат своите природни живеалишта.

Враќајќи се на местата за гнездење на пролет, црни птиците почнуваат да градат гнезда, кои се поставуваат или на трупците или на дрвјата. Ако нема предатори во нивните места за гнездење, тогаш птиците ги лоцираат своите гнезда точно на земја.

Колку живи птици живеат

Theивотниот век на овие птици зависи од условите на нивното живеалиште, присуството на природни непријатели и достапноста на ресурсите на храна. Се верува дека дивите дрозди можат да живеат од 11 до 15 години. Во заробеништво, со соодветно одржување, овие птици живеат до 17 и пол години. Во природни услови, кои се разликуваат со отсуство на природни непријатели и изобилство на храна, дроздите живеат не помалку.

Информации за употреба

Фотографијата „Птица од дрозд со бела боја“ може да се користи за лични и комерцијални цели во согласност со условите на купената лиценца без кралски права. Сликата е достапна за преземање во квалитет со висока резолуција до 5568x3712.

  • Земјата: Тајланд
  • Локација: Надвор
  • Ориентација на слика: Хоризонтално
  • Време на денот: Ден
#
  • За акции на фотографии
  • Нашите планови и цени
  • Деловни решенија
  • Depositphotos Блог
  • Програма за упатување
  • придружна програма
  • Програма API
  • Отворени работни места
  • Нови слики
  • Бесплатни слики
  • Регистрација на добавувач
  • Продавајте акции на акции
  • Англиски
  • Дојч
  • Француски
  • Еспањол
  • Руски
  • Италијано
  • Португалски јазик
  • Полски
  • Nederlands
  • 日本語
  • Чески
  • Свенска
  • 中文
  • Туркче
  • Еспањол (Мексико)
  • Македонски
  • 한국어
  • Португалски (Бразил)
  • Маѓарскиот
  • Украински
  • Бахаса Индонезија
  • ไทย
  • Норск
  • Дански
  • Суоми
Информации
  • Најчесто поставувани прашања
  • Сите документи
  • Птица во лет - Фото списание
Контакти
    +7-495-283-98-24
  • Разговор во живо
  • Контактирајте не
  • Осврти за Depositphotos
Прочитајте не
  • Фејсбук
  • Твитер
  • В.К.
Достапно во Достапно во

© 2009-2021 година. Depositphotos корпорација, САД. Сите права се задржани.

Pin
Send
Share
Send
Send