Семејства птици

Lesser Nightjar / Setopagis parvula

Pin
Send
Share
Send
Send


Ноќните ноќи или бувовите се мали птици со мек, ронлив, досаден сиво-правлив, кафеаво-црвеникав или песочен-печуркаст пердув, со мал клун, но многу голема уста, со силно развиени влакна по рабовите на устата. Нозе мали со долги средни и многу кратки странични предни прсти; ноктот на средниот прст е назабен по внатрешниот раб. Крилото и опашката се многу долги.

Заеднички ноќен плакнеж Caprimulgus europaeus (Caprimulgus europeus)

Бојата на ноќниот саѓа е прилично темна, океро-сиво-кафеава. Темно сивата позадина е ситно набраздена со темно кафеави линии и дамки, на горниот дел од главата има црно-широки надолжни дамки, исто така на рамото, на задниот дел од главата, вратот и крилјата се тапи дамки со црвеникаво-темно , горните покривки на опашката се попречно набраздени со темно, грлото е црно-кафеаво, тесно попречно нацртано со црвено и со бело дамка на страните, стомак, под и подземна црвена боја со црно-кафени попречни ленти, помалку јасни на долната страна на крилјата и подземјето. Пердувите на примарните летови се црномурести, шарени со црвеникав буфи.

Кај мажјакот, пердувите на летот имаат и големо бело место на внатрешните мрежи, а двата екстремни пара опашка пердуви имаат голем бел врв. Кај женките и малолетниците, овие бели дамки на рацете и кормилите се заменуваат со валкани буфи.

Окото и клунот се црно-кафеави, нозете се црвено-кафени.

Боењето е многу променливо во секој локалитет, покрај тоа, постојат неколку локални раси, кои се разликуваат во нијанси и големини и не секаде остро разграничени географски.

Заедничкото ноќно гнездо се наоѓа од крајниот запад на Европа и Африка (Мароко) до Бајкалското Езеро и централните делови на Вост. Монголија (р. Тола) и Гоби, а кај некои поединци се најде дури и во Даурија. На север се искачува до 64 ° Н. Ш. во Скандинавија, 63 ° во Финска, во јужните делови на Карелија, до околу 60 ° на Урал и до регионите на Тјумен, Томск, Јенисеиск, Иркутск. На југ, раси во северозападна Африка, Алжир и Тунис, во Мала Азија и југозападна Азија до северозападна Индија вклучително.

Европски ноќен плажа Caprimulgus europaeus europaeus

Европскиот ноќен носач се одликува со релативно темно кафеав тон на боја одозгора, со широки и остри, темни ленти од трупот, особено на рамената, темната шема на долната страна на телото и пердувите на опашката е остра, подот е многу црвеникава , бело место на внатрешниот вентилатор на првиот м, ахови кај мажот повеќе или помалку круг и не стигнува до вратило или едвај го допира, истото место на перото на вториот лет не поминува, поретко малку поминува на надворешниот вентилатор, белиот крај на екстремниот пар кормила има должина, кај жените првото окерово место од горниот дел на внатрешниот вентилатор и пердувите на летот малку се разликуваат од (Следните точки.

Крилото кај жените и израснато од 18,25 см, опашката во близина на метатарзусот е пернат за половина или 2/3 од должината (гол дел во близина на клунот Тежина околу

Европските ноќни садови се гнездат во Европа на југ, вклучително и Франција, северна Италија, Чехословачка, Полска, Украина па сè до регионот Полтава, средниот регион Волга, на исток кон двете падини на Урал (и стегите Тургаи - ПП Сушкин) и до одреден степен дури и до Об (освен ако споредбата на големи серии не направи да ги разликуваме птиците од европскиот дел на Унијата и Транс-Урал по нивниот малку поблед тон, како посебна раса).

Зимите во Африка, главно јужна и источна.

Јужен ноќен капирмулгус европеи меридијанал (Caprimulgus europaeus meridionalis)

Бојата на јужниот ноќен кревет е иста или малку посветла - и исто така флуктуира - како во претходниот подвид, во помали димензии (како што многу често се забележува кај јужните лица од многу видови птици): крилото на возрасен маж е ретко нагоре до 19 см. Сепак, во примероци од Крим, понекогаш и до 20 см, мерени од професорот И. И. Пузанов.

Раси во медитеранскиот регион: во северозападна Африка и на север, вклучувајќи ги Пиринејскиот, Апенинскиот и Балканскиот полуостров, дел од Чехословачка, Унгарија и Романија, Крим, Кавказ, планините на Ерменија и касписките провинции на Иран до југоисточниот агол на Каспиското Море, Мала Азија.

Птици на Крим

  • Ознаки
  • Птици почнувајќи од буквата К.
Латинско име:Капримулгус
Англиско име:Caprimulgiformes
Кралството:Ивотни
Тип:Хордати
Час:Птици
Одред:Коза-како
Семејство:Да се ​​прецизира
Род:Да се ​​прецизира
Должина на телото:24,5-28 см
Должина на крилото:Да се ​​прецизира
Распон на крилјата:52-59 см
Тежина:51-101 гр
  • 1 Опис на птицата
  • 2 Нутриционистички карактеристики на ноќниот салон
  • 3 Дистрибуција на птици
  • 4 вообичаени типови на ноќни садови
    • 4.1 Заеднички или само ноќен (Caprimulgus europaeus)
    • 4.2 Баки Најтјар (Caprimulgus aegyptius)
    • 4.3 Ноќен нож со црвен врат (Caprimulgus ruficollis)
    • 4.4 Прекрасен ноќен (Caprimulgus eximius)
  • 5 Машки и женски ноќни садови: главните разлики
  • 6 Репродукција на ноќниот салон
  • 7 Глас на ноќниот мир
  • 8 интересни факти за птицата

Опис на птицата

Nightjars се мали птици кои водат активен живот ноќе и самрак. Нивните крилја се долги и тесни, опашката е долга, нозете кратки, слаби. Клунот е мал, но устата е голема и е опкружена со влакна. Средниот прст е многу издолжен и делува како канџи. Перјето е меко и лабаво, со кафеави и сиви тонови за мешавина со околниот пејзаж. Мажјаците и женките се слични по изглед, но мажјаците, за разлика од женките, имаат забележителни бели дамки на крилјата и пердувите на опашот.

Во воздухот, ноќните ѓубрива личат на брзаци или соколи, нивниот лет е брз и тивок, со остри вртења и лебди.

Карактеристики на исхраната на ноќниот саѓа

Основата на исхраната на ноќниот саѓа е составена од летачки инсекти, кои птиците ги ловат во мракот. Така, ноќниот ноќ јаде молци и бубачки, диптерани (комарци, мушички), мајмуни, бубачки и хименоптера (пчели и оси). Песок, камчиња и делови од растенија се наоѓаат и во стомакот на птиците. Птицата ги повраќа остатоците од храната без варење во форма на грутки, кои се нарекуваат пелети, така прават и соколите и бувовите.

Активен лов за ноќна паѓа започнува во мрак и трае до зори, птицата лови и на својата фуражна територија и пошироко. Фаќа инсекти со ноќна паѓа во лет и може да го чува пленот во заседа. Понекогаш pирка храната од гранките и површината на земјата. Во текот на денот, ноќните садови спијат меѓу паднатите лисја или на гранките, но тие не се кријат како бувови. Сето тоа благодарение на нивниот разнобоен пердув, искривените очи и неактивноста, што ја спојува птицата со околината.

Ширење на птици

Ноќните садови се наоѓаат во сите региони на светот, освен во циркумполарните региони, оддалечените океански острови и Нов Зеланд. Во Австралија живеат само на север.

Во Европа, постојат два вида ноќни садови - обични и црвено-вратни. Ноќните ноќни садови Дан и Нубија се наоѓаат во југоисточна Европа. Заедничката ноќна паѓа е раширена во Русија. Големиот Ноќјар е жител на Источна Азија.

Повеќето популации на ноќниот саем се миграторни.

Вообичаена или само ноќна ноќ (Caprimulgus europaeus)

Мала грациозна птица со должина на тело од 24,5 до 28 см, распон на крилјата од 52-59 см, мажите тежат од 51 до 101 гр, а женките со тежина од 67-95 г. Телото е издолжено, крилјата се долги, истакнати, опашката е долга. Клунот е краток и слаб. Шепите се кратки. Перјето е меко и лабаво. Задниот дел е кафеаво-сив со попречни ленти и ленти од црвена, кафеава и црна боја. Стомакот е кафеаво-пуф, со дезен на темни попречни ленти. Под очите има бела лента. На страните на грлото има дамки, бели кај мажјаците и црвени во женките. Мажот, исто така, има развиено бели дамки на врвовите на крилјата. Младите птици по изглед личат на женки. Клунот е црн, очите се црно-кафеави.

Птицата е широко распространета во топла и умерена клима на северозападна Африка и Евроазија од Атлантикот до Трансбајкалија.

Bucky Nightjar (Caprimulgus aegyptius)

Должината на телото на птицата е до 25 см, распонот на крилјата е околу 55 см. Однадвор наликува на обичен ноќен саѓа, од кој се разликува во светло златно-црвено перје. Видот живее во Северна Африка, Предна и Централна Азија.

Ноќен ноќен црвен врат (Caprimulgus ruficollis)

Видот се наоѓа во Европа на Пиринејскиот полуостров и во северозападна Африка.

Однадвор, изгледа како обичен ноќен ноќен, но поголем од вториот. Должината на телото е од 29 до 32 см, распонот на крилјата е 53-64 см. Крилјата на птицата се долги, очите се големи. Горниот дел е сив со кафено-портокалови, црно-бели ленти, градите и стомакот се бело-бели со тенки темни ленти. Во лет, три бели дамки се видливи на краевите на крилото. Светло сива веѓа се наоѓа над очите, има бело место на вратот, шарена црвена лента поминува помеѓу вратот и грбот. Мажјаците и женките се подеднакво пернат.

Величенствен ноќен паѓач (Caprimulgus eximius)

Должината на телото на птицата е од 23 до 25 см, тежината достигнува 66 гр. Облеките на грбот и крилјата се црвеникаво-црвена или црвеникаво-кафеава боја со сиво-бели големи дамки и мали темно кафеави дамки. Сексуалниот диморфизам не е типичен.

Theивеалиште на видот е Африка јужно од Сахара.

Машка и женска ноќна ноќ: главните разлики

Сексуалниот диморфизам во ноќниот саем е прилично слаб. Само кај некои видови, мажјаците се разликуваат од женките со присуство на бели дамки на крилјата и опашката.

Размножување на ноќни садови

Птиците достигнуваат сексуална зрелост на возраст од околу една година. Мажјаците пристигнуваат на местата за гнездење порано од женките, кога само се отвораат лисја на дрвјата и се појавуваат инсекти. Мажот пристигнува на местото на гнездење почнува да коси, тој пее долго време, седејќи на гранките на дрвјата. Забележувајќи ја женката, мажот ја завршува својата песна со остар плач и почнува гласно да ги размавта крилјата за да и привлече внимание. Грижа за женска ноќна ноќ, лета во воздухот како пеперутка, сега и тогаш виси на едно место, го држи телото исправено и ги шири крилјата така што да бидат видливи белите дамки.

Мажјакот и покажува на женката местата за идното поставување јајца, од кои женката избира една. Птиците не градат гнездо, а јајцата се поставуваат директно на земја, обично на шумското дно на зеленило, игли или прашина од минатата година, каде женката ќе биде најмалку забележлива. Местото на гнездење обично е покриено со грмушка, папрат или гранки.

Спојката се јавува кон крајот на мај или почетокот на јуни и се состои од 2 јајца. Школка е сјајна, бела или сивкаста. Периодот на инкубација трае до 18 дена. Главно е женката која се занимава со инкубација, која понекогаш се заменува со мажјакот.

Пилињата се раѓаат во кафеаво сиво перје. Тие брзо стануваат активни. Првите 4 дена ги хранат женката, а потоа и двајцата партнери. Во текот на ноќта, ноќните ноќници пристигнуваат во гнездото околу 10 пати и носат потомство до 150 инсекти. На возраст од 3 недели, пилињата се на крило. И по две недели тие стануваат целосно независни.

Гласот на Ноќјар

Nightjar е надворешно незабележителна птица, попозната по својот глас. Мажјаците најактивно пеат во периодот на гнездење. Песната за парење на мажјакот звучи како сув монотон трил „рррррррр“ и е слична на татнеж на зелена жаба или татнеж на мотор. Ова тропање се слуша од самрак до зори, неговиот тон, фреквенцијата и јачината на звукот се менуваат. Понекогаш ноќниот саат прави висок звук „furr-furr-furr-furr“, на кој завршува песната и тој лета на друго дрво.

Во лет, мажјаците и женките од ноќниот ноќ нагло извикуваат „викенд“. Алармите за птици звучат како варијации на едносложен удар или досадна подсвирка.

Интересни факти за птицата

  • Козодев често може да се види во близина на пасење на домашни животни. На такви места, птиците ловат муви, коњски мушички и други видови инсекти кои ги придружуваат домашните животни. Ноќните ноќници летаат рамо до рамо и трчаат на земја помеѓу животните, понекогаш десно меѓу нозете. Таквите невообичаени навики, како и големата уста на ноќниот ноќ, станаа причина за појава на такво име за птицата. Многу е тешко да се забележи ноќна ноќ во шумата, но лесно може да се видат крави или кози покрај стадо.

Област на дистрибуција

Оваа птица живее во многу делови на светот. Може да се најде во Евроазија, Африка, Европа, во некои региони на Русија, Централна и Јужна Америка. Го нема во Скандинавија, Исланд и северните региони на Шкотска. Таа претпочита да се сместува во суви, добро загреани области. Исто така, нејзините гнезда можат да се видат во мочуришта, речни долини, полиња, периферии на расчистување, разредени борови шуми, пустелии и мочуришта.

Nightjar е птица која мигрира на долги растојанија секоја година. Таа избира ново место на живеење земајќи ја предвид климата и достапноста на доволно храна. Таа хибернира во суви и топли региони.

Исхрана и начин на живот

Летачките инсекти ја формираат основата на исхраната на овие птици. Комарци, бубачки, топки и свилени буби - ова не е целосен список со што се храни ноќниот саѓа. Зошто ова е името на птицата, ќе разберете малку подоцна, но засега веројатно ќе бидете iousубопитни да знаете дека песокот, малите камчиња, па дури и неразваруваните растителни елементи често се наоѓаат во нивните стомаци. Птиците одат активна потрага по храна навечер. Тие ловат инсекти цела ноќ, а во зори седат на гранки или се кријат во паднати лисја и заспиваат до вечерта.

Интересно е тоа што ноќните ноќници практично не се плашат од луѓето и во текот на ловот можат да летаат премногу близу до нив. Овие птици се толкуваат двапати годишно. Прв пат ова се случува во текот на зимата, од декември до февруари. Вториот, делумен молт трае од септември до октомври.

Заедничка ноќна ноќ

Ова големо семејство вклучува неколку различни видови. Nightjar птиците кои живеат во географски широчини со умерена клима се релативно мали по големина. Просечната должина на телото на возрасно лице е 28 сантиметри. Покрај тоа, нивната тежина варира од 60 до 100 грама. Должината на крилјата може да достигне шеесет сантиметри.

Целото тело на ноќниот саем е покриено со бујни и меки пердуви кои создаваат дополнителен волумен. Затоа, гледајќи во таква птица, може да се помисли дека таа е многу повеќе отколку што навистина е. Шарениот изглед на овие птици е надополнет со огромна уста, мал клун, големи експресивни очи и кратки нозе. Перјето на ноќниот салон се одржува во дискретни кафеаво-сиви тонови. На задната страна има црвени, црни и костенливи ленти. Стомакот е обоен кафеав, помешан со окер, а белите ознаки се наоѓаат точно под очите на птицата.

И покрај целиот грозен изглед, ноќниот саѓа има извонреден глас што го издвојува од другите птици. Плачот што го испуштија мажјаците може да се слушне дури и од еден километар далеку. Нивните чудни песни се нејасно слични на звуците на моторот што работи на мотоцикл.

Гигантска ноќна паѓа

Птицата, чија фотографија можете да ја видите во денешниот напис, живее во Антилите, како и во тропскиот дел на Јужна и Централна Америка. По големина е доста голем. Должината на телото на возрасно лице е во просек околу триесет и пет сантиметри. Целото тело на гигантскиот ноќен нож е покриено со сив пердув со црни дамки и ленти. Извонредниот изглед на птицата е надополнет со многу кратки нозе и долга опашка.

Таа води осамен ноќен начин на живот. Во текот на денот, ноќна птица, чија фотографија и опис може да се најде во оваа публикација, седи неподвижна. Затоа, многу е лесно да се збуни со јазол на дрво. Гигантската ноќна паѓа се храни со разни инсекти кои се јасно видливи на месечината. Неговата исхрана се базира на пеперутки и бубачки.

Знамен ноќен паѓач

Оваа мала птица живее во Јужна Африка. Таму таа ги одгледува своите потомци и со почетокот на студеното време, таа лета на зима во Конго. Знаменцето ноќна ноќ е птица со дискретен изглед и релативно мала големина. Должината на телото на примерок за возрасни обично не надминува дваесет и седум сантиметри.

Овој вид ноќна пајажина е интересен по тоа што со почетокот на пролетта, мажјаците имаат бели ознаки, од каде потекнува нивното име.Покрај тоа, оваа птица може да се пофали со неверојатна големина на внатрешниот пар примарни летачки крилја.

Мала ноќна ноќ

Овој вид птица е широко распространет во Големите Антили и Северна Америка. Ги населува рабовите на шумите и другите отворени области. Интересно е што малата ноќна паѓа често избира рамни покриви за гнездење.

За разлика од повеќето нејзини роднини, претставниците на овој вид немаат карактеристични долги и тврди периорални подножја.

Спиење ноќна ноќ

Овие мали кратки опашки птици живеат во западна Северна Америка. За зимата, тие не летаат на топли земјишта, туку се кријат во пукнатините на стрмни карпи. Во овој период, температурата на телото на ноќните ноќни спијанија се намалува на 19 степени. Затоа, тие буквално паѓаат во зашеметеност.

Научниците заgedвониле еден од овие ноќници и го гледале веќе некое време. Како резултат, тие успеале да откријат дека птицата се вратила на истото место да презими најмалку четири пати.

Зошто оваа птица е наречена така?

Нитјар го добил своето име од глупаво, но интересно популарно верување, кое кажува дека со почетокот на самракот, тој лета близу до кози и крави кои се враќаат од пасиштето и им се држи со клунот. Во реалноста, овие птици, лебдат над отворен простор до зори, фаќаат разни инсекти. Во основа, тие ловат молци, свилени буби, долги нозе комарци, дрвени црви, топки, златни бубачки, мрена, мај и јуни бубачки.

Најголемиот дел од овие инсекти се концентрирани на места каде што се концентрирани земјоделските животни. Затоа, ноќниот ноќ често лета таму каде што се пасените стада. Приближувајќи се близу до големите и малите преживари, птицата лета точно под стомакот и го фаќа пленот.

Ноќен изглед

Ако ја погледнете фотографијата на ноќниот салон, тогаш ќе видиме мала и доброто птица со големина до 28 см и тежина од 65-100 грама. Телото на птицата е малку издолжено, крилјата се исто така долги и зашилени, птицата има и прилично долга опашка.

Тие имаат чуден пердув - лабав и мек, што ја прави птицата да изгледа поголема отколку што е всушност. Бојата на пердувите е кафеаво-сива со голем број на попречни ленти и ленти од црвена, костен и црна боја. Бели ленти се присутни под очите на ноќните ноќници. Бојата на женките и мажите е слична, единствената разлика е што дамките на страните на грлото кај мажите се бели, а кај жените се црвени. Поради нивниот пердув, тие се неверојатно камуфлирани на гранка, во текот на денот е многу тешко да се разликуваат од круната на дрвјата.

За време на летот, ноќните садови се многу податливи и тивки, покрај тоа, тие можат да лебдат на едно место и да лизгаат со широко раздвоени крилја. Главната карактеристика на овие птици е нивниот единствен глас, кој потсетува на татнежот на жаба, кој се слуша на растојание од повеќе од половина километар.

Млада ноќна патека на селски пат близу Пенза. Фото: ноќна ноќ спие во гранките на борово дрво. Nightjar, фотографија направена на островот Елк.

Појавата на џиновска шумска ноќница

Гигантската сива ноќница е голема птица која по изглед наликува на европски ноќни сали.

Должината на телото на џиновска ноќна паѓа може да достигне 55 см, а неговата тежина може да достигне 230 гр. Распонот на крилјата е околу 125 см, опашката - до 27 см, а крилото - до 40 см.

Перјето е претежно сиво и има црни ленти и дамки. Нозете на птицата се многу кратки, а опашката е долга. Општо земено, ноќните ноќни садови се прилично голема група птици кои се широко распространети во различни региони во светот (главно тропски и суптропски) и се ноќни. За разлика од гигантскиот шумски ноќен кревет, најголемиот дел од видовите тежи само околу сто грама, а само најголемите претставници на овој ред можат да достигнат големина на потоп и да тежат до четиристотини грама.

Gиновска шума ноќна ноќ (Nyctibius grandis).

И женките и мажите од ноќната ноќ се обоени во иста боја. Во исто време, бојата на ноќните садови не се разликува во различноста и многу наликува на бојата на кората на одредено дрво. Во горниот дел од телото, пердувот е нацртан во црно-бела позадина со темни и многу тенки попречни линии во форма на цик-цак. На краевите на пердувите има 'рѓа со' рѓосано-кафеава боја. Постојат и ленти со темна лента.

Нозете на гигантскиот шумски ноќен нож се жолтеникаво сиви, очите се темно кафеави, а клунот е сив со жолтеникаво-роговидна нијанса.

Една од карактеристичните одлики на ноќниот салон е краток клун со многу голема ширина, кој има вибриси слични на влакна на аглите на устата, кои се своевидна адаптација за фаќање инсекти на мува ноќе.

За гнездење, гигантските ноќни ноќници претпочитаат тропски шуми.

Очите на ноќниот саѓа се многу чувствителни и имаат голема големина, што е исто така поврзано со ноќниот живот, како и со лабавото, меко перје на бувот.

Nightjars се одлични флаери, имаат зашилени долги крилја со десет или, поретко, единаесет пердуви на летот. Опашката е исто така долга и има шест пара пердуви на опашката.

Летечките ноќни садови имаат забележителна сличност со соколите, а нешто помалку со ластовиците.

Шепите на Ноќјар се кратки и, откако ќе бидат на земја, нивните движења се карактеризираат со мала брзина и несмасност. Тие претежно се движат по земјата со незгодни, бавни скокови. Во областа на горната опашка на гигантскиот ноќен режа има прашоци што произведуваат прашкасти прашоци.

Гигантската ноќна паѓа е ноќна птица и денот го поминува неподвижен седејќи на високо дрво.

Гласот на ноќниот саем е чуден, што е во состојба да исплаши лице кое не е запознаено со оваа птица со нејзиниот татнеж и татнеж. Ноќниот саѓа е дури и способен да испушти звуци крајно слични на шушкањето на змија.

Ширењето на гигантскиот шумски ноќен плажа

Се претпоставува дека оваа птица се наоѓа во сите шуми на јужноамериканскиот континент. Во секој случај, беше можно да се фати и во Парагвај и во Каен. Очигледно, оваа птица е почеста отколку што се мислеше вообичаено, но многу е тешко да се сретнеме дење и не е лесно да се направи тоа ноќе. Покрај тоа, ноќните ноќници ја совладале уметноста на камуфлажа до совршенство. Перјето, слично на бојата на кората на дрвото, сигурно го штити од очите на непријателите, а во исто време и од очите на орнитолозите. Уште потешко е да се забележи гигантскиот сив ноќен плажа поради неговата способност да остане неподвижен подолго време.

Nightjars совршено се камуфлираат како гранки на дрвјата.

Однесување на гигантскиот шумски ноќен ноќ

Според набationsудувањата на орнитолозите, гигантскиот шумски ноќен кревет ги избира краевите на исушените гранки како место за седење. Во исто време, тој седнува така што главата ќе му виси над крајот на кучката, правејќи ја кучката да изгледа подолга отколку што навистина е. Сепак, и покрај ова, или, напротив, благодарение на ова, крајно е тешко да се забележи птицата. Меѓутоа, ако сепак успеавте да ја забележите ноќната ноќ, тогаш птицата што спие може да ја добиете скоро без напор, освен ако не се искачи премногу високо за одмор.

Од белешките на орнитолозите е познато дека жителите на Парагвај ги плаќаат огромните шумски ноќни садови на пладне, фрлајќи јамка над главите и извлекувајќи ги од дрвото. Исто така, се споменуваат дека во ова време од денот ноќните ноќници можеби дури и не реагираат на звукот на истрел. Згора на тоа, понекогаш беше невозможно да се вози ноќниот ноќ од неговото избрано место за одмор, дури и да се измешаат пердувите со истрел. Некои ноќни носачи беа исфрлени од гранките со едноставно фрлање кон нив камен или дури и стап. Во исто време, лице кое ноќно време го вози од своето место, може лесно да се врати на своето омилено место по некое време, без страв од повторен напад.

Во самрак, оваа птица се однесува на сосема поинаков начин. Во ова време од денот, огромниот шумски ноќен ноќ е исто толку подвижен и умешен како и другите ноќници.

Исхраната на гигантскиот шумски ноќен ноќ вклучува главно инсекти.

Сепак, постојат извештаи дека гигантски ноќни садови можат да ловат преку ден, постапувајќи како што следува: од време на време птицата ја отвора устата, притоа привлекува муви, кои доброволно седат на леплива мукозна мембрана. И, кога бројот на инсекти стана доволно голем, ноќниот саѓа ја покри устата и го проголта пленот. По некое време, ловот продолжил, но очите на птицата останале затворени цело време. Меѓутоа, кога набудувачот ја допрел птицата, таа веднаш одлетала.

Гигантски шумски ноќен лов на земја многу ретко седнува, но ако тоа се случи, тогаш можат, раширејќи ги крилјата, да се потпрат на нив, како и на опашката, скоро без помош на нозете. Ноќните ноќи се особено активни на месечината. Ноќе, тие понекогаш испуштаат привлечни повици, јасни и длабоки, што се намалуваат и во обемот и во висината.

Репродукција на гигантскиот шума ноќна пожар

Во гнездото на ноќниот сад има само едно јајце. Пилињата се раѓаат целосно видени и облечени во густа шарена долу, што совршено ја маскира пилето во гнездото. Единствениот елемент што дава пиле е лушпа од бело јајце. Сепак, благодарение на него родителите успеваат да ги пронајдат своите потомци во темната шума. Гнездувањето го зафаќа крилото неколку недели подоцна, но родителите го хранат некое време.

Од природата на бојата, гигантскиот ноќен ајдуч е многу сличен на вистинските ноќници.

Исхрана на гигантскиот шума ноќен плажа

Главната храна на гигантскиот шумски ноќен кревет се разни инсекти, кои ги лови ноќе, исто како што прават ловците. Тоа е, некое време тој седи на испакната гранка, а потоа, полетувајќи се по плен, се враќа на своето набудувачко место.

Неговата диета се состои главно од пеперутки, ортоптера, хименоптера и други без'рбетници.

Ако најдете грешка, изберете парче текст и притиснете Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send
Send