Семејства птици

Мексиканска леќа

Pin
Send
Share
Send
Send


Леќа од смрека

Леќа од смрека(Carpodacus rhodochlamys)

Изглед

Должина 17-18 см, тежина 31-36 см. Femaleенката е сиво-кафеава со ленти, мажот е розова со јорговано-јоргована нијанса, се развиваат темни ленти на кафеава мантија и крилја, се издвојуваат сребрено-розеви веѓи, на образите има сребрена нијанса. Клунот и нозете се кафеаво.

Habивеалиште

Леќата од смрека се наоѓа во Авганистан, Кина, Индија, Казахстан, Монголија, Пакистан, Русија и Таџикистан.

Однесување

Тие водат дневен животен стил. Тие главно се наоѓаат на гранките на грмушки и дрвја, а со тоа бегаат од предатори кои ги ловат. Главните непријатели на овие птици се соколите, глодарите, мачките и змиите.

Храна

Се храни со бобинки, пупки, јајници на дрвја и грмушки (смрека, планински пепел, орли помине, итн.), Семе на глуварчиња, јаглика, киноа, сее трн, острица, како и разни расипници, каранфилче, мешунки.

Репродукција

Паровите на овие птици се формираат на крајот на март, репродукцијата започнува во април - мај. Леќата од смрека се гнезди во одделни парови, на растојание од најмалку 20-100 м едни од други. Гнездата ги градат женките 7-16 дена од гранчиња и сува трева. Спојката се состои од 2-5 јајца, само жени инкубираат пилиња 14-18 дена, мажјаците ја хранат во тоа време. Двајцата родители хранат малолетници, пилињата се кршат на возраст од 15-16 дена.

Чување во заробеништво

Избрани се најчестите кафези за птици. Кафезот треба да се чува подалеку од нацрти и штетни испарувања (како чад од цигари). На птиците им треба добра светлина, но не и директна сончева светлина. Во топла сезона, кафезот може да се изнесе надвор или да се чува за кратко време од отворен прозорец, обезбедувајќи им на домашните миленици заштита од нацрти. Леќата се храни со зрнеста мешавина од семе на култивирани и диви растенија. Основата на мешавината на жито треба да биде семе од репка, просо, семе од диви растенија, семе од канарин. Покрај тоа, ситно сецкани зеленило, зеленчук, овошје, бобинки се додаваат во добиточната храна. Грмушки, мали четинари или имитација на обрасната грмушка мора да бидат поставени во птичарникот - ова ќе и помогне на птицата да се чувствува поудобно. Во просек, овие птици живеат 7-8 години.

  • Ивотни
    • Beверови
      • Унгулира
      • Feline
      • Куни
      • Кучешки кучиња
      • Примати
        • Полу-мајмуни
        • Игрункови и тамарини
        • Мајмуни
        • Макаки и мангоби
        • Бабуни и мандарини
        • Други мајмуни
      • Глодари
      • Кенгур
      • Лилјаци
      • Други beверови
    • Птици
      • Папагали
      • Водни птици
        • Лебеди
        • Гуски
        • Гуска
        • Патки
        • Пеликани
        • Другите
      • Пилешко
      • Ноеви
      • Птици предатори
      • Корвиди
      • Птици песни
        • Инсективатори
        • Граниворци
      • Пингвини
      • Други птици
    • Змии
      • Во форма
        • Змија
        • Тркачи
        • Кралски змии
        • Другите
      • Лажни нозе
      • Отровни змии
      • Други змии
    • Гуштери
      • Игуана
      • Камелеони
      • Агамацеа
      • Гекос
      • Скинк
      • Следете гуштери
      • Обични
      • Без нозе
      • Другите
    • Tелки
      • Копнени желки
      • Слатководни желки
      • Морски желки
    • Крокодили
    • Водоземци
      • Жаби
      • Копнени жаби
      • Дрвени жаби
      • Вода жаби
      • Други водоземци
    • Cheliceral
      • Пајаци - тарантули
        • копнени пајаци
        • дрвја пајаци
        • Пајаци кои дупчат
      • Останатите пајаци
      • Скорпии
      • Стоногалки
        • Кивсјаки
        • Сколопендра
        • Другите
      • Други хелицери
    • Инсекти
      • Пеперутки
      • Лепете инсекти
      • Молитви за молитва
      • Лебарки
      • Бубачки
        • Големи бубачки
        • Бронзовки
        • Други бубачки
      • Бубачки
      • Мравки
      • Ортоптера
      • Други инсекти
  • Поврзани производи
    • Терариуми
    • Клетки
    • За мравки
      • Формикарија
      • Хранат
      • Садови за пиење
      • Сценија
      • Друго
    • Стерн
      • Храна во живо
      • Замрзнување
      • Конзервирана храна
      • Адитиви
    • Грундирање
    • Додатоци
      • Осветлување
      • Внесувачи и алкохоличари
      • засолништа и решетки
        • Черепи
        • Керамика
        • Друго
      • Опрема
      • Растенија
        • Тропски растенија
        • кактуси
        • алги
    • Алатки
    • Лов на соколи
    • Друго
  • Изградба на птичари
  • Консултација
  • Подарок сертификат
  • Производство на фотографии
    • Суичери
    • Маици

Реклами.

Полноглавците од жаба ага излегоа за 1000 рубли, а жабарите од Колорадо за 3500 рубли.

Родени се бебињата на пајаците со кралски скокови. Цена 500 РУБ

Продажба на пигмејски мармосети. Цената за мажите е 35.000 рубли.

Бараме партнер (директор на насока) за развој на насоката на добротворни цели на нашата веб-страница.

Ние собираме апликации за кралици на жетва за трговија на големо за април.

Кога купувате која било фарма за мравки на нашата веб-страница, секој ќе добие подарок мравки.

Опис и карактеристики

Птицата леќа на фотографијата изгледа како врабец со насликани пердуви. Всушност, неговото второ име е црвено врабец. Навистина, по големина е многу близу до оваа птица, згора на тоа, припаѓа на редот на мировникот. Но, бојата е многу поинаква. Класична верзија: претставниците на посилниот пол над три години изгледаат многу празнично, империјално.

Бојата на пердувот е богата розова со црвена нијанса, најсилната се издвојува јака од виткање на градите. Градите и стомакот се бледо розови, а под пазувите и под опашката се гледаат области од светли пердуви. Под тилот, бојата постепено се затемнува, поминувајќи на задниот дел и на крилјата веќе во форма на чоколадна нијанса со млечна граница по должината на рабовите. Колку е постар маж, толку е посветла бојата на неговата „мантија“: сенката на расцветаната роза постепено се полни со „сок“ од цреша или малина.

Овие птици јасно прават разлика помеѓу посилниот и послабиот пол. Theенската леќа е лишена од таква осветленост во фустанот. Нејзиниот изглед е многу поскромен. Облеката е со сиво-костен боја со неопислива мочуришна нијанса, на стомакот има пердуви во боја на окер.

Има светлосни погледи на крилјата. Малолетниците се поблиску до женките во боја, само боите се понејасни и потемни. Тие добиваат прекрасна облека со менување на пердуви двапати, со други зборови, по вториот молт. Телото на птицата е триаголник, главата е уредна. Клунот е мал, но задебелен и силен, малку конвексен во форма.

Боите на машката и женската леќа се различни едни од други.

Опашката е долга до 7 см со плитка бифуркација, крилјата се исто така кратки, до 8-9 см. Оваа птица тежи околу 75-83 гр. Мажјаците се поголеми од женките. Распеана леќа звучен, хармоничен и пријатен за уво за музика, за што ова перје е заслужено почитувано од сите loversубители на птичји птици.

Карактеристики и живеалиште

Леќата (од латинскиот Carpodacus) е птица со средна големина од фамилијата на сирови, од редот на пасерините. Во зависност од видот леќа од живина живее во Азија, Северна Америка и Европа.

Научниците прават разлика помеѓу многу видови и подвидови на овие хордати, главните се дадени подолу:

  • Црвена капа леќа (од латински Carpodacus cassinii) - живеалиште во Северна Америка,

  • Обична птица леќа (од латинскиот Carpodacus erythrinus или едноставно Carpodacus) - живеалиштето е јужно од Евроазија, за зимата тие мигрираат на југ и југоисток на Азија,

  • Леќа од смрека (или смрека) (од латинскиот Carpodacus rhodochlamys) - се населуваат во висорамнините на Централна и Централна Азија, исто така се наоѓаат на југоистокот на Алтај. Постојат три подвида:

На фотографијата, леќа од смрека

  • Розова леќа (од латинскиот Carpodacus rhodochlamys grandis) - се населува во планините Тиен Шан, во помала мера на височините на Алтај, во источен Авганистан и на Хималаите. Постојат два подвида:

1. Carpodacus rhodochlamys rhodochlamys,

2. Carpodacus rhodochlamys grandis,

  • Мексиканската леќа (од латински Carpodacus mexicanus или Haemorhous mexicanus) е родена во Северна Америка (Мексико, САД и јужна Канада). Постојат многу подвидови.

  • Леќа со парична казна (од латински Carpodacus nipalensis),
  • Црвена лумбална леќа (од латински Carpodacus eos),
  • Прекрасна леќа (од латинскиот Carpodacus pulcherrimus) - главниот опсег е Хималаите,
  • Црвениот лак (од латинскиот Carpodacus puniceus или Pyrrhospiza punicea) е редок вид што живее во Централна Азија, високо на планините,
  • Виолетова леќа (од латинскиот Carpodacus purpureus) - живее на северноамериканскиот континент,
  • Црвена леќа од вино (од латински Carpodacus vinaceus),
  • Леќа со црвени веѓи (од латинскиот Carpodacus rodochrous) - оваа птица ги избра височините на Хималаите за живеалиште,
  • Тројака леќа (од латински Carpodacus trifasciatus),
  • Забележана леќа (од латински Carpodacus rodopeplus),
  • Бледа леќа (од латински Carpodacus synoicus),
  • Леќа Бланфорд (од латински Carpodacus rubescens),
  • Леќа Роборовски (од латински Carpodacus roborowskii или Carpodacus Kozlowia roborowskii) - живеалиште - високо-планински Тибет (повеќе од 4 илјади метри надморска височина),
  • Леќа Едвардс (од латински Carpodacus edwardsii),
  • Сибирска леќа (од латинскиот Carpodacus roseus) - живеалиште планинска тајга на Источен и Централен Сибир,
  • Голема птица леќа (од латинскиот Carpodacus rubicilla) - живее на огромните територии на Централна и Централна Азија, на Кавказ и Алтај. Има подвидови:

1. кавкаска голема леќа (рубицила), 2. монголска голема леќа (кобдензис), 3. голема леќа од Централна Азија (северцови), 4. дијаболикус,

  • Леќа со бели веѓи (од латински Carpodacus thura),

  • Алпска леќа (од латинскиот Carpodacus rubicilloides) - живее на многу големи височини во планините како што се Тибет и Хималаите,

Речиси сите видови птици имаат перје прошарано со црвени и розови нијанси во различни делови на телото, главно во главата, вратот и градите. Мажјаците се секогаш пошарени во однос на женките. Разликите во бојата по видови лесно може да се забележат од фотографија од птици од леќа.

Големината на овие птици песни е релативно мала; повеќето видови имаат труп на тело не повеќе од врабец. Таквите видови како голема и алпска леќа се малку поголеми од нивните роднини во семејството, должината на нивното тело достигнува 20 см и повеќе.

Овие птици се дел од фамилијата на сипкави, подфамилија на златни мешунки. Мелодичното пеење е нивната главна одлика, тоа е својствено за скоро сите претставници. Сорти на леќа (и има 22 од нив) имаат некои разлики во бојата и големината, згора на тоа, тие можат да се поделат според местото на живеење:

  • Заедничка леќа - насликан како стандард, најкласичен примерок,

Три вида живеат во Северна Америка:

  • Мексиканска леќа - овој вид вклучува повеќе од 10 сорти. За сите, опашката е исправена на крајот (без исечок долж работ) и клун задебелен на основата во форма на конус. Насликани во боја на вино со црвена светка, крилјата се шарени, теракота со бел дезен,

  • Црвена капа леќа - на задниот дел од главата има темноцрвена „јармулке“, инаку е близу до обичната леќа,

  • Виолетова леќа - телото е бледо розово, крилјата се обоени во црвена боја со бели ленти, на рабовите има боја на чоколадо, клунот има и светли области со пердуви,

Сите други примероци се жители на Азија:

  • Розова леќа - не е птица преселница. Ивее во Централна Азија (Казахстан, Узбекистан) и Тиен Шан.

  • Леќа од смрека или мала розова (претходно сметана за нејзин подвид), ја дели територијата со претходниот роднина. Машката облека во боја на јагода е украсена со сребрени ознаки на образите и на челото. Малолетници и жени имаат пердуви во боја на кафе со меки кремасти рабови. Овој вид е поголем од големината на "врабецот" и има подолга опашка.

  • Бледа (синајска) леќа - пердувите на мажјаците се кармин-црвена и розова, женките и малолетниците имаат светло жолт пердув, кој е малку потемен на грбот. Се смета за еден од симболите на Јордан.

  • Голема леќа - навистина, поголемо од другите видови, телото е повеќе од 20 см, крилјата се од 10 см. Поблиску по големина не на врабец, туку на дрозд или starвездичка. Пердувот е мек, пердувите се долги. Општата позадина на перјето е розово-црвена, со бисерно-сиви нежни прскања. Има мал грб на главата. Вклучува три подвида - кавкаски, монголски и средноазиски. Од имињата можете да разберете каде живеат.

Слушајте го гласот на големата леќа

  • Леќа со црвени веѓи - живее на Хималаите, мажите се одликуваат со пердув од густа цреша-црвена боја.

  • Црвена ролна (рок леќа) - живее доста високо, до 3000 м, во планините на Централна Азија. Мажот има црвени пердуви над опашката и црвено перје на главата и вратот. Главниот тон е сребрено-сив. Fенките, како и секогаш, се помалку елегантни - нивните перја се темно сиви, со зелен сјај во областа на опашката.

  • Сибирска леќа - јасно е дека живее во Сибир, во неговите источни и средни делови. Кај овој вид, женките се насликани во бледо розова боја, а мажјаците, се разбира, се уште посветли, пердувот е во боја на црвена фуксија (длабоко розова со јоргована нијанса). Тие имаат шарена шема на темните крилја и грбот, на главата и на кравата, перјата на утринското небо (бледо розова),

  • Тројака леќа - се населиле во лесни борови шуми во западна Кина. Бојата е побогата и посветла од стандардната.

  • Леќа со бели веѓи, карактеристична црта - лесни ленти во форма на "веѓи" над очите. Ивее на Хималаите, на границата со Авганистан и Пакистан, на запад од Кина. Претпочита планински места, од 2400 мнв.

Сите сорти на пердуви од птичја леќа се многу слични едни на други.

  • Вино црвена леќа (розова грозје). Ивее во умерените и суптропските шуми на Непал и Кина. Бојата навистина може да се опише како „дебела боја на Кахорс“. На крилјата има нијанса на „вино со цимет“ и бели сјаеви како снегулки од кокос.

  • Алпска леќа - ги избра Тибет и Хималаите за населување. Поголеми од нивните низински братучеди. Пердувот е близу до стандардот.

  • Црвена лумбална леќа - црвено-црвени пердуви на машки мажи, живее во планините Хималаите.

  • Забележана леќа - многу леќи имаат дамки од сиви, розови и црвени дамки, кај овој вид тие се најзабележителни. Ивее во индо-малајската зона (територија на Јужна и Југоисточна Азија)

  • Тенко-фактурирана леќа - клунот е потенок од оној на обичен претставник, дојката е потемна. Ивее на северот на Индија и Кина.

  • Леќа Бланфорд - бојата на пердувите е близу до класиката, живее во Индија, Кина, Мјанмар, Непал, Бутан.

  • Леќа Роборовски - тибетски танц од живеалиште, живеалиште - Индија, Кина, Непал, планински области,

Изглед

За Мексиканска леќа карактеристичен е сексуалниот диморфизам во боја на пердув: главата, градите и грбот на мажите се обоени во црвена боја, стомакот е шарен, крилјата и опашката се кафеави. Fенките се обоени поскромно - шарени подолу и кафеави одозгора. Двата пола имаат заострен клун, долга опашка без вилушки и карактеристично пеење, често во лет. Вкупната должина на телото на мексиканската леќа достигнува 14 см, должината на опашката е 6,6 см, тежината се движи од 19 до 22 г. Широката географска дистрибуција и разновидното живеалиште доведоа до голема фенотипска варијабилност во изгледот и физиологијата на овие птици .

Начин на живот и живеалиште

Гнездните области се првенствено Централна и Централна Азија, вклучувајќи ги Сибир и Урал, како и Источна Европа и северноамериканскиот континент. Често може да ги видите во регионот Анадир, на островот Сахалин и Камчатка. Во пространоста на поранешниот Советски Сојуз, птицата се наоѓа скоро насекаде, со исклучок на Молдавија и Транскарпатија. Таа се населила во многу региони на Индија, Кина, Авганистан, Иран, како и на Кавказ.

Овие птици летаат на југ во Азија за зимата. Но, меѓу нив има видови кои не летаат никаде за зима и остануваат на своето место. Таквите луѓе обично веќе живеат во топли региони. Тие се во состојба да летаат на долги растојанија, и покрај нивната скромна големина. Неочекувано можете да ги видите на Малта, или во Шведска и на северот на Холандија.

Тие обично мигрираат во мали стада. Тие се собираат за презимување од крајот на август, и се враќаат доцна, на крајот на април или во мај. За гнездење, тие избираат густи грмушки во ливадата или обрасните области на шумата. Таква птица можете да најдете на работ, на устието на река, на напуштени гробишта или во стари градини. Некои се населуваат повисоко во планините.

Lenивеат леќа каде што има густо зеленило и вода. Тие живеат прилично затворено. Само во времето на гнездење тие пеат, зборуваат, остатокот од времето го чуваат многу таинствено. Заминувањето за презимување се случува целосно незабележливо, бидејќи нивните стада не се многубројни.

Летот е брз и непречен. На земја, тие се движат во мали скокови. Тие се движат многу умешно и брзо во густи грмушки, се држат до гранките со канџи, прегазуваат и скокаат.За оние кои ќе ги набават овие птици за себе, препорачуваме на почетокот да ја покриете просторијата за нив (кафез или птичарник) со светло обоена крпа, тие се многу срамежливи.

Тие мора да имаат најмалку десет часа дневно, па кафезот мора да се одреди недалеку од прозорецот. И во зима ви треба дополнително светло. Обично тие содржат или една птица или пар од нив. Но, тие мора да се чуваат одделно од другите птици, тие можат да се борат и да се караат со други видови. Откако ќе се навикнат на нова локација, тие можат да се размножуваат во заробеништво.

Област на леќа

Леќа - мигрант... Неговата област на дистрибуција е широка. Овие се главно Сибир, Централна и Централна Азија, Источна Европа. На територијата на поранешниот СССР, птицата се наоѓа скоро насекаде (со исклучок на Transcarpathia и Молдавија). Леќа има на Урал, Шугор и Уст-Цилма. Често може да најдете птица на границите на северните шуми, на територијата на територијата Анадир, Сахалин и Камчатка.

Леќа живее во Кина, Авганистан, Иран, Кавказ. Интересно, и покрај територијата, можете да набудувате паузи во опсегот на леќата:

  • од Транскарпатија до Бесарабија долж границата на степската Украина.
  • Помеѓу Волга и Дон.
  • Источен дел од планините Тиен Шан.

Леќата не живее во:

  • Централна Азија (во нејзините пустински територии).
  • Југо-источен Алтај.
  • Монголија.

Тие можат да летаат на долги растојанија. И покрај малата големина, птицата е во состојба да патува на долги растојанија. Таа беше забележана на територијата на Шведска, Малта, Холандија итн. Претпочита регионот на Индија и југоисточна Кина како места за презимување. Ова го разликува од другите риби, бидејќи ова семејство претежно хибернира во нашата област.

Храна

Менито кое е на растително потекло е столбот на нивната исхрана. Тие pиркаат мали семиња мешунки и чадори, како и маслодајци и острици. Родителите ги хранат пилињата со семе од плевел од каранфилче од starвезда. Птиците користат мали инсекти како протеини. Обично ова се мали бубачки, гасеници и тли.

Тие се многу убави на бобинки, особено зрели птичја цреша, смрека, капина и глог. Како и buckthorn, орли помине и Viburnum. Составот на храната е диктиран од живеалиштата и сезоната. Во пролет, ова се пупки од дрвја, врби мачки, тогаш доаѓа времето за семе и инсекти.

По појавата на потомство, храната станува речиси целосно растителна, се користат незрели семиња од трска и трска. Патем, птицата се храни со нив во зима. Ако полињата со овес се близу до местото на гнездење, птиците ги грицкаат, свиткувајќи го овесот на земја.

Во заробеништво, тие треба да се хранат со мали мешавини на жито, семе од билки и растенија познати за нив, како и со нивните омилени бобинки. Може да дадете ситно сецкан зеленчук и овошје, билки. Секогаш треба да има вода за пиење.

Тешкотијата да се задржи е што, поради неправилно избрана храна, тие губат пердуви, до ќелавост, а нови пердуви може да не се појават. Покрај тоа, тие се склони кон дебелеење, не можете да ги храните премногу.

Репродукција и животен век

По зимувањето, тие се враќаат на почетокот на мај. И тие веднаш почнуваат да го градат гнездото. Птица леќа моногамни, паровите се создаваат долго време. Тие се верни едни на други, женката се држи близу до своето момче. Како и да е, поради својата спротивставена природа, мажот мора да ги брани и својот заговор и својата половина секој пат.

Тој смело и несебично се бори со избраниот и територијата од други поединци. Во меѓувреме, еден пријател гради гнездо. Мажот е во војна, сопругата го зајакнува семејното огниште. Гнездото е конструирано од половина метар до два метра над земјата. Честопати се избира место кое не е типично за другите птици.

На пример, тие можат да организираат гнездење во гроздовете на мали гранки од алдер („метли на вештерки“) или меѓу дебели стебленца на хме. Изграден е од лисја, трева, слама, качувачки пука, корени и друг помошен материјал. Структура до 16 см во дијаметар изгледа неуредна, лабава, краевите на големите стебла излегуваат во различни насоки.

Обложени со растителна пената или мов. Нема пердуви во гнездото, што го прави различен од гнездото на другите птици. Периодот на гнездење се карактеризира со бројни „концерти“ на мажи, во тоа време тие многу зборуваат и пеат, летаат од гранка до гранка.

И, со намера да навлезе во трил, пејачот се подготвува - турка пердуви, крева туф, седи повисоко на дрво, излегува од градите - и потоа се истури aвонечка песна. Глас од леќа во овој момент мрмори и трепери со трилови, јасно е дека родителот се радува на враќањето од зимувањето, создавањето на ново гнездо и очекуваното потомство.

Во други времиња, тие се прилично флегматични и претпочитаат да молчат. Во текот на летото, се формира само една спојка, во која нема повеќе од 6 јајца со многу интересна боја: сина или малку зеленикава со темно кафеава, виолетова или јаглен планинска пепел. На тапиот крај, овие дамки ткаат образец како корола.

Големината на јајцата е од 19 * 13 до 22 * ​​16 мм, во зависност од видот на птиците. Една жена ги инкубира, а по половина месец се изведуваат пилиња. Двајцата родители ги хранат децата. Ако навигирате на време, тогаш на почетокот на јуни можете да најдете целосни спојки, кон крајот на јуни пилињата се појавуваат во гнездата, а по средината на јули тие почнуваат да летаат од родителскиот дом.

Патем, лесно е да се најде гнездото, возрасните птици се неограничени и срамежливи, тие треперат од своето место при голема опасност, почнувајќи немирно да летаат над неа. Но, да се дојде до тоа не е толку лесно. Haveе мора да се бориме со грмушки и коприви, да се заглавиме во мочуриштата, па дури и да се осигураме дека гранките не го повредуваат вашето лице.

Гнездо на птиците леќа со спојка

Откако летаат пилињата, предците почнуваат да водат незабележителен и скромен живот. Песните не се слушаат, тие се обидуваат да ги задржат во сенка. Постои чувство дека целата прослава на животот е во производство на потомство.

Родителите „живеат“ во летните месеци, веќе полека се подготвуваат за зимата (мигранти). Во тоа време, гнездата е тешко да се најдат, само понекогаш може да го слушнете одекнувачкиот повик на млади лица. Најчесто, леќата живее 7-8 години, и во заробеништво, и со добро одржување, до 12 години.

Подвидови:

Според некои автори, овој таксон се смета за подвид на Карподакус [родоклами или грандис] (сензу лато).

Два подвида, кои се разликуваат во деталите за бојата на перјето и малку по големина.

Големината

Должината на телото на мажите е 180-200, во просек, 188,7 мм, распонот на крилјата кај мажите е 270-280, во просек, 276,2 мм. Lengthенско тело должина 200 mm, распон 270 mm. Должината на крилото кај мажите е 83,5-93,0, кај жените 83,0-88,0, во просек 87,4 и 86,2 мм. Должината на опашката е околу 84-87 mm, клунот е 12,5-14,3 mm.

Сексуален диморфизам

Кај возрасен маж, челото, образите, брадата и грлото се розово-сребрени, пердувите тука се густи со зашилени врвови, грбот е бледо сиво-розова со темни стебла, сиво-тонови преовладуваат во свеж пердув, горниот дел е розова, големи и средни прикриени крилја се кафеави, со розови рабови на надворешните мрежи, градите, страните и градите се розови со темни стебла на пердуви, аксиларни белузлави со розова цвета на карпалниот преклоп на крилото. Очите се кафеави, клунот е темно кафеав, нозете се светло-кафеави.

Fенките немаат розови бои во нивната боја. Целиот пердув е сиво-кафеав со окер нијанса и темни стебла на пердуви. Долната страна на телото е нешто побледа од горниот дел, особено на стомакот; пердувите на летот и пердувите на опашката се кафеави со светли рабови на надворешните мрежи.

Младите розови леќа се обоени како женки, но нешто потемни и потемни од вторите.

Habивеалиште и начин на живот

Системот на планините Тиен Шан и Памир-Алај, делумно Алтај, Тарбагатаи, Кашгарија, северо-источен Авганистан, Каракорум, Кашмир и Хималаите до Кумаон.

Розовата леќа е гнезда, малку вертикална птица што мигрира. Од есен до почетокот на ноември, миграциите се случуваат, генерално, во зоната на гнездење, подоцна птиците се спуштаат пониско, долу до долниот тек на реката. Или, во особено сурови зими, розовата леќа лета на стотици километри од планините. Враќањето на местата за гнездење се случува во март.

Однесување:

Хајленд. Горниот и средниот дел од лентата со смреки, обраснати со грмушки врба, карагана, берберис и орли помине, во зима - долниот дел од планините, поретко долината.

Птиците се тивки и таинствени.

Сезона на парење

Пролетни песни на мажјаците сè уште во зоната за презимување. Гнездото се наоѓаше на врвот на карпа во пукнатина од камен во близина на грмушка од грашок, беше извиткано од сува трева.

Pin
Send
Share
Send
Send