Семејства птици

Три најголеми и три загубени

Pin
Send
Share
Send
Send


Продолжуваме да зборуваме за птиците на списокот на најретките и најмалку проучуваните видови, што неодамна го објавија научници од зоолошкото друштво од Лондон и универзитетот Јеил. Последен пат успеавме да ги претставиме првите десет видови. Сега ќе се фокусираме на втората десетка.

Треба да се напомене дека птиците кои зазедоа толку високи позиции на оваа листа не се само ретки, всушност, овие видови сигурно и брзо ќе исчезнат без посебна поддршка од луѓето. И присуството на таква поддршка не им дава целосни гаранции за опстанок. Исклучок е некои видови кои се толку слабо проучени што едноставно нема сигурни информации за нивниот број, и ова е алармантно.

Првиот руски претставник на списокот. Мал песочник, со големина на големина на врабец. Карактеристична карактеристика е што крајот на клунот е проширен, личи на шпатула. Сепак, во природата, овој впечатлив знак се забележува само кога ќе ја погледнете птицата од напред. Ако шпатулата е свртена кон вас во профил, тогаш „шпатулата“ не е видлива и тешко е да се разликува од сродните видови - сендвичарот со рубин врат.

Гнезда на песочник во Чукотка. Таа добива храна трчајќи покрај брегот во сурфање и ловејќи плен со клунот. За да го стори тоа, тој филтрира вода и милта низ клунот, потопувајќи го во вода и движејќи ја главата од една на друга страна. Може да се најде не само на морскиот брег, туку и на езерата и речните утоки. За време на сезоната на парење, мажјаците пеат во воздухот како арили. Нивните микропроблеми се споредуваат со звуците на цикада. Гнездото е дупка во земјата покриена со поларни лисја од врба. Имајќи изведени пилиња во Чукотка, во втората половина на август, птиците започнуваат долго патување за зимување. Летаат низ Чукотка, Курилските острови, Јапонија, Кореја и Кина и застануваат кога ќе стигнат до земјите од Југоисточна Азија.

Бројот на овие лопати се проценува на 120-200 парови. Постојат неколку причини за падот на бројот. Во Мјанмар, каде ја поминуваат зимата, продолжуваат интензивно да ловат по птици. Во Јужна Кореја се исцедија многу мочуришта, кои служеа како попатна точка за време на летовите. И во Чукотка, многу пилиња умираат. Гнездата на песочникот се разорени од арктичките лисици или едноставно ги газат ирвасите. Според проценките на орнитолозите, за некои години, до 90% од пилињата загинале. Сега започна програма за собирање на некои од јајцата од гнездата и пилињата во инкубатори. Сепак, многу истражувачи веруваат дека главните загуби на лопатата со лопати се наоѓаат на нивните зимски терени и за време на миграцијата.

12. Шумски ибис (Geronticus eremita)

Вториот претставник на семејството ибис на тажната листа. Припаѓа на родот на ќелав ибис, на главата, со исклучок на задниот дел од главата, нема пердуви. Некогаш беше широко распространета на Блискиот исток, Северна Африка, Јужна и Централна Европа. Во Европа, опсегот на шумски ибиси достигна до Германија, Швајцарија и Австрија.

Сепак, бројот на птици постепено се намалуваше. Во 1504 година, шумскиот ибис стана еден од првите официјално заштитени видови во светот, соодветниот декрет го издаде архиепископот во Салцбург Леонард. До 18 век, овие ибиси исчезнаа од Европа, а во последната третина од 20 век, останаа само две групи - во Мароко и во јужна Турција. Причината за упорноста на малото турско население е неочекувана. Локалното население ги сметало ибисите за побожни птици, кои со својот годишен лет им покажуваат на аџиите патот до Мека. Ибис навистина отиде на зима во Јемен, нивниот пат се совпадна со правецот од Турција кон Арабија, кон Мека и Медина. Како резултат, птиците што живееја во областа на турскиот град Бирејик беа заштитени, а нивното враќање од зимувањето стана празник. Theителите на овој град дури веруваа дека тоа е шумскиот ибис, а не гулаб или гавран, тоа е птицата што Ное најпрво ја ослободи од ковчегот.

Но, во 20 век, турските ибисеи исто така поминале лошо. Ако во 1930-тите имало околу 3.000 од нив, тогаш во текот на следните четириесет години бројот нагло паднал. Во 1977 година започна програма за зачувување во која беа заробени една возрасна птица и девет пилиња за размножување во заробеништво. Но, тие не успеаја да го спасат дивиот ибис од Турција. Во 1982 година биле преброени 400 птици, во 1987 година - само седум парови. Во 1989 година, три птици се вратија од зимата, следната година - само една. Турција сега одржува полу-диви ибиси, на кои летото им е дозволено да летаат и да излегуваат од мрежата, но на есен ги фаќаат и ги чуваат во кафези за да ги спречат да летаат зима. Планирано е повторно да им се дозволи на птиците да летаат во Јемен во текот на зимата, кога нивниот број ќе надмине сто.

Во пролетта 2002 година, биолозите неочекувано открија гнездо ибиси во Сирија, каде што видот се сметаше за исчезнат во 1920-тите. Петнаесет стари места за гнездење и една активна колонија беа пронајдени во близина на Палмира. Седум птици живееле таму; во 2006 година, во Сирија биле изброени 13 ибиси. Со опремување на птиците со електронски уреди за следење, научниците откриле дека тие зимаат во Еритреја и Етиопија. Но, судбината на сириското население е тажна. Во 2010 година, само еден пар и три единечни птици се вратија од зимувањето. Летото 2012 година, среде тековната граѓанска војна, влетаа неколку птици, но не ги изведоа пилињата. Во јануари 2013 година, четири ибиси беа видени како презимуваат во Етиопија. Но, никој од нив не се врати во Сирија, а уредите за следење веќе престанаа да работат до тоа време. Во летото 2013 година, само една птица беше видена во областа Палмира.

Постои и мароканска група од околу 500 диви птици, со мало зголемување на бројот за прв пат од 2008 до 2013 година. Исто така, се развиваат проекти за повторно воведување на ибиси во места каде што некогаш живееле. Еден таков проект се спроведува во Австрија од 2002 година, а друг од 2008 година во Шпанија. Птиците треба да бидат обучени да летаат за зимата. Австриските ибиси, на пример, се испраќаат на зима во Тоскана.

13. австралиски скитник (Pedionomus torquatus)

Ендемична во Австралија, степска птица која претпочита да трча отколку да лета. Во 1841 година, австралискиот скитник беше опишан од англискиот зоолог Johnон Гулд, 15 години подоцна, францускиот орнитолог Чарлс Лусиен Бонапарта, внук на императорот Наполеон Бонапарта, го оддели овој вид во посебно семејство. Како и во многу други случаи, птицата беше пред истребување поради орање на степите.

14. Бура со бура од Нов Зеланд (Oceanites maorianus, Fregetta maorianus)

Мала, помала од гулаб, птица од редот на буриња. Се сметаше за исчезнат уште од 1850-тите. Сепак, во 2003 година, професионалниот фотограф на животни Брајан Томас и неговиот пријател писателот Боб Флуд, пловејќи во брод во близина на Окланд за да набудуваат морски птици, откриле група од 20-30 птици, што се покажало дека се буриња од бура на Нов Зеланд. Успеавме да направиме фотографии и видеоснимки од летачки буриња од бура. Бурите со бури беа видени на истата област кон крајот на 2005 година - почетокот на 2006 година. Оттогаш, птиците се појавуваат таму редовно. Конечно, во февруари 2013 година, тим на набудувачи на птици од Универзитетот во Окланд, предводен од Крис Гаскин и Мет Рејнер, ги пронајде овие птици гнездо на островот Мала бариера. Островот се наоѓа во морскиот резерват Хаураки Беј.

15. Гребе со качулка (Podiceps gallardoi)

Птицата живее на затскриени езера во аргентинската Патагонија, зимите таму на море. Бројот се намалува како резултат на пресушувањето на езерата, како и развојот на овие езера од страна на луѓето (тие почнуваат да одгледуваат пастрмка и лосос, а стада овци пасат на бреговите). Доминиканскиот галеб (Larus dominicanus), кој пленува на пилиња, исто така претставува закана.

16. Ибис Дејвисон, или Сталеровиот ибис (Псеудибис дависони)

Третиот претставник на ибисот што го направи списокот. Ивее во мочуришта, езера и реки што полека течат во шумите на северна Камбоџа, јужен Виетнам, Лаос и во источниот дел на островот Калимантан. Името беше дадено во чест на англискиот орнитолог Вилијам Дејвисон кој работеше во Југоисточна Азија во 1870 - 1890-тите. Причината за падот на популацијата е исчезнувањето на живеалиштата поради уништувањето на шумите во поплавените шуми и одводнувањето на мочуриштата. Од 2009 година, има мало зголемување на бројот, но во апсолутен број, се разбира, не е доволно за да се излезе видот од критична состојба. Во 2009 година беа регистрирани 310 птици, во 2010 година - 429. Две заштитени подрачја на кои гледачите на птици се надеваа на зачувување на оваа птица се резерватите Ломфат и Сием Ранг во Камбоџа.

Пронајден само во шумите на индонезискиот остров Сулавеси. Голема птица, долга до еден метар, со голем сино-црн израсток на главата, личи на шлем. Перјето е претежно црно, градите и стомакот се бело-розеви. Кога завршува сезоната на дождови, Малеос ги напушта шумите и заминува на крајбрежјето. Во исто време, пешачат пеш до 30 километри. Во песочниот брег, женката копа дупка длабока до еден метар, положува едно јајце и ја исполнува дупката. По една недела или две, птицата се враќа на брегот и положува второ јајце (во нова дупка). Вкупно, таа на тој начин ќе положи до осум јајца. Излезените пилиња независно излегуваат од песок и трчаат во шумата. Во минатото, стотици птици положуваа јајца на соодветни места.

Малео го ловеле месо, а бројот на оваа птица особено страдал од масовната колекција на јајца (јајцето на малео е пет пати поголемо од пилешкото!). Од 1972 година, малео е заштитен со законите на Индонезија. Покрај заштитата на живеалиштата и поставувањето јајца, спасувањето на малео бара и соработка со племињата на островот Сулавеси за да ги убеди да не собираат јајца.

18. Миндорои канџи кукавица (Centropus steerii)

Ендемик на Филипините. Како и другите членови на родот на канкули, тој носи особено долга канџи на задниот прст. Спар кукавиците не ги фрлаат своите јајца во гнездото на другите птици, туку самите се изведуваат пилиња. Овој вид е многу таинствен, живее во шумите на филипинскиот остров Миндоро. Претходно се наоѓаше на целиот остров, но сега преживеа само во областа на трите села Сибуран, Порто Галера и Малпалон. Се проценува дека бројот се движи од 70 до 400 птици. Заканата е предизвикана од уништувањето на шумите за расчистување на нивите и бербата на ратанот, додека експлозиите со мермер во Порто Галера претставуваат дополнителни проблеми. Кукавицата има корист од фактот дека околината на Сибуран се чува заради затворот што се наоѓа таму. Патем, затворот избра друга птица за свој симбол - пилешки гулаб (Gallicolumba platenae) со градите во крвта Миндорои, но мерките што ги презеде локалната администрација за да го заштити тоа ќе бидат корисни за канкулата со канџи.

19. Орел од змија Мадагаскар или орел од змија од Мадагаскар (Eutriorchis astur)

Припаѓа на семејството на јастреби, единствениот претставник на родот. Должината на телото е околу 60 сантиметри, распонот на крилјата е околу еден метар. Активно е дење, лови не само змии, туку и гуштери (повеќе од 80% од диетата), лемури и жаби. Гнездата се градат на дрвја, се кријат во епифитични папрати. Таинствено, тешко е да се открие. Вешто лета под крошна на шумата, барајќи плен, седејќи на гранките.

Од 1930 година, орелот од змија Мадагаскар се смета за изумрен, но во 60-тите и 80-тите години имаше непотврдени докази дека овој орел бил виден во шумите на Мадагаскар. Во 1993 година, конечно е потврдено постоењето на видот. Најдени се најмалку 16 птици во Националниот парк Масаола. Сега бројот на змискиот орел Мадагаскар се проценува на најмалку 250 лица.

20. Ибис Сао Томе (Bostrychia bocagei)

Мал ибис со распон на крилјата од околу 25 сантиметри, живее само во шумите на островот Сао Томе во Гвинејскиот Залив крај бреговите на Африка. Тој наоѓа храна во шумска почва, претпочитајќи места каде стада од африкански шумски свињи ја олабавиле. Бројот се проценува на 50 - 250 лица. Опасноста не е само развој на шумите на мал остров (областа на Сао Томе е само 17 км 2), туку и цицачи донесени на островот: стаорец, ласица, цивет, мајмун-мона - сите тие се не е аверсичен на гозбата со оваа птица.

Откако ја завршивме приказната за дваесетина видови кои се најдоа на списокот на најретките и најмалку проучуваните птици, составени од британски и американски орнитолози, накратко ќе споменеме и други претставници на руската авионка кои се најдоа во првите сто на оваа листа.

На 30-то место обичен мршојадец (Neophron percnopterus)... За Русија, овој вид отсекогаш бил редок, бидејќи неговиот опсег го опфаќа само работ на Северен Кавказ. Сега во нашата земја нема повеќе од 50 парови. Но, во други земји, од јужна Европа до Северна Африка, од Турција до Индија, тој беше обична птица. Сега сè уште има доста мршојадци, но нивниот број се намалува низ целиот опсег. Во Индија, од 1999 година, бројот на мршојадци опаѓа за 35% годишно. Се сомнева дека ова се должи на употребата на диклофенак во ветеринарната медицина, што, како што е веќе опишано во ПроСајанс, донесе три вида индиски мршојадци на работ на истребување.

39-то во списокот е црвено-стапало ибис (Nipponia nippon)... Во Русија, овој вид веќе исчезна; тој е вклучен во списоците на домашната авионка во поголема мера според традицијата. Последен пат црвеноножни ибиси биле видени во регионот Амур во 1990 година, а пред тоа - во 1940 година. Еднаш црвеноножните ибиси беа пронајдени во североисточна Кина, Кореја, Јапонија и Приморје. Некои набудувачи на птици веруваат дека ибисите со црвени нозе почнале да изумираат без никакво мешање во нивните животи. Овие птици релативно неодамна (во еволутивна смисла) започнаа да градат гнезда на дрвјата, па гнездата на црвеноножните ибиси се кревки, тие честопати пропаѓаат и слабо ги штитат спојките и пилињата од студ. Со проширувањето на човековата активност, тие започнаа да ги исцедуваат мочуриштата и езерата каде што се хранеа ибисите и да ги исекуваат дрвјата каде што се населија. Поради вкусното месо, биле ловени птици. Овие птици се прогласени и за исчезнати во Кина и Јапонија. Сепак, подоцна тие беа повторно откриени во природата, додека во Кореја исчезнаа целосно. За одреден период, сите црвеноножни ибиси во Јапонија биле чувани во заробеништво во расадник на островот Садо. Центрите за размножување ибис во Кина и Јапонија сега почнуваат да ослободуваат пилиња во дивината за да ги обноват дивите популации.

На 49-то место е претставникот на вата - кречатка, или степска прасе (Vanellus gregarius)... Еднаш беше широко распространето во степите од Украина до Казахстан. Степите се намалуваа, а опсегот на кречатка исто така се намали. Веќе во 1960-тите, тоа не се случи западно од Волга. За зимата, гирфалконот лета во североисточна Африка или во регионот на Пакистан и Индија. Дури и сега, кога намалувањето на степите е запрено, бројот на лапинки за паѓање продолжува да опаѓа. Научниците ова го припишуваат на смртта на птиците во презимувачките области. Нема повеќе од 10.000 лица, асортиманот се распадна на одделни „остатоци“ на Урал, Западен Сибир, Северен Казахстан.

Заземени се 50 и 51 место, на списокот Ескимо виткање (Numenius borealis) и виткање (Numenius tenuirostris)... Како што доликува на свиоците, клунот на овие лопати е малку свиткан надолу. Главното живеалиште на свиокот Ескимо беше Алјаска, а во Русија тие понекогаш беа забележани на крајниот северо-исток. Ескимската виткалка некогаш била обилна и била ловена од населението на Соединетите држави на лет за Аргентина за зимата. Но, тој беше соборен не само со лов, туку и со орање на аргентинските степски земји. Покрај тоа, причината за ова беше огромен неуспех на земјоделските култури во Русија во 1891 година. Тогаш престана извозот на руско жито во Европа, а европските земји се свртеа кон други производители, што предизвика зголемување на садењето пченица во Аргентина и намалување на бројот на ескимска витка. Веќе во 1916 година, некогаш бројната птица беше земена под заштита во Соединетите држави. Последните слики од виткањето се направени во 1962 година на островот Галвестон во Мексиканскиот залив. Птицата е забележана и во 1963 година во Барбадос, во 1981 година во Тексас. Имаше уште три непотврдени извештаи во 1987, 1990 и 2006 година. Најверојатно, овој вид веќе исчезна, а релативно ниската позиција во списокот на ретки видови се чини премногу оптимистичка.

Навитката со тенка сметка отсекогаш била ретка. Тој беше познат по областа на своето зимско живеалиште: Тунис, Мароко, Италија, Грција. Каде што гнездото на витканата витка не беше познато долго време, па дури и сега не е точно утврдено.Јасно е дека тој одгледува пилиња во тресетиштата во јужниот дел на тајгата од Урал до Об, делумно на територијата на Казахстан. Неговиот број се намалува: во 60-тите имало 800 - 900 птици во зима, во 1975 - 123, сега - само неколку. Вкупниот број се претпоставува дека се проценува на околу 50 птици.

54 место - Сибирски сибирски кран (Grus leucogeranus)... Мерките за спас на сибирскиот кран се широко познати, но моментот кога популацијата на оваа птица може да постои без постојана грижа за луѓето е сè уште далеку. Но, на крајот на 18 век, стада бели кранови кои броеле до 300 птици биле видени во делтата на Волга, како летаат од нивните родни мочуришта Об кон Иран и Индија за зимата. Сега останаа околу 20 птици од популацијата на Оби, на сибирски кранови. Во Јакутија има уште неколку сибирски кранови, веројатно и до три илјади. Тие летаат во Кина за зимата.

Кокошка со кратка сметка (Brachyramphus brevirostris) рангиран на 71-то место на списокот. Оваа птица од семејството модри патлиџани живее во Северниот дел на Тихиот океан. Тоа беше откриено од германскиот зоолог Хајнрих фон Китлиц за време на експедицијата низ целиот свет под команда на Федор Литке на подножјето во Сењавин во 1826-1828 година. Снимено на Алјаска (полуостровот Кенаи и соседните острови), Алеутски Острови, Чукотка, можеби на островот Врангел. Се храни главно со крил. Гнезда (поточно, мали јами каде што се поставува едно јајце) се наоѓаат далеку од морето. Слабината со кратка сметка отсекогаш била ретка и била малку проучена. Се верува дека откако танкерот Ексон Валдез ги погоди гребените крај бреговите на Алјаска во 1989 година, излевањето нафта уби 10% од популацијата на птици.

Што заборавија ќелавите?

Два и пол дузини видови ибиси живеат на земјата. Сите тие се прилично големи птици, со долг клун закривен надолу, со пердуви од разни бои, но секогаш со чисти бои. Ибистите се полу-водни птици кои претпочитаат тропски и суптропски предели. Иби, по правило, не го сакаат човечкото општество премногу и се многу чувствителни на човечка злоупотреба на природата, затоа, добра половина од нивниот вид цврсто се населиле на страниците на Црвената книга.

Можеби само светиот ибис Tyreskiornis aethiopicus останува вообичаена, па дури и на места бројна, бидејќи не ги избегнува културните предели и доброволно се населува дури и во градовите. Оваа птица сè уште се наоѓа во Египет, каде некогаш станала света, а хиероглифот на светиот ибис често се наоѓа во антички египетски натписи, каде што го означува богот Тот, кој го доби прекарот Трисмегист (трипати најголем) во средновековна Европа и многу повеќе. Но, постои уште еден хиероглиф што го прикажува ќелавиот ибис, неговото главно значење е „да блесне“. Има хиероглиф, но нема ќелав и сјаен.

Илустрација од книгата на Јохан Андреас Науман (1744-1826) „Природната историја на птиците од Централна Европа“. Цел том е посветен на ибисите во оваа сеопфатна референтна книга. Брилијантноста на пердето на ќелавиот ибис, успешно пренесена од уметникот, не е видлива на фотографијата во сите услови на осветлување.

Се покажа како крајно жално за ќелавиот ибис што месото од неговите пилиња се сметаше за многу извонредно јадење. Собирањето пилиња беше олеснето од навиката на ибисите да се гнездат во близина на човечко живеалиште, па дури и на стари згради. Во 1504 година во Салцбург, локалниот архиепископ Леонард (Леонард фон Кејтшах, 1442-1519) издал посебен декрет со кој им се забранува на обичните луѓе да јадат пилиња ибис. 20 години подоцна, во 1528 година, надвојводата од Австрија и брат на императорот Карло V Фердинанд (Фердинанд I, 1503-1564), го прошири указот на цела Австрија.

Бидејќи Фердинанд, кој исто така стана император по абдикацијата на неговиот брат под името Фердинанд Први, веќе не покажа склоност кон мерки на животната средина, заклучокот сам по себе сугерира дека во тоа време имало сериозни потешкотии во снабдувањето со ибис месо на благородните табела

Исто така, може да се претпостави дека големата побарувачка за пердувест деликатес довела до високи цени и тесните тупаници, без никаков декрет, нема да јадат пилиња што може да се продадат профитабилно. Како и да е, самите аристократи наскоро ги изедоа сите ибиси, кои оттогаш се сметаа за исчезнати до средината на 19 век, кога беше откриено дека ќелавите ибиси преживеале во две изолирани области долж рабовите на стариот опсег: на исток, во Турција и Сирија и на запад, во Мароко и Алжир.

Во Европа, до тоа време, кулинарската мода се смени, Арапите и Турците не беа повеќе заинтересирани за ибиси, а новооткриените популации до средината на 20 век беа, ако не и просперитетни, барем во не -заканувачка држава, броејќи по неколку илјади лица.

Последните места за одмор

Назад во 1940 година, беа познати дваесетина колонии на ќелави ибиси, како во подножјето на Високиот и Средниот атлас, така и на брегот на Атлантикот, со вкупно околу две илјади птици. Тогаш, бројот почна да се намалува брзо, а до 1975 година, кога орнитолозите се загрижија, немаше повеќе од шестотини ибиси, а до 1990 година - триста. Покрај тоа, во планинските региони на Мароко и Алжир, веќе не беше можно да се најде ништо друго освен долго напуштени места за гнездење, додека ибисите преживуваа само во крајбрежната лента на југ. Во 1991 година, беше создаден национален парк во Мароко, на територијата на една од двете преживеани колонии. Во 1995 година, напорите за спасување на ибисот беа успешни за прв пат и нивниот број се зголеми малку, но следната година 17 птици исчезнаа без трага и 21 беа пронајдени мртви. Така, населението повторно падна за речиси една четвртина. Единственото нешто што инспирира оптимизам е дека мароканските ибиси се седечки и барем не треба да бидат заштитени низ цела Африка како Блискиот исток.

Во Сирија, сè до 1929 година, ќелавиот ибис сè уште беше доста чест, а во 1970 година исчезна. Една колонија е позната во Турција, на карпите на источниот брег на Еуфрат, на 2 км од центарот на градот Бирејик, во кој денес живеат 70 илјади луѓе. Сепак, Турците никогаш не ги навредувале ибисите. Во февруари, кога ќелавите се вратија од зимувањето, се одржа пролетен фестивал во Бирејик и беше подигнат споменик на птиците, непосредно пред главната џамија. За споменикот, секако, благодарам, но дали преживеа некој? Да и не Во раните 50-ти, повеќе од шестотини парови се сместија во колонијата Бирејик. Но, во 1953 година, непознат фактор (веројатно обработката на околните полиња со ДДТ) доведе до смрт на половина од колонијата, а преживеаните не ги изведоа своите пилиња во следните 20 години.

Загадениот марокански пејзаж во близина на колонијата ибиси воопшто не придонесува за репродукција на второто. Фотографија (лиценца Криејтив комонс): Дејл Харви

Додека беше обновена способноста на ибисите да се репродуцираат, односно до 1973 година, во колонијата останаа дваесет и три пара. Секоја година во април, ибисите изведоа пилиња, а во јули, кога сонцето ги изгоре остатоците од вегетацијата во степата, птиците летаа на југ, за зимување до бреговите на Арапскиот полуостров и Африканскиот рог. И секоја година за празникот февруари, помалку птици се враќаа во Бирејик, а во 1991 година не се врати ниту еден ибис.

Зошто пропаднаа строгите безбедносни мерки во Турција и се неефикасни во Мароко? Се разбира, во случајот на турското население, и исто така затоа што шест месеци птиците талкаат во никој случај во безбедни земји, како Сомалија или Етиопија. Но, обидите да се обвинат климатските промени се некако неубедливи. Покрај тоа, Мароканците го обвинуваат климатското затоплување, а Турците, напротив, го обвинуваат заладувањето.

Причината е и побанална и потажна. Едноставно, нема повеќе простор на земјата за ќелави ибиси. Каде се нивните омилени суви степи, богати со инсекти и влекачи? Никаде нема да ги најдете, ниту во Северна Африка или на Блискиот исток, сè е изедено и згазено од слаби овци, претворено во пустина, ако сметате во вистинска биолошка продуктивност и разновидност на видовите. А што е со ливадите на поплавените реки покрај реките? И ги нема, сè е окупирано од земјоделски култури, на кои, ако започнат инсекти, тие веднаш користат отрови, трева и инсекти, и ибиси, и јас и ти.

А крајбрежјето на морињата? И тука ништо не свети за ибисите. Има многу луѓе и луѓето сакаат да пливаат и да се сончаат. Луѓето плаќаат пари за ова, а ретка земја може да си дозволи да се откаже од овие пари во корист на ибисите.

Pin
Send
Share
Send
Send