Семејства птици

Бело-веѓа Црнокриен Esperito / Herpsilochmus pileatus

Pin
Send
Share
Send
Send


Пилетиран гибон (Hylobates pileatus)

Гибон со црна капа е мал мајмун без опашка со густо крзно и витко тело. Просечната должина на телото е 44-63,5 сантиметри, мажите тежат 7,7-10,4 кг, жените околу 6,3-8,6 кг.

Главата е кружна, лицето е црно. Рацете се многу долги, со релативно долга подлактица, совршено прилагодени за движење во круните на дрвјата. На задниот дел од телото, на задникот, има дебели кожни перници, т.н. ишијатични калуси.

Гибон со црна капа е жител на југоисточна Азија: северозападна Индија, јужна Кина, Тајланд, Камбоџа и Лаос (западно од реката Меконг). Тие живеат во тропски зимзелени и полу-листопадни шуми, претпочитајќи примарни шуми со густа, добро развиена крошна. Тие исто така заземаат монсунски листопадни шуми, во кои периоди на обилни врнежи се менуваат со суви периоди.

Во црно-покриениот гибон се забележува сексуален диморфизам во бојата на крзното: мажјаците се обоени скоро целосно црни, додека кај жените крзното е бело-сиво и само стомакот и градите се црни, а црната капа главата. Белузлава и често бушава глава на коса е карактеристична за двата пола. Рацете и нозете се бели.

Црно-покриените гибони живеат во дрвја и се дневни. Гибонс ги користи своите долги закачени раце за буквално да ги разлетуваат телата од гранка до гранка, дрво на дрво, покривајќи празнини од десет или повеќе метри. Овој метод на движење на гибони долж гранките на дрвјата со нишање на нивните раце и движење напред се нарекува брахијација.

Црно-покриените гибони во најголем дел патуваат низ гранките на дрвјата, иако понекогаш тие се принудени да се спуштат на земјата. На земја, тие одат на две нозе со кренати раце за рамнотежа или почесто скокаат на две, брзо надминувајќи ги широко отворените празнини без дрвја. Овој двоножен метод на движење на гибони на земјата обично се нарекува двоножен.

Црни капачиња гибони се социјални примати кои живеат во парови (машки и женски) и со своите незрели потомци. Тие генерално го демонстрираат моногамниот социјален состав на групата, која зазема добро дефинирана област. Територијалното однесување го демонстрираат мажи и жени, определувајќи го неговото вработување за други гибони преку пеење на дуети.

Црнокапената гибона се разликува од другите примати по своите долги и гласни песни. Гибонските дуети се необични и сложени вокални интеракции, карактеристични за однесувањето на само брачна двојка. Повеќето дуетски изведби, како и индивидуалните песни се многу експресивни и добро се разликуваат едни од други. Затоа, внимателен набудувач лесно може да разликува пеење на различни парови. Набationsудувањата покажуваат дека гибоните имаат поширок репертоар на песна отколку што обично се слуша во природата, а карактеристиките и тонот на звукот на песната може да се прилагодат на нов партнер. Исто така, забележано е дека во различни денови (можеби со различно расположение) некои поединци можат да пеат различни песни.

Во дуетското пеење, водечката улога и припаѓа на женката. Овие песни се важни не само како комуникациски сигнали, туку исто така помагаат во одржување на семејните односи меѓу партнерите и ја зајакнуваат брачната врска меѓу нив. Дуетското пеење се игра главно во раните утрински часови, со врв на активност околу 22 часот по локално време.

Секоја семејна група ја брани својата територија од инвазија на други семејни групи или самохрани животни. Притоа, тие ги демонстрираат своите агресивни намери кон вонземјаните преку визуелни и аудио сигнали. Црно-покриени гибони обично активно бранат површина од околу 25 хектари.

Семејната група на гибон може да вклучува до четири потомци од различна возраст. Младите животни, и машки и женски, кога ќе достигнат зрелост, ја напуштаат родителската територија и бараат слободна област што не е окупирана од други гибони. Тука, млади мажи и жени од различни семејни групи создаваат нова семејна група.

Црно-покриените гибони се задоволуваат за ноќта пред зајдисонце, спијат седејќи на гранките на едно дрво, држејќи ги колената со рацете и наведнувајќи ја главата на нив. По будењето и дуетското пеење, на кое обично се придружува и потомството, семејството бара храна и исхрана.

Гибон со црна капа се храни главно со зрели плодови, претпочитајќи овошје со висока содржина на шеќер (особено фикус) и, како и млади пука, цвеќиња, пупки и разни инсекти и нивните ларви. Понекогаш јадат јајца од птици, па дури и мали пилиња.

Гибонс редовно консумира вода потопувајќи ги рацете во вода, а потоа лижејќи ја водата од крзното или собирајќи ја од влажните пука и лисјата.

Сезоната на размножување во гибони со црн капак не е изразена и тие се карактеризираат со моногамен систем на парење. Theенката обично раѓа едно теле на секои 2 до 3 години. Времетраењето на бременоста е од 7 до 8 месеци.

Младите обично остануваат со своите родители до седум или осум години, кога ќе станат целосно независни. Сепак, не е невообичаено родителите да се обидат да ги избркаат, иако не многу активно, кога младенчињата достигнуваат возраст од само пет години.

Тактилната комуникација во гибони се манифестира во форма на социјално повлекување. Ова е кога една индивидуа четка палто на друг, кој се користи за зајакнување на социјалните и пријателски врски помеѓу членовите на семејството.

Максималниот животен век во заробеништво е 34 години, по природа е многу пократок. Локалното население понекогаш убива гибони за храна, а ловокрадците ги фаќаат младите да ги продаваат за домашно одржување.

Според експертите, само во Тајланд во 60-тите години на минатиот век, пред почетокот на масовната сеча, живееле од два до три милиони лица со црно-покриени гибони. До 1975 година, во природата не преживеале повеќе од 13.600 црно-покриени гибони.

Во моментов, овој вид е на работ на истребување во природата во блиска иднина, а главните причини за тоа се: и континуирана екстракција на црно-покриени гибони за храна и продажба на пазарите за миленичиња, и деградација и фрагментација на живеалиштата, бидејќи е познато дека населението со минимална густина за создавање на одржлива популација мора да биде најмалку две зрели лица на квадратен километар.

Pin
Send
Share
Send
Send