Семејства птици

Јапонски белооки

Pin
Send
Share
Send
Send


На пример, етиопска ендемична - Абисински белооки, Zosterops abyssinicus.
Обоена прилично типична за белооки. Единствениот маркер што го привлекува вниманието е светлиот периобитален прстен, кој им дава на белите очи девојки донекаде театарски циркуски изглед, како да го претераа со шминка.

Но, за споредба Источно белооки, Zosterops palpebrosus е чест азиски вид кој се наоѓа од Индија до југоисточна Кина.
Како што велат, најдете 5 разлики!

Белите очи бубачки се многу распространети низ целиот стар свет, можеме да кажеме дека буквално нема агол на целиот овој простор каде овие птици не навлегле. Тие дури и
успеа да стигне до Нов Зеланд, откако помина огромна оддалеченост - скоро 2.000 км (!), раздвојувајќи ги овие острови и Австралија, кои, со оглед на малата големина (10-11 см со тежина од 10 грама), ќе бидат поостри од лет преку Северниот пол на железен коњ! Ова не е познато за ниту една друга птица пасерина. Во исто време, ниту една птица не ја помина оваа далечина, туку неколку одеднаш, што им овозможи успешно да се здобијат со основа и да се населат на островите на Нов Зеланд. Овој процес, по среќна коинциденција, се одвиваше пред научниците - првиот сребрено белооки, Zosterops lateralis, забележано во НЗ во 1832 година.

Бели очи птици од дрвјата, многу ретко се спуштаат на земја, и многу видови генерално поминуваат поголем дел од својот живот во самите круни. Во периодот на гнездење, тие живеат во мали стада кои шетаат на одредена област на шумата. Многу често, птиците со бели очи се комбинираат со други мали видови птици - громови, мали тимелии, цветни бубачки, летачки ловци или титмици.

Тие обожаваат да се хранат со најекстремните и најтенките гранчиња, честопати висат наопаку или наопаку. Нозете на жените со бели очи се многу силни, и покрај тоа, има голем и искривен нокт на задниот прст, што помага да се задржи во таква непријатна положба. Потоа, постојат неколку слики на хранење бели очи. Па, ќе го испратам и на првиот - тие го прават тоа често! Ве предупредувам, не сите може да се гледаат, но тие ќе сторат за да го илустрираат кажаното.

Сенегалски белооки, Зостеропс сенегаленза, е вообичаена глетка во обична Уганда.
Многу често се среќава дури и во предградијата на големите градови, каде што напаѓа во градините на Африка.

Ова е повторно источно белооките. Толку цврсто се држи до тенка гранка на багрем со шепите, птицата посегнува по цветот.
Whiteивотните со бели очи се хранат со нектар на цветни растенија и инсекти, како и со разни бобинки, тие можат да колчат големи плодови како што се persimmons или зрели јаболка. Но, тие имаат посебна страст за сладок нектар! Дури и нивниот јазик е малку бифурциран на крајот, а клунот е доста силен и остар - очигледно за прободување на чашката на цвеќето.

На оваа слика, сенегалските белооки, исто како и титмиус, испитуваат густи грмушки испреплетени со лиани во подрастот на шумите на планинските расцепи.
Морам да кажам, таа го прави тоа со скоро иста самоуверена агилност.

За жал, немам слики од бели очи гнезда, но вреди да се обрне внимание. па ајде да користиме Интернет. Не многу птици градат таква структура. Ова е отворен сад, птиците го поставуваат на тенки гранки, многу често во самата круна, каде што е тешко за секој предатор да стигне, без разлика дали е тоа змија или некое гладно суштество од ласица.

И на крајот од објавата, мало интересно видео за родителските грижи на жените со бели очи.

31.08.2019

Јапонскиот белооки (лат. Zosteros japonicus) припаѓа на семејството на бели очи (Zosteropidae) од редот Passeriformes. Името го добила по белите пердуви кои растат во вид на прстен околу очите.

Тие се отсутни кај млади птици и се појавуваат само кај возрасни.

Јапонските инсекти со бели очи уништуваат голем број штетни инсекти, а исто така придонесуваат за опрашување и ширење семе на разни растенија. Тие се лесни за скротување и толерираат добро да се чуваат во заробеништво. Во Јапонија за време на средниот век, мажите често биле чувани во кафези за да уживаат во нивниот милозвучен глас. Овие птици песни се вклучени во многу класични јапонски слики.

Видот за прв пат е опишан во 1845 година од холандскиот зоолог Конрад Јакоб Теминнк и германскиот орнитолог Херман Шлегел.

Ширење

Оригиналното живеалиште ја опфаќало територијата на Јапонија, Виетнам, Кореја, Кина и Филипини. На крајот на 19 век, белооките се воведоа во многу земји од Југоисточна Азија и Австралија. Помеѓу 1929 и 1937 година, тие беа донесени на хавајските острови за контрола на штетници. Наскоро, птиците од борците со гасеници се претворија во инвазивен вид, раселувајќи ги природните видови на фауна, пред сè, девојките од Хавајски цвеќиња (Дрепанидини).

Птиците се населуваат во шуми, мангрови, градини, паркови и насади. Тие не се плашат од луѓето и често се гнездат во близина на човечки живеалишта.

За нивното место на живеење, птиците избираат области со изобилство на дрвја и грмушки, на лисјата од кои наоѓаат храна за себе.

Познати се 9 подвидови, од кои 7 живеат во Јапонија. Номинативниот подвид е дистрибуиран во Јужна Кореја и на сите јапонски острови со исклучок на Хокаидо. Подвидот Zosterops japonicus simplex живее во Тајван, југоисточна Кина и северен Виетнам. Zosterops japonicus hainanus се наоѓа само во кинеската провинција Хаинан, лоциран на истоимениот остров на југот на земјата.

Однесување

Јапонските жени со бели очи се дневни. Тие често се собираат во мали групи од 5 до 20 лица. Додека бараат храна, птиците редовно вршат акробатски акробации, обесени наопаку на гранките.

Надвор од периодот на гнездење, тие не покажуваат агресија едни кон други. За време на сезоната на размножување, мажјаците стануваат територијални и жестоко ги бранат своите области од инвазијата на колегите племиња. Тие allowубезно дозволуваат птици од други видови да гнездат во близина.

Границите на окупираната област се одредуваат со гласно пеење. Мажјаците пеат најинтензивно наутро и навечер, кога нивните арии траат од 20 до 40 минути.

Птиците се многу дружеубиви и сакаат меѓусебно чистење на пердувите. Социјалната хиерархија во стадото не зависи од полот и се воспоставува со мавтање со крилја и кликнување на клунови.

Главните природни непријатели се мангусите, полинезиските, сивите и црните стаорци.

Храна

Диетата се базира на бубачки (Колеоптера), муви (Брахицера) и нивни ларви. Во помала мера, арахнидите (Arachnidae) се јадат. Птицата бара инсекти на лисјата и во пукнатините во кората на дрвјата.

Приближно 30-40% од дневното мени го сочинуваат храна од растително потекло.

Јапонската жена со бели очи обожава да се слави на каша од зрели persimmons, портокали, папаја и авокадо. Таа јаде и нектар од цвеќиња и полен.

Репродукција

Претставниците на овој вид се размножуваат од февруари до декември. Плодноста достигнува врв помеѓу јули и август. Јапонските бели очи бели очи птици за размножување произведуваат потомство два или три пати во текот на сезоната на размножување.

Птиците формираат моногамни парови. Брачните другари го градат гнездото 7-10 дена. Како градежни материјали се користат лисја, трева, мов, лишаи, животинска коса, пајакови мрежи и пајакови кожурци. Во населбите, често се користат човечки влакна, фолија и пластични кеси.

И покрај употребата на ваква разновидност на градежни материјали, гнездото изгледа уредно и негувано. Наликува на плетена корпа или школка и е прицврстена на вилушката во гранките. Неговиот дијаметар е околу 56 mm и длабочината е околу 41 mm.

Theенката положува од 2 до 5 мазни елипсовидни јајца, сини или бели, едно на ден.

Двајцата партнери ја инкубираат спојката. Инкубацијата трае околу 11 дена.

Пилињата се раѓаат голи, слепи и беспомошни. Очите им се отвораат на петтиот ден. На 10-12 дена, тие се веќе покриени со пердуви и за прв пат го напуштаат гнездото. До четвртата недела, пилињата веќе можат малку да летаат, но тие продолжуваат да остануваат со своите родители околу 15-20 дена. Во тоа време, возрасните птици повторно почнуваат да се размножуваат и истеруваат малолетници од нивните земји.

Младите птици се собираат во стада и остануваат во нив до следната сезона. Нивната сексуална зрелост се јавува на возраст од една година.

Опис

Должината на телото на возрасните е 10-12 см. Тежината е 9-12 гр. Перјето е маслинесто-зелено на грбот, и жолтеникаво или бледо зелено на градите. Горниот дел од опашката и крилјата се темно кафеави со зеленикава нијанса околу рабовите.

Долниот дел од телото е сиво-бел, подземјето е светло жолто. Клунот, нозете и стапалата се црни. Грлото е зачадено жолто, а страните се кафеаво. Задниот дел на вратот е маслиново, брадата е жолтеникава.

На шепите има 4 прсти, од кои едниот е насочен наназад. Прстите се вооружени со остри канџи.

Expectивотниот век на јапонското бело око во природни услови е 5-6 години.

Pin
Send
Share
Send
Send