Семејства птици

Птица што изгорува

Pin
Send
Share
Send
Send


Област. Изгорувањето градина е широко распространето за гнездење во Европа и Западна Азија, исто така во Северозападна Африка. Во Норвешка, до 69 ° 45'N. sh., во Шведска и Финска над Арктичкиот круг, јужно до Медитеранот (но на островите само на Крит и, можеби, на Кипар). Во Азија, од Мала Азија, Сирија и Палестина до Иран (јужните касписки провинции, Хорасан, Загрош, Керман и Кугистан, според Зарудни, 1911), во Авганистан, во западна Монголија до средниот тек на Кобдо.

Во СССР од Калининградската област. и Карелија на запад од европскиот дел, на север е спорадично кај Архангелск, не влегува во шумскиот регион на Урал, издигнувајќи се на источната падина на овој гребен до 56 ° -57 ° Н. Ш. Се појавува спорадично во Лапланд, во регионот Псков, е честа појава само во средната и јужната лента од регионот. Витебск, Минск, Москва, Тула, Горки територии и Татарска Република, јужно до Крим и Кавказ.

Во азискиот дел на Унијата се размножуваат во Западен и Централен Сибир, на север, приближно до географската ширина на Омск и Краснојарск, на исток до последниот, регионот Минусинск, западниот дел на Тува, понатаму долж Теси. Во зима во Јужна Азија до Ирак, Персискиот Залив, патем до Гилгит и северозападно од Кашмир (Бекер, 1926), но главно во Северна Африка јужно до Рио де Оро на запад, јужна Абисинија, северна Кенија и северна Сомалија на исток , исто така во јужна Арабија.

Природа на престојот... Во СССР, распрснувањето на градината е гнездо птица што лета насекаде за зимата.

Датуми... Пролетното пристигнување, во споредба со другите овесни снегулки, доцни. Времето на есенското заминување е слабо разбрано. Пролетната миграција се јавува во мали групи, повремено синглови; на есен, миграцијата кон југ е скоро секогаш во големи стада. Поаѓањето и миграцијата на африканските зимски области паѓаат во пролет до март-април; во есен, главната маса мигрира во октомври (Грот, 1930).

Биотоп... Повеќе или помалку отворен пејзаж со грмушки и шуми. Претпочита нерамен пејзаж, поминат од провалии. Продира високо во планините. На Алтај, гнезда на планините до 2000 м надморска височина (Сушкин, 1938).

Во региони без дрвја во Украина, изгорениците на градината живеат во насадите со дрвја покрај патиштата или во падините на степските долини, обраснати со ретки грмушки (Валч, 1899). Онаму каде што има вистинска шума (на пример, во близина на Киев и Харков), птиците живеат во рабовите на шумите, насладите, расчистувањата (Шарлман, 1915 година), како и во градините и грмушките покрај бреговите на реките (Сомов, 1897). Во Закавказја, се наоѓа во разни поставки. На Аракс, според набationsудувањата на Бобрински (1915), живее во пустинска област со карпеста почва или меѓу плашири. Во близина на Тбилиси, се сретнавме на падините на карпести долини, обраснати со ретки, трнливи грмушки. Во Кахети, според набationsудувањата на Чхиквишвили (1930), тој се издига на планините до субалпинската зона, вклучително и во југозападниот дел на Закавказја живее во области на раст на грмушки на падините од морскиот брег до горната граница на шумата.

Во средната зона на европскиот дел на СССР, изгорување на градината е птица, главно од културниот пејзаж. Може да се најде и во грмушките во грмушките меѓу полињата, и во лелерите и предградијата на шумите. Во Сибир (планини Кок-четавсие бори, планини Каркаралински) се населува степски шуми од бреза, камени области и борови шуми (Штегман, 1928, Селевин, 1935) Конечно, во Туркменистан (Гјаз-Гедик), авторите го најдоа на падините на ниските планини обраснати со ефемерни билки и дрвја од ф'стаци.

Репродукција... Fенките, очигледно, се појавуваат неколку дена подоцна од мажите, по што се формираат парови на гнездење. Секогаш се гнезди во посебни парови, но на некои места е способен да формира висока густина на население (под Камишин, гнездото од гнездото е 100-200 м, Осмоловска, 1950). За време на размножувањето, мажјаците пеат поголем дел од денот. Распеаниот мажјак седнува на мала грмушка, понекогаш на камен, нерамнина или останува на земја меѓу тревата.

Гнездото е секогаш поставено на земја и обично е вешто скриено од надвисна грмушка или трева, а птицата претпочита да го гради не на рамна површина, туку на падината на провалија. За гнездото, птицата користи длабочина во почвата толку длабоко што рабовите на гнездото се на ниво на земјата. Стехер (1913) истакнува дека разголувањето понекогаш сам ја копа дупката за гнездење. Материјал од гнездо - суви стебленца на житни култури, тенки корени, поретко суви лисја. Послужавникот е нареден со коњ и друга коса, понекогаш со пердуви. Целата зграда се состои од два слоја - надворешни и внатрешни. Обликот на гнездото што го гради гради е овален или кружен. Надворешниот дијаметар на приклучоците е 88-120, внатрешниот дијаметар е 55-65, длабочината на послужавникот е 48-52 mm. Сомов (1897) дава неколку други големини на гнезда: надворешниот дијаметар на гнездото, според неговите податоци, е 130-150, внатрешниот дијаметар е 70-80, длабочината на послужавникот е 35-40 мм.

Прашањето кој го гради гнездото - само женското или со учество на мажот - останува нејасно. Поднесена од Стехер (1913), градбата трае два дена ако времето е поволно. За 1-2 дена по завршувањето на изградбата, женката почнува да лежи. Целосните спојки обично содржат 4 или 5 јајца, 6 јајца по спојка се релативно ретки.

Димензии на јајца (89) собрани во СССР: 18-21,4х14,5-16,6, во просек 19,9 х 15,3 мм. Јајцата имаат сјајна лушпа, бело-бела, со едвај изразена синкава нијанса. На главната позадина, дамките и точките од два рода ретко се расфрлани: големи површни - црни или црно-кафени и длабоки внатрешни - сиви или виолетово-сиви. Во прилог на дамки, јајцето е често ретко шарено со црни потези и кадрици. Во нивната боја, јајцата од градинарски овес се непогрешливо различни од јајцата на други овесни снегулки.

Во текот на летото веројатно има само една спојка. По крајот на репродукцијата, насекаде се забележува формирање на големи стада, составено од возрасни и млади индивидуи. Подоцна, овие стада почнуваат да летаат кон југ.

Топење... Возрасните птици имаат еден полн молт годишно, што се случува кон крајот на летото - рана есен. Според Визерби (1938), има и дополнителен - втор молт, при што се заменуваат делумно мали пердуви, во јануари - февруари. Немаме точни податоци за почетокот на целосниот трговец, но изгорениците на топење се пронајдени веќе во втората половина на јули. Така, на пример, во Башкирија, на 21 јули беше фатен мажјак, кој завршува со топење. Неговиот мал пердув е скоро целосно променет, пердувите на летот и пердувите на опашката се свежи, само првото примарно перје едвај се пробива, второто е кратко, крајните пердуви на опашот сè уште не ја достигнале својата нормална големина. На крајот на август - на почетокот на септември, скоро сите вообичаени изгореници на градината во свежиот пердув. Пердувите на летот и пердувите на опашката се толкуваат од внатрешните пердуви до надворешните надворешни.

Младите птици во првата есен од нивниот живот ги заменуваат малите пердуви во септември-октомври, покривките на крилјата и секундарните пердуви на летот, пердувите на опашот и примарните пердуви на летот остануваат стари. Во оваа облека, тие остануваат цела зима и цело лето, само во есен, по првиот целосен молт, ја облекоа последната облека за возрасни.

Храна... Во есен и пролет, распрснувањето градина јаде семе од разни плевели и млади ластарки на растенија, но за време на сезоната на размножување во голема мера се префрла на инсекти, а во тоа време ги истребува гасениците од пролетен брест, како и гасеници на пајакот ткајач, шума молец и други шумски штетници.

Знаци на поле... Релативно мала овесна каша. Онаму каде што живее покрај обичната овесна каша, таа се разликува добро од нејзината помала големина. Мажјаците од овој излив лесно се разликуваат по бојата на перјето. Песната е едноставна, овесна каша, како „Tew-Tew-Tew-Turr“.

Димензии и структура... Должината на телото на мажите (36) 150-177, во просек 164,9 мм, жените (10) 152-175, во просек 160,7 мм. Должината на крилјата кај мажите (30) 236-285, во просек 272,2 мм, жените (9) 250-278, во просек 263 мм. Должината на крилото кај мажите (125) 80-92, во просек 87,8 мм, жените (40) 78-90, во просек 83,3 мм. Тежината на мажите е 21-22 г. Првиот пердув на летот е рудиментиран. Надворешните мрежи на 2 и 3 примарни пердуви на летот се засечени.

Боење.

Возрасен маж во лето... Врвот на главата и соседниот дел на вратот се сиви со маслинесто-зелен цут и со едвај забележливи темни стебла. Вратот е зеленикаво-кафеав. Задниот дел е црвеникаво-кафеав со широки кафеаво-црни надолжни ленти. Слабината и горната опашка се сиво-кафеави со зеленикава нијанса и со темни пердуви. Френулумот, прстенот на очите, брадата, грлото и гушавоста се разликуваат во голема боја од светло жолта до белузлава со валкан цут (веројатно постарите птици се посветло обоени во зависност од возраста). Навлаките за градите и ушите се сиви со маслинесто зелена нијанса. Стомакот и подвлакот се кафеаво-костен со различен интензитет и со жолтеникав тон на страните. Пердуви за летање, големи и средни крилја и опашка пердуви се црно-кафеави, два надворешни пара опашка перја со големи бели дамки. Покривките за помали крилја се сиво-кафеави. Клунот и нозете се црвеникави, очите се кафеави.

Возрасен маж во свежо перје по молт... Силно е развиено широко, светло-бело-кафеаво раб на пердуви, што му дава на целиот пердув полесен и досаден тон.

Возрасната жена во лето е слична на машката, но горниот и страните на главата се кафеави и со повеќе остро развиени темни стебла на пердуви. Брадата, грлото и гушавоста се жолто-бело-жолти.Градите се сиви со мала зеленикава нијанса. Во зимскиот пердув, како кај мажите, се развива широко светло раб на пердуви.

Разгорување на млади градини по делумно есенско топење. Мажјакот е сличен на женката, но горниот дел од главата е повеќе кафеав, а потемните ленти се поразвиени. Грлото и кравјата се белузлави или светло жолти со темни ленти, особено густи на страните. Градите се кафеаво со светло-сиво-зелена обвивка и силно развиени темни ленти. Стомакот и подвлакот се со бледа кафеаво-костен боја. Thisенката се разликува од мажјакот во овој пердув по повеќе кафеав врв на главата и посилно развиено забележување на грбната и вентралната страна на телото. Градите се бело-валкани сиви, густо шарени со темни ленти. Во зима, сите пердуви имаат широк раб на светло и целиот пердув е потап; во лето, бидејќи ивицата се истроши, пердувот е посветол.

Пилешка облека... Силно развиени темни надолжни ленти на целото тело и главата. Грлото и гушавоста се бело-валкани со многу мрачни ленти. Градите се кафеави со широки надолжни темни ленти, густо покривајќи го главниот кафеав тон на градите. Сметката е темно кафеава, нозете се кафеави.

Пилешко градинарење... Тенка, ретка светло-кафеаво-сива боја се наоѓа долж птерилијата. Устата е розова, нозете се крем жолти.

Опис и карактеристики

Масата на возрасна птица е во опсег од 25-35 гр. Крилјата се лулаат отворени за 25-30 см. Расте во должина до 16-22 см. Појавата на жени и мажи се разликува во повеќето видови, особено за време на сезоната на размножување.

Мажјаците се посветло пернат. Кај мажите со вообичаени изгореници, главата е затемнета во канаринска боја со маслинови и сиви попречни ленти. Дамки со иста боја се наоѓаат на градите и се протегаат на стомакот. Грбниот дел од телото има кафеави, контрастни ленти. Телото е костен. Градите и долниот, вентрален дел од телото се жолти.

На крајот на сезоната на размножување, доаѓа есенскиот период на молт. Потребата за покажување исчезнува, мажјаците ја губат осветленоста на облеката за размножување. Fенките и малолетниците на многу начини ја повторуваат бојата на мажите, но опсегот на бои е поскромен, воздржан.

Постои особеност во животот на изгорениците на градините. На Европејците им се допаднаа. Птиците се фатени во голем број и се хранат. За тоа што се сместени во ќелии каде нема пристап до светлина. Темнината има необичен ефект врз птиците: тие енергично почнуваат да го кршат житото. Во старите денови, за да ги втурнат птиците во темнина, тие едноставно ги вадеа очите.

Гоење овесна каша може брзо да ја удвои својата тежина. Тоа е, наместо 35 грама, тие почнуваат да тежат 70. Потоа ги убиваат. Фината француска кујна бара овој процес да се одвива со учество на благороден пијалок: овесна каша се дави во Армањак.

Птиците натопени во алкохол се пржат цели. Апсорбирајте ги и нив целосно. Во исто време, тие ја држат пржената овесна каша со салфетка, покривајќи го процесот на јадење деликатес. Некои луѓе мислат дека е потребна салфетка за собирање коски од птици. Други тврдат дека на овој начин чинот на варварство е скриен од Бога.

На крајот на 20 век, во многу европски земји, јадењата од мали диви птици беа забранети. Познати француски готвачи инсистираат на укинување на забраната. Тие го оправдуваат барањето со потребата да се зачуваат традициите и борбата против гастрономскиот црн пазар.

Судбината и понуди на птицата улога на не само деликатес, туку и симбол. Во САД има изгорена состојба на птици - ова е Алабама. Неформалното здружение на птици и персонал се случи за време на Граѓанската војна. Униформите на војниците на армијата на јужните жители честопати беа отсутни, тие се облекуваа по случаен избор. За да ги разликуваат своите од странци, тие сошија жолти дамки, слични на крилјата на птицата. Оттука и симболичното име на државата.

Во семејството на овесни снегулки, научниците идентификуваа три групи:

  • овесна каша од стариот свет,
  • американска овесна каша,
  • неотропско породување,
  • други родови.

Групата зафати на Стариот свет вклучува род на вистински зафати. Кога луѓето зборуваат за изгореници, тие мислат на птици од овој род. Вклучува околу 41 вид. Тешко е да се зборува за точни бројки поради тековната работа на систематизација.

Земајќи ги предвид резултатите од генетските студии, се прават значителни промени во биолошката класификација, вклучувајќи го и семејството на овесни снегулки. Постојат неколку видови од родот на вистински изгореници со кои луѓето се со поголема веројатност да се сретнат.

  • Јелохамер.

Татковината на оваа птица е Евроазија. Ги совлада сите територии, освен високите планински и арктички зони. Воведено и успешно размножување во Австралија и Нов Зеланд.

Птиците презимуваат во рамките на нивниот опсег, но северните популации можат да мигрираат во Грција, Италија, Средниот исток и северен Авганистан.

Пеење заедничко изнесување

  • Овесна каша-Ремез.

Миграциски поглед. Гнезда во тајга шумите на Скандинавија, европските, сибирските и крајноисточните делови на Русија. За презимување мигрира во Јужна Азија. Бојата е чудна. Главата на мажјакот е покриена со црни пердуви, а грлото е бело.

Пеење овесни снегулки пемези

  • Разгорување градина.

Раси во сите европски земји, вклучувајќи ги и скандинавските. Пронајден во Азија: Иран, Турција. За прв пат забележан во Индија во 2018 година. На есен, се собира во стада и мигрира во африканските тропски предели. На почетокот на летот, птиците можат да се фатат во мрежите. Понатамошната судбина на заробените птици е прилично тажна: тие стануваат потенцијална деликатес.

  • Разгорување на камен.

Областа се протега од Каспиското Море до Алтај. Хибернира на крајот на летото. Мали стада од 10-20 лица летаат кон Јужна Азија.

  • Дубровник.

Птицата се гнезди низ цела Русија, во Европа. Скандинавија е западна граница на опсегот. Јапонија е источна. Зими во јужните кинески провинции.

До почетокот на 21 век, Меѓународното друштво за зачувување на природата веруваше дека ништо не му се заканува на видот. Во 2004 година беше објавен критичен пад на бројот на видовите. Причината е масовниот лов на птици за време на миграцијата, чии патеки лежат низ Кина.

Слушнете го пеењето на Дубровник

  • Градинарски овес.

Претпочита топли земји. Може да се најде на медитеранските острови, во земјите од јужна Европа. Понекогаш тој доаѓа во Централна Европа. Бидејќи териториите со топла клима се избрани за гнездење, сезонските летови не се типични за овој вид. Огороднаја овесна каша на фотографијата малку се разликува од обичното.

  • Трошка од овесна каша.

Најмалата овесна каша. Неговата тежина не надминува 15 гр. Бојата има темни ленти на грбот и стомакот. Како и повеќето изгореници, женките се значително затемнети од мажите. Татковината на трошката е северот на Русија и Скандинавија. Гради гнезда во низините, во мочурливи, грмушки места.За зимата лета за Индија, на југот на Кина.

  • Ntолто-веѓа распрснување.

Овесната каша е доволно голема. Неговата тежина достигнува 25 гр. Пердувите на главата се црни, со исклучок на лентите за веѓи - тие се жолти. Што му го даде името на овој вид птица. Виет гнезди и изведува пилиња во иглолисните и мешани шуми на Централен Сибир. За зимата, тој се сели на југот на Кина и во Индија. Една од ретките овесни снегулки што не се појавуваат во Европа.

Пеење на жолто-веѓи

  • Просјанка.

Најголемиот од овес. Неговата тежина достигнува 55 гр. Друга карактеристика на птицата е отсуството на разлика во опсегот на бои на мажи и жени. Дистрибуиран на северот на Африка, во Западна и Централна Азија, на југот на Русија.

Слушајте го гласот на просото

  • Поларно разгорување.

Оваа птица често се нарекува овесна каша од палас. Во чест на германскиот научник Питер Палас, кој и служеше на Русија и спроведе истражување, вклучително и сибирската флора и фауна. Една од најмалите овесни снегулки. Виет гнезда во Сибир, Централна Азија, Монголија.

Пеење на поларно распрснување

  • Капење трска.

Оваа птица има средно име: изветување трска. Виет се гнезди во мочуриштата, покрај бреговите на реките обраснати со трска. Дистрибуирана во Европа и во земјите од Магреб. Африканските популации гнездат и зимаат во истата област. Европското население мигрира во северна Африка. Рид распрснување во зима може да направи лутање на храна. Тоа е, тоа е седентарен, номадски и миграторски вид во исто време.

Начин на живот и живеалиште

Населенијата гнезда на места со блага и топла клима водат стационарен, седентарен начин на постоење. Од места со тешки временски услови, птиците одат на југ на есен. Во случај на проблеми со исхраната, може да се случат миграции на сточна храна. Овие движења може да се прават во текот на целата година, без оглед на сезоната.

Во 1862 година била извршена биолошка инвазија. Заедничките извори од брегот на Британија доаѓаа на островите на Нов Зеланд. Ова не беше случаен процес. Локалното општество за аклиматизација се занимаваше со раселување на залакувањето. Колонистите не биле заинтересирани за локалните предатори. Продажбите брзо се населија на островите и стигнаа до австралискиот лорд Хау.

Тие пристигнуваат на субантартичките острови, но не се гнездат на нив. Заедничките зафати се исто така наменски воведени на Фокландските Острови и Јужна Африка. Присилното преселување на животните ретко дава позитивни резултати. На почетокот на 20-от век, земјоделците од Нов Зеланд веќе сметаа дека овесната каша е птица што направила хаос во земјоделството.

Пред ерата на автомобилот, изгорениците живееја во градовите. Тие можеа да се видат на шталите и по трасата на коњски превоз. Со исчезнувањето на коњите, овесот исчезна од градовите. Бројот на зелени површини е намален. Каменот и асфалтот почнаа да владеат насекаде. Овесната каша немаше со што да се храни и нема каде да се гнезди. Тие не го следеа примерот на гулаби и врапчиња и ги напуштија центрите на цивилизацијата.

Сепак, жителите на градот можат да ги слушнат и видат овие птици не само во периферијата. Пеење на птичји песни особено ценет како вокал. Професионални набудувачи на птици и искусни хобисти ги чуваат дома, во кафези или птичари.

Најчесто, тие чуваат обична, овесна каша од трска, пемез. Секој маж, од кого се очекуваат квалитетни песни за птици, е сместен во посебно живеалиште. Треба да биде простран, добро осветлен кафез. Подот е покриен со измиен, врел песок. Покрај фидер и пијалок, инсталиран е и резервоар за капење.

Тие се хранат со канаринска мешавина, просо, никнува овес. Сите експерти велат дека птиците, покрај растителната храна, имаат потреба и од протеинска храна. Дома, како додаток, тие добиваат облик на црви, отрепки, ларви на зофоба и други инсекти. Ваквата храна е особено важна за време на периодот на митарење, при создавање парови и одгледување пилиња.

Пеење овесна каша понекогаш станува стандард за другите птици. Мажјаците се чуваат за обука на кинари и други имитатори. Кога чувате овесна каша, може да се појават потешкотии поради нивната страв.

Храна

Овесната каша следи диета од растително потекло. Се јадат семиња од диви билки: штала, плева, пченична трева, феска и други. Зрна од култивирани житни култури особено се привлекуваат: пченица, јачмен, овес, просо и други.

За време на периодот на одгледување, изгорениците почнуваат да ловат инсекти. Фатени се во големи количини. Овесната каша храни пилиња двапати или трипати во текот на летото. Тоа е, уништувањето на бубачки, гасеници и други штетници трае цело лето.

На почетокот на есента, пред летот, изгорениците почнуваат интензивно да се хранат. Во регионите каде што се одгледува жито, жетвата се одвива во ова време. Овесните снегулки, честопати во мешани стада, се наоѓаат во близина на неразјаснети полиња, простории за складирање, патишта по кои се пренесува жито.

Репродукција и животен век

Сезоната на парење започнува во април, со крајот на пролетта во мај. Мажјакот почнува да пее. Избира, како скеле, единечни дрвја, столбови, грмушки. Забележувајќи ја женката, таа ги отвора крилјата, ја демонстрира својата облека. Нестле на една гранка до неа. На ова, познанството може да се смета за успешно. Зафатите се моногамни барем за тековната сезона на парење.

Theенката бара соодветно место и продолжува со изградбата на гнездото. Поставен е на земја. На место каде што е тешко да се види од животно што трча или од минувач. Гнездото е едноставно - депресија слична на сад. Дното е наредено со сува мов, трева, коса и пердуви.

Гнездо со трска

Кога гнездото е завршено, се формира пар. Се поставуваат 3-5 јајца. Тие се покриени со маскирна шема која се состои од тенки темни линии и дамки со неодредена боја. Јајцата ги инкубира женката. Таткото на семејството и обезбедува храна.

По 13-15 дена, пилињата се изведуваат, подвижни, видни, покриени со надолу. И двајцата родители ги хранат. Во вообичаената исхрана со жито за птици, вклучени се крилести и безкрилни инсекти. По околу 21-23 дена, младите пилиња почнуваат да го напуштаат својот дом.

Во оваа фаза, женката престанува да обрнува внимание на пилињата: таа започнува да гради ново гнездо. Мажјакот ги храни пилињата оставени од мајката. Но, многу брзо тие стануваат независни. Поминуваат три недели од моментот кога пилето излегува од лушпата, до независни летови и хранење.

Младите изгореници, без оглед на полот, се обоени исти, не светло, како возрасни жени. Мажјаците се здобиваат со светло перје подоцна, по топење. До следната сезона, младите птици се целосно подготвени да се размножуваат и да одгледуваат свои потомци.

Пилиња што распрснуваат

Сите видови овесни снегулки се прават две, понекогаш три спојки по сезона. Репродукцијата што се шири со текот на времето, овозможува да се биде помалку зависен од временските услови, за да се компензира загубата на јајца и пилиња како резултат на дејството на предаторите. Постојат многу непријатели кои се подготвени да го уништат гнездото: врани, глодари, мали предатори. Зафатите имаат само два начина на заштита - маскирна и повлекување од гнездото, глумејќи се лесен плен.

Заработките живеат три години. Во зоолошките градини и дома, животниот век е двојно зголемен. Добра грижа и безгрижно постоење доведуваат до записи во однос на долговечноста. Во зоолошката градина во Берлин, набудувачите на птици ја забележаа смртта на изгореници на 13-годишна возраст.

Главно мени

  • Почетна страница
  • Луони
  • Грибе
  • Пеликан
  • Штркот
  • Фламинго
  • Anseriformes
  • Falconiformes
  • Кокошки
  • Кран-како
  • Charadriiformes
  • Како гулаб
  • Кукавица
  • Бувови
  • Коза-како
  • Брза
  • Ракови
  • Хупо
  • Дрвари
  • Пастерин
    • Ластовичка
    • Ајкули
    • Wagtail
    • Шрајк
    • Ориол
    • Старлинг
    • Корвиди
    • Восочување
    • Елен
    • Рен
    • Акценториди
    • Славков
    • Королковие
    • Летачи
    • Црни птици
    • Мустаќи цицки
    • Долги опашки цицки
    • Занаети
    • Титмуса
    • Оревче
    • Храна
    • Пастерини
    • Финчи
    • Овесна каша
      • Обична овесна каша
      • Разгорување градина
      • Црноглаво распрснување
      • Овесна каша од трска
      • Овесна каша-Ремез
      • Трошка од овесна каша
      • Дубровник
      • Хлебните од Лапланд
      • Пуночка

Pin
Send
Share
Send
Send