Семејства птици

Дел IV Птици (Aves)

Pin
Send
Share
Send
Send


Вистинската птица тапанар припаѓа на птиците песни и се наоѓа во различни земји. Семејството трска, кое ги вклучува овие птици, има 35 видови. Името на птицата е интересно затоа што можете да видите различен правопис и изговор: ритам, ритам. Но, кој е точен? Разликата во буквите "o" или "e" зависи од стресот. Ако падне на третиот слог, тогаш е напишана буквата "о", и ако паѓа на втората - "д".

Како изгледа и каде живее

Warblers се мали птици песни кои претходно припаѓаа на семејството Warbler, а подоцна беа доделени на семејството Warblers. Дистрибуиран во Европа, Азија, Африка.

Големината на птицата е мала, должина 10-18 см, распон на крилјата до 20 см Тежината за повеќето видови е 15-20 грама. Телото е издолжено, опашката е зачекори, зашилената глава со наклонето чело, клунот е тенок и остар.

Бојата е незабележителна, кафеаво-сива, со бели гради. Перјето на малолетниците е посветло (кафеаво, маслиново, беж).

Песната личи на силен звук на крцкање, но има разлики меѓу видовите.

Ова име беше дадено на птицата со причина. Нејзиното живеалиште е водни тела, мочуришта. Сака да гнезди во трска, грмушки, трска, создава гнезда во форма на конус. За време на периодите на парење, машките претставници пеат непрекинато ден за ден. Warblers летаат во топлите земји за зимата.

Се верува дека трскарот од трска не може да се чува во заробеништво поради неговата досадна, бучна песна и особеностите на нејзината грижа. Иако меѓу 35 видови можете да изберете птици со пријатен глас, тие не можат да живеат во кафез.

Вител грч

  • КЛУЧНИ ФАКТИ
  • Име: Вител громови (Acrocepbalus paludicola)
  • Дистрибуција: раси во Источна Полска, Белорусија и некои региони на Русија, зими во Западна Африка јужно од Сахара
  • Големината на социјалната група: не се собира во стада, но во поволни услови, слободните гнездни заедници можат да бројат неколку десетици птици
  • Број на јајца: 4-6, понекогаш две спојки по сезона
  • Период на инкубација: 13 дена
  • Хранење пилиња: 14 дена
  • Територија: нема јасно дефинирани граници, соседните области на мажите се преклопуваат

Мажот од Водниот гроблер го зазеде своето место на сцената (осено дршка) и е подготвен да започне своја loveубовна песна. Неговата серенада обично се игра пред зори и по зајдисонце.

Од 8-те европски видови од родот Acrocepbalus, водниот топлавец се смета за најредок. Во лето, се гнезди во ливадите на поплавените полиња и блатовите покриени со осеки во некои региони на Источна Европа.

Незабележителна мала птица со шаренолик маскирен пердув, одличен мајстор за криење од pryубопитните очи - ова е описот на нечистиот тапанир. Во Европа, овој вид може да се види во април-септември. Мажјаците се особено забележливи за време на периодот на пеење, кога се забележуваат нивните тековни летови. Засилувачите се од особен интерес од повеќе причини - на пример, за разлика од другите топлаши, нивните мажјаци се парат со неколку жени.

Перјето на водното грозје е идеално за живот во грмушки од опашка и острица - незабележителна шарена комбинација на црвеникави, сламено-жолти и окерни пердуви. На круната на птицата, јасно се гледа лесна надолжна лента со два црни рабови, а над очите има „веѓи“.

Вителските гребеници се населуваат само на отворени, густо обраснати мочурливи ливади со острица, претпочитајќи да градат гнезда во грутки од ирис и на испакнатини на бура не повеќе од 0,5 м над земјата. И покрај многу ограничената површина за гнездење, во лето, на места со услови погодни за размножување, се забележуваат значителни концентрации на птици. Поплавената рамнина на реката е особено популарна кај водените топлани. Об (Русија) и Засолништето за диви животни Званец (Белорусија) и до 3500 мажи (околу 120 распеани мажи на 1 квадратен километар) се собираат годишно во мочуриштата во Биебрза близу Бјалисток (Полска).

Едвај се вратиле од топлите земји, мажјаците почнуваат да ги намамат своите девојки со гласни песни. Нивните loveубовни серенади се слушаат од април до август - најчесто пред зори и навечер самрак до длабока темнина. Во скромна песна на тапанирот, се слушаат крцкави ноти и двојници од туѓи „гласни броеви“. За време на тековниот лет, мажјакот тивко добива висина до 30 m и, лизгајќи се во стрмно нуркање, пее на врвот на неговиот глас додека не слета.

Вителот засилувач е лесно препознатлив по црно-белото капаче со ленти на круната, што никој од неговите роднини го нема. Разновидниот пердув од сува боја на слама совршено се меша со околината.

Ако мажјаците од други видови птици, откако нашле партнер, веднаш замолчат, тогаш мажот од воден гроблер пее ден по ден цела пролет и лето, обидувајќи се да привлече што повеќе пријатели. Тешко е да се зборува за брачни парови во овие потоплоци, бидејќи еден маж може да се пари со неколку партнери, од кои секоја ја инкубира својата спојка во посебно гнездо, населувајќи се на територијата на мажјакот. За време на сезоната на гнездење, многу птици ревносно ги чуваат своите места, изгонувајќи ги ривалите, но необичните таблети не го прават тоа.

Манифестации на непријателство меѓу мажите се многу ретки. Покрај тоа, на места поволни за живот, птиците живеат во пријателски групи. И покрај целата своја невообичаеност, овој феномен (полигенија) се забележува не само кај водените топлани.

Колку јајца?

За разлика од другите птици од родот Acrocepbalus, мажјаците од водени топлави не учествуваат во инкубирање на спојки (4-6 јајца) или во хранење пилиња, и навистина ретко се појавуваат во близина на гнездото. Меѓутоа, во текот на летото, женката може да има двајца роденици. Таа сама храни пилиња со пајаци, мушички кадиди, пеперутки и други мали животни. Менито на возрасни птици скоро исклучиво се состои од инсекти собрани во густата заостаната вегетација. Во топли, убави денови, грејачите повремено се искачуваат повисоко и фаќаат инсекти на гранките на грмушките.

Невидливи мигранти

Како и многу insectivorous птици, водни warblers летаат далеку од Европа во потоплите региони во есен. Зимските живеалишта на водниот таблет се слабо проучени. Познато е само дека во овој период од годината тие се наоѓаат во Западна Африка јужно од Сахара. Повеќето од мажите ги напуштаат своите места за гнездење на крајот на јули, проследени со нив кои брзаат кон југ и млади луѓе кои едвај имаа време да станат на крилото, а само женките седат во нивните родни мочуришта до средината на есента. Патеките за миграција се протегаат на запад преку Централна Европа, а потоа преку Пиринејскиот полуостров кон Северна Африка. Некои популации летаат низ јужна Англија во септември.
Прстенот на десната нога на водениот таблет ќе ви помогне да дознаете повеќе за неговиот животен стил и движење. Биологијата на оваа ретка и многу тешка птица за набудување е малку проучена до денес.

Како и сите нивни роднини, необичните воблери летаат ноќе, водени од starsвездите и одмараат преку ден. На есен, на такви „места за полнење“ можете да видите мали стада од овие птици. Најверојатно, водените топлани патуваат во групи, иако малку се знае за нивното однесување по напуштањето на нивните родни места. Скоро сите информации за нивните миграциски патишта се собрани со помош на ringвонење. Птиците зафатени во замките поставени од научниците ги ставаат на шепите специјални прстени. Ако прстенестата птица повторно се фати на друго место, ова ќе овозможи да се суди по патот што го поминала. Пролетниот лет од Африка до нејзините татковини се чини дека оди по директна рута, заобиколувајќи ја Северозападна Европа.

Вителот, грлата е можеби најмалку проучуваната птица од сите птици што се гнездат во Европа. Причината за ова не е толку нејзината тајност, ноќните летови и мистериозното исчезнување за шест месеци, како малиот број на видови. Населението на Водниот таблет стабилно опаѓа како резултат на одводнување на буриња, која е единствена област за гнездење. Според последните проценки, има околу 27-42 илјади од овие птици во светот, од кои 7,3-13 илјади живеат во Белорусија. Две големи популации живеат и во Русија и Полска. Во поплавената река. Об (Русија) живеат 2-11 илјади водни грејачи, а во мочуриштата Биберза - 3-3,5 илјади, како резултат на што овие територии се силно чувани.

Организацијата за заштита на животни „Бирдлајф Интернешнл“ смета дека водниот гребен е загрозен вид. За да се заштити од смрт, треба да се внимава да се зачуваат мочуриштата каде стадата од овие птици престануваат да се одмораат. Во меѓувреме, нема потреба да се знае за тоа “.

Однесување, исхрана, репродукција

Природата и однесувањето на таблетите е тешко да се опишат недвосмислено, бидејќи постојат разлики помеѓу видовите. Обично овие птици сакаат затскриен, затворен начин на живот, малку летаат.

Птицата се храни со инсекти, мали мекотели, бобинки. Репродукцијата обично се случува еднаш годишно и се одвива на следниов начин:

  • женката положува до 6-7 јајца,
  • женките и мажите инкубираат јајца за возврат 14 дена,
  • двајцата родители ги хранат пилињата,

Пријатно и меко гнездо сигурно го крие младиот раст за време на растот. По две недели, пилињата се обидуваат да летаат сами, а до година ќе станат возрасни.

Градина и мочуриште со топла вода

Различни видови понекогаш се многу различни едни од други.

Градинарство - птицата е слична на мочуриштето и трска од трска. Го доби името за фактот дека тој сака да се населува во градините и каде има акумулации. Градинарскиот засилувач пее убаво. Го има во Источна Европа, во Русија, но и на територијата на Иран, Авганистан. Лета кон Индија за зимата. Исхраната на градинарскиот ловец се состои од инсекти.

Маршот е исто така мал по големина. Бојата на перјата на мочуриштата не се разликува од главните видови. Ивее во мочуришта, поплавени области. Храната и начинот на живот се слични на градинарството. Места на населување - во Источна и Централна Европа, за зимата летачката птица лета кон Југоисточна Африка. Возрасните одат на југ кон крајот на јули, почетокот на август (веднаш откако потомството станува посилно), но малолетниците летаат само во септември.

Машкиот мочуриште има прекрасен глас и пее во разни тонови. Совршено ги имитира другите птици, песната има до 75 варијации.

Список на видови по таксономски редослед

  • Мустахиран гребер, Акроцефалус меланопогон
  • воден таблет, Акроцефалус палудикола
  • ловец-јазовец, Acrocephalus schoenobaenus
  • просо од просо, Акроцефалус соргофилус
  • разновиден гроблер, Акроцефалус бистригицепс
  • Индиски таблет, Acrocephalus agricola
  • Манчу роблер, Acrocephalus tangorum
  • Тапа крилја, Acrocephalus concinens
  • трска рибар, Acrocephalus scirpaceus
    Касписки трска,
    Acrocephalus (scirpaceus) фукус
  • Мангров Рид Воблер, Акроцефалус (scirpaceus) авиценија
  • Африкански трска, Acrocephalus baeticatus
  • градинар, Acrocephalus dumetorum
  • мочуриште, Acrocephalus palustris
  • дроблер од дрозд, Acrocephalus arundinaceus
  • Ориентален таблет, Acrocephalus orientalis
  • Сламогласен таблет, Acrocephalus stentoreus
  • ловец со големи сметки, Acrocephalus orinus
  • Таблета од Басра, Acrocephalus griseldis
  • Австралиски роблер, Acrocephalus australis
  • Таблет од славеј, Acrocephalus luscinia
      Агјугуан Најтингеј Гроблер, Acrocephalus luscinia nijoi
      - сомнително изразено, изумрено (околу 1997 година)
  • Астролаб Најтингеј Гроблер, Acrocephalus luscinia astrolabii
    - изумре (средината на 19 век?)
  • Pagan Nightingale Warbler, Acrocephalus luscinia yamashinae
    - сомнително изразено, изумрено (1970-тите)
  • каролин засилувач, Акроцефалус шприц
  • Науруски таблет, Acrocephalus rehsei
  • Хавајски роблер, Acrocephalus familiaris
      лајзан грч, Acrocephalus familiaris familiaris
      - изумрен (крајот на 1910-тите)
  • нихоа таблет, Acrocephalus familiaris kingi
  • Божиќен островски таблет, Acrocephalus aequinoctialis
  • Тахитски таблет, Акроцефалус кафе
      Хуахин засилувач, Акроцефалус кафер гарети
      - изумрен (19 век?)
  • Рајатерски рајатер, Акроцефалус кафер муза
    - изумрен (19 век?)
  • Туамот громови, Acrocephalus atyphus
  • Риматара громови, Acrocephalus rimatarae
  • питкерн грч, Acrocephalus vaughani
  • Островот Хендерсон Гроблер, Акроцефалус таити
  • Маркесов грч, Acrocephalus mendanae
  • трска со трска на островите Кук, Акроцефалус кереарако
  • Големо мочуриште, Acrocephalus rufescens
  • Мочуриште од Зелено'ртски Острови-мочуриште, Acrocephalus brevipennis
  • Помало мочуриште, Acrocephalus gracilirostris
  • Мадагаскарско мочуриште, Акроцефалус њутони
  • Гроблер со дебела сметка, Acrocephalus aedon
  • родригез таблет, Acrocephalus rodericanus
  • сејшели засилувач, Акроцефалус сехеленеза

    Заради што беше наречен водниот гребен

    Постојат и други видови птици.

    Науруан - живее на островот Науру (лоциран на екваторот) и е ендемичен на него. Тоа е единствениот вид што пее на овој остров. Птиците се седечки, дури и на соседните острови ги нема. Птиците градат гнезда на висина од 2 до 8 м, нема ограничувања за размножување во сезоната. Овој вид е редок, има околу 5 илјади птици и е наведено во Црвената книга.

    Просото е редок и слабо проучен претставник. Птици живеат во јужен Сибир, Кина, јужна Јапонија и Филипинските острови. Описот малку се разликува од стандардниот.

    Вител - овој таблет има необичен начин на движење, кој потсетува на крикет. Ивее во Источна Европа, Русија, зими во Западна Африка. Пеењето е монотоно, монотоно. Разлики во бојата постојат:

    • боење во форма на црни ленти,
    • на круната на главата има широки бели или жолти ленти,
    • малолетниците имаат повеќе жолто перје.

    Овој вид има полиандрија. Theенката се пари со неколку мажи, по што ги инкубира и храни пилињата сама.

    Гроблер со голема сметка


    Под незапирливиот притисок на човекот, се повеќе и повеќе животински видови исчезнуваат од нашиот свет. Сепак, исто така се случува еден вид што се сметаше за исчезнат да се најде жив по години. Добар преглед на неодамна повторно откриените видови птици даде Павел Смирнов (види Земјен гулаб со сини очи). Нашиот истражувачки тим имал доволно среќа да биде дел од студијата за гроблерот со големи плаќања (Acrocephalus orinus

    ) - вид кој е наведен како истребен повеќе од 130 години.

    На фотографијата е прикажан топла топчест товар, кој падна во мојата мрежа во Памир во пролетта 2011 година. Го фативме со причина, но да направиме интравитален тест на крвта - мала капка со помош на специјална безопасна техника - со сигурност да ги одредиме видовите со помош на митохондријална ДНК анализа. Откако ја зеле крвта, птиците биле ослободени назад во дивината, каде што безбедно се вратиле на своите грижи за птиците. Гроблерот со голема сметка однадвор скоро и да не се разликува од обичниот градинар во нашата област (A. dumetorum

    ), чии рути за миграција се сечат со областа на првиот. Затоа, моравме да добиеме молекуларна потврда дека ги испитуваме вистинските видови, бидејќи во претходната 2010 година, на гребенот Гисар, најдовме градинарско грејач наместо големо платено грејач.

    Пред да тргнеме во потрага, детално ја проучивме неверојатно интересната историја на откривањето и повторното откривање на големиот рибар. Вооружени во тоа време со најновите (но, за жал, многу фрагментарни) податоци за можната локација на мистериозната птица во североисточен Авганистан, отидовме во Памир.


    Реката Пјањ во близина на местото на нашето истражување. Таџикистан е на наша страна, Авганистан е на спротивната страна. Фотографија © Вероника Самоцкаја

    Во 2011 година, нашето долго пребарување беше крунисано со успех, и успеавме детално да ја проучиме биологијата на гнездење и за прв пат да го опишеме гнездото на видот што се покажа дека воопшто не е истребен, но има стабилно населување на грмушки Тугаи покрај реката долини на границата со Таџикистан и Авганистан.


    Не беше лесно да се работи: крајбрежната шума е густ метеж од трнливи грмушки од морето и розовите колкови. Честопати требаше да се пробиеме на сите четири страни по патеки од свиња - како нашата студентка iaулија на фотографијата. Фотографија © Вероника Самоцкаја

    Така, успеавме да научиме за дистрибуцијата и биологијата на птица која во тоа време беше исклучително слабо проучена, чие гнездо никој од орнитолозите не го видел порано. Нашата приказна е само една од многуте слични, што докажува дека возраста на големи откритија во зоологијата на 'рбетници е далеку од завршена, и многу видови кои сега се сметаат за исчезнати сè уште имаат шанса. Гроблерот со голема сметка има среќа што нејзините живеалишта сè уште не се уништени од луѓе. Но, мора да запомниме дека на многу загрозени видови им треба нашето внимание и заштита.

    Фотографија © Вероника Самоцкаја, долина на реката Пањ, автономен регион Горно-Бадахшан, Западен Таџикистан.

    Песната на големиот таблет рибар има строго нарачана структура, „Елементи“, 04.07.2016 година.

    Вероника Самоцкаја

    Кој е најголемиот вид

    Тенко-фактуриран - името е точно - птицата има многу тенок клун. Во овој поглед, нејзиното пеење е повеќе мелодично, потсетува на славеј. Гроблерот живее на југот на Европа и Азија. Тој оди на зима во Авганистан, Пакистан.

    Дрождовиднаја е најголемиот претставник на таблетите. Големината на телото е долга до 20 см и тежина до 40 грама. Habивеалиште - Европа, Блискиот исток, презимување - Африка. Пеењето е поедноставено, но гласно во споредба со другите видови. Мажјаците можат да формираат „пар“ со две жени одеднаш.

    Ирачки - името го означува живеалиштето - Ирак, Израел. Овој таблет е ендемичен, како Науру.

    Рид - изглед, како и во повеќето видови, местото на населување е Европа со лет за зима во Африка. Разликата кај овие лица е во брзината и умешноста, издржливоста на нозете.

    Градинар

    Био-енциклопедија »

    Птици
    »
    Семејства
    »Славков:

    Warbler Warbler-badger Warbler marsh Warbler Aquatic Warbler Blackbird Warbler Garden warbler Reed warblerWillow Warbler Green Warbler Chiffchaff Warbler Ratchet Warbler Green Warbler Common Cricket River CricketСлавејска градина од крикет славејка Славка Греј Черноголовка Черноголовка Хок Славка

    Погледнете го и Славков (краток есеј + слика)

    Градинарскиот грејач е еден од најеколошки најпластичните видови на нашите таблети, дури и поостро од грмушкото грпа, што ја ослабе својата врска со вода. Неговиот опсег остро се разликува од опсегот на други грејачи и наликува на опсегот на зелениот таблет. Се протега во тесна лента долж Западните Хималаи, преку Хинду Куш оди на планините во Централна Азија и заокружувајќи го масивот на арал-касписките пустини од исток, но зафаќајќи ги повеќето пустини и степи на Источен Казахстан, со две широки крилја ги покрива шумските области на Источна Европа, од една страна и степските, шумските степски и јужните тајга региони на Западен и дел од Источен Сибир до Јенисеи, од друга страна. Отсуството на овој таблет во поголемиот дел од Европа сведочи за неговото азиско потекло, а отсуството на јасно дефинирани подвидови во толку голем опсег е показател за брзото растерување на видовите. На азиското потекло на овој топлавец укажува и неговото презимување во Индија, а не во Африка, како кај повеќето европски таблети. Несомнено е дека градинарскиот затоплувач има голем потенцијал за понатамошно распрснување и на запад, во Европа и на исток, во Сибир. Интензитетот на распрснување на оваа птица е докажан и од фактот дека во северните и западните региони на нејзиното живеалиште, годишно се забележуваат многу мажи кои не се размножуваат залутани мастери, совладувајќи нови области.

    Иако градинарскиот затоплувач често се смета за шумски вид, руското име попрецизно ги рефлектира карактеристиките на неговата биологија. На огромната територија на својот опсег, градинарскиот таблет живее во широк спектар на живеалишта и пејзажи. Во тајгата и листопадни шуми, се гнезди во грмушки и ливади долж бреговите на реките, потоци, езера, по должината на рабовите на мочуриштата, а повремено и во трски на трска покрај реките Тајга, во реки покрај реки и во дабови шуми со поплави, во подножје на алдер. , во ретки и лесни сурови мешани и листопадни шуми, со големи наслаги и густи форбуси, во шупски шуплини и клисури обраснати со коприви и ливадски слатки, во обраснати расчисти меѓу иглолисни и листопадни шуми, во грмушки од малина по должината на рабовите на сурови смречни шуми, во одделни грмушки, па дури и купишта дрво од четка меѓу лесни свињи. Во шумската степа, грмушката од трска е вообичаена кај брезата обрасната со грмушки, и влажни и прилично суви шуми. Во јужните отворени пејзажи - покрај малите езера покриени со трска со огледало на отворена вода, покрај бреговите на реките, врамени со грмушки или трска, во врби и алди шуми покрај реки и потоци и, конечно, во грмушки на чешел покрај суви кревети на степски и пустински реки. На планините е окупирана од грмушки од дива роза и дива цреша на падините на ридовите и долините. Во културен пејзаж со голема густина, тој живее во запуштени градини, паркови, шуми, зеленчукови градини обраснати со плевел, грмушки покрај канали и наводнувачки ровови. Во планините на Централна Азија, покрај планинските потоци и грмушки, се издига на надморска височина од 1000-1200 мнв.

    Во пролетта, во местата за гнездење, се појавува во средината на мај. Пролетниот лет и пристигнувањето се многу продолжени. Конечното гнездење на популацијата на овие рингла се формира до крајот на мај - почетокот на јуни. Пеењето на мажјаците обично се слуша од времето на пристигнување до крајот на јуни. Како и другите тапани, песната спаѓа во класата на песни без крај. Но, за разлика од мочуриштето, во градината, во песната, покрај бесконечното неформирано чврчорење, каде звуците слободно се мешаат едни со други, има јасно дизајнирани строфи и фрази. Најдобрите пејачи можат да имаат многу од овие фрази. Нивната особеност лежи во фактот дека ако надредете визуелни слики на фрази од ист тип, земени од различни песни и во различни денови од ист маж, тогаш тие ќе се спојат едни со други - нема варијабилност и слобода во нивната изведба. Песната на градинарскиот ловец е чудна и прилично лесно препознатлива. Се состои од одделни извици и слогови, секој следен од двојно или тројно „чек ... чек“ или „чек-чек-чек“. Песната е многу флуидна. Понекогаш има многу звуци на крцкање, но меѓу најдобрите пејачи вклучува многу чисти и мелодични колена, полни, звучни, како заоблени, неизбрзани строфи. Индивидуалните песни завршуваат со нагони и јасно разграничени паузи. Нови пориви и слогови од песните на другите птици постојано се вметнуваат во оваа долга песна. Во екот на сезоната на парење, мажи што пеат може да се слушнат дење и ноќе. Сепак, карактерот на дневните и ноќните песни е сосема поинаков. Градинските грејачи ја пеат дневната песна, обично без да ги прекинуваат нивните секојдневни активности и постојано да го менуваат местото на нивното пеење. Градинарскиот засилувач пее набрзина преку ден, како да е неразбирлив, честопати се распаѓа и ја прекинува песната. Таквото пеење наликува на изведба на под-песна. Ноќните песни звучат од едно специфично место, од врвот на грмушка или гранка што излегува настрана. Тие се погласни, смирени, бавни, имаат повеќе измерени строфи и паузи. Мажјаците пеат особено многу и добро во тивки ноќи со месечина. Почесто од мочуриштата, градинарскиот расипник ги крши дури и своите континуирани песни со многу гугави, чврчорење и крцкави звуци, јасни строфи со јасно изразени нагони на своите и други видови птици. Како мочуриштето на мочуриштата, и градинарскиот ловец е еден од најдобрите имитатори. Во нејзината песна и извици има повици и фрагменти од песни од видови шуми и грмушки: црни птици, ривали, ривали, црвенило, сини, цицки, измет, врапчиња, чафиши, саски, шикер, славеј, лизгалки, како и опашки, ластовички, клукајдрвци, ноќни садови, леќа, лента, песочнички и други. Градинарскиот воин воспоставува координирана гласовна врска со свои мажи и други видови на ист начин како мочуриштето на мочуриштата.

    Распеано машко, како славеј, честопати е толку занесено што дозволува блиска личност. Вознемирен, тој се крие во гранките, но продолжува да пее. Ако женка одеднаш се приближи до мажот што пее во текот на денот, тој го забрзува темпото на неговата песна, седнува пред неа, го навалува телото, ги шири крилјата, чии краеви треперат истовремено. Во овој момент, женката често се распаѓа, лета брзо низ грмушки и дрвја, маневрира меѓу гранките и прави остри фрлања од една на друга страна. Извршувајќи ја, мажјакот ги повторува сите свои движења во лет. Мажјакот често се меша независно од женката. Во такви моменти, тој лета во бранови, ниско над земјата. На „сртот“ на бранот, тој ги шири крилјата и ги преклопува на „падот“. Во исто време, телото го држи нешто косо и цело време го забавува летот, намалувајќи ја раширената опашка надолу, што предизвикува слаб шум. Не дозволува другите мажи од нејзините видови да влегуваат во местото на гнездење. Интересно е и моменталното однесување на градинарските грејачи за време на парењето. Со посебен едрилица, мажјакот излегува од некаде од густи гранки и лета нагоре во стрмен лак до ниска гранка на дрво што стои некаде на видно место на работ на расчистувањето. Тогаш тој, често претпоставувајќи вертикално држење на телото, со спуштени крилја, пеејќи, скокајќи, скокајќи од јазол до јазол, се крева поблиску до врвот. Како одговор на неговата поканувачка песна, пристигнува една жена. Исто така, лета до еден од високите јазли на соседно дрво или грмушка и го известува мажот за својот изглед со сигналот „проверка“ што е карактеристично за грејачите. Мажјакот ја раскинува гранката и лета или се крева во круната кон женката по брановидна траекторија, редовно при секоја рецесија на „бранот“ зазема вертикално држење на телото во „колона“ и притискајќи ги крилјата кон телото . Веднаш штом мажот ќе лета до женката, двете птици паралелно едни на други по траекторијата на цик-цак паѓаат на гранка на ниска грмушка, каде што се одвива парењето.

    Градинарскиот гроздобе има гнезда на различни растојанија од водата, понекогаш на значително растојание од неа, во грмушки коприва, вибурнум, во занемарени и тревни грмушки од бери, во бујни грмушки од јасмин, орли помине, јоргована, розови колкови, птичја цреша дива цреша, хме, црн трн, во густи купчиња коњски киселица и други плевели. Во сите случаи, најважниот фактор при изборот на местата за гнездење е комбинацијата на густа вегетација (грмушки и трева) и изобилство на светлина во нејзините периферии. Гнездата се суспендирани меѓу стеблата и гранчињата што ги поткрепуваат на висина од 15-80 см од земјата. Поддржувачките стебла и гранки често се вткаени во wallsидовите на гнездото. Гнездото го гради женката во рок од 3-4 дена. Надворешните wallsидови се плетени од тенки суви стебленца и лисја од житни култури, грутки од растителни пената и често се држат заедно од пајажина заедно со пајак кожурци и влакна од коприва. Послужавникот е нареден со најдобрите стебленца, понекогаш со мешавина од коњско влакно. Спојка од 4-6 розови или бели јајца со кафени дамки во мај - јуни за 13 дена, се инкубира, очигледно, од една жена, бидејќи мажот пее во тоа време. Пилињата стари 11-13 дена се хранат од двајцата родители. Во исто време, мажјакот пее сè помалку, а додека пилињата го напуштат гнездото, тој престанува да пее целосно. Масовната појава на пилиња во московскиот регион трае од почетокот до средината на јули. Првите денови, пилињата што го напуштија гнездото остануваат тука на најблиските гранки, а потоа постепено се движат кон миграција, појавувајќи се во поплавените полиња, овоштарници, во кујнски градини.

    Градинарските грејачи собираат храна главно во грмушки и плевел. Храната е заснована на мушички, мали бубачки (свирки, лиснати бубачки), гасеници и самите мали пеперутки, мушички кадиди, пајаци, коњски мушички, мајмуни, мали мекотели. Птиците собираат храна за пилиња во близина на гнездото. Масовно заминување - на крајот на август.

    Кога ги користите материјалите на страницата, потребно е да ставите активни врски до оваа страница, видливи за корисниците и роботите за пребарување.

    Вид наведен во Црвената книга на регионот Смоленск: Вител Камишовка (Acrocephalus paludicola Vieillot, 1817)

    Семејство: Slavidae - Sylviidae

    Одред (оддел): Passeriformes - Passeriformes

    Статус IV категорија. Малку познат, недоволно проучен вид во неговата област (вклучително и во регионот Смоленск).

    Краток опис. Вителот засилувач, со општа сличност во бојата со другите таблети, се одликува со поконтрастна комбинација на црни ленти со жолтеникава позадина на долниот дел од телото, горната опашка, долгите светли „веѓи“ и надолжната лента на круната. Друга карактеристика е присуството на мали ленти на градите и страните. Мажјаците се забележуваат за време на периодот на пеење, кога се забележуваат нивните тековни летови.

    Ширење. Во Централна Европа, познати се само неколку места каде што видовите редовно гнездат. На територијата на Русија, беше забележано во многу региони на европскиот дел и Западен Сибир, но секогаш како исклучително ретка птица. Во регионот Смоленск, исто така, беше забележано ретко и нередовно во носачи на буриња од природни и вештачки акумулации во северо-запад на регионот (Национален парк Смоленско Позерие).

    Habивеалиште. Преферирани места за гнездење се влажни или поплавени области обраснати со тревна вегетација со висина од најмалку 50 см.

    Изобилство во природата. Една од најретките птици во Европа и Русија. Бројот е непознат.

    Главните ограничувачки фактори. Веројатно, влијанието на човековата економска активност врз состојбата на станиците за гнездење и потрага по храна.

    Карактеристики на биологијата. Избегнува кревети од трска. Песната е пократка и поедноставна од онаа на јазовец (птица што живее во истите станици). Распеани мажи покажуваат тековни летови. Раси во посебни парови. Гнездото се наоѓа и над водата и на копно (во грутки од минатогодишна трева), на испакнатини на острица. Гнездото е структура во форма на сад направена од суви стебла на тревни растенија, груба, но силна. Во Централна Европа, животот на гнездење на Водниот гребен започнува во првата половина на јуни. Спојката содржи 4-6 јајца. Школка е бледо зеленикаво-жолта со дамки и дамки.

    Размножување. Не се спроведува.

    Преземени безбедносни мерки. Не е прифатено.

    Потребни безбедносни мерки. Идентификација на станиците за гнездење и нивна заштита.

    Извори на информации:

    1. Калјакин (усна комуникација),
    2. Андриевски (усна комуникација),
    3. Птици од Белорусија, 1989 година.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send