Семејства птици

Мала ајкула

Pin
Send
Share
Send
Send


Еден од 5-те видови на родот Помали ајкули најдени во Казахстан, најтипичен и најраспространет. Населува речиси во целиот Казахстан, додека другите видови јасно гравитираат кон пустините. Казахстан, се наоѓа на крајните северни граници на дистрибуција на оваа птица, затоа, до зима, малата арига лета кон јужните региони на Азија, надвор од Казахстан.

Станува збор за мала арива (тежина 18 - 25 g), со еднобоен сив врв и белузлаво дно со две нејасни кафени дамки на страните на градите, што ја разликува од слична сива ариш. Трча добро, лета добро. Повикот е краток, мрмори, песната е долга, но по убавина е инфериорна во однос на песната на аришот.

Населува во суви степски челични четки и полупустини, како и во пустини на густи почви, со доминација на пелин и сол. Населението е големо, на многу места живее рамо до рамо со сивиот ариш, со кој има многу заедничко и по изглед и по начин на живот. Гнездо во дупка под сенката на некое заостанато грмушка од пелин или оџа. Спојка од 3 - 5 јајца во мали кафеаво-кафени дамки ја инкубира женката, потпомогната од мажјак. Пилињата се изведуваат на 10-ти ден, а по 10 дена го напуштаат гнездото. Има две спојки годишно. Во Казахстан, тие се наоѓаат од март до октомври.

Опис

Возрасни мажи и жени од помалиот ариш се погоре сиви, со шема типична за арисите. Врвот на главата е сивкав, понекогаш со забележлива окерова нијанса во тесни кафеави ленти, тилот, крилјата горе, задниот и горниот дел од опашката се сивкасти, со пошироки кафеави ленти. Централните пердуви на опашката се кафеави со светли рабови, надворешниот пар е белузлав, со кафеава основа и внатрешна маргина на внатрешните мрежи. Вториот пар на работ, како и сите други, е црно-кафеав, но со белузлав надворешен вентилатор од половина до врвот. Добро дефинирана белузлава лента се протега од клунот над окото, увото е кафеаво. Грлото, градите, стомакот и подвлакот се белу-сиво-сиво, нешто потемно на градите. На страните на градите има две кафени дамки. Пердувите на летот се кафеави, со тесни светлосни рабови на надворешните мрежи на примарните и широки на секундарните. Главната боја на позадината на главата и грбот варира од сив до сиво-окер тон. На есен, во свеж пердув одозгора со окер нијанса. Пругите се помалку изразени, нејасни, рабовите на централните и екстремните пердуви на опашката се со окерен тон. Клунот е сиво-роговиден, со жолтеникава основа на мандибулата, нозете се светлокафеави, очите се кафеави. Кај малолетниците, по есенскиот школка, лентите на главата се потемни, на горните крилја има широк раб на рабовите, сенката на буфи се забележува во општата боја на грбот и на рабовите на секундарните пердуви на летот. Големини: должина околу 160 mm, машки - крило 84-97, опашка 51-62, жени - крило 82-91, опашка 51-62 mm. Тежина: 18,5-25 гр.

Ширење

Малата кора се гнезди и се јавува при миграција во поголемиот дел од низинскиот Казахстан, на север кон Кустанаи, Атбасар, Езеро. Селети-Тенгиз, езерата Замантуз и Светлица во регионот Павлодар Транс-Иртиш и Калбински Алтај. Синглови биле забележани во лето на 180 км северо-источно од Кустанаи. На миграцијата во средината на април и средината на октомври, повремено евидентирана во Јужен Алтај, на езерото Маркакол.

Биологија

Малата шарка е обилна, на места вообичаена, мигрант што се размножува. Населува во суви степи од пелин, глинести пустини со застој на пелин и солена вегетација, глинести и каменести области на песочни пустини, стационарни песоци со пелин, степи од пелин, подножје и ниски планини на надморска височина до 1000-1600 метри надморска височина. На миграција се јавува во косени полиња, ливади и покрај патишта. Пристигнува од почетокот до средината на март во стада од неколку десетици птици во јужните региони, а од почетокот до средината на април во северните. Повеќето птици пристигнуваат од март до април. Раси во одделни парови недалеку едни од други. Гнездото е изградено на земја во мала длабочина под hummock, гнездото е изградено од сува трева и послужавникот е обложен со тенки лопатки од трева, растителни пената и пајакови кожурци. Спојка од 3-5 (најчесто 4) јајца се поставува во средината на април - почетокот на јуни. И двајцата родители инкубираат 10-11 дена и ги хранат малолетниците, кои летаат на 11-12 дена, од средината на мај до почетокот на јули. Сите фази на репродукција на север се случуваат две недели подоцна отколку во јужните региони. Миграциите во лабави стада (понекогаш и до десетина птици) започнуваат кон крајот на јули - август. Повеќето птици мигрираат во септември - средината на октомври, последните есенски мигранти забележани на почетокот на ноември.

Извори на информации

„Птици од Казахстан“ том 3. „Наука“. Алма-Ата, 1970. Гаврилов Е. И., Гаврилов А. Е. "Птиците на Казахстан". Алмати, 2005. Е. И. Гаврилов. „Фауна и дистрибуција на птици во Казахстан“. Алмати, 1999 година.

Pin
Send
Share
Send
Send