Семејства птици

Сенегалска канкула со канџи / центропус сенегаленсис

Pin
Send
Share
Send
Send


ПРОЛЕТНА КУКА (Centropus sinensis)

или индискиот кукал го добил своето име од долгата канџа на задниот прст. Станува збор за голема кукавица, со големина на врана: нејзината должина на телото достигнува 50 см. Голема, широка, заоблена опашка е околу половина од целата должина, крилјата се кратки.

Преовладувачката боја на оваа птица е брилијантна црна со кафеав грб и кафеави крилја, сина нијанса на главата и зелена од долната страна на телото. Очите се темно црвени, силните нозе се црни. Клунот е темен, закривен на крајот. Пилињата се покриени со кафеави и жолтеникави попречни ленти одозгора.

Оваа кукавица е распространета во Индија и Цејлон. Прави гнездо на гранките на дрвјата, секогаш меѓу густите и трнливи грмушки, обично помеѓу трнливите грмушки, не високо од земјата. Однадвор, тоа е груба сферична конструкција опремена со покрив, мал (во споредба со самата птица) по големина (дијаметарот на зградата е 45 см). Зградата има страничен влез, од кој, кога птица инкубира спојка или загрева пилиња, излегува опашка што не се вклопува во гнездото. Спојката обично се состои од 3-5 бели јајца. За време на сезоната на размножување (која трае од јуни до септември), каде што се наоѓаат овие птици, можете да го слушнете нивниот необичен, завивачки плач. Ножевите кукавици чуваат во парови, само млади птици во првата година од животот талкаат сами.

Движењата на оваа птица се тешки, по големина, навики и изглед, многу е слична на живината.

Кукавицата Спар ја избегнува шумата, но лесно може да се најде во густи грмушки со бујна тревна вегетација. И младите и возрасните птици поминуваат поголемиот дел од своето време во близина на земјата, вешто искачувајќи се низ најгустите и често бодливи плексуси од растителни гранки. Само повремено можете да видите како птица лета од место до место. Обично ноктите кукавици претпочитаат да одат по земја или да се искачуваат на гранките на дрвјата и грмушките. Овие тивки, мирни, мали видливи птици секогаш се кријат многу скриени, иако се исклучително вешти во трчање, скокање и качување.

Индискиот кукал се храни со големи инсекти (оси, бубачки, гасеници, ортопери), мали гуштери и змии, мали глодари и очигледно јајца и пилиња на други птици.

Pin
Send
Share
Send
Send