Семејства птици

Костен Целеус / Celeus castaneus

Pin
Send
Share
Send
Send


  • " Главниот
    • »» Помогнете му на проектот
  • »Форум
    • »» Зоолошки градини
    • »» Animивотни
    • »» Услуги, трговија
    • "" Miscellanea
  • »Галерија
    • »» Цицачи
    • "" Птици
    • " " Риба
    • "" Растенија
  • "Написи
  • "Литература
  • »Врски
  • »Заедницата
  • »Гласови

Доколку итно ви требаат какви било информации за Celeus castaneus, контактирајте не преку образецот за повратни информации.

Во меѓувреме, препорачуваме да проучите и други слични тесно поврзани видови од истата таксономска фамилија Клукајдрци (Picidae).

Можете исто така да ја обележите оваа страница или да се регистрирате и претплатите на билтенот за да дознаете за описот на видот Celeus castaneus пред некој друг!

Ви благодариме за интересот за нашиот проект!

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Pachyramphus castaneus
  • Celeus torquatus
  • Celeus obrieni
  • Celeus flavus
  • Celeus elegans
  • Celeus grammicus
  • Celeus undatus
  • Celeus loricatus
  • Celeus brachyurus
  • Veniliornis sanguineus

Во коментарите, можете да додадете информации за овој вид животни или да поставите прашање или појаснување што ве интересира.
Ние секогаш сме среќни на заинтересираните учесници во проектот и сме среќни да разговараме со вас за одредени податоци.

Повторно за птиците на Костарика

По кратка пауза, продолжуваме да зборуваме за птиците на Костарика и да им покажуваме. Денес ќе зборуваме за иконското место познато меѓу Бердерите - биолошката станица Ла Селва. Токму во ова заштитено подрачје се забележува најголема концентрација на видови разновидност на тропска фауна, вклучително и птици.
Олга веќе раскажа за нашата посета на станицата, јас само ќе им покажам на претставниците на оваа природна зоолошка градина.

Јака кратко крило манакин (Бела јака Манакин, Манакус кандеи) ја демонстрира својата убавина. Како и другите претставници на семејството Манакинов (Пиприди) мажјаците организираат групни турнири на кои дефилираат пред женката. Морам да кажам дека не сум ги видел мажјаците последователно да седат на гранка и наизменично да скокаат пред женката, како што понекогаш се прикажува на телевизија. Тие се сместија на различни гранки, но доволно блиску една до друга. Можно е кај овој вид манакин, парењето да се одвива според сопствените закони.



Плодни грмушки и ниски дрвја привлекуваат широк спектар на птици. Сите од нив не сакаат да јадат слатки плодови.

Гулаб со кратка сметка, Patagioenas nigrirostris)

Црвенооки Вирео, Vireo olivaceus olivaceus), семејството Виреоник (Vireonidae).

Некои птици се хранат со овошје што паднале од гранките. Меѓу нив беше Танаџер со лице во мракотик, Mitrospingus cassinii costaricensis), семејството Танаџер (Thraupidae).

Танаџер со златна качулка Tangara larvata centralis), семејството Танаџер (Thraupidae).

Сива капачка Flycatcher ( Myiozetetes granadensis granadensis), Семејство Тиранова (Тираниди).

Redенски црвеноглав дакни (Дакрис со шарлах, Dacnis venusta venusta), семејството Танаџер (Thraupidae).

Залив со гради, Setophaga castanea), семејството Вуд (Parulidae).

Но, не само плодовите привлекувале птици на ова место. Меѓу другите беа видени:

Чоколаден клукајдрвец (клукајдрвец во боја на костен, Celeus castaneus)

Никарагва семе семе Oryzoborus nuttingi), Семејство Танаџер (Thraupidae) ) Нејзиниот широк клун е неверојатен!

Голем салтатор (балфрокатен салтатор, Saltator maximus magnoides), семејството Кардинал (Кардиналиди).

Тајгер Рен (Рен поддржан од бендот, Campylorhynchus zonatus costaricensis), семејството Крапивников (Троглодитиди).

Црно лице Гросбик Caryothraustes poliogaster scapularis), семејството Кардинал (Кардиналиди).

Се разбира, не ги покажав сите птици фотографирани на ова место. Покрај тоа, за неколку часа добро време, видовме само мал дел од птиците што живеат тука. Но, мислам дека станува појасно зошто фотографите на птици доаѓаат овде, во биолошката станица Ла Селва.

Врски до други делови од приказните за Костарика можете да најдете овде.

Надворешни знаци на бледо-сртен целус

Во подвидот на бледо-сртот целиус, надворешните разлики во бојата на перјето се изговараат во зависност од областа на живеење, но сите птици имаат грб на главата.

Мажјаците и жените скоро и да не се разликуваат по изглед, освен светло црвени пердуви, слични на бујните мустаќи, кои ги красат машките образи. Телото на јужниот подвид, Celeus flavescens, претежно е покриено со црн пердув.

Бледи-сртен целус (Celeus flavescens).

Подвидот Celeus ochraceus, кој живее во североисточен Бразил, е значително различен од неговите роднини. Кај птиците од овој подвид, долната страна на телото е кафеава, но пердувите на врвовите се кафеави. Бојата на перјето одозгора е практично спротивна на онаа на Celeus flavescens: задниот дел е претежно во боја на цимет, дамкан, понекогаш со црнокоси ленти. Иако двата подвида се разликуваат едни од други, тие формираат хибриди во источен Бразил во Еспириту Санто и во јужна Баија.

Третиот подвид на блезо-сртот зелеус, Celeus intercedens, се наоѓа во источен Бразил и по својот изглед е средна форма помеѓу двата подвида.

Распределба на бледо-сртот целус

Целусот со бледи срца живее во југоисточен Парагвај, шумите на Бразил и североисточна Аргентина. Мала популација птици од овој вид живее во област долга 800 километри од устата на Амазон возводно.

Блузозличниот клукајдрвец е на списокот на птици во Аргентина.

Карактеристики на однесувањето на бледо-сртот целус

Бледо-сршестите целуси се едни од најбучните птици меѓу огромниот број птици пронајдени во источна Јужна Америка. За разлика од другите, пострашни птици, бледо-сршестите целуси воопшто не се плашат од луѓето што го набудуваат однесувањето на птиците во близина на гнездото. Присуството на лице воопшто не го вознемирува клукајдрвецот, кој се занимава со сериозна и одговорна работа: извлекување инсекти од кората на дрвјата.

Блузозлики клукајдрви се хранат со овошје и инсекти.

Хранење на бледи гребен зелеус

Бледо-сршестите целуси главно се хранат со термити и мравки. Исхраната е дополнета со бобинки и зрели плодови.

За да го намалат времето поминато во потрага по храна, зелеусите со бледи грчеви ги лоцираат своите гнезда покрај колониите на мравки од дрвјата.

Со помош на долг тенок јазик, назабен по рабовите, бледо-гребенот на целусите вешто вади разни членконоги од пукнатините на кората на едно дрво.

Гнездење на бледо-гребен целус

Сезоната на размножување на бледо-сртот зелеус се јавува во април-јуни во Бразил и октомври-ноември во Аргентина. За гнездото, женката и мажот издвојуваат дупче во дрво лоцирано во близина на колонијата на термити или мравки. Мажјакот ја работи најтешката работа во изградбата на засолниште за пилињата. Инкубира и јајца ноќе, кога женката се храни и се одмара.

Блузозливиот клукајдрвец го поминува скоро целото слободно време во потрага по храна.

Статус на конзервација на бледо-сртот зелеус

Бледо-сртот клукајдрвец е прилично малку познат вид. Сепак, тоа не е вид на птица на кој му се заканува опаѓачки број. Бледо-сртот клукајдрвец има прилично широк опсег на дистрибуција, а на некои места не е ретка птица, но на некои места се фаќа доста често.

Ако најдете грешка, изберете парче текст и притиснете Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send
Send