Семејства птици

За екологијата на црвено опашката ловец-ловец Muscicapa ruficauda

Pin
Send
Share
Send
Send


Второ издание. Прво објавување: А.А.Баникова 1990. За екологијата на црвено опашката летач // Орнитологија 24: 118-119.

Текст на научна работа на тема „До екологијата на црвено опашката летач Muscicapa ruficauda“

во близина на шумските насади на станицата zанибек неколку дена по ред. Еднаш, се сретнаа 3 змија-јадачи, кои се придружија на големо стадо не-гнездени црни змејови Milvus migrans (13.06.1982). Во 1983 година, еден змиски орел престојувал во шумските појаси на болницата од 5 јули до 15 август.

На есенската миграција, змија-јадечката е малку по број, но самохрани птици се наоѓаат скоро секоја година, датумите на крај се 27 август - 15 септември. Многу е ретко на есен и во други делови на интерфлуктот Волга-Урал. Значи, на релација zанибек - Ершов - Уралск - Калмиково-hanанибек (1850 км) во 1981 година се сретнале само 2 птици - на 28 август, на 50 км северо-источно од zанибек и на 7 септември, 65 км западно од Калмиков. Обично, змија-јадечите се наоѓаа на столбови. Веројатно, тие, како и другите големи предатори, умираат од електрична струја, иако не се пронајдени мртви птици.

Руски орнитолошки весник 2013, том 22, експрес број 839: 155-158

За екологијата на црвено опашката ловец-ловец Muscícapa ruficauda

Второ издание. Првпат објавено во 1990 година *

Информациите за екологијата на црвено опашката ловец-ловец Muscícapa ruficauda Swainson 1838 година се исклучително малку и се однесуваат главно на дистрибуција, биотопска дистрибуција и индивидуални набудувања на хранењето. Од територијата на СССР познати се само две гнезда, пронајдени во 1959 година од В.В. Леонович (1962) на јужната падина на гребенот Гисар во клисурата Кондара. Едното гнездо содржеше лушпа од јајце, а другото содржеше сет од 4 не-инкубирани јајца. Судејќи според неколкуте откритија, црвените опашки летачи се наоѓаат на местата за гнездење од 30 април до 6 мај (Иванов 1969). Р.Л.Бехме и Н.А. Ситов (1963) во 1961 година забележаа масовно пристигнување на црвени опашки летачи на 4 мај. R.L.Behme (1975) на крајот на јуни веќе беше фатен како млад.

Ги набудувавме црвените опашки летачи во мај-јули 1983 година и 1984 година на јужната падина на гребенот Гисар во клисурата Кондара. Јаворовите шуми во горниот дел на клисурата (тракт Квак, 1800 мнв) се најголемиот број на оваа птица. Еве

* Bannikova A.A. 1990. За екологијата на црвено опашката летач // Орнитологија 24: 118-119.

5 парови се сместија на површина од 1 км2. Во долниот дел на клисурата (12001500 мнв.), 6 мажи што пееја на Црвено опашката Летач беа избројани на пат од 3 километри.

Гнездење. Пронајдени 10 гнезда. Црвено опашката летач ги распоредува во круните на старите ореви на висина од 15-25 м од земјата или на јаворите на висина од 3-12 м. Гнездата се наоѓаат на хоризонтални гранки во нивната средина (5 гнезда), близу стебло (2) делови или се стегнати во вилушка помеѓу трупот и тенка вертикална гранка (3). Мов и пајажина се секогаш присутни во материјалот на гнездото. Надворешниот слој на гнездото содржи и лишаи и парчиња кора. Средниот слој е формиран од дебели ножеви на трева, внатрешниот слој (поставата на послужавникот) е формиран од тенки лопати на трева, мов и пердуви. Димензии на две гнезда, mm: дијаметар на гнездо 74 и 73,5, дијаметар на фиока 50 и 44, висина на гнездо 38 и 39, длабочина на послужавник 33 и 24.

Во 1984 година, изградбата на гнездата е завршена во последните денови од мај (2430 мај) и несењето јајца започна веднаш. Пилињата извеле на 4-14 јуни. Заминувањето од повеќето гнезда се случи во периодот од 16 јуни до 23 јуни. Целосната спојка во сите гнезда содржи 4 јајца. Бојата на јајцата е матно-синкава со размачкани дамки на тапиот крај или јајцата се скоро чисти сини на остриот крај и целосно светло-кафеави на тапите, а до средината кафеавата боја се претвора во мали дамки. Димензии на јајца во две гнезда, мм: 17,5х12,5, 17,0х12,7, 17,8х12,7, 17,2х13,0 и 17,0х13,5, 17,0х15,0, 17,2х14,0, 17,0х13,5.

Само жени инкубираат спојка. Очигледно, таа исто така игра главна улога во изградбата на гнездото, бидејќи во тоа време мажјаците пеат интензивно. Мажјакот не ја храни женката за време на периодот на гнездење и инкубација, како кај сивиот летач Muscícapa striata. Theенката понекогаш не го напушта гнездото подолго време (до 3 часа), особено во оние часови кога станува збор за директна сончева светлина. Се однесува многу внимателно во близина на гнездото. Откако полета, тој седнува на неговиот раб, а потоа со точен скок во послужавникот и повеќе не се движи. Инкубацијата започнува со последното јајце и трае 13-14 дена. Пилињата се изведуваат во интервали од неколку минути до неколку часа; возрасните птици вадат ракови веднаш по изведувањето. Помалку од 1,5 часа по изведувањето на првото пиле, женката почнува да носи храна. И мажјакот и женката учествуваат во хранењето на пилињата со црвено опашката летач, капсулите со измет се вадат или се јадат. Само женката ги загрева пилињата.

Интересно е присуството на трета индивидуа во близина на некои гнезда на црвено опашката летач. За време на инкубацијата, третата птица немо се држи во близина, а кога ќе се појават пилиња, таа се обидува да учествува во нивното хранење. Сепак, мажот и женката од парот се мешаат во ова со блокирање на пилињата или агресивно возење од третиот

ловец од гнездо. Во исто време, птиците пирсинг кружат и скокаат едни со други.

Раст и развој на пилиња. Ново извелените пилиња имаат затворени очи и отвори на ушите. Еднодневните пилиња имаа спуштени на рамото, грбна, супраорбитална, окципитална и окципитална долу птерилија. Нивните тежини беа 1,6, 2,0, 2,1 и 2,2 гр. Вториот ден, затемнета рамото, улнарната, торакалната, грлото на матката, окципиталната и паротидната птерилија, а на некои места се појавија и зачетоци на коноп. Пилињата тежеле 3,5, 3,0, 3,95 и 2,7 гр. На 3-ти ден, пилињата биле покриени со забележливо израснато темно надолу. Маса 4,9, 4,4, 5,4 и 3,65 гр. На 4-ти ден, се појавија врвовите на летачките цевки. Тежина 6,44, 5,8, 6,6 и 5,1 г. На 5-ти ден, очите се во форма на широки процепи, аглите на устата се бели, светлосните врвови на накривките и сините краеви на цевките на надворешниот лет се појавија пердуви на птерилијата, коноп се појави на феморалниот птерилиум, конопот едвај се појави на кокцигеалниот птерилиум ... Тежина 7,7, 7,4, 8,4 и 6,7 гр. На 6-ти ден се отворија тубулите на крилјата, грбот, страните, главата, вратот, стомачната и кокцигеалната птерилија и од нив се појавија реси, жолтеникави на крилото и на грбот и бели на стомакот, цевките на пердувите на летот забележително пораснаа, но сеуште нема четки. Тежините се 9,4, 9,25, 10,15 и 8,25 г. На 7-ми ден, пената е сè уште зачувана, се појавија најдолгите ресни на тампоните на градите, стомакот и страните, се појавија кратки реси од летачките цевки. Тежина 10,7, 10,7, 11,25 и 9,45 гр. На 8-ми ден, цевките на пердувите на летот се отворија и на краевите носат мали мрежи или долги ресни, пилињата имаат кафеаво-сива боја, набраздени, дното е светло, горниот дел е темно

Релативната стапка на раст и константата за раст на пилињата, пресметани со формулите на I.I.Shmalgauzen (1935), се 0,27, односно 4,86, соодветно. Почетокот, пронајден на 1 јули, имаше полноправно замаец и кормилар и леташе добро. Откако ќе се појават пилињата, црвено-опашките летачи со потомство остануваат во близина на гнездото уште 10-12 дена.

Однесување. Црвено опашката летач на ловци лови многу монотоно. Обично тие бараат инсекти со превртување и скокање во круната. Ако ловат од седалото, тие прават кратки фрлања, зграпчувајќи плен од долната страна на лисјата и гранките. Вертикалните летови со „свеќа“ од дното кон врвот се најтипични за нив. Во воздухот, црвено-опашката мува-ловец ретко фаќа инсекти. Забележано е дека летачот особено често собира гасеници, фаќа пеперутки, дипетерани. За време на периодот на изградбата на гнездото и инкубацијата на спојките, црвено-опашките летачи интензивно пеат. Во прилог на песната од црвено опашката летач, честопати можете да го слушнете повикот, кој потсетува на многу ниското, пригушено чврчорење на врабец, емитувано кога е крајно возбудено.

Црвено опашката мува-ловец е вид со изразена територијалност. Мажјаците прават специјални стражари од време на време.

летање Граничните конфликти се карактеризираат со продолжени бркања и очајни борби, при што птиците понекогаш паѓаат на земја и продолжуваат да се борат во тревата. Границите на заштитеното подрачје лесно се одредуваат со екстремните точки на пеењето на мажјаците кои се движат во круг во близина на гнездото. Големината на таквата територија е од 300 до 700 м2 или повеќе.

Топење. Возрасна птица фатена во мрежа на 27 јули беше во состојба на интензивно топење. Грбот, главата и вратот беа покриени со тубули, од кои повеќето имаа расплети ресни. Грло и гради во свежи пердуви. Страните, стомакот, рамената биле во тубули, некои пердуви имале одвиткан вентилатор, но тубулите сепак биле зачувани во основата на тоа. Основите на пердувите на подот се во тубули. Пердувите на крилјата се во тубули, но ресите веќе се расплетуваа во мрежите; има неколку неотворени трупци и трупци со едвај забележливи ресни. 3-ти однатре е секундарен замаец во коноп, 7-ми е во цевката со четка што почна да се одвива, 8-та е нова со покривка во основата, 4-тиот примарен лет е во неотворениот коноп , 5-ти и 6-ти се нови, со навлаки во основата. Во опашката, сите 12 кормилари штотуку се стопија.

Литар atur a Boehme R.L. 1975. Птици на планините на Јужниот палеарктик. М.: 1-181.

Боем Р.Л., Ситов Н.А. 1963. Набationsудувања на пролетната миграција на птиците во Гисар

гребен // Изв. Академија на науките на Таџикистанска ССР. Одд. биол. Науки 3 (14): 108-111. Иванов А.И. 1969. Птици на Памир-Алај. Л.: 1-448.

Леонович В.В. 1962. За биологијата на слабо проучуваните птици во Таџикистан // Byul. МОИП. Ново сер. Одд. биол. 67, 2: 121-124.

Руски орнитолошки весник 2013, том 22, експрес број 839: 158-159

На диетата на белоопавиот орел Haliaeetus albicilla во резерватот на Црното Море

Второ издание. Првпат објавено во 1995 година *

Белоопавиот орел Haliaeetus albicilla пристигнува во природниот резерват на Црното Море за зимата. Неговиот број во резерватот е 35-45 лица. Ловиштата се претставени со водите на Тендровски и

* Пирогов Н.Г. 1995 година. Кон исхраната на бело опашкиот орел во црноморскиот резерват // Орнитологија 26: 192-193.

Pin
Send
Share
Send
Send