Семејства птици

Австралиски буковец / Haematopus fuliginosus

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Ознаки
  • Птици почнувајќи од буквата К.

Песочник (Charadrii) е голема птица од многубројниот ред Charadriiformes. Комбинира 10 семејства и 214 видови ватари.

Латинско име:Чарадри
Кралство:Ивотни
Тип:Хордати
Час:Птици
Одред:Charadriiformes
Подред:Вадери
Преглед:Песочник
Должина на телото:15-62 см
Должина на крилото:10-30 см
Распон на крилјата20-65 см
Тежина:30 -1300 гр

  • 1 Опис
  • 2 Изглед
  • 3 Што јадат пајтаните
  • 4 Sandpiper - птица преселница или не
  • 5 Дистрибуција
    • 5,1 опсег
    • 5.2 Habивеалишта
  • 6 Начин на живот
  • 7 Репродукција
    • 7.1 Гнездо на песочник
    • 7.2 Јајца со песочник
    • 7,3 пилиња
  • 8 типови
    • 8.1 Тринга
    • 8,2 измами (лимоза)
    • 8.3 виткање (нумениус)
    • 8.4 кутии со песок (Калидрис)
    • 8,5 Турухтан (Philomachus pugnax)
    • 8,6 угарка (Галинаго)
    • 8,7 плавери (Плувиалис)
    • 8,8 Харадриј
  • 9 Авоцет (Рекурвиростра авосета)
    • 9.1 Остриги (Haematopus ostralegus)
    • 9.2 Интересни факти за лопати
  • 10 непријатели на гасеници
  • 11 песочнички дома
  • 12 глас

Опис

Песочник во вода

Кулик е најголемиот претставник на водни и полу-водни птици. Тежината на телото на вата е во опсег од 30-1300 грама, должина на телото - до 62 сантиметри. Должината на крилјата е 65 сантиметри. Haител на мочурлива област.

Изглед

Кулик на прошетка

Сите лопати се разликуваат надворешно едни од други, особено по големина. Значи, некои видови на цевководи тежат 30-60 грама, додека масата на најголемите виткање надминува еден килограм. Pилачите се разликуваат по структурата на клунот и нозете, должината на крилјата и опашката. Ако билкарите имаат долг и прав клун, тогаш сенчарите имаат краток и густ клун. Клунот на вадер служи како алатка за наоѓање храна. Структурата на клунот зависи од видот на храната што ја јаде шкурка. На пливерите на крајот има краток, задебелен клун, со кој собираат храна од земјата. Снип има тенок, закривен клун. Со нејзина помош, птицата добива храна од дното на резервоарот.

Две песочничари во мочуришна област

Копчињата имаат долги тенки нозе, но снопките се движат на кратките нозе. Нозете на waders се четири прсти; задниот прст е слабо развиен. Обоени угарка и мрежни прскалки имаат мембрани помеѓу прстите, споредливи со оние на водните птици. Опашката на waders е кратка, во форма на клин. Крилјата се тесни и долги.

Кулик бара храна во мочуриштето

Pончерите имаат варијабилна боја на перјето. Повеќето видови на овие птици се насликани во светли разновидни бои. На пример, меѓу турухтаните, опсегот на бои на перјата вклучува црна, жолта, окер, црвена и бела боја, пердувите на крунисаните лавици треперуваат на сонцето со смарагди, виолетови и сини нијанси. Поскромно пернат се шалови, перници, перници - главниот дел од телото е обоен во сиво-кафеава боја со црни и кафеави ознаки. Некои видови на вата се со контрастна боја на пердув: данди има црн заден дел, попрскан со светло тенки попречни ленти, пердувите на потпорниците од задната страна се црни, а на вратот и стомакот се бели, кај логовите, напротив, стомакот е црн, вратот е бел, а сивиот грб е целосно покриен со бели дамки, бојата на остриги наликува на обичната страчка. Ватарите се карактеризираат со сезонски морфизам на пердуви: во периодот есен-зима, преовладуваат сивите и кафеавите тонови на грбот, а стомакот е бел, црно-црвените пердуви се појавуваат во пролет и лето, а на дното на телото стекнува богати крем нијанси.

Што јадат гасеници?

Sandpiper јаде риба

Сандуците се хранат главно со без'рбетници - водни и копнени инсекти, ларви, црви, ракови, мекотели и пајаци. Диетата за лаптинг вклучува бубачки и ларви. Логовите се хранат со инсекти, бобинки и семиња, турухтаните јадат ракови, гуштери, семиња од трева и посеви. Големи видови полжави (одлични полжави, билкари) се хранат со риби и жаби. Во заробеништво, waders се хранат со житни култури, семе и овошје од грмушки, жито и просо.

Sandpiper - птица преселница или не

Фотографија на песочник во лет

Pончерите се птици преселници. Птиците што ја сакаат топлината се отстрануваат од местата за гнездење со доаѓањето на првиот мраз. Waders кои живеат во Русија заминуваат на зимување кон крајот на септември - почетокот на октомври. Европските лопати мигрираат на југ на крајот на октомври.

Pичарите летаат на многу долги растојанија до зимата. Некои од нив ја поминуваат зимата на 11 илјади километри од својот дом. Птиците летаат во парови или стада од 10-20 парови. Летаат ноќе и се одмораат дење.

Кулик е пред полетување

Theителите на Сибир зимаат во Австралија и Нов Зеланд, жителите на Алјаска - во Аргентина, европските бандажи - во Јужна Африка и Мадагаскар.

Област

Песочник во близина на мочуриштето

Гасеници живеат низ целиот свет, со исклучок на Антарктикот. Гасеници живеат на Далечниот север и на Алјаска, покрај брегот на Арктичкиот океан, во Сибир и Чукотка. Угарка живее во субарктичките и умерените региони на Евроазија, Исланд, Ирска. Седечки лавици ја населуваат јужна Европа, а миграторните живеат во Скандинавија, Московскиот регион и Урал. Турухтанците летуваат на британските острови и Скандинавија. Виткачињата се гнездат во Северна Америка и Чукотка. Разни видови на гајачи живеат во Америка и Евроазија. Некои ловечи живеат во крајбрежните области на реката Амазон во Латинска Америка.

Фотографии на живеалишта со песочник

Во Русија има 75 вида. На Далечниот Исток живеат населби, лавици и дрвени бандажи; во Приморие, гнездо на големи и мали вретена, на Алтај - лопати на Усури. На Далечниот север, живеат претставници на кланот песок. На југот на земјата, се населиле остриги, срп, шилобек и многу други перјасти семејства на памуци.

Habивеалиште

Песочник во мочуриштето

Pончерите се полу-водни птици. Тие се гнездат во мочурливи низини среде солидна грмушка на вегетација. Pичарите живеат на брегот на реките, езерата, морињата. Некои видови ватари живеат во култивирани полиња, во непроодни тундра, пространства на степи, планински масиви. Постојат шумски песочничи: дрвени дрвја и црни гнездо исклучиво во шуми. На повеќето лопати им е потребна вода во близина на местото на гнездење, но има и вадери (на пр., Галеви, авдоти, тркачи) кои се чувствуваат пријатно во пусти и безводни области.

Начин на живот

Два шанкери кои бараат храна во мочуриштето

Pончерите се активни птици. Тие трчаат добро на земја, летаат брзо, пливаат и нуркаат добро. Птиците живеат во колонии од 15-20 парови. И за време на долгите летови тие залутаат во стада од илјадници.

Waders го поминуваат своето време во потрага по храна, мрзеливо шетаат по плитките на водата и со клуновите преполнуваат со калливото дно. Понекогаш зборуваат тивко меѓу себе. Pидачите се мирни и пријателски расположени птици. Во семејството на песочник ретко се случуваат борби и пресметки.

Фотографија на песочник

Сепак, за време на доењето на потомството, птиците стануваат агресивни. Заштитувајќи го потомството од животните што се појавиле на нивна територија, ватарите покажуваат храброст и жестокост. За да го избркаат непоканиот гостин, птиците се собираат во група и го напаѓаат, понекогаш pиркаат до смрт.

Сандучарите се враќаат од зимувањето во април, веднаш по топењето на снегот. Во јужните региони (Казахстан, Узбекистан, Туркменистан) тие се појавуваат во март, во Украина - во последните денови на март, во московскиот регион - во април, во Јакутија - во средината на мај. Веднаш по нивното враќање, лопати се поделија во парови и започнаа да го градат гнездото.

Репродукција

Мажјак-пескарач

Мажјаците први пристигнуваат од зимувањето. Совладувајќи, тие почнуваат да се парат - ритуални парови на парење, кои помагаат да се привлечат жени. Тековниот лет на мажјакот се случува високо на небото. Во овој момент, птицата широко ги раширува крилјата и опашката, испуштајќи звуци што прават срце. Прво, песочникот се крева вертикално нагоре, а потоа паѓа „како камен надолу“, нагло нуркајќи над површината на земјата. Во лет, женката се приклучува на мажот, се одвива парењето. Кога се парат, птиците врескаат "тика-тика" или "таки-таки". За време на сезоната на размножување, лопати живеат настрана, но некои, како што се потпорници и лавици, претпочитаат да постојат во колонии и полуколонии.

Femaleенски пескарач

Вадер се карактеризира со различни видови на однесување на парење. Кај некои видови на багери и угарка, полиандријата е вообичаена - женката прави 2-3 спојки од различни мажи, а мажите ги изведуваат потомците. Сандуци, песочничи, поздравувачи и виткања се моногамни, а турухтаните се полигамни птици (женките ги инкубираат и ги дојат своите потомци самостојно).

Гнездо на песочник

Песочник гради гнездо

Theенката се занимава со изградба на гнездото. Dwивеалиштето на песочникот е вдлабнатина во форма на сад во земјата среде густа вегетација на грмушки. Некои видови лопати го обложуваат дното на гнездото со суви лисја, но обично лопати лежат јајцата директно на земја. Гасениците понекогаш зафаќаат празни гнезда на дрвјата од други птици.

Јајца на песочник

Фотографија на јајца од песочник

На крајот на април, женката песочник положува четири јајца во форма на зелена круша со бројни кафени дамки со различна големина. Тежината на јајцето е 60-80 грама. Излегувањето на потомството трае 21 ден. За сето ова време, женката седи во гнездото без да замине, а мажот и носи храна. На подалеку север е гнезден регион на птицата, толку подоцна се појавуваат пилињата. На пример, waders кои живеат во Европа положуваат јајца во април, жителите на московскиот регион се размножуваат во мај, а сезоната на парење на waders од полуостровот Таимир паѓа во средината на јули.

Пилиња

Фотографија на пилешка песочник одблизу

Пилињата се раѓаат вид, пубертет. На вториот ден од животот, тие почнуваат да одат, а по една недела го напуштаат гнездото и самостојно добиваат своја храна. До месецот, пилињата имаат постојан пердув. Во текот на првото лето, младенчињата ватер се во близина на своите родители. Возрасните птици ги учат пилињата да ловат и да се кријат во случај на опасност. Кога ќе се појави диво животно, женка или мажјак ја фаќа младенчето за врат и нежно го пренесува на безбедно растојание со мува. Во втората година од животот, младите птици достигнуваат сексуална зрелост, тие стануваат возрасни и се подготвени да создадат свое семејство.

Песочник покрај вода

Набcудувачите на птици проценуваат дека во дивината има 214 видови ватари. Околу половина од видовите вадер се наведени во Меѓународната црвена книга. Бројот на одлични снајперисти, лопати шкуркари, виткања, степски мисирки и лавици постојано се намалува. Ова се должи на фактот дека лопати се ловат во многу земји. Во Русија, забранет е пролетниот лов на овие птици, но ловокрадците ги стрелаат цела година. 11 видови се наведени во Црвената книга на Русија. На списокот се наоѓаат шилокuvув, жолтозапнати песочники, остриги, планинска угарка и бебешка витка.

Вадер се групирани во 10 семејства, од кои секоја вклучува неколку родови.

Улитс (Тринга)

Полжавот седи на столб

Изглед: птици со големина на дрозд. Тежина на телото 300-400 грама, должина - 21-31 сантиметри. Повеќето од подвидовите се сиви со бели и црни потези.

Дистрибуција: 10 видови птици кои живеат во Европа, Азија, Северна Америка припаѓаат на полжавите. Полжавите се гнездат на бреговите на водните тела во тундра, шуми и степи.

Карактеристики: при одење, птиците се чини дека се поклонуваат со целото тело.

  • блескав,
  • билкар,
  • заштитник,
  • голем полжав,
  • Полжав Охотск,
  • шарен полжав,
  • пустиник,
  • црно,
  • фифи,
  • Американски полжав од пепел,
  • пепел полжав,
  • мрежен полжав.

Вретена (лимоза)

Фотографија на сиво на дрвен столб

Изглед: големи птици што мавтаат со долг, густ крај, клун закривен надолу и долги нозе. По големина личат на гулаб. Должина на телото 20 сантиметри, тежина - 250-350 грама. Зимскиот пердув на птиците е зачаден-кафеав, во лето се појавуваат црвени нијанси.

Дистрибуција: bodews живеат во мочуриштата на Исланд, Норвешка, Шведска, Финска, Русија. Птиците презимуваат во Јужна Европа, Африка, Југоисточна Азија и Австралија.

Вретено во вода

Карактеристики: поздравувачите живеат во близина на акумулациите во бучни стада. Со намалувањето на блато во последните години, бројот на одлични тела се намали. Овој вид е близу до ранлив.

  • голема грција,
  • канадско тело,
  • мал раб,
  • забележан bodew.

Curlews (Нумениус)

Кроншеп во пустината

Изглед: Витките се витки птици со долг клун закривен надолу. Тежина на телото - 900-1500 грама, должина - до 65 сантиметри, распон на крилјата - 90-100 сантиметри. Бојата на перјата е беж со кафеави и црни прскања. Големите и средните кривини имаат бел предел.

Дистрибуција: Витканите жици живеат во мочурливи области во земјите од северна Европа. Најголема концентрација на птици во Русија е забележана во Киргистан и на источниот брег на Бајкалското Езеро. Виткачите презимуваат во јужна Азија и Австралија.

Кроншеп меѓу високата зелена трева

Карактеристики: виткање плива добро, летот е остар, нуркање. За време на зимските миграции, птиците се собираат во големи стада и формираат клин, што не е типично за лопати.

  • голема витка,
  • долго-фактурирана витка,
  • Далечен источен витка,
  • бебе витка,
  • средна виткање,
  • Тахитски навивам,
  • тенко-фактурирана витка,
  • Ескимска виткање.

Кутии со песок (Калидрис)

Фотографија со песочник

Изглед: Птици со густа градба, кратки нозе и краток, прав црн клун. Тежината на телото достигнува 700 грама, должина - 25-28 сантиметри. Долниот дел од телото е чаден по боја, главата, грбот, крилјата и опашката се зеленикаво-кафеави. За време на сезоната на парење, црвените и црвените тонови се појавуваат во боја.

Распределба: Сандупките се гнездат во арктичка и субарктичка клима. Пронајден на брегот на Арктичкиот океан, во Источен Сибир и на Далечниот Исток. Данлин ја населува тундрата во Северна Америка, Шкотска, како додаток на ова се гнездат на Сахалин, Курилските острови, Камчатка. Морски, беринговски и бело опашка гасеници живеат во Скандинавија и Алеутските острови.

Карактеристики: Гасеничари водат таен, тивок начин на живот. Диетата со птици вклучува без'рбетници кои живеат на површината на водата.

  • голем песочник,
  • Исландски песочник,
  • мал песочник,
  • песочник-врабец,
  • бебе пескарач,
  • Данлин,
  • црвено-вратен песочник,
  • долг прст на песок,
  • pout,
  • гербил,
  • морски песочник,
  • Канадски песочник,
  • каллив,
  • потпорна песочник,
  • шпатула,
  • Данлин,
  • врабец

Турухтан (Philomachus pugnax)

Изгледа како птица турухтан

Изглед: турухтаните имаат долги нозе и клун, витко тело. Тежината на птицата е 800-120 грама, должината е 55 сантиметри. Турухтанците имаат разновиден пердув, во кој има зелени, жолти, сини, црвени нијанси. Надвор од сезоната на парење, интензитетот на бојата на пердувите се намалува. Во пролетта, мажјаците развиваат јака и уши со пердуви.

Дистрибуција: Турухтаните се птици преселници кои се гнездат во влажни подрачја на северот на Евроазија. Тие хибернираат во Јужна Европа, Јужна Африка, Азија и Австралија. За време на миграцијата, птиците се чуваат во стадо. На места за одмор тие формираат колонии на птици илјадници.

Карактеристика: турухтаните се познати по својата кавга, агресивна природа. Постојано се случуваат сериозни борби меѓу птиците, завршувајќи со смрт на слаб учесник.

Угарка (Галинаго)

Угарка на езерото

Изглед: Посни птици со кратки нозе, долг дебел врат и долг, прав клун. Должина на телото до 50 сантиметри, тежина - 800-1000 грама. Перјето на стомакот и градите е бело, горниот дел е разновиден. Постојат две бели ленти долж круната и од страните на грбот.

Дистрибуција: угарка живее во северните ширини на Евроазија, Исланд, Северна Америка, Велика Британија. Спорадично, видот се наоѓа на Азорските Острови и Фарски Острови. Снајпестите презимуваат во Јужна Европа, Азија, Африка.

Снејп бара храна

Особености: угарка се карактеризира со струја - тоа е брз вертикален лет до висина до 100 метри, а потоа брз пад надолу. За време на струјата, птиците се парат. За време на летот, крилјата што вибрираат под притисок произведуваат звук сличен на избледувањето на овенот.

  • планинска угарка,
  • дрвена угарка,
  • голема угарка,
  • угарка,
  • груб,
  • пустиник,
  • дрвен петел.

Плавери (плувијалис)

Изгледа како plover

Изглед: Мали птици со долги зелени нозе и долг кафеав клун. Помал од гулаб. Тежината на телото е 500 грама, должината е 35 сантиметри. Перјето е црно-бело, на црниот грб има златно жолти и бели дамки.

Распределба: Миграционите гнездо го гнездат во тундрата во Евроазија и Северна Америка. За зимата летаат кон Јужна Америка, Австралија и Нов Зеланд.

Фотографија на plover во ливада

Карактеристики: за време на миграциите, перниците покриваат растојанија од 11 000 километри. Нивниот лет е брз и брз. Неговата брзина достигнува 70 километри на час.

  • Американски кафеав крила,
  • златен ловец,
  • тулови,
  • кафеав крила,
  • кора или глупав ловец,
  • лаптинг или прасе.

Зуики (Харадриус)

Фотографија на Зујки

Изглед: перниците се мали птици кои личат на врапчиња. Нивната телесна тежина е 180-250 грама, должината е 20 сантиметри. За време на сезоната на парење, перјата на птиците е покриена со бели, црни, песочни и црвеникави нијанси. Главата е обоена посветла од телото. На градите има темна попречна лента. Клунот е жолт, црн на крајот.

Распространетост: ловечите се наоѓаат во Европа (Англија, Норвешка, Шведска), Канарските и Азорските Острови, Северна Африка (Алжир, Тунис), Египет. Во Азија се гнездат во Кореја, Јапонија, Кина, Индонезија. Некои видови се наоѓаат во Америка. Северните сорти летаат на југ за зимата.

Зујка во степско опкружување

Карактеристики: плугерите не можат да пливаат, па бараат храна на песок во близина на водни тела, барајќи храна со помош на краток клун.

  • Маориски ловец,
  • мрежеста вратоврска,
  • Плускавец усури,
  • мал ловец,
  • кратко-фактуриран пливач,
  • море-пливач.
  • овчарски ловец,
  • планински ловец.

Авоцет (Recurvirostra avosetta)

Птица со интересен клун - шилокuvувка

Изглед: голема птица со црно-бел контрастен пердув, клун закривен нагоре. Тежина на телото до 500 грама, должина - 50 сантиметри. Нозете се долги сиви.

Дистрибуција: птиците живеат во Евроазија и Африка. Во Русија, тие се гнездат во Цискавказ, во јужниот дел на Сибир и каспискиот регион.

Карактеристики: Авоцентите се одлични тркачи. За време на движењето, тие ги истегнуваат вратите и ги свиткуваат главите кон земјата, додека широко ги отвораат крилјата и испуштаат ниски, рапави звуци.

Буковец (Haematopus ostralegus)

Вака изгледа остригичарот

Изглед: голема птица со црно-бело перје. Клунот е со средна должина и портокалова боја. Должина на телото 40-47 сантиметри, тежина 420-820 грама, распон на крилјата 80-86 сантиметри.

Распределба: ловокрадците живеат во Западна Европа, централна Евроазија, Камчатка, Кина и западна Кореја.

Особености: буковецот припаѓа на малото семејство на полу-водни птици Haematopodidae, кои живеат исклучиво на морските брегови.

  • Новозеландски остриги,
  • Австралиски буковец,
  • пиебалд буковка.

Интересни факти за вата

Буковец покрај вода

  1. Многу носители на песок како што се угарка и дрволец се предмет на лов.
  2. Сандучарите неуморно можат да летаат 11 илјади километри.
  3. Исхраната на некои видови на вата вклучува отпадни производи.
  4. Pидоличарите имаат корист за луѓето јадејќи штетни инсекти и нивните ларви на култивирани полиња.
  5. Месото со песочник е суво, жилесто. За да го направите јадењето сочно и масно, месото се готви најмалку пет часа.
  6. Месо од диетална торта. 100 грама производ содржи 130 kcal.

Непријатели на лопати

Непријател на песочникот - златниот орел

Очекуваниот животен век на вата е 15-20 години. За жал, повеќето птици не живеат дури и до 5 години, бидејќи лопатите имаат многу природни непријатели меѓу птиците грабливки. Соколи, златни орли, јастреби и змејови ловат багери, гајтани, виткања и други претставници на семејството вадер. Предаторски птици фаќаат слаби плитки кога тие самите ловат во вода. Во тоа време, тие стануваат без одбрана, бидејќи се зафатени со потрага по плен. Кога се приближува предатор, лопати се обидуваат да пливаат или да бегаат, но, како по правило, победува посилен ривал.

Pунџилки дома

Фотографија на песочник и неговите пилиња во дивината

Дружевите waders стануваат лојални миленичиња за луѓето. Одгледуван во заробеништво, песочникот не се плаши од луѓе, се навикнува на домашни животни и локална храна. Птиците се прилагодуваат на условите за живот, диета. За жал, припитомените вата не се размножуваат добро.

Не е препорачливо да се чуваат тапани во кафези. Овие птици се прилично активни, затоа, во ограничен простор, тие се однесуваат немирно, тепани против решетката. Најдобро е да се организира простран кафез на отворено за wader, во кој ќе има место за гнездење, фидер и корито со вода. Птицата ќе се чувствува пријатно ако се чува покрај природен резервоар, во кој ќе бара храна самостојно.

Femaleенката со пескара ги храни своите пилиња

Домашните гасеници се хранат со црви, мачител и зофобус Понекогаш крвните црви се додаваат во влажна каша од леб. Некои аматерски набудувачи на птици ја претвораат дивата птица во сурово посно месо (или срце) исечено на мали, тенки парчиња.

Гласај

Остриг седи и вика

Гласовите на waders се разновидни. Секој вид птици има свој начин на комуникација со соработниците. Гласот на темната песочник е јасен и гласен. Повикувачките повици на мажјакот се состојат од едносложен збор "пип", кој се повторува во интервали од 4-5 секунди. Песните на врапчивите сендвичари се побрзи. Тие многу пати повторуваат „пи-пи-пи“. Пеењето е бавно, но песната станува побрза со секоја секунда. На крајот има врв на ringвонење „Пијам“, потоа птицата умира, и по неколку секунди песната се повторува повторно. Звуците што ги произведуваат гасеничари со страчки се слични на пискањето на пилешкото. Птиците брзо, брзо го изговараат звукот "пиеле-пиеле". Кога птиците пеат во хор, звукот станува континуиран и е сличен на гласовите на стадото галебите. Црните песочничи се карактеризираат со звучно крцкање „јип-јип“.

Дандидите ретко зборуваат. За време на преговорите со браќата, тие произведуваат двосложни звуци „tu-viit-tu-viit“.

Pичарите се расправаат меѓу себе

Многу лопати стануваат разговорливи при косење. Вретените, опишувајќи кругови, монотоно повторуваат „woo-eetuyu-woo-eetyuyu“ или брзо пеат „tevvee-tevvee“. Брзината на пеење и интонацијата можат да бидат различни. Ако мажјакот ја повика женката, тој вика „тевек-тевек“ или „ве-те-те“. Кога ќе се открие опасност, тој нагло повторува „те-вве-те-вве“ или „теревежж“. За време на сезоната на размножување, можете да го слушнете нискиот глас на угарка, што личи на блеење на овен. Повторливата „бала-бала-бала-бала“ има различно темпо: песната започнува полека, потоа со секоја секунда се забрзува и завршува со остар „br“.

Пеењето на логовите е како звуците на флејта. Тоа е истиот мелодичен, непречено тече од низок клуч до висок. Слоговите обично се со отворен крај, завршувајќи на „ui“ или „uu“. Понекогаш песната е прекината со непредвидлив сигнал „piu-piu“, кој звучи 3-4 секунди, а потоа звуците почнуваат да се менуваат: извлечената „piu-piu“ се заменува со брз и висок тон „pili“ -пили “.

Oенскиот и машкиот остриги прават звуци

Многу лопати молчат и зборуваат само во време на опасност или при парење. Во тоа време, птиците испуштаат ниски рапави звуци „хиу-хиу“. Гласот на дрвенецот не е многу еуфоничен. Неговиот глас е сличен на грицкање на кокошка или потпевнување на „кир-кир“. Снипез зборуваат претежно ноќе. Со почетокот на темнината, самохраните мажи испуштаат остри извици на „тундра“. Во моментот на полетување, угарката извикува „чежех“, на теренот овој збор се претвора во преплавени звуци „че-кече-ке“.

Црноноги кафеави - лов пушена буковка - акции на фотографии и слики со добар квалитет

Купете ја оваа слика за само $1 со нашиот флексибилен план Земи

Информации за употреба

Фотографијата „Црнонозено кафеаво - лов на пушена буковка“ може да се користи за лични и комерцијални цели во согласност со условите на купената лиценца без кралски права. Сликата е достапна за преземање со висок квалитет со резолуција до 3000x2000.

  • Земјата: Чешка република
  • Локација: Надвор
  • Ориентација на слика: Хоризонтално
  • Сезона: Лето
  • Карактеристики на сликата: Не-берзанска слика
#
  • За акции на фотографии
  • Нашите планови и цени
  • Деловни решенија
  • Depositphotos Блог
  • Програма за упатување
  • придружна програма
  • Програма API
  • Отворени работни места
  • Нови слики
  • Бесплатни слики
  • Регистрација на добавувач
  • Продавајте акции на акции
  • Англиски
  • Дојч
  • Француски
  • Еспањол
  • Руски
  • Италијано
  • Португалски јазик
  • Полски
  • Nederlands
  • 日本語
  • Чески
  • Свенска
  • 中文
  • Туркче
  • Еспањол (Мексико)
  • Македонски
  • 한국어
  • Португалец (Бразил)
  • Маѓарскиот
  • Украински
  • Бахаса Индонезија
  • ไทย
  • Норск
  • Дански
  • Суоми
Информации
  • Најчесто поставувани прашања
  • Сите документи
  • Птица во лет - Фото списание
Контакти
    +7-495-283-98-24
  • Разговор во живо
  • Контактирајте не
  • Осврти за Depositphotos
Прочитајте не
  • Фејсбук
  • Твитер
  • В.К.
Достапно во Достапно во

© 2009-2021 година. Depositphotos корпорација, САД. Сите права се задржани.

Pin
Send
Share
Send
Send