Семејства птици

Ве молиме, проверете дали сте човек

Pin
Send
Share
Send
Send


: „Spizaetus melanoleucus“ пренасочува тука. Ова име се користело и за бура на црно-орел (Geranoaetus melanoleucus или Бутео меланолеукус).

Црно-бел орел јастреб (Spizaetus melanoleucus, порано Spizastur melanoleucus) е вид птица грабливка од семејството на орли и јастреби (Accipitridae). Го има низ поголем дел од тропска Америка, од јужен Мексико до северна Аргентина.

Опис

Како што се сугерира неговото име, тој е црно-бел орел, кој наликува на мали типични орли кои понекогаш се одделуваат „Хиерает“... Севкупно е долг околу 20-24 (50-60 см) и тежи околу 30 унци (850 гр.). Главата, вратот и телото се бели, мал грб формира црно место на врвот на главата, а пределот околу очите, особено до сметката, е исто така црно. Крилјата се црни, а птицата има кафеава опашка, забранета црна и темно сива и со бел врв. Ирис портокалова, нозете од бледо жолта до светло жолта со црни нокти. Клунот е црн со жолт восок.

Половите се слични по боја, но жената е поголема. Незрелите птици имаат бледи рабови на горните засолништа и некои кафеаво-сиви пердуви на грбот.

Црниот и белиот орел сокол е тешко да се меша со која било друга птица од нејзиниот опсег. Црн јастреб (Leucopternis melanops) многу слична по целокупната боја, но е многу помала и има црна опашка со единствена задебелена бела шипка во средината. Декоративен орел јастреб (Spizaetus ornatus), очигледно многу близок роднина S. melanoleucusизгледа прилично слично кога е млад. Сепак, крилјата, грбот и опашката се многу полесни кај младите S. ornatusи тие немаат црн прстен околу очите.

Дистрибуција и екологија

Овој вид потекнува од Оахака до Веракруз во јужниот дел на Мексико на југ низ цела Централна Америка, со исклучок на поголемиот дел од Салвадор и пацифичкиот брег на Никарагва. Во Јужна Америка, се јавува на пацифичката страна на Андите јужно до Еквадор. Голем дел од нејзиниот опсег се протега по должината на карипскиот брег од северна Колумбија и Венецуела до Гвајанас и јужно преку источен Бразил, Парагвај и Уругвај до СЕ Аргентина, и оттаму повторно кон запад кон Бени и Санта Круз во СЕ Боливија. Црно-бела популација на орели со јастреби се наоѓа и во областа Лорето во СЕ Перу, не е познато до каде е изолирана од остатокот од опсегот на птиците. Видот е отсутен во западниот дел на Амазон и не е вообичаен во земјите на исток (на пр. Минас Гераис).

Неговите природни живеалишта се низински шуми од секаков вид, иако многу густи и влажни, а не се претпочита полусуво живеалиште слично на савана. Фрагментацијата на живеалиштата е многу добро толерирана, иако видовите претпочитаат разновидно живеалиште на мешана шума и грмушка, за ова треба да процветаат големи шумски настрешници. Неговиот опсег не се протега многу далеку на висорамнините, но едно лице беше видено на надморска височина од околу 4.000 стапки (c.1.200 m) ASL во природниот резерват Буена Виста во Сиера Невада де Санта Марта од Колумбија.

Храната за овој месојад се состои од цицачи, жаби, сквамати и особено широк спектар на птици. Меѓу последните, познато е дека претпочитаат видови кои живеат во дрвја, како што се оропендола, аракарис, танагра и котинга. Но, земја - и водни птици како безобразни, Чачалакас, корморани и силно загрозениот бразилски трговец (Mergus octosetaceus) беше регистриран и како нејзин плен. Познато е дека црно-белиот орел јастреб напаѓа мали мајмуни, иако не е јасно со која намера. Како што се појавува, не е снимено дека всушност се убива и јаде мајмунот.

Неговиот префериран метод на лов е да лета високо додека не забележи соодветен плен, а потоа се нурне надолу по него, обично директно во шумска крошна, но исто така е забележано дека фаќа бел клукајдрвец. (Melanerpes candidus)кој му се нафрлил во воздух, откако се исфрлил од неговата висина. Сака да лови покрај гребени и рабовите на шумите, каде што може да пристапи до нивото на крошна од удолницата, а не само од горе, и каде пленот што живее во земјата е исто така полесно достапен.

Се гнезди во шумска крошна, градејќи стапче гнездо високо во изложени дрвја на сртови и слични локации, од каде може да се забележат добри ловишта. Детални набудувања во врска со неговите навики за гнездење сепак се скоро непостоечки. Во Панама, птиците почнаа да се гнездат во септември, за време на сезоната на суви дождови. Но, главната сезона на размножување може да започне пред почетокот на сезоната на дождови бидејќи обидот за размножување беше напуштен кога повторно започнаа обилните дождови. Неколку други податоци се согласуваат со ова, и барем во Централна Америка сезоната на размножување се чини дека трае од март до јуни или слично.

Општо постои недостаток на информации за движењата на орелот на црно-белиот јастреб и статусот на населението. Се чини дека на секоја птица и е потребен простор за лов од најмалку 3.500 хектари (1.400 нектари) најмалку. Иако разновидноста на типовите живеалишта во која се наоѓа сугерира дека тој не е особено подложен на промени во користењето на земјиштето, тој очигледно сè уште е редок и ендемичен вид скоро каде и да е во неговиот опсег. IUCN пред 2000 година го класифицираше како близу загрозен поради неизвесноста околу нејзиниот статус, но бидејќи не беа пронајдени докази за значително опаѓање и бидејќи птицата се најде низ широк опсег, таа беше ставена на списокот на Видови на најмала грижа.

Таксономија и таксономија

Овој вид често се става во монотипичен род Спизастурно неодамна беше преместена во Спизаетус, на пример, од страна на Американскиот сојуз на набудувачи на птици, бидејќи се чини дека украсниот орел јастреб (S. ornatus) е поврзан таксон. Ова создаде одредена таксономска конфузија што во голема мерка остана незабележана:

Првично, името што Spizaetus melanoleucus беше даден од Луис Jeanан Пјер Вијело на орелот на црно-градите, во 1819 година, додека црно-белиот орел од јастреб беше опишан во 1816 година од истиот научник како Бутео меланолеукус... Поранешната сорта беше ставена во Гераноает - исто така монотипен род - во 1844 година, додека црно-белиот орел од јастреб е преселен од Бутео и во Спизастур неколку години порано.

Така, идентичните определени епитети никогаш не влегоа во директен судир до неодамна. Но, поставувањето на зуичката орелска црна гради во монотипниот род отсекогаш било оспорувано, а неколку автори сметале дека Бутео... Сепак, тие го заборавија тоа Бутео меланолеукус беше вистинското име на орелот на црно-белиот јастреб и со тоа како постар хомоним не можеше да се примени на подоцна опишаните видови. Правилно соодветно име за бура на орли со црна гради кога се става внатре Бутео, Бутео фуцесенсбил обновен во средината на 20 век за кратко време послучајно од што било друго, како што повеќето истражувачи на крајот на 20 век тврдеа за зачувување Гераноает, ова име беше отфрлено како погрешно и суштински заборавено.

Бидејќи орелот црно-бел јастреб не бил сместен во Бутеоод поодамна, се применува член 59.3 од Кодексот ICZN. Според ова, помлад хомоним, заменет пред 1961 година, не дадени трајно неважечки (како што се вообичаени помали хомоними) освен ако „не се користи името на замената“ - што се случи по ревизијата на Амадон во 1963 година. Оттука, во овој случај, научното име, Бутео меланолеукус може да се однесува на бура на црно-орел, иако црно-белиот орел орел е опишан под точно тоа име порано, додека постариот хомоним меланолеук сè уште припаѓа на најновите сорти кога се става во Спизаетус според вообичаените правила на ICZN. Оттука, соодветното име што треба да се користи за секоја птица стана, преку многу совпаѓања, постар синоним за други видови.

Pin
Send
Share
Send
Send