Семејства птици

Планинска степа Тинаму / Tinamotis pentlandii

Pin
Send
Share
Send
Send


| Тинаму - Вики ..

Тинаму

Тинаму е семејство на ратити, родени во Јужна и Централна Америка.

Тинаму е единственото семејство од редоследот на тинаму, или скриено опашката Тинамиформес; порано, термините „скриени опашки“ и „тинами“ биле користени и како руски имиња за овој ред.

И покрај нивната сличност со кокошки, најблиските роднини на тинаму се нојот.

1. Филогенетско потекло

Кога Шпанците првпат ги видоа претставниците на семејството тинаму, ги нарекоа еребици. Подоцна, кога се утврди нивното вистинско потекло, повеќето видови птици почнаа да се нарекуваат тинаму, збор земен од карипските јазици. Сличноста со некои птици од Стариот свет се должи на конвергентната еволуција.

Бидејќи се со потекло од Гондване, тинаму се далечни роднини на нојот. Нивната врска е откриена пред се со морфолошки и генетски карактеристики. Фосилните наоди што овозможуваат директно следење на заедничките предци сè уште не се пронајдени. Најдревните фосили, кои несомнено припаѓаат на тинам, потекнуваат од миоценот и припаѓаат на сè уште преостанатиот род на српскиот тинам Eudromia. Во епохата на плиоценот што следеше, беше докажано постоењето на родот без опашка Тинаму Нотура, како и веќе изумрениот род Querandiornis.

Морфолошките и молекуларните генетски анализи не оставаат повеќе сомнежи во тесната врска на тинамот со ноевите. Претходно, поради нивната надворешна сличност со бисерки, тие беа рангирани меѓу редот на кокошки. Денес, тинамата се смета за независен поредок на Тинамиформес со единствено семејство на Тинамиди. Сепак, постојат и склоности да се класифицираат целосно како ноеви, бидејќи некои експерти сметаат дека тинаму е поврзано со семејството Rheidae rhea. За да се спречи ноевите да бидат парафилетски таксон, приврзаниците на оваа гледна точка бараат вклучување на тинам по редослед на ноеви. Така, Стивен Дејвис предложи да ги подели ноевите на две подредени Тинами и Струтиони. Првиот, според него, треба да вклучува тинам и реа, вториот - сите други претставници на редот сличен на ној.

2. Општи карактеристики

Големината на тинаму варира во зависност од видот и се движи од 14 до 49 см, тежината се движи од 43 г до 1,8 килограми. Изградбата е прилично компактна, со тенок врат, малку издолжена глава и релативно краток клун закривен надолу. Некои видови имаат мал грб на главата. Опашката е кратка и скриена под перјето на телото. Бојата на перјето е кафеаво-сива со суптилни ленти и дамки. Кај некои видови, се забележува малку изразен сексуален диморфизам, кој се состои во појасна шема и посветла нијанса на пердуви кај жените.

Силни чинаму нозе со средна должина, со три прсти насочени напред и еден насочен назад. Со нивна помош, Кинаму е во можност да трча доста брзо. Поголемиот дел од својот живот го поминуваат на земјата. И покрај можноста за летање, тинаму ги користи своите крилја, можеби помалку од другите летачки птици. Оваа релативно тешка птица има изненадувачки кратки крилја. Летот на Чинаму е несмасен, со брзи размавта на крилјата. Опашката, поради својата исклучително мала големина, не е во состојба да служи како кормило, а тинамот не секогаш успева навремено да реагира на препреките. Често се случува избрзаниот обид за полетување, на пример во случај на тревога, да заврши со судир со најблиското дрво, што може да доведе до смрт на птицата. Летовите се вршат само за кратки растојанија не повеќе од 500 метри. Кинаму има силни мускули, но срцето во однос на големината на телото е најмало од сите птици. Овие физиолошки својства доведуваат до фактот дека тинаму брзо се заморува и не може да издржи долги летови или долги трчања.

3. Глас

Повеќето тинаму произведуваат многу монотони звуци, кои сепак се далеку слушни и еуфонични. Видовите што живеат во шуми имаат понизок глас отколку жителите на степи. Некои видови тинаму изгледаат толку слични што звуците што ги произведуваат, во пракса, се главниот показател за разликата. Исплашениот чинаму прави посебен писклив плач, што е многу помалку еуфонично.

6. Луѓе и Тинаму

Поради нежното и вкусно месо, тинаму отсекогаш била омилена тема за лов. Обидите да се аклиматизираме тинамата во Европа и Северна Америка беа неуспешни, како и обидите за припитомување на кој било вид на тинама. Одредени видови предизвикуваат штета на земјоделството, им штетат на земјоделските култури, но истовремено носат придобивки со јадење штетници од инсекти.

Некои видови тинаму се прилично чести во рамките на нивниот опсег, додека други страдаат од намалување на местата за гнездење, на пример, поради неконтролирано уништување на шумите во шумите на Јужна Америка или орање на саваните, како и од неконтролиран лов.

7. Класификација

Според класификацијата претставена во „Петјазичен речник на имиња на животни“ од 1994 година, семејството тинаму е поделено на две подфамилии: шумски тинаму Тинамини и степски тинам Rhynchotinae, понекогаш исто така и Нотурини. Првите живеат главно на копно во тропски шуми, а вторите во поотворени области. Главната карактеристика на разликата помеѓу двете подфамилии е локацијата на ноздрите, кои се наоѓаат во основата на стенскиот тинаму и приближно во средината на клунот во шумскиот тинаму.

Употребата на имињата „тинаму“ и „тао“ во однос на тинаму не е поврзана со систематиката: името „тинаму“ обично се користи во однос на скриените опашки, додека името „тао“ се користи за поголеми видови.

Во моментов, 47 видови во девет родови се класифицирани како тинам. Таксономијата на овие птици е комплицирана од фактот дека многу видови е тешко да се разликуваат меѓу себе, додека другите се многу полиморфни и се поделени на многу подвидови. Веројатно, треба да се очекуваат попрецизни студии во блиска иднина, како резултат на што може да се ревидира номенклатурата и бројот на видови во семејството. Покрај тоа, за многу видови сè уште нема универзално признато руско име.

Шумски Тинаму Тинамини

  • Тао Тинамус тао
  • Црн тинаму Тинамус осгуди
  • Tinamu пустиник Tinamus solitarius
  • Бело-обоен тинаму Тинамус гутатус
  • Голем Тинаму Тинамус мајор
  • Род Тинаму Тинамус
  • Планински Нотоцеркус Нотоцеркус бонапартеј
  • Род Тинаму-Нотоцеркус Нотоцеркус
  • Црно покриен нотоцеркус Nothocercus nigrocapillus
  • Notолто-гради Notocercus Nothocercus julius
  • Crypturellus cinnamomeus грмушка скриена опашка
  • Костен скриена опашка Crypturellus obsoletus
  • Црвенокоса скриена опашка Crypturellus brevirostris
  • Црвенонога скриена опашка Crypturellus erythropus
  • Сиво-грло скриена опашка Crypturellus boucardi
  • Помала скриена опашка Crypturellus soui
  • Затемнета скриена опашка Crypturellus transfasciatus
  • Венецуелска скриена опашка Crypturellus ptaritepui
  • Црвенонога скриена опашка Crypturellus atrocapillus
  • Црвена гради скриена опашка Crypturellus variegatus
  • Скриена опашка Бурлепш Crypturellus berlepschi
  • Сива скриена опашка Crypturellus cinereus
  • Скриена опашка со црвено грло Crypturellus strigulosus
  • Лента скриена опашка Crypturellus casiquiare
  • Скриена опашка Choco Crypturellus kerriae
  • Скриена опашка со кратка сметка Crypturellus parvirostris
  • Брановидна скриена опашка Crypturellus undulatus
  • Скриена опашка со сива нога Crypturellus duidae
  • Скриената опашка на Бартлет Crypturellus bartletti
  • Tataupa Crypturellus tataupa
  • Hiddenолтоножна скриена опашка Crypturellus noctivagus
  • Род скриени опашки Crypturellus

Степска Тинаму Рихотина

  • Род црвено-крилести тинаму Rhynchotus
  • Црвено-крилесто Тинаму Ринхот rufescens
  • Чилеанска степска тинаму Nothoprocta пердикарија
  • Перуански степски тинаму Нопотпрокта калиновски
  • Андеска степска тинаму Nothoprocta pentlandii
  • Планина од родот Тинаму Нотопрокта
  • Украсена степска тинамуа Nothoprocta ornata
  • Криво-фактуриран степски тинамус Nothoprocta curvirostris
  • Степска тинаму Nothoprocta cinerascens
  • Степски тинаму Тачановски Nothoprocta taczanowskii
  • Мала нотура Нотура малолетна
  • Забележана Notura Nothura maculosa
  • Chak notura Nothura chacoensis
  • Нотура дарвини
  • Родот на Тинаму-нотура Нотура
  • Нотура со бел стомак Nothura boraquira
  • Warуџест тинаму Taoniscus nanus
  • Род џуџе tinamu Taoniscus
  • Елеганс од тинејмус Eudromia
  • Прекрасна тинаму Eudromia formosa
  • Род-грб тинаму Еудромија
  • Планински степски тинаму Tinamotis pentlandii
  • Панагонски планински степски тинаму Tinamotis ingoufi
  • Род Патагонски тинаму Тинамотис

Врз основа на гореспоменатата научна работа на Бертели и Порзекански, може да се состави следниот кладограм на сродство меѓу тинаму:

Тинамиди | - Тинамини | | - Nothocercus | `- Н.Н. | | - Crypturellus | `- Тинамус` - Ринхотини | - Н.Н. | | - Тинамотис | `- Еудромија` - Н.Н. | - Ринхот` - Н.Н. | - Нотопрокта `- Н.Н. | - Нотура `- Таониск

8. Генетика

Повеќето од депонираните низи припаѓаат на бело-брадестиот Tinamus guttatus, генетски најпроучуваниот претставник на Tinamiformes.

Во 2014 година беше извршено секвенционирање на целосната геномска низа на претставник на редот, T. guttatus. Заради релативно добриот квалитет на склопување на геномот T. guttatus, видот е важен во компаративната геномика за разјаснување на еволуцијата на геномите на птиците.

Вовед

Тинаму (лат. Тинамиди ) Е семејство на ратити кои живеат во Јужна и Централна Америка.

Кинаму е единственото семејство на одредот тинамичен, или скриени опашки (Тинамиформеси), порано термините „скриени опашки“ и „тинами“ беа користени и како руски имиња за овој одред.

И покрај нивната сличност со кокошки, најблиските роднини на тинаму се нојот.

4. Дисеминација

Тинаму се наоѓаат во Јужна и Централна Америка. Повеќето видови живеат во тропските долни текови на Јужна Америка источно од Андите, на југ, нивниот опсег достигнува Парагвај. Некои видови се наоѓаат дури и во централна и јужна Аргентина (Патагонија), во Чиле. Најсеверните видови живеат во централниот и североисточниот дел на Мексико. Многу видови живеат во густи дождовни шуми и савани. Тие се наоѓаат и во долниот тек и во планинските региони, на пример, патагонскиот тинаму (Тинамотис ингуфи) живее на надморска височина до 4.000 метри. Чилеански тинаму (Нотопрокта пердикарија) сака да се гнезди на полињата со пченица.

Успеавме да населиме еден вид на Велигденскиот остров. На почетокот на 20 век, обидите да се реши тинамата во Европа и Северна Америка како игра беа неуспешни. Во првата зима умреле сите птици што биле донесени.

5.1. Активност

Иако одделни видови скриени опашки се многубројни, генерално, претставниците на семејството не се вообичаени. Тие се срамежливи и претпочитаат да се кријат во густи грмушки. Кога некое лице или друг потенцијален непријател се приближува, тие замрзнуваат без движење и само ако ситуацијата стане многу заканувачка, тие почнуваат да бегаат и нагло да полетаат. При полетување, крилјата создаваат скоро експлозивен звук, а птицата силно плаче. Со ова, тинаму е насочена кон заплашување на потенцијален непријател и спречување на прогон. Сепак, откако полетале малку, тие се спуштаат на земјата со цел да трчаат понатаму и да се сокријат во грмушките или во некоја чудна дупка што се појавила. Тинаму лета малку и неволно, тие многу се заморуваат - срцето е премало. Тинаму претпочита да трча.

Тинаму живее според видот, поединечно или во групи. Како по правило, првиот се наоѓа кај жителите на шумските области, вториот кај жителите на саваните. Не постои високо развиена социјална организација во групи и скоро и да нема интеракција помеѓу нивните членови. Сите тинаму се активни во текот на денот, ноќе спијат во засолништето на грмушки, а исто така понекогаш и на ниски гранки.

5.2. Храна

Тинаму се сештојади птици. Тие се хранат со растителна храна од секаков вид, вклучувајќи овошје, семиња, пука, лисја, пупки, ливчиња, корени и клубени. Тие исто така јадат мали безрбетници како мравки, термити, бубачки, скакулци, ларви од инсекти, полжави и дождовни црви. Најголемиот вид тинаму се храни делумно и со мали 'рбетници: гуштери, жаби и глувци. Сепак, скоро сите тинаму се претежно растителни.

Иако сите тинаму се сештојади, сепак има разлики во преферираната храна. За жителите на шумските региони, најголемиот дел од храната е овошје. Планина (Нотопрокта), без опашка (Нотура) и гребен тинаму (Еудромија) претпочитаат семе и подземни органи на растенија, додека Патагонија тинаму (Тинамотис) јадете претежно зелени делови.

5.3. Репродукција

Во размножувањето, тинамуто покажува многу сличности со нивните роднини реа. Постојат многу детални разлики во репродуктивното однесување меѓу одделните типови на тинаму, така што упатствата опишани подолу се однесуваат на повеќето, но не во сите детали, за сите видови на тинаму.

Мажјаците од Тинаму ја делат територијата на лични живеалишта, во кои се изјаснуваат со силни извици. Во случај на инвазија на опсегот на друг маж, станува збор за дуел во кој се користат и крилја и нозе. Theенките се повикуваат и во областа со извици. Мажјаците се полигамни и се парат со сите жени кои се наоѓаат во нивниот опсег.

Гнездата обично се градат на земја. Сепак, само неколку видови прибегнуваат кон изградба на вистинско гнездо, почесто јајцата се поставуваат директно на неподготвена земја. Гнездата се заоблени и изградени од трева и земја. Јајцата секогаш се поставуваат во засолништето на грмушка или куп трева, за да не бидат видливи од далеку. Бојата на јајцата е многу разновидна, а нивните лушпи искраат како порцелан. Се среќаваат разни бои: зелена, сина, светло сина, виолетова, виолетова, сива, кафеава и жолта јајца. Како по правило, јајцата се еднобојни, но исклучок е тинаму-нотоцеркус (Нотоцеркус), чии јајца имаат мали дамки. Значењето на овие светли бои не е целосно разбрано. Логично, ова боење привлекува предатори наместо да ги камуфлира јајцата. Сепак, кон крајот на периодот на ведење, јајцата стануваат понетранспарентни.

По положувањето јајца, женките го напуштаат машкиот опсег и се обидуваат да го пронајдат следниот сексуално зрел партнер со кој ќе се парат. Сите жени положуваат јајца во исто гнездо, што на крајот може да заврши со шеснаесет јајца. Инкубациониот период за јајца е краток, трае од шеснаесет до дваесет дена. Мажјакот е ангажиран во инкубација и се однесува крајно тивко во тоа време. Ако треба да го напушти гнездото за да бара храна, тој привремено ги покрива јајцата со лисја. Додека мажјакот седи на јајцата, тој апсолутно не се движи и останува неподвижен дури и ако го допрете. Во некои случаи, сепак, тој може да се преправа дека е повреден со цел да го сврти вниманието од гнездото.

Лесна пената со темни дамки е видлива на пилињата изведени од јајцето. По неколку часа, тие можат да трчаат и да јадат сами. Нивната храна во првите недели од животот се состои главно од инсекти. Честопати им помага таткото, лови инсекти и ги носи на потомството. Пилињата Тинаму се без одбрана од бројни природни непријатели. Иако тие знаат како да се сокријат пред да се приближат опасностите во перјето на нивниот татко, нивната смртност во првите недели е исклучително висока. За да се надмине ова критично време што е можно побрзо, тинаму растат многу брзо - за само дваесет дена, тие достигнуваат целосен раст. Тинаму известува (Нотура) стануваат сексуално зрели по само 57 дена. Сепак, првото парење не се случува порано од една година по раѓањето. По дваесет дена, младите се доволно независни да го напуштат својот татко. Ако сезоната на парење сè уште не завршила, мажот почнува да привлекува нови жени со плачење и може да изведе нова група потомци.

Pin
Send
Share
Send
Send