Pin
Send
Share
Send
Send


Изглед. Многу мала, скоро двојно помала од врабец, птица (една од најмалите во фауната на Русија), костен-кафеава со темна попречна шема. Кратката опашка е подигната нагоре. Од малите претставници на семејството Воблер се разликува со отсуство на лесна веѓа.

Гласот е крцкав трик-трик. Песната е гласна, енергична глава, со карактеристично суво крцкање, трил. Може да се слушне до доцна есен.

Habивеалиште. Населува во разни видови шуми со густ подвлакно, обично близу до вода.

Храна Се храни со инсекти и пајаци.

Гнездени места. Се гнезди во иглолисни, мешани и листопадни шуми, придржувајќи се на стари, пренатрупани области каде што има подрастек, грмушки од папрати, коприви, малини, ветрови и купишта дрва од четки, како и влажни и мочурливи грмушки од алдер, темни шумски клисури и др. .

Локација на гнездото. Гнездото е распоредено ниско од земјата - во грмушките, меѓу смреканите грмушки, во куп четка, меѓу превртените корени на паднато дрво, на мали дрвја, во дупчиња слични на отвори на висина од 0,5-2 м од земјата или на самата земја помеѓу корените на дрвјата, во нишаните брегови итн.

Градежен материјал на гнездото. Гнездото е изградено од разни материјали, но секогаш со примеси на значителна количина зелена мов и суви лисја. Најчесто, theидовите се уредно плетени од суви сечила трева и тенки гранчиња, а надворешноста е обложена со дебел слој мов, суви лисја од папрат и други растенија, понекогаш лишаи. Внатрешноста на гнездото е обично обложена со мов, растителни пената и голем број мали перја. Понекогаш легло може да недостасува.

Обликот и големината на гнездото. Прилично голем приклучок во форма на топка со мал страничен влез е извртен многу вешто. Димензии на гнездо: надворешен дијаметар 90-120 мм, внатрешен дијаметар 60-70 мм, висина 160 мм, дијаметар на отворот на чешмата 50 мм.

Карактеристики на mидање. Спојка од 5-7 бели јајца со црвеникави дамки. Големини на јајца: (16-18) x (12-13) mm.

Датуми на размножување. И покрај фактот дека на југот на земјата, рачот е седечка птица, тој започнува да се размножува релативно доцна. Само на крајот на мај гнездото завршува со градење и почнува да лежи јајца. Но, самиот период на размножување завршува многу брзо: пилињата седат во гнездото 11-12 дена, истото е приближно времетраењето на инкубацијата, а на крајот на јуни младите птици веќе летаат од гнездата. Рен успеа да направи две спојки во една сезона на размножување.

Мажот ја гради основата на неколку гнезда на локацијата, а женката го прави последниот избор, таа исто така го обложува послужавникот со пердуви и волна. Остатокот од гнездата за време на периодот на инкубација од страна на женката на спојката се користи за ноќ од страна на мажјакот.

Ширење. Дистрибуиран во шумите и планините на европскиот дел на Русија, Југоисточен Сибир, Далечниот Исток, Камчатка, Командант и Курилес, можеби на Алтај.

Презимување. Зими во јужните региони на Русија. Residentител и номадска птица.

Опис на Бутурлин. Исто како кралетата, ова е нашата најмала птица. Должината на рачот е само 9-10 сантиметри. Мала превртена опашка јасно ја лишува од цврстина. Името „орев“ најдобро одговара за кафеава фигура од кургуза, незгодно стрела некаде во ров преполн со четка, или во густа густа ела на шумата, како да се тркала топче. Во самракот во шумата или под корените на дрвјата, може да се погреши како глушец. Но, одеднаш се слушна крцкав „трик-тик“, и овој „глушец“ брзо излета од пукнатината и исчезна во грмушката. Брцкање на такви места, шушкање низ дрвени четки, огради, дрвени дрвја огревно дрво, од рана пролет до доцна есен се наоѓаат доволно храна за животни - разни мали инсекти, пајаци, вошки од дрво, милипеди, голтки и на есен, кога овие „земјите“ стануваат оскудни или - снегот станува малку достапен, ракот почнува да јаде, шумски бобинки (на пример, бозел).

Скоро секаде каде што се јавува, рачот води делумно седентарен начин на живот, менувајќи го само своето живеалиште за зимата. Неговата дистрибуција е многу широка. Гнезда низ цела Европа - од Скандинавскиот полуостров до Средоземното море и во европскиот дел на Русија од Архангелск до Крим и Кавказ. Се наоѓа во Централна Азија (и појужно - во Мала Азија). Но, во долниот тек на Волга и во Западен и Централен Сибир, нема никаков дух, и само на Далечниот Исток, покрај реките Амур, Усури и до Трансбајкалија, живее посебен (дауриски) подвид. Поради седечката природа и, следствено, добрата изолација на ракови во различни географски места и во Европа и Кавказ и на Крим и во Централна Азија, живеат различни подвидови.

Од рана пролет, неколку клучеви одат фенси на парче шума или густ раст (понекогаш во градини) и остануваат таму цело време. Секој ден пеењето на мажјакот станува сè погласно и подолго, привлекувајќи внимание со својата сила и чистота на звуците. Пеењето на еден рик во близина (на пример, во просторија) е директно заглушувачко, и несакајќи се чуди како толку мала птица може да пее погласно од ариш или финч. Според конструкцијата, песната на Рен е комбинација од неколку чести трилови, кои брзо се претвораат еден во друг и одеднаш се распаѓаат. Слично наликува на триловите на домашниот канаринец, но звуците се погласни, посочни и, можеби, побрзи. Рен пее и наутро и во средината на денот, за време на хранењето, тој сака да скока со трил до некое подигнато место - на трупец, куп четка, чај или врв на мала елка .

Овде, во близина, меѓу смрекавите грмушки, во четкичката или меѓу превртените корени на паднатите дрвја, има гнездо. На крајот на мај, неговата конструкција обично завршува, а женката започнува да лежи (во средната лента). Гнездото е многу вешто извртено и има форма на прилично голема топка со страничен влез. Неговиот материјал е многу различен, но секогаш со мешавина од зелена мов и суви лисја. Внатрешноста обично е наредена со пердуви. Theенката положува 6-7 многу мали тестиси (долги 15-16 милиметри), бели, со црвеникави дамки. Интересно, во близина на главното гнездо со јајца, понекогаш можете да најдете друго (а некогаш дури две) - празни и полошо направени. Постојат предлози дека овие гнезда се изградени од мажјак, кого женката не дозволува да учествува во изградбата на главното гнездо. Но, мажјакот учествува во инкубирање на јајцата, а исто така многу внимателно ги храни пилињата. Дури и среде хранење, кога птиците скоро секоја минута влечат пајак или гасеница во гнездото или младите, мажјакот наоѓа време да пее барем мал фрагмент од неговата песна.

Пилињата на возраст од единаесет или дванаесет дена веќе лазат надвор од гнездото и седат во близина, цврсто се држат до тенки гранчиња на шумско седиште или се кријат во грамада од четка. Кога родителите се приближуваат, тие испуштаат квичење („сино“.). Нивната боја е многу слична на старите, но црвеникава на градите.

Младите се држат заедно долго време, дури и откако родителите ќе ги напуштат, започнувајќи го вториот заклучок. И на есен, честопати можете да видите три или четири птици заедно.

Во северниот дел на Русија, некои поединци мигрираат понатаму на југ (особено во снежните зими), а во зимските ракови се многу поретки таму отколку во лето. Но, дури и на крајот на зимата, понекогаш во близина на немрзнувачките извори во шумите, или дури и во градините, може да се слушне звучната песна на оваа издржлива и енергична птица, што укажува на тоа дека тие започнале да оживуваат пред пролетта и да се враќаат во својата татковина.

Pin
Send
Share
Send
Send