Семејства птици

Касовар - птица диносаурус - „роговидна глава“

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Почетна страница
  • Луони
  • Грибе
  • Пеликан
  • Штркот
  • Фламинго
  • Anseriformes
  • Falconiformes
  • Кокошки
  • Кран-како
  • Charadriiformes
  • Како гулаб
  • Кукавица
  • Бувови
  • Коза-како
  • Брза
  • Ракови
  • Хупо
  • Дрвари
  • Пастерин
    • Ластовичка
    • Ајкули
      • Ајкула од грб
      • Рог ариш
      • Дрвен ариш
      • Ларк
    • Wagtail
    • Шрајк
    • Ориол
    • Старлинг
    • Корвиди
    • Восочување
    • Елен
    • Рен
    • Акцентира
    • Славков
    • Королковие
    • Летачи
    • Црни птици
    • Мустаќи цицки
    • Долги опашки цицки
    • Занаети
    • Титмуса
    • Оревче
    • Храна
    • Пастерини
    • Финчи
    • Овесна каша

Надворешни знаци на рог ариш

Големината на телото на рожестата ариса е малку помала од онаа на школката. Должината на телото е 14-20 см, распонот на крилјата достигнува 31-37 см, а тежината е 27-48 г.

Нозете се кратки, опашката е малку засечена, пердувите на горната опашка се многу долги. Бојата на перјето варира во зависност од географската област. Горната страна на телото е обоена песочна, понекогаш сиво-кафеава со јасни разновидни дамки. Пердуви на вратот и на предниот дел на задниот дел од забележлива вино-јоргована сенка. Долните делови се лесни; опашките пердуви се црни со тесна бела лента долж надворешниот пар.

Страните на главата во голем број подвидови се бели, во други се лимоно-жолти; се забележува црна „маска“. Челото е светло, со широка црна лента што го одделува од круната. Се претвора во тенки остри пердуви "рогови" на страните на главата. Оттука и специфичното име - се појави рогатиот ариш. Fенките имаат мали „рогови“, бледо перје. Возрасните птици имаат краток кафеав клун со ноздри покриени со пердуви. Нозете се црни.


Роговина кора (Eremophila alpestris).

Изглед

Боењето на роговитиот був е за маскирна. Долната страна (вклучително и областа на градниот кош) на бувот е обично со посветла боја, со хоризонтални кафеави ленти. Горните крилја, како и врвовите на птицата, обично се попрскани кафеави и имаат тешки и темни комплексни ознаки. Бело место често се наоѓа на вратот, кое може да биде како лента до средината на градите.

Општата боја на Големиот роговиден був може да варира од регион до регион. Особено, оние лица кои живеат во субарктичкиот регион имаат светло жолта и измиена боја. Другите, кои живеат на пацифичкиот брег на Северна Америка, поголемиот дел од Јужна Америка и Централна Америка, се познати по својата темно кафеава боја со црни точки.

Перјето на големиот був е црно. Нозете се секогаш покриени со пердуви. Перјата на нозете на овој вид е втора најдолга меѓу сите познати видови бувови.

Канџите и клунот на голема роговидна був имаат темно сива боја. Дискот за лице (што го имаат сите бувови) може да варира во боја во зависност од регионот. Бојата се движи од сива и кафеава до црвеникава. Дискот на лицето е ограничен со темен раб, кој на крајот завршува со затемнување и задебелени странични протези.

Каракурт или црна вдовица - опис, област, исхрана, размножување, непријатели, фотографија и видео

Според своите физички карактеристики, Големиот роговиден був има бура и тешка градба. Тие имаат многу широки крилја и голема глава. Интересно е да се напомене дека големината на видовите може да варира од регион до регион. На пример, најмалите живеат во Калифорнија и Тексас, а најголемите во Онтарио и Алјаска.

Просечната должина на возрасниот Голем роговиден був е 55 сантиметри, но може да се движи од 43 до 64 сантиметри. Просечниот распон на крилјата кај овој вид е 122 сантиметри, но може да варира од 91 до 153 сантиметри.

Интересно е да се напомене дека женските рогови бувови се малку поголеми од машките. Fенките имаат просечна телесна тежина од 1608 грама. Просечната телесна тежина кај мажите е 1224 грама.

Клунот на овој вид е тврд и нефлексибилен. Големината на клунот се движи од 3,3 до 5,2 сантиметри. Интересно, отворениот клун има димензии од 2,1 до 3,3 сантиметри.

Ширење на рог ариш

Theивеалиштето на аросот со рогови е доста обемно. Опфаќа Азија, Европа, Централна и Северна Америка, Северо-Западна Африка. Во Америка, се наоѓа од тундра до Мексико, изолиран во Колумбија. Познати се летовите на птиците кон јужна Шпанија.

Во Русија, овој вид ариши се населува во северните региони на тундра речиси низ целата нивна должина, Алтај, Кавказ, Источен Сибир. Во северните региони на опсегот, рожните ариси се птици преселници, а во јужните региони се седечки.


Аривата има карактеристична маска на лицето, а на задниот дел од главата има издолжени црни пердуви, слични на роговите.

Habивеалиште на големиот роговив був

Големиот роговиден був е роден во Централна Америка и Јужна Америка и е најтешкиот познат вид на був. Сепак, во Северна Америка, таа е на второ место со најтешка - Снежниот був.

Опсегот на роговиден був е доста разновиден. Може да се најде сè до северниот дел на Субарктикот до остатокот од Северна Америка до Централна Америка. Од Јужна Америка до висорамнините Аргентина, Перу и Боливија. Од каде што опсегот на Големиот роговиден був завршува во Јужна Америка, почнува опсегот на Магеланскиот роговиден був и продолжува сè до врвот на Јужна Америка.

Роговитиот був не е пребирлив за своето живеалиште. Таа може да се засолни каде било - од врвовите на дрвјата до отворените области, па дури и во парковите каде што има многу луѓе. Штали, цркви, врвови на згради, напуштени згради, обработливо земјиште, пасишта, мочуришта, полиња, па дури и дождовни шуми итн. Се дел од нивното живеалиште. Тие можат да се најдат дури и во градовите.

Зошто кучето ржи кон сопственикот? Причини, фотографии и видеа

Вреди да се напомене дека тие навистина не претпочитаат да бидат во амазонската прашума. Тие можат да живеат во дрвја што се граничат со мешани, иглолисни, листопадни, тропски шуми, прерии, пампа, пустини, планински региони, карпести брегови, субарктичка тундра, мочуришта од мангрова и урбани области.

Брзото опаѓање на живеалиштата и промените во животната средина често ги принудуваат да бидат во области близу до луѓето.

Habивеалишта на рогови од ајрици

На планините, рогови со арог се населуваат во субалпскиот и алпскиот појас, избирајќи ретки ливади со чакалска почва и ниска трева. На север, птиците претпочитаат да се населуваат на песочните простори на морскиот брег меѓу високата сува тундра. Во зима, птиците се спуштаат во долините, шетајќи по степите, полињата, патиштата, на места каде што нема снег.

На миграции и на зимски миграции, роговите ариси чуваат сол, тие се наоѓаат на камчиња во Западен Сибир и Алтај покрај бреговите на реките и на отворени карпести падини со ретка вегетација. Во зима, во снежна бура, овие птици издржуваат лошо време на улиците на градовите и градовите.

Во Украина, рогови со арог се хранат со струи, дињи, напуштени полиња, на места каде сува трева е скриена под тенок слој снег. Во одмрзнување, рожестите ариси се собираат на девствена почва, во лоши временски услови - каде што плевелите се повисоки, не се покриени со снег. На Казахстанските висорамнини, рогови со рогови се појавуваат на падините на ридовите со плакари од камења и урнатини, покриени со ретка вегетација.


Крстести Ларкови се редовни гости во зима на брегот на Централна Европа.

На Алтај, птиците се придржуваат до сува, камена или чакалеста степа со ретка трева, понекогаш тие живеат дури и на пасишта кои биле исфрлени на земја. Во Тиен Шан избира ливади и степски области со камено тло и ретка алпска вегетација.

На Алтај, рожестите ајкули се гнездат без да се придржуваат до одредена висина, но во Тиен Шан птиците градат гнезда само на големи надморски височини, главно од 3000 м и повисоки, иако понекогаш се населуваат и на надморска височина од 1800-2000 метри.

Арик од песна

Јаванска ларва (Mirafra javanica). Ред на пасерини, семејство на ајкули. Habивеалиште - Австралија, Азија, Африка. Должина 13 см Тежина 20 гр

Овие птици се широко распространети во Африка, Азија, Европа, 1 вид живее во Америка и 2 вида во Австралија. На ајкулите толку им се допаѓаат луѓето што аклиматизирале некои видови на места каде порано не постоеле.

Сите видови на овие птици претпочитаат да остануваат на отворен простор - тие можат да се најдат на ливади, полиња, шумски чистачи, во степите. Некои од нив живеат во алпски ливади лоцирани на надморска височина од неколку илјади метри. Птиците се хранат со инсекти и мали без'рбетници, барајќи ги на земја. Мал дел од нивната исхрана се состои од семе од трева, овошје и бобинки кои паднаа од дрвја и грмушки. Скоро сите членови на семејството се прекрасни пејачки. Тие пеат главно во лет, но во студените денови можат да ги воодушеват ушите на своите девојки додека седат на земја. Гнездата се наредени само на земја, копаат мали дупки во неа и ги обложуваат со пената. Спојката содржи од 4 до 6 јајца.

Ајкула од грб

Сите ариши припаѓаат на редот на пасерините. Ајкулата од сртот е слична на аривата, но се разликува од неа со подолг клун и зашилен грб. Гребенот има кратка опашка. Во лет, може да се разликува по опашката на опашката и долната страна на крилјата. Со своето мелодично пеење, тој може да ги имитира гласовите на другите птици. Се смета за седентарен номадски вид. На почетокот на 20-от век, опсегот на видовите во Европа се прошири - гребенот ариш ги совлада земјоделските предели. Покрај Евроазија, видот се наоѓа во Северна Африка. Во Европа, северната граница достигнува јужно од Шведска и јужниот брег на Финскиот Залив. Во европскиот дел на Русија, опсегот се протега на север до регионот Ленинград, на исток се спушта до границите на Монголија. Theенката успева да направи две спојки по сезона, секоја со по 2 до 5 јајца.

Помал ариш

Помалата арикус е инфериорна по големина на арената - таа е долга не повеќе од 17 см. Помалата ариус се разликува од слични видови од мала големина по лесните гради, нема ленти карактеристични за многу ариши. Мали темни дамки се видливи на страните на гушавост. Круната е црвено-кафеава, со мали темни ленти или сивкаста. Основата на клунот е жолтеникава, а врвот е кафеав. Fенките се малку помали од мажите, со поблага боја. Главната област за размножување на Малата кора се наоѓа на југот на Европа. Птицата се гнезди и во северна Африка. Северната граница на областа за размножување во Евроазија достигнува 54-та паралела. Иако се населува, вклучително и во несеидливи полиња и пасишта. Во Русија, опсегот се протега на исток кон североисточна Монголија и северозападниот дел на северо-источна Кина. Гнездото е прилично длабоко, во форма на сад, обично се наоѓа во грмушки, обично 2 или 3 јајца во спојката.

Степски ариш

Степската кора е со големина на lingвездичка, распонот на крилјата варира од 38 до 44 см. На страните на гушавоста се забележува со црно место, лентите се разминуваат од нив. Задниот дел е во боја на глина, исто така со темни ленти. Стомакот е белузлав. Опашката е кратка. На нејзините рабови има бели ленти. Двата пола се обоени исти, мажот е поголем од женките. На турските јазици, птицата се нарекува јурбај. Степските ариши живеат во пердувести треви и степи од пелин, тие се наоѓаат на полиња, на суви ливади. Видот не е миграциски; од север од опсегот во зима, птиците мигрираат само во неговите јужни региони. Во Русија, степските ариги може да се видат во касписките степи; во долината на Урал, северната граница достигнува 51. паралела. Гнездото е изградено на земја, обично има 4 или 5 јајца во спојката.

Рог ариш

Името на видот е дадено за издолжените црни пердуви лоцирани на задниот дел од главата. Аригата со рогови е малку помала од аривата. Боењето може значително да се разликува - опсегот на видовите е многу голем. Од Евроазија, па се до последното ледено доба, овие ајкули продирале во Северна Америка преку Беринговиот теснец, а потоа се ширеле во Новиот свет се до Јужна Америка. Како резултат на распрснување, се појавија четириесет подвидови, се покажа дека областа е отворена - поделена на тундра и степски делови. Иако рогови со рогови летаат далеку од северните региони од нивниот опсег за зимата, тие се во состојба да извлечат жито од под снегот, копајќи тунели во него. Во Русија, опсегот на видовите се протега од Бело Море до полуостровот Чукчи. Во Европа, арогата со рогови може да се види во текот на зимата на бреговите на Централна Европа. Во Северна Америка, опсегот се протега од Атлантикот до брегот на Пацификот. Местата за гнездење во голема мера зависат од специфичното географско живеалиште.

Ларк

Скалка е малку поголема од врабец. Има мал грб на главата. Лесна веѓа е видлива над окото. Бојата е дискретна - покровителство. Задниот дел е со сива или кафеаво-жолта боја, со ленти. Градите се кафеави, стомакот е бел. Мажјаците и жените не се разликуваат по боја, кавалџиите се само малку поголеми. Ајкулите се миграторни, се враќаат од презимување многу рано. Основата на диетата е разни семиња. Во рана пролет, тие лежеа на садници и инсекти. За да им помогне на зрната да варат подобро, птиците колчат мали камчиња што остануваат во стомакот. Капките за роса се доволни за пиење птици. Ајкулите имаат многу непријатели. Тоа се порове, ласици, хермели, лисици. Во воздухот, ајкулите што пеат се нападнати од птици грабливки, аери и соколи. Овие птици пеат многу милозвучно. Во Русија, опсегот на видовите се протега од западните граници на земјата до долниот тек на Колима, до брегот на Пацификот и Камчатка. Skylarks се наоѓаат не само во Европа и голем дел од Азија, туку и во Северна Африка - од источен Мароко до исток до источен брег на Тунис. Тие хибернираат во јужна Европа и во истата Африка. Овие птици биле донесени во Австралија, Нов Зеланд и Северна Америка, каде што се добро аклиматизирани. Гнездото е изградено во дупка и е наредено со влакна, влакна и надолу, во спојка од 4-6 јајца.

Ајкула од страчки

(Grallina cyanoleuca). Одредот врабец, семејна страчка. Хабитат - Австралија, Тасманија. Должина 30 см Тежина 90 гр

Ајкулите често се мешаат со австралиската страчка: тие се многу слични по структурата на телото и бојата на перјата. Се разбира, овие мали птици песни немаат никаква врска со семејството Равен. Аривата лесно може да се разликува од австралиската страчка по значително помалата големина. Ајкулите живеат во скоро сите пејзажни услови, со исклучок на тропските шуми и изразените пустини. Често, овие птици се населуваат во близина на човечко живеалиште, вклучително и во градските паркови и плоштади. Тие водат претежно копнен начин на живот, полека ја истражуваат почвата во потрага по сите видови инсекти и без'рбетници. За време на периодот на гнездење, на дрвјата се градат сферични гнезда од кал и глина (понекогаш на висина од 15-20 м). Под поволни временски услови, две крила може да се одгледуваат на крилото годишно.

Карактеристики на однесувањето на ајкула

Во нивното природно живеалиште, роговите аркати се чуваат во парови, надвор од периодот на гнездење, тие формираат стада, понекогаш многубројни. Птиците трчаат брзо на земја и стојат ниско на нозе во споредба со другите видови на ајкули. Летаат неволно, но птиците силно летаат.


Грчевиот ариш преферира пејзажи без дрвја во јужните региони пред границата на шумата и во северната тундра од лишаи.

Глас - долг, висок металик, како „ди-ди-ди-i“, „heade-i-i“, звучи со висок клуч. Ајкулите најчесто пеат додека седат на земја, понекогаш додека трчаат или летаат. Песната на птиците звучи нагло, но звучно. Рожести ариши сакаат да прават бањи со прав.

Се вгнездува рог ариш

Рожести ајкули го најавуваат своето пристигнување со пролетна песна. Потоа тие се ставаат во областите за гнездење. За време на додворувањето на женката, мажјаците наизменично пеат со полетувања.Гнездото на роговината ариса е прилично уредно и извиткано од тенки стебленца. Послужавникот е обложен со мека растителна пената или животинска коса. Оставајќи ја спојката, птиците ги покриваат јајцата со еден куп трева. Рогови арикули внимателно го кријат гнездото под грмушка, понекогаш под hummock или ставете го прилично отворено.


Рогови пиле од ариш.

Обично има 4 јајца во спојката, поретко пет. Школка од јајцата е бледо зеленикаво или кафеаво-бела, покриена со кафеави ленти на површината и бледо сивкасто во длабочина. На тапиот крај на јајцето, има корола од група на дамки или ретки дамки и точки. Димензиите на јајцата се 2,1-2,5 × 1,6-1,7 см.

Мажјакот и помага на женката да ги инкубира јајцата. Пилињата се изведуваат на 9-11 дена, тие го напуштаат гнездото на возраст од 9-10 дена, но можат да летаат на возраст од една недела. Птиците можат да имаат 2 потомци годишно. Во случај на уништување на гнездото, можни се повторени спојки.

Исхрана на рог ариш

Рогови од рогови се хранат главно со инсекти: муви, комарци, бубачки, но ракови и мали мекотели се исто така присутни во нивната исхрана. Со почетокот на есента, инсектите исчезнуваат, па птиците преминуваат на растителна храна. Околу 90% се семе од житни култури и други растенија. Зимските рогови на аромите јадат јазолска трева, киноа, седа, пченица и семе од просо на полињата.


Рожести ајкули се хранат, како и многу птици, инсекти и семиња.

Pin
Send
Share
Send
Send