Семејства птици

Вообичаена зуичка / пластика на Бутео

Pin
Send
Share
Send
Send


Заедничката бука е месојад со средна големина, кој се наоѓа низ цела Европа, Азија и Африка, каде мигрира за зимата. Поради нивната голема големина и кафеава боја, буржавите се мешаат со другите видови, особено со црвениот змеј и златниот орел. Птиците изгледаат исто од далечина, но вообичаената бука има необичен повик, како мјаукање на мачка, и карактеристична форма при летот. При полетување и лизгање во воздухот, опашката се надува, зуи ги држи крилјата во форма на плитко "V". Бојата на телото на птиците се движи од темно кафеава до многу посветла. Сите букари имаат зашилени опашки и темни врвови на крилјата.

Дистрибуција на бури во региони

Овој вид се наоѓа во Европа и Русија, делови од Северна Африка и Азија за време на студените зимски месеци. Базардс во живо:

  • во шумите,
  • во ситни отпадоци,
  • пасишта,
  • меѓу грмушките,
  • Обработлива земја,
  • мочуришта,
  • села,
  • понекогаш во градовите.

Навики и начин на живот на птици

Обичната бука се чини дека е мрзлива кога седи тивко и долго на гранка, но всушност станува збор за активна птица која лета напред и назад над полињата и шумите. Обично тој живее сам, но кога мигрира, се формираат стада од 20 лица, бураните користат топол воздух за да летаат на долги растојанија без многу напор.

Летајќи над големи водни тела, каде што нема термални извори, како што е протокот на Гибралтар, птиците се издигнуваат што е можно повисоко, а потоа се вивнуваат над ова водно тело. Гуждот е исклучително територијален вид, а птиците се борат ако друг пар или единечни бури ја нападнат територијата на парот. Многу помали птици, како што се врани и чарки, сметаат дека бурните се закана за самите себе и дејствуваат како цело стадо, што ги истера предаторите од одредена област или дрво.

Што јаде бура

Вообичаени ѓубриња се месојади и јадат:

  • птици,
  • мали цицачи,
  • мртво месо.

Ако овој плен не е доволен, птиците се гостат со дождовни црви и големи инсекти.

Ритуали на парење на птици

Вообичаените бука се моногамни, паровите се парат за цел живот. Мажјакот го привлекува својот партнер (или му остава впечаток на неговиот партнер) со изведување на спектакуларен ритуален танц во воздухот наречен ролеркостер. Птицата лета високо на небото, а потоа се врти и се спушта, извртувајќи се и вртејќи се во спирала, веднаш да се крене повторно и да го повтори ритуалот на парење.

Од март до мај, гнездниот пар гради гнездо во големо дрво на гранка или копје, обично во близина на работ на шумата. Гнездото е обемна платформа од стапчиња покриени со зеленило, каде женката положува две до четири јајца. Инкубацијата трае од 33 до 38 дена, а кога ќе се изведат пилињата, нивната мајка се грижи за потомството три недели, а мажот носи храна. Флегувањето се случува кога младите имаат 50 до 60 дена и двајцата родители ги хранат уште шест до осум недели. На три години, вообичаените буриња стануваат репродуктивно зрели.

Закани за умот

Заедничката бура во овој момент не е загрозена на глобално ниво. На популацијата на птиците, во голема мерка влијаеше падот на бројот на зајаци во 1950-тите, еден од главните извори на храна, поради миксоматоза (болест предизвикана од вирусот миксом, која инфицира лагоморфи).

Број на бурми

Вкупниот број на бура е околу 2-4 милиони зрели индивидуи. Во Европа, гнездат околу 800 илјади –1 400 000 парови или 1 600 000–2 800 000 зрели индивидуи. Општо земено, вообичаените бурми во моментов се класифицирани како не изложени на ризик и бројките остануваат стабилни. Како предатори, бурните влијаат на бројот на видови плен.

Pin
Send
Share
Send
Send