Семејства птици

Дебела сметка Siskin / Spinus crassirostris

Pin
Send
Share
Send
Send


Сискин е птица од семејството на сипка. Помал е од врабец, должината на телото е околу 12 см. Го има во цела Европа и Азија. Населува иглолисни, главно смречни шуми. Залутачка птица. Во зима, воопшто не лета, но мигрира малку јужно од местата на летна резиденција. Се чува во парови во пролет, во стада во остатокот од времето.

Храни и храни пилиња со инсекти, пајаци, полузрели семиња на растенија, во зима се префрла на семиња од бреза, Алдер, смрека и плевел што излегуваат од под снегот. За време на хранењето, честопати се закачува наопаку на конуси од алдер. Гнездото е изградено на гранките на иглолисни дрвја високо над земјата и го маскира на таков начин што е тешко да се најде. Во спојката има 5-6 синкави јајца со црвени точки. Сискин воодушевува со својата лековерност и леснотија.

Ова е најстариот „питом“ од сите птици песни. Тој скоро веднаш престанува да биде срамежлив, мирно лета од кафезот во собата и се враќа. Чижи сакаат да пливаат и да се влажни, така што ќе ја изгубат способноста за летање.

Во заробеништво, siskins живеат долго време, понекогаш повеќе од десетина години, воодушевувајќи го сопственикот со симпатично пеење и kindубезна диспозиција.

Pin
Send
Share
Send
Send