Семејства птици

Видови: Cygnus columbianus американски лебед

Pin
Send
Share
Send
Send


Научно име - Cygnus columbianus (Орден, 1815)

Лебед - Cygnus columbianus Ред, 1815 година

Категорија на реткост: 3 - редок вид на периферијата на опсегот.

Ширење: Главната област е на север. Америка. Во Русија беше забележано гнездење на исток. крајбрежје на заливот Коyучинскаја, во долината на реката. Усанвеј на запад. од селото. Кит. Податоците од истражувањето го потврдуваат мислењето за релативно огромната област на гнездење на американскиот лебед на полуостровот Чукотка. Познати летови до околу. Беринг и Сахалин, бројни глетки на американски лебеди кои не се размножуваат во крајбрежната лента на Чукотка на југ до Кејп Наварин.

Habивеалиште: На гнездните територии, таа гравитира кон отворените простори на крајбрежната тундра богата со езера. По избор на живеалишта, како и според најважните репродуктивни карактеристики, тоа е аналог на малиот лебед (C. bewickii) широко распространет во Русија. Беше забележан случај на нивна хибридизација: во близина на заливот Ко Kolучинскаја беше пронајден мешан пар со потомство. Повремено се јавува зимување во Јапонија кај стада мали лебеди.

Број: Непознато во рускиот дел од опсегот. Во 1989 година, просечната зимска популација на Алјаска и Запад. Канада вкупно 169,3 илјади лица.

Безбедност: Вклучено е во Додаток 2 од Бернската конвенција, Додатоци на билатералните договори склучени од Русија со САД и Јапонија за заштита на птиците преселници.

Извор: 1. Чек-список на птици од Северна Америка, 1983, 2. Кишчински и др., 1975 година, 3. Томкович, Сорокин, 1983 година, 4. Стејнегер, 1887 година, 5. Гизенко, 1955 година, 6. Фуџимаки, 1989 година, 7. Вилијамс , 1990. Составено од A.Ya. Кондратиев. Црвената книга на Русија

Habивеалиште

Редок вид, во Русија постои западната граница на опсегот.

Должина на крилото 550-580 мм. Зона тундра.

Ширење. Раси во североисточна Чукотка во близина на селото Улен - во долниот тек на реките Усанвеј, Утаваам, Усинвеј, како и во јужниот дел на заливот Ко Kolучинскаја (1, 2). Повремено лета кон Анадир и Островите Командант.

Надвор од Русија, се дистрибуира во тундра и делумно во шума-тундра на Северна Америка. Опсегот на видовите е значително намален (3). Раси во ниско поставена тундра, богата со езера, во долниот тек на реките.

Бројот. Во областа Улен во 1974 - 1976 година. За време на периодот на гнездење, биле забележани 46 видувања на американскиот лебед, но гнездувањето е докажано само за два пара. Во 1974 година, во јужниот дел на заливот Коyучинскаја, се сретна еден потомство од мешан пар американски лебеди и тундра (1).

Ограничувачки фактори. Непознато

Безбедносни мерки. Меѓу другите лебеди, тој е заштитен со законодавството за лов. Не се развиени посебни безбедносни мерки.

Извори на информации: 1. Кишчински, Флинт, Злотин, 1975 година, 2. Томкович, Сорокин (во печат), 3. Исаков, Птушенко, 1952. Составувано од В. Г. Кривенко.

Изглед и дистрибуција

Американски лебед или американски тундра лебед (Cygnus сolumbianus) - мал лебед, вообичаен во тундрата на северната хемисфера. Некои набудувачи на птици го сметаат малиот лебед за подвид В. В. бевики, кој живее во Палеарктикот, се разликува како посебен вид, сепак, повеќето научници сè уште веруваат дека ова е еден од двата подвида на лебедот на тундра. Втор подвид В. В. колумбианус дистрибуирани во Северна Америка. Тој е најмалиот од сите лебеди пронајдени на северната хемисфера: неговата должина е 115-146 см, распонот на крилјата е 170-195 см и тежината е 4-9,5 кг. Шемата на клунот има индивидуална боја за секоја индивидуа, и за разлика од лебедот, црната боја преовладува во неа над жолтата.

Американскиот лебед од тундра е распространет над тундрата и делумно шумата-тундра на Северна Америка од Алјаска до земјата Бафин. Ивее во најоддалечените и недостапни места. Зими долж пацифичкиот брег на Северна Америка до Калифорнија и Атлантикот до Флорида; исто така се јавува во Русија на Анадир, Командантните Острови и Чукотка.

Начин на живот и репродукција

Американска тундра лебедкако и сите лебеди, моноги. Младите птици обично се парат на крајот на зимата. Лебедите зафаќаат места за гнездење во последната деценија од мај - почетокот на јуни, пред да се стопи снегот во тундра. Двојката активно ја брани областа околу гнездото, што понекогаш изнесува 2 km2.

Лебедите се гнездат во тундра со низок мов на периферијата на отворени водни тела. Гнездото е изградено од мов, неговиот горен дел се состои од суви стебленца на растенија од тундра (осека, мов, итн.), Послужавникот е покриен со мов. Особено добро лоцираните гнезда птиците ги користат веќе неколку години. Во топли години, има 4-5 јајца во гнездото, понекогаш само 2, понекогаш до 7, во многу студени години - птиците често одбиваат да се размножуваат воопшто. Theенката инкубира јајца 35-40 дена, додека мажјакот е секогаш во близина, ја штити територијата и гнездото. Ако гнездото е уништено поради некоја причина, лебедите веќе не прават втора спојка.

Каде живеат лебедите?

Благодарение на современите алатки што се користат за следење на движењето на дивите птици, многу повеќе се знае за нивните области на дистрибуција отколку пред 50 години. Каде живее лебед не зависи само од неговиот изглед, туку и од начинот на живот. Најзастапните северни видови се обично птици преселници. Во текот на летото, тие се наоѓаат во тундра и шумски региони на Америка и Европа. Тука, во сезона на изобилство, тие се обидуваат да ги подигнат своите пилиња и да се хранат.

Некои видови на овие уникатни птици активно се шират во средната зона. Ова во голема мера зависи од тоа дали има слатководни тела во одреден регион што можат да им обезбедат на овие големи птици потребната количина храна. Обично, северните видови лебеди мигрираат во повеќе јужни региони за зимата, населувајќи се во водните тела на Африка, Индија и некои оддалечени острови. Добивањето на оваа информација е овозможено благодарение на сензорите кои орнитолозите го проучуваат однесувањето на овие птици прикачени на нозете на одделни индивидуи. Стана познато дека овие птици не секогаш се враќаат на истото зимско место како и во претходните години.

Кога заминува од северните ливади, американскиот лебед се обидува да најде соодветен резервоар на југот, односно на брегот на Калифорнија и Флорида, каде што ќе биде сигурно заштитен од човечки очи и предатори. Овој вид е под заштита бидејќи неговото изобилство не е преголемо. Белиот лебед понекогаш може да хибернира во средната лента, населувајќи големи урбани акумулации, каде што водата не замрзнува. Тука птиците се потпираат на редовно хранење од луѓе. Точните критериуми за избор на место за презимување се непознати.

Благодарение на гордото држење на телото, овие прекрасни суштества се познати низ целиот свет.

Мала популација живее во Централна Азија и северна Африка. Покрај тоа, птиците се наоѓаат во Нов Зеланд и Австралија. Во региони каде температурата на воздухот не се спушта на критичните нивоа, птиците може да не прават долги миграции. Тие имаат тенденција да живеат во тропски мочуришта и езера. Обично овие птици живеат во парови во текот на целата година, заштитувајќи ја избраната област од другите птици. Ниту еден од лебедските видови нема да толерира напаѓачи покрај нив. Тие жестоко ја бранат својата територија.

Црн лебед

Residentител на Австралија - црниот лебед има најдолг врат, има 31 пршлен, што му овозможува да се хранат од големи длабочини. Перјето е црно, а рабовите на крилјата се украсени со кадрави, како кадрави пердуви. Клунот е црвен со бела рамка околу работ, очите се портокалови, но има кафени нијанси, па дури и беж.

Во заробеништво, црниот лебед се вкорени совршено, се чува во паркови и резерви. Зрел примерок обично тежи од 4 до 9 кг, неговата должина е од еден метар до еден и пол. Femaleенката тежи многу помалку од машката.

Црниот лебед е популарна украсна птица

Црниот лебед избира плитки слатководни тела. Во природата, ограничувањето за животниот циклус е 10 години, во зоолошките градини е многу подолго. Се храни со алги, но исто толку сака и пченка и пченица.

Јајцата имаат зеленикава боја и непријатно мирисаат. Иако мажјаците се обидуваат да и помогнат на женката во инкубација, тие не успеваат толку добро: тие можат да седнат покрај спојката или да заборават да ги превртат јајцата. Но, родителите ги хранат своите младенчиња заедно, и по 5 месеци тие почнуваат да ги учат да се издигнуваат над земјата.

Овој тип на лебед понекогаш формира парови кои се состојат од двајца мажи, тие ја истераат женката што ги положила јајцата и сами ги изведуваат пилињата.

Птицата е невообичаено убава и доброто. Викајќи гласно, ги поздравува своите роднини, за ова прво ја крева главата високо, а потоа благодатно го заоблува вратот. Оваа раса е многу украсна и ги украсува домашните води ширум светот, давајќи им магично расположение.

Femaleенка изведува јајца во црни лебеди

Лебед со црн врат

Особеноста на овој вид е црна глава и врат, телото е со обична бела боја, клунот на оваа раса има голем црвен израсток, млади лица го немаат. Лебедот со црн врат е мал по големина, максималната тежина на мажите е 6,5 кг, телото е мало, должината не надминува 132 см. Се храни не само со алги, туку и со планктони, мали риби и кавијар.

Лебедот со црн врат лета доволно брзо, до 65 км на час, правејќи звук налик на свирче.

Ако во природата, лебедот со црн врат живее само една деценија, тогаш во заробеништво, под добри услови, очекуваното траење на животот се зголемува 3 пати. Пилињата се многу пргави и подвижни, често патуваат на грб со своите родители. Возрасен пердув се облекува на возраст од 1 година.

Лебедите со црн врат можат да живеат до 30 години

Нем лебед

Немиот е голем лебед, со добро хранење во заробеништво, добива тежина до 15 кг. Должината на крилјата на овој убав човек е до 2,5 м. Неговата боја е бела, главата има сенка на окер, клунот е црвен со невен, а нозете се црни. Вратот е особено убаво закривен со латинската буква S. Младите индивидуи имаат кафеава боја, но како што созреваат, станува бело.

Уупер лебед

Птицата е импресивна по големина, нејзината тежина достигнува 12 кг, телото е околу еден и пол метри. Ако ги рашири крилјата, тогаш растојанието помеѓу нивните краеви ќе биде 2,6 м. Вратот и телото со прекумерна тежина имаат приближно иста должина, клунот е лимон со црн врв. Кога лета, тој прави силни крикови, ова стана негова визит-карта.

Малолетници до 3 години задржуваат сива боја со потемна глава. Карактеристична карактеристика е дека формирањето на семејство се случува главно еднаш во текот на животот, ако еден од паровите умре, тогаш мажот или жената остануваат сами. Птиците сакаат затскриени агли и ревносно го чуваат својот дел од територијата од своите соработници.

Лебедите Вупер прават парови за живот

Лебед од труба

Лебед од труба е раса која наликува на опашка, но има црн клун. Должината на мажот достигнува 180 см, а тежината често достигнува 13 кг. Theенката седи на јајца еден месец и положува 9 јајца.

Лебедот на труба, комуницирајќи со своите роднини, испушта звучни плачења што се шират на долги растојанија, благодарение на ова, го доби прекарот. Лебедот на трубачот има густ пердув, што го штити од мраз.

Птицата обично јаде растителна храна, но нема да се откаже од мекотели, мали ракови, инсекти. Откако извадил цел растение од водата, лебедот на трубачот ќе издвои само неколку лисја од неа, а остатокот останува на површината на водата. Како резултат, цела придружба на мали птици плива зад него, искористувајќи ги резултатите од неговиот труд.

Лебедот од труба е запишан во Црвената книга и е заштитен со закон

Во пар, трубачот-лебед останува верен цел живот. Семејството гради гнезда со дијаметар до еден и пол метар, ги користи многу години, враќајќи се на своето старо место секоја година. Во спојката обично има од 3 до 7 големи јајца, женката ги инкубира 7 недели, а таткото на семејството штити од предатори. Младите лебеди почнуваат да летаат многу рано, веќе на 2 месеци тие можат да се искачат на крилото.

Вреди да се одбележи дека полетувањето, лебедот на трубачот мора да се забрза, и за ова ќе му требаат 100 метри, не помалку, па тој претпочита големи затворени резервоари или реки.

Еднаш, трубачот на лебедот многу страдаше од човекот: од неговите пердуви правеа прибор за пишување, украси за облека, а пената се користеше за да се нанесе прашок. Денес популацијата на лебедовиот трубач активно се обновува, а наскоро опасноста од губење на овој вид ќе исчезне.

Мал лебед

Мал поединец, максималната должина е 140 см, во лет, распонот на крилјата не надминува 2 м 10 см, клунот не е премногу долг со контрастна жолто-црна боја. Тој е исто така наведен во Црвената книга, и е сличен на неговиот американски колега, но живее на северот на Русија. Inивее во заробеништво околу 20 години.

Сега многу луѓе користат лебеди за украсување на паркови и езерца, некои сонуваат да ги одгледуваат во нивната домашна земја. И ова не е утопија, тој е задоволен со иста грижа како и домашните водни птици, а храната исто така се разликува малку, затоа е доста прифатлива за оние кои имаат таква можност.

Галерија: птичји лебед (25 фотографии)

Класификација

| уредување на кодот]

За јануари 2020 година, 6 видови се вклучени во родот:

  • Црн лебед ( Cygnus atratus
    )
  • Лебед со црн врат ( Cygnus melanocoryphus
    )
  • Нем лебед ( Цигнус олор
    )
  • Лебед од труба ( Буцинатор на цигнус
    )
  • Американски лебед ( Cygnus columbianus
    )
    • Мал лебед ( Cygnus columbianus bewickii
      )
    • Вупер лебед ( Цигнус цигнус
      )

      Понекогаш коскороба е погрешно за лебед, но оваа птица припаѓа на родот Коскороба

      и, иако е поголема од гуска по големина, сепак е поблиску до патките отколку до лебедите.

      Пронајдени се следниве фосилни видови кои припаѓаат на лебеди:

    • Cygnus csakvarensis
      (крајот на миоценот, Унгарија)
    • Cygnus mariae
      (ран плиоцен, САД)
    • Цигнус вера
      (ран плиоцен, Софија, Бугарија)
    • Cygnus liskunae
      (среден плиоцен, западна Монголија)
    • Цигнус хибарди
      (се претпоставува раниот плеистоцен, Ајдахо, САД)
    • Цигнус
      сп. (Ран плеистоцен, Дурсунлу, Турција: Лучарт и сор., 1998)
    • Цигнус сокол
      (Среден плеистоцен, Малта и Сицилија)
    • Cygnus paloregonus
      (Среден плеистоцен, западен брег на САД) - вклучува синоними
      Кондони „Ансер“
      и
      C. матвеи
    • Cygnus equitum
      (среден и доцен плеистоцен, Малта и Сицилија)
    • Cygnus lacustris

    Мал лебед ( Cygnus columbianus bewickii

    Ansивотен стил на лебеди

    Главните елементи за оваа птица се такви елементи како воздух и вода. Благодарение на нивната уникатна структура на телото и многу густиот пердув, овие величествени суштества се во состојба да се издигнат на висина од околу 8000 м. Лебедите се моногамни суштества. Тие целиот свој живот го поминуваат со својот партнер. Ако една од птиците во пар умре, втората може да најде нов пар за себе, под услов да е доволно млада. Старите индивидуи можат да го поминат остатокот од својот живот сами. Повеќето видови на овие птици прават долги миграции. Во исто време, има и такви кои живеат седечки. Лебедите, како и сите водни птици, консумираат широк спектар на храна што можат да ја внесат во и околу резервоарот. Исхраната на птиците обично вклучува:

    • алги,
    • корени,
    • мали водни инсекти,
    • жаби,
    • мали риби,
    • ракови,
    • билки.

    Однесување на лебеди за време на сезоната на размножување

    И покрај фактот дека птиците пристигнуваат на местата за гнездење доста рано, игрите за парење во нив главно започнуваат кон крајот на пролетта, кога температурата веќе стана стабилна. Прво, пар лебеди се занимаваат со додворување, вршат специјални синхронизирани движења што ви овозможуваат да ја обновите постојната врска. Тогаш женскиот лебед, откако најде затскриено место во копачката, почнува да го гради гнездото. Ова место треба да биде толку големо што женката може безбедно да инкубира јајца во иднина. Може да има дијаметар од 1,5 до 3 м. Гнездо на лебед може да достигне 0,8 м висина. Обично, во спојката има од 3 до 9 јајца.

    Како по правило, женката се занимава со инкубација. Периодот на инкубација е обично од 33 до 40 дена.

    Не секој го знае името на бебето лебед. Во реалноста, нема посебен збор за младите животни од овој вид. Во исто време, одамна е вообичаено да се нарекуваат пилиња лебеди "грди пајчиња". Однадвор, постои одредена сличност. Пилињата обично имаат сив пердув. По излегувањето, младите се сушат и веднаш можат да почнат да се хранат самостојно под големо внимание на нивните родители. Ова е најопасниот период во животот на пилињата.Предаторите имаат тенденција да слават млади животни, па затоа нејзината безбедност зависи од будноста кај возрасните.

    Пилиња дома

    Многу често, чувањето лебеди дома започнува со купување пилиња. Младите лебеди се прилично скромен и независен, не им треба вештачко хранење и се во добра здравствена состојба. Детската смртност кај пилињата е многу мала. Подобро е да се купат бебиња на возраст од 14 - 20 дена. Со цел пилињата да растат и да се развиваат добро, им треба птичарник и резервоар, како и неколку суви области со куќа или гнездо. Хранењето на пилињата е едноставно. Може да се дадат бебиња:

    • Жив риба СРЈ,
    • Пченка,
    • Никнувано жито
    • Зеленчук и овошје, корен зеленчук,
    • Свежа сечка трева
    • Млечни производи,
    • Варени јајца
    • Сложена храна.

    Пилињата поголемиот дел од своето време ќе го поминуваат во вода, собирајќи разни без'рбетници и водни растенија од дното. Се препорачува да се инсталираат неколку колибри во близина на резервоарот, каде што ќе се истури храната.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send