Семејства птици

Заврзана лејкопига Nightjar / Nyctiprogne

Pin
Send
Share
Send
Send


Ова е главното, најбројно семејство од редот, броејќи 18 родови и 70 видови. Распределбата на семејството опфаќа поголем дел од земјиштето; ноќните ноќни садови не постојат само во најсеверните делови на Северна Америка и Евроазија, во јужниот дел на Јужна Америка, во Нов Зеланд и на многу океански острови.

Конституцијата и бојата се типични за ноќните садови: долги крилја и долга опашка, малку срамнет череп, краток и многу широк клун со влакна во основата, големи очи, мали кратки нозе со слаби прсти кои не можат да ги покријат тенки гранки. Од оваа причина, вистинските ноќни садови не можат да седат на тенки гранки, туку само на дебели, на кои седат заедно, а не преку. Ноќните ноќници не одат по земја - нивните нозе се користат само како потпора при седење. Од карактеристиките својствени само на ова семејство, треба да се забележи присуството на чудни засеци на ноктот на централниот прст, нешто како чешел, чие функционално значење е нејасно. Покрај тоа, кај многу видови, метатарзусот е покриен со пердуви.

Начинот на живот на овие птици е исто така доста типичен за ноќните ноќници. Тие населуваат широк спектар на шуми, густи и ретки, претпочитајќи да останат во близина на расчисти, рабови, расчистувања итн., Како и шумски степски и целосно отворени простори, било да е тоа степа или пустина. Најсеверните видови обично се шумски видови. Како ноќни птици, ноќните ноќи се активни само во самрак и денот го поминуваат на затскриени места, седејќи на земја, трупец или густа хоризонтална гранка. Локацијата на очите на главата на птицата е таква што лицето што седи како ноќна ноќ (на пример, женка на гнездо) може да види сè што се случува зад неа, без да ја сврти главата.

Храната е исклучиво инсекти кои се зафаќаат во воздухот, но во некои случаи, можно е и тие да се отстранат од земјата или гранките. Вистинската татковина на овие птици се тропските шуми. Видовите што живеат во умерените географски широчини се миграторни и мигрираат во потоплите области за презимување. Некои од нив се способни да паднат во зашеметеност за кратко време за време на ненадејните студени прилепувања во текот на летото, додека значително ја намалуваат телесната температура. Во американскиот ноќен лак со бела боја (Phalaenoptilus nuttallii), некои поединци се способни да хибернираат зима, криејќи се во пукнатините на карпите. Оваа хибернација може да трае 85 дена, со опаѓање на температурата на телото на птицата од 41 ° на 18-19 ° С. Една од овие птици, заобиколена, се врати на истото место за хибернација најмалку 4 пати.

Птиците не градат посебно гнездо, а јајцата (1-3) се поставуваат директно на земја. Нивната боја се движи од бела до розово-сива, со бројни точки и ознаки на црна, кафеава и виолетова боја. Двајцата родители инкубираат и хранат малолетници.

Еден од најчестите членови на семејството е обичниот ноќен храм (Caprimulgus europaeus). Тоа е мала птица, малку поголема од дроздот, има сиво-кафеава боја со темни ленти и црно-надолжни ленти на горниот дел од телото. На долниот дел од телото, преовладува пругаста шема. На страните на грлото има 2 големи бели дамки. Овој вид е широко распространет во поголемиот дел од Евроазија, северно до Архангелск, Томск и Јенисеиск, јужно до североисточна Африка, Мала Азија и Пакистан. На југот од опсегот, ноќниот ноќ води седентарен живот, на други места е птица преселница, зима во Африка јужно од Сахара и во Хиндустан.

Ноќните ноќници ги прават своите летови ноќе, и летаат сами. Во пролетта тие се појавуваат, во зависност од временските услови, во средината на април - почетокот на мај, но летаат рано - кон крајот на август и септември.

Ноќните ноќри населуваат широк спектар на места - шуми и степски степи, грмушки полупустини, па дури и предградијата на пустините. Nightjar може да се најде и во области без дрвја во планините и подножјето.

Nightjars стануваат сексуално зрели на крајот од првата година од животот. Како моногамни, тие се гнездат во одделни парови. Theенката положува 2 бели јајца со светло сиви и кафеави ознаки директно на земја - или на гола почва или на легло со игли и лисја. Пред да положат јајца и во процес на инкубација, се одвиваат еден вид игри за парење - мажјаците постојано во текот на ноќта ја изведуваат својата долга „песна“ што трае до 5 минути, нешто потсетувајќи на далечно рикање на моторот. Ноќен пејач обично седи на една гранка од дрво и ја завршува својата песна со остри извици на „вит, бит“, по што птицата обично полетува, правејќи неколку гласни размавта на крилјата. Сè уште се верува дека овие пукања се должат на високо подигнатите крилја кои се судираат над задниот дел на птицата.

Инкубацијата започнува откако ќе се постави првото јајце и трае 17-18 дена. Машки и женски инкубираат наизменично. Има случаи кога вознемирените птици ја преместиле спојката на друго место. Пилињата излегуваат видливи, покриени со густо кафеаво надолу, тешко забележливи во однос на позадината на шумското легло. За разлика од возрасните, тие одат прилично добро, лутаат со стапче од нога до нога. Излегувањето се случува ноќе, при што првото пиле се изведува повеќе од еден ден порано од второто. Родителите ги хранат пилињата подолго време, сè додека не летаат, па дури и некое време ги хранат младите птици кои веќе можат да летаат, кои во овој момент се разликуваат од возрасните само по пократка опашка.

Начинот на живот на овие птици може да се смета за доста типичен за ноќните ноќници. Во текот на денот, тие седат неподвижни на земја или гранки, во сенка, во затскриени далечни агли, а ноќе се зафатени со лов на летачки инсекти или игри на парење. Летот на ноќните садови е тивок, подвижен, со нагли промени во насоката и висината, а птиците можат да лебдат на размавтаните крилја во воздухот како кит. Храната се базира на разни инсекти, главно пеперутки и бубачки. Ноќните ноќници малку се плашат од луѓето и можат да летаат прилично близу до луѓето, да летаат во селата и градините. Тие го должат своето име на античко верување според кое овие птици млеко кози ноќе со своите меки широки клунови. Навистина, ноќните садови често се наоѓаат во близина на стада кози преку ноќ и овци, но тука ги привлекуваат голем број инсекти.

На територијата на Русија има уште 2 вида на ноќници. Еден од нив - пунџа, или египетски, ноќен (C. aegyptius) - е многу сличен на обичниот, но е нешто помал и живее главно во пустини - од Северна Африка до Централна Азија. Овој вид обично преферира песочни пустини и најлесно се чува таму каде што има вегетација од грмушки. Вториот вид - индискиот или голем ноќен (C. индикас) - е поголем (тежина до 100 g), со големи бели дамки на краевите на пердувите на опашката, живее источно од Бајкалското езеро во јужниот дел на Далечна источна тајга. Неговиот начин на живот е ист со оној на обичниот ноќник. Песната од машки пол е многу гласна и звучи како континуирано повторувачки монотон звук „така-така-така“.

Другите ноќни садови од родот Капримулгус се многу распространети и исто така ги населуваат Африка, Северна и Јужна Америка. На пример, долга опашка ноќна ноќ (C. macrurus), која се разликува од обичната само со неколку детали во боја, живее од Индија и јужна Кина до северна Австралија. Меѓу другите претставници на семејството на вистински ноќници, интересни се видови од родот Eurostopodus, вообичаени во Југоисточна Азија и Австралија. Тие немаат периорални множества, а на страните на главата се издвојуваат грутки пердуви на ушите. Овие се големи ноќни садови, кои обично имаат многу темна боја. Една чудна коза за хибернација во Северна Америка (Phalaenoptilus nuttallii) веќе е пријавена погоре.

Голем број на тропски ноќни садови се разликуваат со остро издолжени пердуви на крилја и опашка. Значи, кај мажјаците со африканско знаме ноќно време (Macrodipteryx longipennis) за време на сезоната на парење, прачките од 2 основни пердуви (по едно на секое крило) растат до должина до 60 см, што е повеќе од двојно од должината на птицата . Овие прачки се лишени од вентилатор скоро по целата должина, но тој е развиен на самиот врв, навистина личи на знамиња или знаменца. Познат е и четириножот (Semeiophorus vexillaris), кој живее во Јужна Африка, во кој внатрешните секундарни пердуви на летот се остро издолжени, имаат иста големина, па дури и малку поголеми од пердувите на надворешниот лет. Кога ќе видите таква птица во лет, навистина се добива впечаток дека има по 2 крилја од секоја страна.

Два рода на ноќници, кои живеат и во Северна и во Јужна Америка, стојат нешто одвоени. Тие се одликува со отсуство на периорални множества и низа други карактеристики. Затоа, тие се разликуваат во посебна подфамилија Хордеилина. Начинот на живот на многу видови од оваа подфамилија сè уште е слабо разбран. Најчеста и најпозната од оваа група е малата коза (Chordeilis minor), која живее и во шуми и во земјоделски предели, па дури и ги прави своите гнезда на рамни покриви на куќи.

Во фосилна состојба, ноќните ноќи се познати од релативно неодамна, од плеистоценот. Сепак, ова не се должи на вистинската младост на одредот, туку на лошите услови за зачувување на коските во тропските шуми, каде што овие птици минаа низ првите фази од нивниот еволутивен развој. Всушност, оваа група е несомнено со значителна возраст (не помлада од времето на миоценот), а нивното место на потекло е, очигледно, Централна и Јужна Америка.

Вистински ноќници, или ноќни садови (лат. Caprimulgidae) - семејство на птици, водејќи главно начин на живот на ноќна или самракот.
Од Википедија, бесплатната енциклопедија

Pin
Send
Share
Send
Send