Семејства птици

Камчатка гошак Accipiter gentilis albidus

Pin
Send
Share
Send
Send



Официјалното име на чашата на Камчатка е Accipiter gentilis albidus. Општите видови птици имаат голема популација, но подвидот Камчатка има потреба од заштита. Тие се големи и силни птици. Тежината достигнува до 1,5 кг.

Камчатка гошак Accipiter gentilis albidus

Историја на видот

Јастребите немаат намалено население. Видот брзо се обновува. Главниот проблем на птиците Камчатка е во нивното живеалиште. Во Камчатка се развија неповолни услови за размножување на видовите.

Негативните промени во животната средина влијаеле на бројот на госкирачи. Инфекциите, кои се повеќе ги погодуваат птиците, активно се размножуваат во позадината на климатските промени.

Како резултат, подвидот Камчатка има потреба од дополнителна заштита. Не му требаат итни и глобални мерки.

Надворешни карактеристики

Пајашот Камчатка е истакнат претставник на соколите. Се одликува со големото тело. Мажјаците се помали од женките. Главни карактеристики:

  • тежина се движи од 600 g до 1,6 kg,
  • вкупната должина на телото е 55 см,
  • распонот на крилјата е 104 см.

Fенките од видот се одликуваат со помасивно тело. Нивната минимална тежина е 860 г. Максималната тежина кај мажите е до 1,6 кг. Должината на телото е 61 см, распонот на крилјата е 115 см.

Сите јастреби имаат карактеристична боја. Белите ленти се наоѓаат над очите, како боја на пердувите. Тие создаваат изглед на бели веѓи. Гошакот има широка линија што завршува на задниот дел од главата.

Бојата на очите е светла, црвена. Во ретки случаи, тој е повеќе кафеав. Колку е помлада индивидуата, толку полесни се очите. Кај млади животни, тие се жолти.

Бојата на мажите и жените е иста. Општата нијанса е сива, сина или црна. Бојата зависи од живеалиштето. Задниот дел со главата има потемна боја. Долниот дел од телото е полесен, на него се појавуваат бранови.

Опашката е светла, претежно сива. Има неколку лесни ленти на неа. Младите животни се разликуваат по општа боја. Главата и крилјата се кафеави, со светли и кафеави ленти на градите.

Краток опис на видот

Гошакот во Камчатка претпочита шумски или планински области. На птицата и е потребен простор за летање, како и место за еден вид лов. Лесната клима во Европа и Русија е погодна за видовите. Тој брзо се прилагодува, толерира релативно мали мразови.

Гошакот е многу отпорен на нагли температурни промени.

Иглолисни шуми се идеални за расата. Во шумата, женките градат гнезда, се занимаваат со одгледување потомство. Старата шума е посигурна за поглед. Колку поретко грмушките, толку помалку шанси да се сретнете со стадо соколи.

Видот е седентарен. Една територија е избрана за живеење, возрасните ретко мигрираат. Нема подвидови на миграција меѓу подвидовите Камчатка.

За да се добие потомство, се формира пар. Таа се гнезди во одредена област. Заштита на гнездото е секогаш приоритет. Птицата може да биде агресивна и опасна.

Храна

Јастребите се птици грабливки. Тие ловат цицачи. Рептилите ги наоѓаат птиците во одредени региони.

Тежината на жртвата е незначителна, може да биде половина од тежината на говорот. Диетата зависи од живеалиштето.

Репродукција

Главната репродукција се одвива еднаш годишно. Врвот на активност паѓа на крајот на пролетта. Неколку месеци пред положување јајца, парот гради гнездо. Поставен е во близина на трупот.

Вкупниот дијаметар на гнездото е најмалку 1 м. Во спојката има најмалку 2 јајца, а максимумот 4. Максималниот рок за ведење е 38 дена.

Статус на животни

Гошакот е отсутен во меѓународните документи за заштита. Во Црвената книга на Руската Федерација, птицата има статус 3 - редок вид.

Pin
Send
Share
Send
Send