Семејства птици

Род: Агиталос Цицки со долг опаш

Pin
Send
Share
Send
Send


Долги опашки цицки, или чаши (лат. Aegithalidae), е семејство на мали птичји птици од редот на мирисите.

Опис

Нивните пердуви на опашката (опашката) достигнуваат должина од 9 сантиметри со вкупна должина на птицата од 14-15 сантиметри. Оваа мала птица тежи помалку од 10 грама. Во перјето има многу бело. Бела глава, грло, гради, екстремни (пократки) пердуви на опашката и дел од пердувите на летот. Задниот дел е црн на средина и црвено-кафеав на задникот. Стомакот и страните со бледа розово-кафеава нијанса. Theенката скоро и да не се разликува од машката (само малку побледа), а малолетниците се, како да беа, „мрачни“ пред да се толчат, со кафеави дамки на челото и образите. Во некои подвидови, дамките на главата остануваат во зрелоста (на пример, во Кавказ).

Птицата изгледа многу уредно и симпатично, за разлика од вистинските цицки, има многу добродушен карактер, никогаш не се бори. Во старата литература, овие слатки птици понекогаш се нарекувале Аполонос.

Храна

Тие се хранат главно со мешана храна, вклучително и со инсекти.

Семејството се состои од четири рода, обединувајќи тринаесет видови:

Видови: Aegithalos caudatus = Долгоопастен тита, Обичен титар

Изглед. Меки бело-црно-црвена птица. Клунот е многу мал, краток и густ. Главата на северните птици е бела, од јужните - со црна лента преку окото. Го доби своето име затоа што оддалеку наликува на мала тркалезна лажица со долга тесна рачка. Во 19 век, птичарите ја сметале за најубава од малите птици во Русија и ја нарекле „Аполоновка“.

Чиста и деликатна "тии-тити" (првиот слог се протега, следните два се кратки). Возвучен „јаглен“.

Habивеалиште. Населува листопадни и мешани шуми. Честа појава во шумите со бреза и алдер.

Храна Се храни со инсекти.

Гнездени места. Омилените места за гнездење на долгото опавче се скриени, недостапни мочурливи крајбрежни (уремички) врби, шумски блато со мала бреза, елка и врба, влажни обраснати клисури. Се наоѓа во листопадни и мешани шуми во близина на шумските рабови.

Локација на гнездото. Гнездото најчесто се поставува во густи грмушки, на работ на шумата или во ретка стара шума со густ подвлакно, обично на листопадни дрвја (бреза, даб, липа, итн.). Во грмушките, гнездото се наоѓа на вилушките на гранките ниско (на висина од 1,5-3 м од земјата), во шумата - многу повисоко (на висина од 3-15 м, ретко под 3 м), во вилушка во гранките - многу често на самото стебло допирајќи еден од wallsидовите кон него.

Градежен материјал на гнездото. Ткаен е главно од зелена мов, цврсто прицврстен со влакна од кожурци од инсекти, како резултат на што wallsидовите стануваат силни и густи, како филц. Надвор, wallsидовите на гнездото се наредени со мали парчиња кора од бреза, смрека, алдер и други дрвја, бели лишаи, остатоци од тенка кора од бреза, скали од смреки од шишарки и др. Густ надворешен карапас. Борови иглички, жици од растителна пената (памучна трева, итн.) Понекогаш се проткаени во идовите. Овој фурнир одлично го камуфлира гнездото со бојата на кората на дрвото. Внатрешната постелнина цврсто се прилепува на theидовите, давајќи им уште поголема цврстина. Се состои од голем број пердуви (до 2 илјади), формирајќи континуирана мека и топла маса.

Обликот и големината на гнездото. Гнездото е многу разработена елиптична структура со страничен влез. Дијаметар на гнездо 90-120 mm, висина на гнездо 120-180 mm, дијаметар на воздушна дупка 20-40 mm, дебелина на wallидот на гнездото 10-25 mm.

Карактеристики на mидање. Спојка од 9-15 чисти бели јајца, понекогаш со црвеникави дамки. Големини на јајца: (13-16) x (10-12) mm.

Датуми на размножување. Овавипозицијата започнува во средината на април. Инкубацијата трае 12-13 дена, хранење на пилиња во гнездото 15-16 дена. Појавата на млади птици се јавува на крајот на мај - првата половина на јуни.

Ширење. Дистрибуиран скоро низ целата шумска зона, освен во северната тајга, на Кавказ.

Презимување. Во зима, таа лута во стада (честопати заедно со големи и други титри) во близина на местата за гнездење.

Опис на Бутурлин. Родот на долги опашки цицки се наоѓа нешто подалеку од сите цицки опишани погоре. И во структурата на телото и бојата, и во начинот на живот на овие мали птици, има многу карактеристики.

Нивниот веќе необичен изглед привлекува внимание кога ќе забележите стадо како тропа со тенок писок на голите гранки на дрвјата. Од далечина, птиците се чини дека се скоро тркалезни, црно-бели, опашки од топка, бидејќи имаат мал клун и главата обично се повлекува во рамената. Нивните пердуви на опашката (опашката) достигнуваат должина од 9 сантиметри со вкупна должина на птицата од 14-15 сантиметри. Во перјето има многу бело. Бела глава, грло, гради, екстремни (пократки) пердуви на опашката и дел од пердувите на летот. Задниот дел е црн на средина и црвено-кафеав на задникот. Стомакот и страните со бледа розово-кафеава нијанса. Theенката е скоро и да не се разликува од машката (само малку побледа), а малолетничките се, како да беа, „мрачни“ пред да се толчат, со кафеави дамки на челото и образите. Во некои подвидови, дамките на главата остануваат во зрелоста (на пример, во Кавказ).

И покрај прилично широката дистрибуција, долгите опашки цицки не се гледаат често. Само во есен, во периодот на сезонска миграција, нивните стада привлекуваат внимание. Во лето, индивидуалните парови за гнездење се чуваат многу таинствено на недостапни места: меѓу мочурливи крајбрежни (уремички) грмушки од врба, во шумски блато со мала бреза, грозје и винова лоза и покрај влажни обраснати клисури. Во планинските области, на пример, на Кавказ, долгите опашки гнездат во букови шуми, грмушки од капини, па дури и во овоштарници (според набationsудувањата на ЕВ Цветаев) и во Трансбајкалија покрај уремите на планинските реки (набationsудувања на ЕВ Козлова).

Географската дистрибуција на овие цицки е многу широка, бидејќи на места соодветни за нив ги има скоро низ цела Европа, и тука во Русија - од Архангелск до степските региони на Украина, Долна Волга и Урал. Населени се во планините на Крим (посебен подвид) и на Кавказ (друг подвид со кафеава веѓа и сиво-поткрепен). На Сибир, долгите опашки широко распространети се до морето Охотско и Сахалин, но не одат далеку на север (во длабоката тајга), но на југ се наоѓаат сè до Трансбајкалија и Тарбагатај. Тие се отсутни во Централна Азија.

Овој вид нема точни летови, но во северните региони, со појава на снег, стадата мигрираат на југ за зимата. Во рана пролет, тие брзо и незабележливо се враќаат на местата за гнездење.

Подвижноста и бучавата на долгите опашки цицки, суптилното квичење веднаш ја изневеруваат нивната припадност кон семејството сино. Обично птиците извикуваат со неверојатно чисти и нежни свирки „тии-тити“ (првиот слог се протега, следните два се кратки), а тие исто така извикуваат рапав, нагло „тирорец“. турр. ”

Во август-септември, стада талкаат низ шумите, разурнувајќи ги врвовите на дрвјата. Овие титрими летаат добро и доброволно (наликуваат на опашки во брановиден лет), но тие ретко се спуштаат до долните гранки на дрвјата и со својот мал клун не можат да достигнат инсекти од пукнатините на кората и да ги пикнат. Брзо прелистувајќи тенки гранки, тие собираат мали инсекти и нивните тестиси од лисја или пупки и голтаат цели. Тие се особено fondубители на лисна вошка. Тие не јадат семе. Брзината со која птиците летаат од дрво на дрво не им дозволува да талкаат заедно со стадо други цицки (движејќи се прилично бавно).

Долгите опашки цицки не се доилки. Тие вешто градат прекрасни затворени гнезда, распоредувајќи ги во густи грмушки, обично не високо над земјата, на вилушките на гранките. Гнездото е јајцеводно со странична дупка на воздухот. Главниот материјал е мов, лишаи и тенки нишки, кои се држат заедно од гасеници и пајаци во густа торба. Понекогаш лабавите кожурци гасеници се плетат во самите wallsидови на гнездото. Внатрешната обвивка цврсто се прилепува на theидовите, им дава уште поголема цврстина и се состои од коса, волна и бројни пердуви (често гулаб). Гнездото трае долго време да се изгради (десет до петнаесет дена), иако работат и двете птици, а потоа започнува секојдневното поставување јајца. Во таква вреќа со гнездо, понекогаш можете да најдете до 15 јајца, многу мали (долги околу 14 милиметри), со бела тенка школка покриена со светло-кафеави дамки.

Пилињата изведени по тринаесет дена инкубација седат во големи тесни услови и, растејќи, се протегаат, па дури и ги кршат wallsидовите на гнездото. Кафезите живеат многу пријателски. Според некои набудувања, младите се одржуваат заедно дури и во есен и зима. Ноќе спијат преполни, сите по ред. И во кафез, долгите опашки живеат во парови. Осамени умираат.

Pin
Send
Share
Send
Send