Семејства птици

Робин или робин: живеење во дивината и дома

Pin
Send
Share
Send
Send


Заријанка (лат. Еритакус Рубекула) честопати наречен Робин, тоа е птица дури и помала од врабец. Кај возрасните, бојата е формирана од шест месеци, грбот е сиво-кафеав, со маслиново нијанса, горната опашка со црвеникав сјај. Градите и главата се пигментирани портокалова или жолтеникаво-црвена, подвлакот и долниот дел на стомакот се бело-бели. Крилјата може да имаат маслинови бандажи или жолтеникави ластици. Кај малолетниците, бојата е досадна и без израз. Што се однесува до составот на телото, Робин е сличен на славеј, само опашката е исправена, а не кружна. Должината на телото е 13-16 см, тежина - до 20 грама.


фотографија: Заријанка, таа е робин


фотографија: Робин пиле (сè уште не е толку светло како возрасните)

Постојат 8 подвидови на робин, тие се разликуваат по темна или светла боја.

Habивеалиште, размножување, храна на Робин

Робин претпочита длабоки и густи шуми, избегнува улички и борови шуми, понекогаш може да се најде во напуштени градини и грмушки на бреговите на резервоарите. Пристигнува од топлите региони во март, тоа е птица пролет. Гнездото на Робин е направено ниско над земјата - во вдлабнатини, трупци, под корените. За изградба, користете суви лисја, стебла, корени. Една спојка е 5-7 јајца со светло жолти или розево-лушпи со кафени дамки. Theенката инкубира јајца 14 дена, двајцата родители ги хранат милениците.


фотографија: Заријанка сака да живее во густи шуми

Главната диета на Робин е црви, инсекти, мали пајаци. На есен, тие јадат бобинки и семиња. На птиците им е потешко да јадат од обесени колибри, па тие ги хранат робините расејувајќи храна на земја.


фотографија: Заријанка има прекрасен мелодичен глас. Нејзината песна е зачудувачка.

Лесно е да се чува во заробеништво, робините многу пеат, лесно се навикнуваат на новите услови. Првите неколку дена, фатениот робин ќе се бори во кафезот, па затоа се препорачува да се обеси со густа крпа. Не можете да дадете само мека храна, диетата треба да вклучува облик на црви, инсекти, зрна, парчиња бобинки. За зимскиот период, кафезот треба да се постави подалеку од прозорецот - птиците се многу чувствителни на хипотермија.

Интересни факти за Робин

  • Робин практично не се плаши од личност, ова се многу iousубопитни птици,
  • Се движи на земја со скокови, малку се поклонува кога застанува, лета прилично ниско,
  • Пеењето е алтернација на чист свирче со пискливи ноти, честопати птиците пеат рано наутро, во зори, затоа го добија своето име,
  • Робин мажите се територијални, тие ќе го бранат своето место до смрт,
  • Од 19 век, Робин се смета за симбол на Велика Британија, тој често е прикажан на Божиќните честитки,
  • Постои верување дека токму Робин и помогнал на Дева Марија да собере дрво за да го загрее бебето Исус и да го одржи огнот мавтајќи со крилјата. Една од запалените прачки ја изгоре градата на храбра птица, се верува дека ова е причината зошто светло место секогаш се појавува на градите на Робин.

Оваа страница е прегледана 76219 пати

Опис на робин и изгледот на птицата

Големината на птицата е мала, само околу 14 сантиметри, распонот на крилјата на крилјата на птицата достигнува 20 сантиметри. Тежината на Робин е од 15 до 22 грама. Енките, како и обично, се малку помали од мажите.

Ако зборуваме за бојата на пердувите, таа нема никаква врска со полот на поединецот. Врвот на телото е црвеникаво-маслинесто, дното е бело. Вратот на птицата е врамен на страните со синкави пердуви. Карактеристична карактеристика на Робин е контрастно портокалово место на градите.

Без приказна за песните на Робин, описот на птицата нема да биде доволно комплетен. Нејзините песни се извонредни, чисти. Таа е гласна скоцкање и свирежи речиси без прекини... Во раните утрински часови може да се слушнат трилови, таа е една од првите што пее. Концертот завршува во вечерните зори, а понекогаш дури и во текот на ноќта. Не е за ништо што во познатата песна авторот на зборовите посветени на ова особено пеење: „Робинс слушна глас“.

Карактер и однесување

Птицата се појавува во рана пролет, дури и пред да се појават пупки на дрвјата. Таа веднаш се потсетува на себе со своите трилови. Песните се слушаат цел ден од изгрејсонце до зајдисонце. По истекот на времето, кога ќе се појават првите лисја на гранките на дрвото, Робин ќе почне да пее само наутро и навечер.

Оваа птица е пријател со личност и воопшто не се плаши од него често робини живеат веднаш до станбена зграда и кога ќе започне студеното време, тие можат дури и да летаат внатре... Што се однесува до близината на птицата со нејзините соработници, тука ситуацијата е поинаква. Робин е осамена птица која жестоко го штити своето гнездо. Мажот може да биде неверојатно агресивен кон роднините. Во борба за заштита на своите домови, птиците можат да се борат толку жестоко што до десет проценти од птиците умираат во конфликт.

Хранење на птици Робин

Инсектите, црвите и стоногалците ја формираат основата на исхраната на Робин. Таа наоѓа храна на земја, кине лисја и трева. Заријанка се движи прилично брзо, главно скокајќи на земја. Исто така птицата може да се слави со бобинки:

  • рибизла,
  • капина,
  • старешина,
  • Роуан

На есен, тоа е бобинки кои ја формираат основата на исхраната на Робин.

Репродукција

Робин се појавува кај нас само на пролет, патем, како и сите птици преселници. Штом Робин пристигне во нашата област, тој веднаш започнува да го гради своето гнездо. Мажјак обично бара парцела за идно домување. Тој пристигнува однапред, и откако се одлучи за местото, го штити од другите мажјаци додека не пристигне неговата жена.

Theенката гради мало гнездо, со дијаметар од околу седум сантиметри... Binенката Робин положува околу седум јајца, кои се покриени со 'рѓосани точки. Птиците изведуваат јајца околу две недели. И двајцата го прават тоа, наизменично се менуваат.

Кога пилињата се изведуваат од јајца, тие се голи и црни. Новородените младенчиња седат во гнездото уште петнаесет дена од раѓањето. Родителите постојано ги хранат пилињата. Хранењето се одвива околу триста пати на ден.

Возрасните пилиња, напуштајќи го гнездото, живеат неколку недели недалеку од своите родители, а во повеќето случаи тие трчаат само на земја. Кога се појавува опасност, возрасните птици им сигнализираат на децата, и тие веднаш трчаат на едно затскриено место. Пилињата на Робин се многу наивни и испитувачки. Тие лесно можат да следат личност што шета во шумата.

Робин или Робин носи јајца 2-3 пати по сезона... Но, и покрај ова, потомството често умира. Најважната задача за пилињата е преживување во првата година, тогаш зрелата и искусна птица ќе живее доволно време. Но, треба да се каже дека просечниот животен век на птицата не надминува две години.

Чување на робин дома како домашно милениче

Оваа птица многу лесно се скроти... Оваа наивна птица нема страв од личност и може да лета до него на многу блиско растојание. Затоа, стана модерно да се чува оваа прекрасна птица песна дома.

Заријанка брзо се совладува, но сепак бара посебно внимание и грижа за себе. Оваа мала птица е многу драг на процедурите за вода, па затоа е потребно да се инсталира мал контејнер со вода во кафезот, што треба многу често да се менува. Pивината пее, како и дивите птици. Ако сопственикот сака рано да чуе трилови, тој мора да додаде инсекти птици во исхраната.

Во природата, Робин извршува многу неопходна мисија да уништи облаци од инсекти кои проголтуваат посеви, расипуваат дрвја итн.

Соодветната грижа и создавањето на потребните услови ќе му помогнат на сопственикот на Робин да се радува на стекнувањето, а самата птица ќе одговори со благодарност и убава песна.

10.02.2018

Робин или робин (латински Erithacus rubecula) е мала птица песна, една од најбројните претставници на семејството Флајкер (Muscicapidae).

Вкупното население се проценува на 137 до 332 милиони лица, од кои околу 80% живеат во Европа.

Во 1920-тите, Робин беше една од најпопуларните птици што ја чуваа loversубителите на птичји песни во Европа. Таа лесно толерира содржина во заробеништво, има звучен звук и пријателски, доверлив карактер.

Античките племиња на Келти и Германци ги сметале робините за најавувачи на зората и еден од симболите на сонцето, а подоцна тие почнале да го симболизираат црвенобрадиот скандинавски бог на грмотевиците и бурата Тор.

Се веруваше дека птиците што направија гнездо во близина на човечките живеалишта го штитат од пожар, молња и други несреќи, носејќи им среќа на сопствениците. Уништувањето на нивното гнездо се сметаше за нечуено сакралегија и се казнуваше што е можно построго.

Во втората половина на 19 век, поштенските божиќни честитки со слики на робини беа популарни во Велика Британија.

Во тоа време се појавија легендите дека слатките птици се обидувале да го утешат Христос распнат на крстот и да ги тргнат трње од трње од трње што му се заглавиле во телото. Во спомен на овој настан, црвената точка од капката крв на Спасителот остана засекогаш на нивните гради и врат.

Многу Британци сметаат дека Робин е неофицијален симбол на нивната земја.

Ширење

Робините се вообичаени низ цела Европа, Мала Азија и западен Сибир. Изолирано население живее во Алжир, Тунис и Канарските острови. Видот не е забележан на Исланд, на север од Скандинавија и во голем број региони на Русија.

Јужната граница на опсегот поминува низ Турција, југот на полуостровот Крим, Кавказ, југоисток од Азербејџан и север од Иран.

Европското население зими во јужна и западна Европа, Африка и на Блискиот исток. Некои птици остануваат да презимуваат во Централна и Западна Европа. На британските острови, робините се седечки.

До денес, познати се 9 подвидови на Erithacus rubecula. Птиците се населуваат во мешани листопадни, иглолисни шуми лоцирани на рамнини и низини. Тие се привлечени од влажни подрачја со не многу густа тревна вегетација и богата фауна на почвата.

Тие доброволно се населуваат во грмушки, подножја и жива ограда, избегнуваат борови шуми, млади и премногу лесни шуми. Најмногу од нив сакаат смреки и алди.

Однесување

Птиците се активни преку ден и самрак, за време на полна месечина се активни во текот на ноќта. Тие обично одат во потрага по храна еден час пред изгрејсонцето и се враќаат еден час по зајдисонцето.

Како по правило, Робин ја поминува ноќта сам, криејќи се меѓу гранките на густи грмушки. Во зима, таа се крие од студот во шуплините на дрвјата или, ако е можно, во покривите на напуштените куќи, гулабиците и кокошарниците. Повремено се загрева во близина на електричните ламби на уличните светилки.

Робините обожаваат третмани со вода, а наутро ги мијат пердувите со роса или капки дожд на лисјата.

Поблиску до ручекот, чистите птици пливаат во мравјалник. Понекогаш со клунот внимателно засадуваат мравки на крилјата, така што ги уништуваат досадните паразити.

Постапките за чистење завршуваат со сончеви бањи. Нивните птици блажено прифаќаат да лежат на земја или на гранки од дрвја со широко отворен клун. Во вечерните часови следи абдес на бреговите на река или поток. Во зима, мора да се миете на мраз или наноси.

Во популацијата на Робин има околу 20% повеќе мажи отколку жени. Непарните мажјаци, по правило, не заземаат одредена домашна област или многу мрзливо ги бранат своите граници.

Тие ловат одделно во текот на денот, а со почетокот на самракот се собираат на заеднички ерген преку ноќ, во кој можат да учествуваат до триесетина птици. Понекогаш спијат во област на гостопримлив, но невенчан маж, а рано наутро летаат во различни насоки неколку километри.

Областа на ловиштата се движи од 250 до 800 квадратни метри. Пеењето е долга меланхолична мелодија со различно темпо и клуч, со трилови и свирки. Содржи многу импровизации и експлицитни позајмици од репертоарот на врвовецот (Phylloscopus trochilus), птицата песна (Turdus philomelos) и црна птица (Turdus merula).

Карактеристична карактеристика е што секој пат кога рефренот е малку модифициран и звучи малку поинаку. Пејачот ги покажува своите арии додека седи во засолниште или на добро осветлено место. Пеењето може да се слуша цел ден, што е многу ретко кај шумските птици. Во пролетта, таа е особено мелодична и се слуша во близина на гнездото.

Робин поголемиот дел од своето време го поминува на површината на почвата, скокајќи на неа со спуштени крилја. Таа често се крие и клима со главата. Надвор од сезоната на гнездење, птицата покажува чуда на храброст, протерајќи странци од територијата што ја зафаќа.

Со почетокот на инкубацијата на спојката и хранењето на пилињата, станува многу внимателно и плашливо. Робините се враќаат од зимувањето во март или април и летаат во потоплите региони од септември до ноември. Сезонските миграции се случуваат само ноќе.

Како да препознаете робин според неговите надворешни знаци?

На задната страна, овие мали птици имаат сиво-зелен пердув. Стомакот е бел. На страните, на челото, во областа на грлото и градите, птицата е обоена во црвена сенка. Нозете на оваа птица се релативно долги по нејзината големина на телото. Возрасните растат до 15 сантиметри во должина.

Каде живее птицата Робин?

Неговиот опсег го опфаќа северниот дел на Африка, скоро цела Европа и западниот дел на Азија. Робин можете да го најдете во Мароко, Тунис, Алжир, Финска, Италија и други земји. Оваа птица живее и на територијата на нашата држава.

Робин, исто како и сите птици мировници, не сака да се бања со вода и прашина.

Начин на живот и однесување на птицата Робин

Птиците Робин многу ја сакаат самотијата. Ова се манифестира апсолутно во сè. Тие живеат сами, прават сезонски миграции сами од себе и добиваат храна сами, а не во стада. Робин е еден од првите што се врати на местата за гнездење по зимските месеци.

Многу е интересно да се набудува однесувањето на оваа мала птица кога некое лице се приближува: апсолутно не се плаши од луѓе и можете безбедно да ја допрете. Таа не само што не лета кога ќе и пријдете, туку и самата почнува да ве испитува со убопитност.

Меѓу природните живеалишта, тој избира шуми, главно глуви и расфрлени. Сака влажни подрачја. Онаму каде што нема ветровити или мртви дрва, оваа птица не може да се најде. Понекогаш робините можат да градат гнезда во градините.

Обично, робините имаат од три до пет пилиња.

Диета на птица од Робин

Главната храна за нив е разни мали животни: црви, пајаци, милипеди, мекотели и разни инсекти. Со доаѓањето на есента и зреењето на бобинки, оваа птица може да јаде капини, бозел, рибизли или планински пепел како храна. Исто така, се храни со разни семиња, како што се шишарки од смрека.

Како е одгледување на потомство кај птици реполов?

Во рана пролет, обично во март, машките робини се враќаат од зимувањето. И веднаш се слуша звучно пеење, со такви звуци тие информираат дека се подготвени да создадат „семејно огниште“ и да растат потомство. Fенките пристигнуваат малку подоцна. Веднаш штом ќе пристигнат, тие започнуваат интензивно градење гнезда. Тие ги градат своите "живеалишта" за идни пилиња не високи од земјата, тоа го прават во трупците, во пукнатините во стеблата на големи дрвја. Понекогаш можете да најдете робинско гнездо веднаш на земја или покрај грмушки.

Робин пиле испадна од гнездото во грижливи раце.

Една робинка може да положи околу 5-6 јајца, понекогаш 7 јајца. Две недели птицата се занимава со инкубирање на пилиња. За сето ова време, мажјакот внимателно се грижи за идната „мумија“, носејќи food храна и штитијќи го гнездото од непријателски зафати. Кога се раѓаат бебиња, тие се многу мали и целосно зависни. Првите две недели, малите пилиња ги минуваат во гнездото, без да го напуштат. Но, по ова време, тие го прават првиот лет од нивниот родителски дом. Околу една недела тие остануваат близу до своите родители, а потоа целосно започнуваат независен живот. Таквото брзо созревање на млади животни го одредува фактот дека робините понекогаш инкубираат две спојки годишно.

Непријатели на робините

Бувови и соколи ги ловат овие мали птици.Постојат и предатори кои се обидуваат со јајца и пилиња на робини, тоа се лисици, куна, диви мачки, порове, хермели, ласици.

Економска вредност

Малата носи многу радост кај луѓето со своето магично пеење.

Слушајте го гласот на Робин

https://animalreader.ru/wp-content/uploads/2014/10/malinovka-ili-zaryanka-erithacus-rubecula_32.mp3
https://animalreader.ru/wp-content/uploads/2014/10/malinovka-ili-zaryanka-erithacus-rubecula.mp3
https://animalreader.ru/wp-content/uploads/2014/10/american-robin.mp3
Понекогаш овие птици стануваат домашни миленици поради нивното прекрасно пеење. Тие брзо се навикнуваат на некоја личност и доброволно живеат дома. Само ако сте решиле да започнете Робин, тогаш подгответе се за звучни обиди наутро, вклучително и за време на викендите!

Ако најдете грешка, изберете парче текст и притиснете Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send
Send