Семејства птици

Адаптации на ноеви - Како опстануваат ноевите?

Pin
Send
Share
Send
Send


Адаптациите за ноеви за опстанок во суштина ги вклучуваат најраспространетите диверзификации што поединците откриваат дека можат да бидат нивните долги мускулести нозе. Оваа статија ќе даде преглед на адаптациите на ноеви за преживување, во пустината, пустината Сахара, во нивната околина, адаптации на однесување на ноеви, адаптации на клунови од ноеви, физички адаптации на ноеви, адаптации на папрат од ноеви и обични адаптации на ноеви.

Адаптации на ноеви

Тие се двоножни (две нозе) и може да достигнат прекумерна брзина кога треба. Нојот дополнително ги користи своите нозе за да се борат со предаторите, удирајќи ги со нога!
Ноевите обично живеат во африканската савана или во потоплите области, поради тоа нојот има голем број непокриени пори и кожа, како резултат на нозете и главата, што е една од адаптациите на нојот.

Нојот дополнително има голема уста што го користи како заштита во спротивност со предаторите како гепардите.
Стапалата се долги и рамни, за да се гази низ пустината може да биде многу едноставно и брзо, а кога ќе се кандидира. високата пета им обезбедува дополнителен притисок.

Со текот на времето, перјата на ноевите станаа подебели и подебели, што е една од адаптациите на ноевите.
Шпекулациите за тоа се должат на сите предатори кои го задржуваат доаѓањето за ноеви, тие добиваат дополнителни пердуви за да изгледаат поголеми и дополнително застрашувачки. Нојот е конструиран за да преживее во пустинските области на Африка.
Ноевите се толку единствен вид, така што имаат единствено живеалиште исто толку ефикасно! Во природата, нојот е откриен единствено во Африка.

Особено, во Јап или јужните елементи на Африка. Тие исто така може да бидат откриени во пустината Сахара, што е една од адаптациите на нојот.
Нојот сака отворени, суви пасишта. Нивниот дермис, конструкцијата на физиката и карактеристиките на телото им овозможуваат да живеат во овие прекумерни живеалишта.
Погледнете ги диверзификациите што ги заврши нојот за да бидете сигурни дека ќе преживее, што е една од адаптациите на нојот.

Голем број на диверзификации повлекуваат густи трепки за да ги заштитат од бура од песок што се среќава со живеалиште во овие области.

Покрај тоа, тие имаат слој од сентиментални пердуви за снабдување на „спуштен капут“ за ако температурите се покажат ладни.
Нојот е номадски - тоа значи дека не се чува на едно место многу долго. Keepе се задржи на самото место сè додека има на располагање оброци.

Спротивното главно прашање за да остане нојот на некоја локација е снабдувањето со вода. Овие птици нема да залутаат премногу отстранети од значително снабдување со вода, што е една од адаптациите на нојот.

Истражувачите откриле дека нојот сака колку што е еден галон и половина на ден повеќе од животот!
Оваа еколошка област на интерес ја споделуваат различни африкански животни, заедно со некои предатори, меѓутоа првенствено различни пасечи како жирафи, газели и антилопа. Учете дополнително за тоа како нојот комуницира со овие различни животни.
Ова живеалиште не е само куќата на нашиот ној, но исто така има и повеќе различни организми, што е една од адаптациите на нојот.

Додека овој вид на атмосфера е под безбедноста, луѓето донесоа убаво уништување на овој дел од светот, заедно со многу различни живеалишта.

Треба да бидеме екстра претпазливи за да се осигураме дека овие загрозени животни и различни видови ќе живеат на нивните чисти живеалишта!
Нојот може да се види и во заробеништво. Буквално секоја зоолошка градина може да има примерок од ној за гледачите да бидат воодушевени, што е една од адаптациите за ноеви.

Адаптација во однесувањето на ној

Ноевите развија многу различни диверзификации во однесувањето, што е една од адаптациите на нојот.

Како тоа како тие наизменично го чуваат јајцето и предупредуваат на опасност од разни животни.

Добро позната басна за ноевите е тоа што тие ги ставаат главите во дното. Таа басна едноставно не е точна. Сепак, тие лежат на африканската савана, гледајќи различни животни за какви било показатели на закана.

Тие имаат склоност да им „пикнат“ на своите помлади за да ги направат поцврсти. И мажјаците влегуваат во „пекинг“ борби обично во саваната.

Брзина и движење, како адаптации за ноеви

Иако не можат да летаат, ноевите се возен пар, цврсти тркачи. Тие ќе истрчаат дури 43 милји на час и ќе трчаат по далечина на 31 милја на час, што е една од адаптациите на нојот.

Тие можат да ги користат своите крилја како „кормили“ за да им помогнат да ги сменат патеките додека работат. Ефикасните, долги нозе на нојот можат да извијат од 10 до 16 стапки во еден чекор.

Овие нозе може да бидат и страшно оружје. Ударите со ноеви можат да убијат човек или можен предатор како лав. Секоја нога со два прста има проширена, остра канџа.

Стада и реплика

Ноевите живеат во мали стада кои обично вклучуваат пониски од десетина птици. Алфа-мажјаците ги чуваат овие стада и се парат со доминантната кокошка во групата, што е една од адаптациите на нојот.

Мажот обично се пари со други во групата, а мажите-скитници исто така можат да се парат со помалку кокошки.

Сите кокошки на групата ги ставаат своите јајца во доминантното гнездо на кокошки - иако на нејзините лични им е дадено извонредното место за срце.

Доминантната кокошка и мажјак флип инкубираат големи јајца, секое меѓу нив тежи колку две дузини јајца петел.

Режим на однесување и јадење

Наспроти стандардната перцепција, ноевите не ја закопуваат главата во песок. Застареното забележување по голема веројатност потекнува од едно од многуте одбранбени однесувања на птиците.

Според методот на мачење, ноевите ќе лежат ниско и ќе ги притиснат долгите вратови на дното во обид да се покажат дека се многу помалку видливи.

Нивниот пердув ефикасно се меша со песочна почва и, од далечина, обезбедува изглед дека тие ја закопале главата во песок.
Ноевите обично јадат вегетација, корени и семиња, но дури можат да јадат бубачки, гуштери или различни суштества што можат да се добијат од нивното обично сурово живеалиште.
Ноевите исто така можат да издржат до високи температури и да траат подолго време без вода, нормално добивајќи доволно влага од вегетацијата што ја јадат.

Нивната програма за слабеење се состои првенствено од корени, лисја и семиња, но сепак ноевите ќе јадат без оглед на тоа што може да се добие. Општо, тие проголтаат бубачки, змии, гуштери и глодари.
Нивните стапала се масивни и рамни, така што тие прилагодуваат да предизвикаат шетање низ пустината многу едноставно и брзо, што е една од адаптациите на нојот.

Кога се во бегство, прекумерната пета им дава дополнителен притисок. Тие земаат смени за да го погледнат јајцето и да предупредат на разни цицачи за опасности.

Погледнете го видеото: Koke za meso i jaja - pet pogodnih rasa za mala dvorišna jata (Јуни 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send