Семејства птици

Гошак, или гошак

Pin
Send
Share
Send
Send


Латинско име:Accipiter gentilis
Одред:Falconiformes
Семејство:Јастреб
Дополнително:Опис на европски видови

Изглед и однесување... Прилично голем предатор, женката е една и пол пати поголема од врана. Мажјаците тежат 520–1.200 g со должина на телото 48–56 cm и распон на крилјата 93–105 cm, женките тежат 800–2000 g со должина на телото 58–68 cm и распон на крилјата 108–127 cm., Издолжени , линијата на челото непречено поминува во линијата на гребенот на клунот. За разлика од малите соколи, има добро развиени „панталони“ од пердуви на потколениците. Пирсингот „злобен“ изглед на светли очи е многу карактеристичен.

Опис... Возрасниот е скоро монохроматски од горе, сиво-сив (маж) или кафеаво-сив (женски). Долната страна, вклучувајќи ги и крилјата, е белузлава со темни попречни бранови (класична боја на јастреб). Кај возрасна личност, широките бели веѓи скоро се собираат на задниот дел од главата и се контрастираат со темно капаче и лента преку окото, што е сигурна разлика од врабецот и сите други предатори во регионот. Мали надолжни ленти се развиваат на грлото. Подгонот е монофоничен, бел, меки; тој добро се издвојува од летачка птица дури и кога се гледа од страна. Опашката е сива, со 4-5 рамномерно распоредени темни попречни ленти. Интензитетот на бојата на врвот, густината и интензитетот на попречните ленти на градите и стомакот се разликуваат во голема мера географски, најлесните лица (подвидови A. g. бутеоиди) се широко распространети на северот од регионот, најтемните (подвидови) A. g. кавкаски) - во Кавказ.

Клунот е темен, клунот е жолт, очите се светло жолти, до портокалова кај стари мажи. Младата индивидуа е кафеава, со темна шема и окер рабови на пердуви на врвот и светло окер со темни потези на трупот - надолжно и во форма на солза подолу. Во летачка птица, попречните ленти се јасно видливи не само на опашката, туку и на врвот на крилјата. Очите се бледо жолти, восоците се досадни сиво-жолти или сиви. Во летачка возрасна птица, попречните ленти на крилјата и опашката можат да се спојат, па затоа од далечина птицата се појавува монотоно светло одоздола.

Летечкиот маж може да се меша со голем женски врабец, но гошавите од двата пола се разликуваат од врапците со релативно пократка заоблена опашка со широка основа, широка во основата и малку посочена на врвот на крилјата, масивно додавање. Летачка млада индивидуа со окер-кафеава боја може да се меша со бура или оса што јаде, но опашката му е подолга, а крилјата пократки, нема темни дамки на наборите на зглобот, „прстите“ на примарните пердуви на летот се слабо развиен (горниот дел од крилото изгледа заоблен и цврст). За разлика од врабецот, букарите и осакачите на оси, гошарот ретко лебди со одвиткана опашка, обично лета ниско, под шумска крошна, со свиткана опашка и свиткани крилја.

Гласај... Висок вик "киак, киак, киак, киак. „или“клоца, клоца, клоца. ", Брачен плач - вибрира"кијајаја. ».

Дистрибуција, статус... Широко е дистрибуирана низ шумската зона на Евроазија и Северна Америка, како и во шумата-тундра и шумската степа. Постојат изолирани места за размножување во планинските, главно иглолисни шуми на Кавказ, Западна Азија, Кина и Мексико. Во Русија, гошарот се гнезди од западните граници до Камчатка, Курилските острови и Сахалин. Ова е чест вид скоро насекаде, но поради својата тајност, ретко го привлекува вниманието. Во последниве години, тој се зголемуваше на број, проширувајќи ја својата област и започна да се населува во урбаните шумски паркови.

Начин на живот... Седентарен вид, само мал дел од популацијата мигрира во зима на југ во близина на областа на гнездење. Се храни со разни птици, од врапчиња до дрвојаки и гуски, понекогаш фаќа верверички, зајаци, мали глодари. Лови и на затворен и на отворен простор (претпочита мозаични биотопи), патролира на територијата, лета на мала надморска височина или седи во заседа долго време.

Претпочита да се гнезди во зимзелени шуми во посебни парови. Паровите почнуваат да гнездат дури и со снежна покривка, големи, добро камуфлирани гнезда се наоѓаат во длабочините на круните, често ги окупираат гнездата на другите птици. Обично има 3-4 гнезда на постојаното место на еден пар. Карактеристични се свежите зелени гранчиња вткаени во работ на гнездото здание. Во гнездото тие се таинствени, внимателни, многу ретко покажуваат агресивност.

Theенката положува и инкубира 3-5 бели јајца, со текот на времето тие стануваат малку кафеави. Инкубацијата започнува со првото или второто јајце, трае 36-38 дена, ист број на пилиња се хранат во гнездото, младите птици стануваат целосно независни само на возраст од 70-90 дена. Двете пенести пердуви на пилиња имаат сиво-сиво, очите на гнездливите пилиња се темни. Тие ја менуваат младешката облека за возрасен следната есен, зрелоста се јавува на возраст од 2-4 години.

Гошав, или гошак (Accipiter gentilis)

Pin
Send
Share
Send
Send