Семејства птици

Рона гаврани - Корвус

Pin
Send
Share
Send
Send


Купете ја оваа слика за само $1 со нашиот флексибилен план Земи

Информации за употреба

Фотографијата „Торезиска врана (Corvus orru) во езерото поле Национален парк, Австралија“ може да се користи за лични и комерцијални цели во согласност со условите на купената лиценца без кралски права. Сликата е достапна за преземање со висок квалитет со резолуција до 5184x3456.

  • Земјата: Јапонија
  • Локација: Надвор
  • Ориентација на слика: Хоризонтално
  • Сезона: Пролет
  • Време на денот: Ден
#
  • За акции на фотографии
  • Нашите планови и цени
  • Деловни решенија
  • Depositphotos Блог
  • Програма за упатување
  • придружна програма
  • Програма API
  • Отворени работни места
  • Нови слики
  • Бесплатни слики
  • Регистрација на добавувач
  • Продавајте акции на акции
  • Англиски
  • Дојч
  • Француски
  • Еспањол
  • Руски
  • Италијано
  • Португалски јазик
  • Полски
  • Nederlands
  • 日本語
  • Чески
  • Свенска
  • 中文
  • Туркче
  • Еспањол (Мексико)
  • Македонски
  • 한국어
  • Португалски (Бразил)
  • Маѓарскиот
  • Украински
  • Бахаса Индонезија
  • ไทย
  • Норск
  • Дански
  • Суоми
Информации
  • Најчесто поставувани прашања
  • Сите документи
  • Птица во лет - Фото списание
Контакти
    +7-495-283-98-24
  • Разговор во живо
  • Контактирајте не
  • Осврти за Depositphotos
Прочитајте не
  • Фејсбук
  • Твитер
  • В.К.
Достапно во Достапно во

© 2009-2021 година. Depositphotos корпорација, САД. Сите права се задржани.

Семејството Равен

Родот на Врана - Корвус - обединува големи птици со црно-црно-сива перја со метален сјај, црн клун, кај возрасни јарци со бела основа. Должината на телото варира од мали ковчези Corvus monedula, кои се малку поголеми од врапчињата, до големи гаврани.

Лет - мавтање со повремени размавта на крилја или зголемено. Во ветровити денови, тие често практикуваат „воздушна акробација“, лебдејќи околу високи згради, пајаци и камбанарии.
Типична е навиката на гаврани и нивните роднини да се собираат за групни ноќевања.

Во спојката има 3-7 жолтеникаво-сини јајца со кафени дамки.

Постојат 40 или повеќе видови кои се вообичаени насекаде, освен Јужна Америка и Антарктикот. Во Русија има седум видови.

Етимологија на името

Според една верзија, птиците го должат појавувањето на ова име на преовладувачката боја на нивниот пердув. Во словенските јазици, придавката црнаизведени од стеблото врана, значеше црн костум. Во индоевропските дијалекти, сроден збор значел „да гори“, „да гори“, „да гори“, „да стане црно“. Друга верзија зборува за потеклото на зборот од ономатопејата "дело", што е исто така присутно во името на врабецот.

Фотографија од: TagaSanPedroAko, CC0

Гаврани: фотографија и опис. Како изгледаат овие птици?

Родот ги вклучува најголемите птици од редот Passeriformes. Мажјаците се малку поголеми од женките. Големината на телото на гаврани, со исклучок на опашката, се движи од 33 до 70 см, должина на опашката - до 19,4 см, тежина - од 150 гр до 1,6 кг (според некои извори, до 2 кг), клун до 6,7 см , распон на крилјата до 1,5 м. Најмалиот претставник на родот е дауриската грозје (Coloeus dauuricus) со должина на телото до 32 см, најголема е обична врана (Корвус коракс) Долг 60-70 см, со тежина од 0,8 до 1,6 кг (па дури и 2 кг).

Главата на овие птици е голема, со масивен, остар, прав или малку свиткан конусен клун, често со конвексен гребен на клунот, со ноздри покриени со пердуви слични на влакната.

Повеќето од претставниците на родот имаат црн клун, додека возрасните арамии имаат бела основа.

Кредит за фотографија: Франческо Скијавоне, CC СО 4.0

Очите на гаврани се големи, со скоро кружен процеп. Тие се наоѓаат на главата на таков начин што создаваат можност за кружен поглед.

Видот на птиците е одличен, стотина метри за нив се добро видливи растојанија. Рожницата е заштитена со третиот очен капак, кој, кога трепка, го затегнува окото во форма на бел филм.

Кредит за фотографија: Мартин Крафт, CC BY-SA 3.0

Гаврани се карактеризираат со густо тело и големи силни нозе, покриени со пердуви до метатарзусот. Метатарсус одозгора е заштитен со цврста плоча или големи, добро одделени штитови. На шепите на птиците има 4 прсти со остри канџи, од кои 3 се свртени напред, 1 - назад.

Опашката е исправена или зачекори, со средна должина со скратен или заоблен раб.

Фотографија: Франко Фолини, CC BY-SA 2.0

Крилјата на птиците се долги или кратки, но секогаш широки со зашилен врв. Во воздухот, пердувите на крилјата карактеристично се отвораат како вентилатор.

Летот на гавранот е ненабрзина, мавтајќи, со повремени издигнувања и падови на крилјата или зголемен. Максималната брзина е 50 км на час.

Фотографија од: Мибург, CC BY-SA 3.0

Постојат целосно црни врани или со мала количина сиви и бели пердуви, со сина, зеленикава или виолетова металик сјај. Постојат контрастно обоени видови, во чиј пердув некои пердуви се бели, некои се црни. Пердувите од крави се ланцетни, секогаш подигнати (разбушавени).

Нема разлики во полот во бојата на овие птици, но малолетниците се затемнети. Птиците се толкуваат еднаш годишно во рана есен. Нивните перја се заменуваат не хаотично, туку по одреден редослед. За време на периодот на топење, птиците јадат повеќе храна од животинско потекло, бидејќи содржи целосни протеини потребни за правилно формирање на интегралот.

Албино-врани не се залудни причината за појавата на фразеолошката единица „бела врана“. Како и различните луѓе во општеството, тие не се толерираат во стадото, туку колваат и исфрлаат од него.

Брилијантна албиносна врана (лево) (Corvus splendens). Фотографија од: Бјерн Кристијан Торисен, CC BY-SA 3.0

Со исклучок на периодот на гнездење, врани живеат во стада. Тие постојано комуницираат со членовите на нивната група и реагираат на гласовите на другите птици. Гаврани перципираат и се способни да ги репродуцираат најсуптилните звуци. Затоа, тие лесно можат да бидат обучени да го имитираат човечкиот говор. Во говорот на врана, постојат суптилни, но значајни разлики: ни се чини дека тие само квичат, но нивните интонации се разликуваат во различно население, како јазиците во различни народи.

Научниците од Нов Зеланд заклучија дека птиците од овој род имаат 250-300 одделни сигнали. Но, многу звуци едноставно не се забележуваат за човечкото уво. Тие исто така тврдат дека гаврани имаат дијалекти и популации кои живеат од далечина не ги разбираат сигналите на едни со други.

Каде живеат гаврани?

Корвус првично еволуирал од Централна Азија. Оттаму патувале во Северна Америка, Европа, Африка, Австралија и некои острови. Во Русија има 7 видови од родот гаврани. Тие биле донесени во Северна Америка за време на колонизацијата на копното од страна на Европејците. Нивниот број се зголеми со развојот на земјоделството, бидејќи врани се делумно антропо зависни птици. Тие често живеат во градови и села покрај луѓето. Во зима, тие се собираат во големи стада, во кои има до 200 лица, и бараат храна во депонии или во близина на трговски центри. Само во Јужна Америка и Антарктикот нема претставници на овој род.

Гаврани се наоѓаат од тропските предели до арктикот. Повеќето од видовите живеат во јужните ширини. На северот на Евроазија и Северна Америка, живее само обичен гавран. Птиците зафаќаат различни живеалишта: мочурливи ливади, густи шуми, висорамнини, пустини и културни предели.

Фотографија од: Нео, г-дин Андерсон, CC BY-SA 4.0

Гаврански начин на живот во дивината

Гаврани се дневни. Тие почнуваат да летаат пред да се раздени. До пладне, животните активно бараат храна, чуваат глувци во нивните дупки, пустошат гнезда на птици и собираат остатоци од депониите за ѓубре. До пладне, тие се собираат на дрвјата за да се одморат и да разменат „впечатоци“. Потоа повторно ловат и јадат. Ноќта ја поминуваат на дрвја во паркови и градини, честопати формирајќи големи гроздови.

По заминувањето и разделбата со нивните родители, младите птици најпрво се осамени. Во октомври, тие се собираат во стада и почнуваат да ги меморираат гласовите едни на други. За ова, во групата се случува „прозивка“, потоа една птица вреска, додека другите молчат и се сеќаваат на нејзиниот глас.

Фото: Маса Сакано, CC BY-SA 2.0

Сите гаврани знаат и се способни да се разликуваат едни од други, тие имаат хиерархиска поделба. Присуството на висока интелигенција кај овие птици го докажува нивната способност за игра. На пример, омилената игра на гаврани е „диригентска палка со диригентска палка“: едната птица скока, држи гранка во клунот, другата фаќа со него и го зема предметот, земајќи ја диригентската палка. Во исто време, првата птица не нуди отпор, но веднаш брза во потрага по втората. Гаврани „танцуваат“, фрлаат камчиња, се преправаат дека се ранети за да задеваат кучиња и прават многу други работи кои не се директно потребни за опстанок. Колективно, тие земаат храна од кучиња и мачки. Едната птица го фаќа цицачот за опашката, додека другата во овој момент ги одзема нештата. Во пар, тие крадат јајца од птици, потоа едната ја тера кокошката од гнездото, а другата ги влече јајцата.

Претставници на родот се седентарен, зимски, поретко номадски или птици преселници. Тие добро се прилагодуваат на промените во надворешните услови. Обичните врани се претежно седечки, врана со качулка мигрира јужно од главниот опсег, потокот лета на зима во топлите региони. Во умерената зона, последното е присутно во сите сезони, но ова се различни популации. Во зима, стадата пристигнуваат овде од северните територии, а поединците сместени тука летно време мигрираат на пониски географски широчини.

Фотографија од: Естормиз, CC0

Што јадат гаврани?

Гаврани се сештојади птици, а нивната исхрана е многу разновидна. Тие јадат скоро сè, вклучително и други птици, мекотели, ракови, дождовни црви, мали цицачи и водоземци до зајаци и жаби. Тие јадат мрши, ореви, овошје, јајца, семе од житни култури, четинари, тревни треви (леќата од птици, врвката од полето). Рибините врани собираат риби, ракови и ракчиња што ги отфрлаат или ги изгубиле рибарите од крајбрежјето. Најголемите видови од родот главно јадат мрши, често убиваат ранети животни, па дури можат да убиваат и слаби јагниња.

Новозеландската врана лови под кората на ларвите од буба со помош на гранка од дрво, претходно исечена и исчистена од вишок кора. Тој не само што ја користи алатката, туку и ја трансформира. Многу птици се хранат со ларви на инсекти од задниот дел на говедата.

Врана со качулка има навика да складира вишок храна во резерва. Таа ги крие во саксии за цвеќе, во цевки за вода, во лабава земја под грмушки.

Прави главно се инсектиорни птици. Тие исто така јадат храна за зеленчук.

Фотографија од: GerifalteDelSabana, CC BY-SA 4.0

Класификација на родот врани (Corvus)

Според базата на податоци datazone.birdlife.org (податоци од 01/10/2019), родот Corvus вклучува 44 преживеани видови (наведени се подолу) и 17 претходно изумрени.

  • Corvus albus - пирабалд врана
  • Corvus albicollis - Барнакл Гавран
  • Корвус бенети - Гавранот на Бенет
  • Corvus brachyrhynchos - американски гавран
  • Corvus capensis - Кејп Равен
  • Corvus dauuricus - Дауринска грозје
  • Corvus caurinus - Северозападен Равен
  • Corvus corone - Црна врана
  • Корвус коракс - обична врана
  • Corvus coronoides - австралиска врана
  • Corvus crassirostris - Бронзена врана
  • Corvus криптолеукус - Врана со бел врат
  • Corvus edithae - Пигми Равен, сомалиски гавран
  • Corvus enca - Мал гавран
  • Corvus florensis - Флорес Равен
  • Corvus frugilegus - Рук
  • Corvus fuscicapillus - Gинот гавран
  • Corvus hawaiiensis - Хавајски гавран
  • Corvus imparatus - мексикански гавран
  • Corvus insularis
  • Corvus jamaicensis - Јамајканскиот гавран
  • Corvus kubaryi - Гуам Равен
  • Corvus leucognaphalus - Антилски гавран
  • Corvus macrorhynchos - Врана со голема сметка
  • Крвус меки
  • Corvus mellori - Јужна австралиска врана
  • Corvus monedula - Jackевка
  • Corvus moneduloides - Нов каледонски гавран
  • Corvus nasicus - кубански гавран
  • Corvus orru - австралиски гавран
  • Corvus ossifragus - Риба гавран
  • Corvus palmarum - Палмен гавран
  • Corvus pectoralis
  • Corvus rhipidurus - Бристли Кроу
  • Corvus ruficollis - Пустински кафеав глав гавран
  • Corvus sinaloae - Синалојан Равен
  • Corvus splendens - Сјаен гавран
  • Corvus tasmanicus - Тасманскиот гавран
  • Corvus tristis - Врана со качулка
  • Corvus typicus - Сулавезиски гавран
  • Corvus еднобоен - Бангаи врана
  • Corvus validus - Молукан Гавран
  • Corvus violaceus
  • Corvus Woodfordi - Бев фактуриран гавран

Фотографија од: ZankaM, CC BY-SA 4.0

Видови гаврани, имиња и фотографии

Подолу е опис на неколку видови птици од родот Корвус.

  • Corvus corone (Лине, 1758) - црна врана

Тоа е црна птица со метален и виолетов сјај на горниот дел од телото. Должината на телото на возрасните жени е 50-54 см, кај мажите - 54,5-56,5 см. Должината на крилјата е 97-105 см, должината на крилото е 31-37,5 см, тежината е 600-690 г. Црната врана често се меша со потокот. Клунот на врана е подебел, но краток, а ноздрите се прекриени со пердуви. И таа вреска погласно од еден млад, јасно изговарајќи го звукот „р“.

Црната врана живее во Централна и Западна Европа, Источна и Централна Азија, Северна Африка и Северна Америка. Во Русија, се наоѓа претежно во Источен Сибир и на Далечниот Исток. Се населува на рабовите на шумите, во паркови и градини, во грмушки на речни долини, во шуми, поретко на падините на крајбрежните карпи и на карпите.

Кредит за фотографија: Judуди Галагер, CC BY 2.0

  • Corvus corone cornix, Corvus cornix (Лине, 1758 година) -сивоврана

Тој е подвид на црно, иако некои класификации го разликуваат како независен вид. Тоа е пепел-сива птица со црни пердуви на опашката, главата (качулка), грлото, гушавост (кошула-пред) и крилја. На опашката и крилјата, пердув со метален сјај. Клунот и нозете на птицата се црни. Малолетниците се одликува со присуство на кафеава нијанса во сивата боја и општата мекост на пердувот.

Опашката е заоблена, во лет се одвива како вентилатор. Должина на крилото 30,5-34 см, распон околу 1 м, тело без опашка долга 48-52 см, опашка 17,5-18,5 см, просечна тежина 510 гр. Клун долг 4-5 см е малку закривен по скејт. Кај возрасните птици очите се темно кафеави, кај малолетниците е досадно-синкаво. Врана лета полека и силно, со брзина од 50 км / ч. Гласот на птицата е добро препознатлив - тоа е гласна „краа“ или „кар“.

Врана со качулка живее во Западна и Централна Азија, во Северна, Источна и Западна Европа (Ирска, Шкотска, Скандинавија, Полска, Унгарија, Германија, Италија, Велика Британија, Данска). Во Русија, таа живее насекаде во европскиот дел, освен во тундрата, и во Западен Сибир до Бајкалското Езеро. Вода седентарен и номадски начин на живот. Северните видови мигрираат на југ во текот на зимата. Населува во речните долини, периферијата на шумите од разни видови, населбите во луѓето. Во зима се населува во села и градови.

Фотографија: Марта Борош, CC BY 2.0

  • Корвус коракс (Лине, 1758 година) -Гавран, или обичен гавран

Сосема црн гавран, со синкаво или јорговано металик сјај на горната страна од телото и зеленикаво од долната страна. Птица со масивен клун и издолжени пердуви на вратот - "брада". Ова е најголемиот претставник на родот, неговата тежина достигнува 1-1,6 кг, должината на телото варира од 60 до 70 см, распонот на крилјата 120-150 см Очите се темно кафеави. Се разликува од црната врана со масивниот клун, густата градба и седечкиот начин на живот.

Гавранот живее на континентите Евроазија и Северна Америка, живее во Северна Африка, Гренланд, Исланд. Полесно е да се именуваат регионите и деловите на континентите на Северната хемисфера каде што тој не живее: во Таимир, Јамал, островите на Арктичкиот океан, во пустините на Казахстан и Централна Азија, во централните и источните држави на САД, ретки во Западна и Централна Европа.

Во близина на северните граници на нивната дистрибуција, врани се гнездат на карпи на карпи, обично на карпи покрај бреговите на реките или морето, во кањони со мали потоци и во рамни области - на грмушки и дрвја.

Овие птици се хранат со глодари, бркаат млади и ослабени зајаци, пустошат гнезда на птици, риби во плитки водни тела, пикаат разни бобинки. Но, предноста им се дава на паднатите.

Фотографија од: Франк Шуленбург, CC BY-SA 4.0

  • Corvus tristis Лекција и Гарнот, 1827 година - Гавран со качулка

Се разликува од црната врана и џиновската врана со релативно долги пердуви на опашката и кратки нозе. Големината е споредлива со црната врана. Меѓу црниот пердув на возрасна птица, може да се најдат бели дамки на опашката и крилјата. Малолетниците имаат сиво тело, розов клун и нозе.

Theивеалиште на врана со качулка е Нова Гвинеја и малите блиски острови. Зафаќа шуми од сите видови, се издига на планините до 1350 м надморска височина.

Преземено од страницата: www.enciclopedino.it, CC BY-SA 3.0

  • Corvus frugilegus Лине, 1758 година - Рук

Птица со црно сјајно перје. На дното на клунот на возрасните има лепенка лесна кожа, лишена од пердув. За разлика од врани, арамиите се послаби, имаат вперени долги крилја и остар клун, очите се темно кафеави, а нозете црни. Должина на крилото на јажето 28-34 см, распон 80-100 см, должина на клунот 5,4-6,3 см, должина на телото 45-47 см, тежина 300-500 гр.Крупите се сештојади, но главно се хранат со црви, инсекти и нивните ларви.

Заедничкиот поток е широко распространет во Европа, со исклучок на Далечниот север, каде што исто така понекогаш лета. Го има на југот на Сибир и на Далечниот исток на Русија, во Централна Азија и на северот на Египет.Во северните региони е птица преселница; зими во Велика Британија, јужна Европа, Кавказ, во Мала, Централна, Источна и Југоисточна Азија. Во јужните региони од својот опсег, потокот е седентарен. Населува во периферијата на листопадни и мешани шуми, шумски појаси, шуми во близина на човечко живеалиште, на планините се јавува до надморска височина од 1600 м.

Кредит за фотографија: Андреас Трепте, CC BY-SA 2.5

  • Corvus typicus (Бонапарта, 1853) - Сулавезиски гавран

Должината на телото е 35-40 см, тежина 175 гр. Опашката на птицата е кратка, клунот е тенок, пердувот е црно-бел. Долната страна на телото и прстенот на вратот се бели, остатокот од телото, нозете и клунот се црни.

Овој вид е ендемичен на островите Сулавеси, Муна и Бутунг од архипелагот Сунда. Гавранот живее во високо-планински тропски шуми до 1600 м надморска височина, во низините и на ридовите.

Фото: Кама Јаја Шагир, сите права се задржани

  • Corvus caurinus (Baird, 1858)

Најмалата врана со должина на телото од 33 до 41 см, со релативно кратки нозе и тенок клун. Перјето на птицата е црно со метален сјај, клунот и нозете се црни. Од американската врана (Corvus brachyrhynchos) видот се разликува само по големина, така што само специјалист може да прави разлика помеѓу птиците.

Ивее на северозапад од Северна Америка, Канада и САД. Ивее покрај брегот на Алјаска, државата Вашингтон во САД и Британска Колумбија во Канада. Населува и во околните острови. Се храни со инсекти, со нивните ларви, како и со растенија, како што се смокви.

Фотографија од: Ianaré Sévi, CC BY-SA 3.0

  • Corvus ossifragus Вилсон, 1812 година - Рибен гавран

Однадвор, ние тешко го разликуваме од американската врана, освен во издолжените пердуви на вратот и бутовите или во помекиот и свилен пердув. Вистината е малку помала по големина. Должината на неговото тело е 36-41 см. Горната страна со сино-зелен сјај, долната страна со повеќе зелена металик сенка. Очите се темно кафеави.

Се наоѓа на исток и југ од САД, населувајќи се на брегот на океаните, на бреговите на реките, езерата и мочуриштата.

Рибинскиот гавран е сештојад, но претпочита ракови, ракчиња, риби, јајца и пилиња, ореви и житарки, остатоци од човечка храна.

Фотографија: Катка Немчокова, CC BY-SA 3.0

  • Corvus monedula Лине, 1858 година - Jackалка

Некои класификации ја класифицираат оваа птица како посебен род. Колоеј... Базата на податоци datazone.birdlife.org (датум 01/10/2019) ја класифицира птицата како гавран (Корвус).

Големината на птицата е помала од врани, со густ пердув и краток клун. Должината на неговото тело, земајќи ја предвид опашката, е 34-39 см, распонот на крилјата е 65-74 см, тежината е 136-265 г. Крилјата, опашката и горниот дел од главата на чакалата се црни со сина или виолетова нијанса. Остатокот од нејзиниот пердув е сиво во чеша.

Jackакавите го поминуваат својот гнезден период во Европа, Северна Африка и Западна Азија. Во Русија, границата на нивната дистрибуција се совпаѓа со јужните периферии на тајгата. Тие хибернираат во Централна Азија, Јужна Европа и Северна Африка. Некои популации се седечки.

Фотографија од: Матијас Кабел, CC BY-SA 3.0

Хибриди на птици гаврани

Многу таксономисти ги припишуваат сивите и црните врани на ист вид, но на различни географски раси или подвидови. Појавата на одржливи хибриди, исто така, сведочи во корист на нивната блиска врска. Подоцна, научниците откриле разлики меѓу нив во пакетот гени во составот на еден хромозом, така што некои класификации ги дефинираат овие птици како 2 различни видови.

Птиците родени кога се прекрстени овие сорти врани не се разликуваат во очекуваниот животен век од нивните родители, но генерално нивната одржливост е донекаде намалена. Во нивната боја доминираат црни, сиви пердуви формираат јака од разни конфигурации и големини или сив грб со црни ленти. Стомакот често е сив.

Гаврани и гаврани со качулка имаат и потомство, но нивните хибриди не се способни за размножување. Тие имаат темно сива боја со црна глава, крилја и опашка.

Гнездата на врана во дрвјата. Фотографија: Доминик Јоханес Бергсма, CC BY-SA 4.0

Која е разликата помеѓу црниот гавран и обичниот гавран?

Овие апсолутно црни птици е тешко да се разликуваат на прв поглед. Но, одблизу, може да се открие дека:

  • клунот на гавран е подебел од гавран,
  • врани се генерално поголеми, нивната должина на телото достигнува 60-70 см, додека телото на врани не надминува 50 см,
  • кај старите гаврани, пердувите на гушавост се карактеризираат со влакна,
  • гаврани ретко се собираат во групи, тие претпочитаат осаменост или живот како двојка, додека гаврани се собираат во стада,
  • гавранот „зборува во нос“, изговарајќи звуци кои потсетуваат на комбинацијата „ка“, може да кликне, гавранот испушта утробени извици на „ка“ или „кра“.

Лева црна врана, фотографија: Дан Дејвисон, CC BY 2.0. Десно е обична врана, фотографија: Diliff, CC BY-SA 3.0

Разлики помеѓу младенче и врана

  • Клунот на гавранот е црн и густ, во ровот е потенок, основата му е лесна и нема никаков пердув околу клунот.
  • Потопот е помалку масивен, неговата тежина е 300-500 g, гавранот тежи до 1,5 кг.
  • Во лет, може да се види дека опашката на гавранот е во облик на клин, а онаа на потокот - со прав раб.
  • Крилјата на гавранот се насочени, ает има право.
  • Врана се движи по земја со широк чекор, но никогаш не скока, како што честопати прави пливакот.
  • Гаврани претпочитаат да јадат мрши, арамии - инсекти и семиња.

Завртете лево, фотографија: nottsexminer, CC BY-SA 2.0. Десно е обична врана, фотографија: Волфганг Краузе, CC BY-SA 3.0

Одгледување гаврани

Мажјаците достигнуваат сексуална зрелост на возраст од 5 години, женките стануваат сексуално зрели на возраст од 3 години. Нивната сезона на размножување започнува на крајот на зимата. Во тоа време, машките врани покажуваат класа на „аеробатика“, тие прават остри вртења во лет, полетуваат вертикално нагоре и се превртуваат во воздухот. За време на додворувањето, партнерите си покажуваат едни на други пердуви на грлото.

Гаврани често се парат долго или цел живот, а малолетниците оставени со своите родители од минатата година им помагаат да ги чуваат гнездата и да ги хранат пилињата. Птиците градат гнезда на врвовите на карпите, карпите, човечките згради и столбовите на електричните водови. Тие се направени од суви гранки, прицврстени со парчиња кора, трева, жица и наредени со пердуви, волна или партали. И мажот и женката се вклучени во конструкцијата. Зградата се користи од пар неколку години по ред. Понекогаш претставници на родот можат да се сместат во гнездата на птиците грабливки. Несат јајца не само во гнездата, туку и во шуплините на дрвјата, под покривите на куќите, во дупки, во пукнатини на карпи.

Фотографија од: Вијајанарајапурам, CC BY-SA 4.0

Периодот на гнездење на гаврани трае од 30 до 40 дена. Птиците положуваат од 3 до 9 зеленикаво-сини јајца со кафени дамки.

Тежината на јајцето е 19 g, должината 42 mm, дијаметарот 29 mm. Кога првата спојка е изгубена, птиците ја положуваат втората. Theенката инкубира јајца 19-22 дена. Мажјакот ја храни.

Фотографија од: nottsexminer, CC BY-SA 2.0

Извлечените врани живеат во гнездото 6-10 недели. Мајка и татко ги хранат со влекачи, мекотели, глодари, инсекти, црви, мрши, јајца и пилиња на други птици, безмилосно уништувајќи гнезда и птичји куќи.

По заминувањето, тие подолго време остануваат под грижа на нивните родители.

Фотографија од: Reju.kaipreth, CC BY-SA 3.0

Гаврани знаат како да ги бранат своите гнезда. Сите соседни птици летаат до плачот на нападнатиот пар. Соколите често се сместуваат покрај нив и во старите гнезда на врана. Ова соседство им ги спасува и потомците. Соколите, исто така, не остануваат во долгови: откако го слушнале предупредувачкиот крик на гаврани, тие напаѓаат мочуришта на мочуришта, бузаници и други предатори.

Фотографија од: nottsexminer, CC BY-SA 2.0

Пилето на фотографијата е старо само 10 дена. Фотографија од: Бугага, јавен домен

Колку години живеат врани?

Во природата, врани живеат до 15-20 години, а вирус до 7,3 години. Во заробеништво, очекуваното траење на животот достигнува 40-70 години.

Непријатели во природата

Врана со качулка е секундарен домаќин на гнездење на паразити како што е Големата дамка кукавица и европската страчка. Во исто време, страдаат и сопствените потомци на врани. Покрај тоа, најголемиот непријател на поединците од родот Corvus е бувот, тој напаѓа птици ноќе. Врани се одмаздоубиви и му се одмаздуваат на својот насилник долго време.

Исто така, претставниците на родот ги ловат златни орли, гошари, бели опашки, орели соколи.

Гаврани придружуваат големи предатори (мечки, лисици, арктички лисици, волци) во надеж дека ќе ги зафатат остатоците од плен и истовремено ќе паднат во нивните шепи.

Фотографија: Национален парк Јелоустоун, јавен домен

Гаврани му штетат

Со голема концентрација на една територија и со недостаток на храна, врана со качулка ги уништува гнездата на лопати, патки и многу други отворено гнездени птици. Но, во најголем дел, остатоците од јајца врабец и гулаб се наоѓаат во нејзиниот стомак.

Ниту инвазијата на стадо гаврани во градинарски градини и овоштарници не е добро. Во градовите, птиците носат остатоци од депониите, прават бучава и ги загадуваат спомениците со измет.

Тврдењето дека гаврани ја шират болеста е лажно. И ова е токму она што ловокрадците (fansубители на стрелање птици) ја оправдуваат својата суровост. Врани се чистачи, а нивните стомаци содржат голема количина концентрирана киселина што ја убива патогената микрофлора. Нивната висока телесна температура и способноста да се спротивстават на инфекциите ги прават многу чисти животни. И јадејќи мртви трупови на птици и глодари, тие, напротив, ја уништуваат инфекцијата, чистејќи ги населбите во луѓето.

Фотографија од: PJeganathan, CC BY-SA 4.0

Придобивките од гаврани

Соколи, мерлини, китрели, долги уши бувови често живеат во стари гнезда на врани. Врана со качулка е главниот снабдувач на гнезда за овие птици.

Гаврани, кои се хранат со мрши, се расадни птици. На места каде што се одгледуваат житарки, тие ги уништуваат глодарите. Нивната улога е значајна и во регулирањето на бројот на инсекти. На пример, врана со качулка каснува многу ларви од дабовиот лист црв, бубачката мај, бидејќи 60 или 70% од нејзината храна доаѓа од инсекти. Јажињата исто така јадат штетни инсекти: тревни бубачки, отровни топки, врволави, бубачки од желки, гасеници од лилјани молци.

Гаврани сакаат да складираат. Кога складираат семе од растенија, тие ги кријат во различни пукнатини, јами и често забораваат на тоа. И семето 'ртат и раѓа нови фитоценози. Излезе дека дистрибуцијата на борови и дабови во голема мера се должи на гаврани и jевси.

Фотографија од: Rajatsharma10695, CC BY-SA 4.0

Чување врана дома

Црвените врани со качулка, како и обичните врани, особено кога се земаат кога се млади, лесно се припитомуваат. Тие се многу паметни, но немирни, крадци и бучни птици. Ако сопственикот има трпеливост, може да се научи да зборува и да се скроти. Гавранот што зборува привлекува со својата егзотика. Но, како да чувате таква птица покрај вас?

Домашна врана треба да живее во пространа птичарница или костур, фиксирана со ланец. Во секој случај, треба да му се дава време секој ден за летање и движење низ куќата. Тој мора да „шета“ најмалку 1,5 час. Птицата треба да се искапи 1 пат за 2 дена, а исто така да се изнесе на сонце.

Можете да нахраните птица во заробеништво:

  • сурово пилешко и говедско месо,
  • варено пилешко
  • плаша,
  • глувци,
  • дневни пилиња,
  • зајаци,
  • житарици (леќата и овесна каша),
  • малку маснотии урда,
  • моркови,
  • бобинки
  • јаболка,
  • варени пилешки јајца,
  • сува храна за кучиња (но не повеќе од 1/3 од вкупната диета).

  • свинско месо
  • солена храна
  • домати,
  • компири,
  • агруми,
  • црн леб
  • млеко
назад кон содржината

Pin
Send
Share
Send
Send