Семејства птици

Амадина остра опашка билка

Pin
Send
Share
Send
Send


Тијански летачи, или едноставно тирани, се најголемото семејство на примитивни минувачи (362 видови и 115 родови). Тие се дистрибуираат во сите зони на Северна и Централна Америка, достигнувајќи најголема разновидност на Југот. Многу различни тирани живеат на островите на Западна Индија. Тие се во Галапагос. Големините на тирани се претежно мали - како врабец, но некои од нив се уште помали, додека други се поголеми - како jеј.

Во најголем дел, ова се мали неописливи обоени маслиново-жолтеникави или сиво-бели гребен птици, иако некои видови имаат различни украси на главата или опашката и светли бои. Мажјаците и женките се исти. Насекаде тие се многу забележливи птици поради нивната голема активност.

Тираните, како летачите на стариот свет, имаат неколку вкочанети влакна на аглите на устата, што обезбедува точен разбирање на инсекти. Тие главно се хранат со нив, иако поголемите видови фаќаат дури и мали 'рбетници. Некои тирани се грижат за плен, седејќи на испакната гранка на дрво и, забележувајќи го, го фаќаат на мува и се враќаат на своето набудувачко место. Другите видови летаат во круните на дрвјата, откако фатиле инсект, седат на нивните седала, каде го голтаат пленот. Патем, ваквите тирани на прв поглед многу потсетуваат на јуници и белооки. Постојат тирани кои ловат ниско над земјата бркајќи бубачки и скакулци и, конечно, малкумина трчаат по земја, наизменично помеѓу кратки, брзи трчања со краткорочно замрзнување на место. Така, тие ги исплашат инсектите, а потоа ги фаќаат скокајќи или полетувајќи. Тие го јадат својот плен додека седат на земја. Така, фаќа инсекти, на пример, црвено-сртот тиранин (Maclietornis rixosa), кој, покрај тоа, има навика да седи на грбот на кравите и да собира паразити таму - крлежи и болви. Конечно, некои видови летаат ниско над водата, фаќајќи не само инсекти во лет, туку и мали риби од површинскиот слој на водата. Многу видови од ова семејство припаѓаат на мешаните стада разни инсективорни птици кои се многу карактеристични за тропските шуми на Јужна Америка.

Гнездата се разновидни. Тие можат да бидат отворени на врвот и затворени. Тие се ставаат во вилушка во гранка, на рамни основи, понекогаш во карпи, понекогаш (во шума) на земја. Мали тирани од родовите Комптостома и ТоЈмомија се гнездат на дрвјата во близина на колонијалните оси и гнездата на мравките, што им обезбедува заштита од искачување предатори.

Летачот Тоди (Todirostrum cinereum) прави висечко гнездо во вид на чанта со страничен влез. Гнездото го гради женката, таа, очигледно, исто така, инкубира.

Во спојката на тропски видови 2-3 јајца, кај видовите со голема географска ширина до 4. Повеќето видови инкубираат 14-18 дена, некои 19-23 дена. Пилињата се хранат од двајцата родители од 14 до 24 дена.

Тираните се многу агресивни птици. Тие активно ја бранат својата територија на гнездење или фуражни места, протерајќи ги сите други птици-напаѓачи, без оглед на нивната големина. Од тука потекнува името на оваа група. Мажјакот ја означува областа на гнездење со бесконечно повторувана едноставна песна, која е многу различна дури и кај тесно поврзани видови.

Клунот со чамец (Megarhynchus pitangua) е еден од најголемите членови на семејството. Неговата должина е до 28 см, тежина 55-65 гр. Задниот дел е кафеав, дното е лимоно-жолто. На челото има портокалова надолжна лента, а над секое око има бела веѓа. Но, најзабележителното нешто за тоа е широк, моќен клун, дизајниран за запленување на големи инсекти. Меѓу тирани од ваква форма, клун имаат само зелените клунови од скапулата (Платиринчус), но тие, напротив, се мали птици. Бродот поради својата големина е во состојба да фати мали глувци, гуштери, жаби и, како што велат, дури и птици.

Мал, црвен тиранин долг 15 см. (PyrocephaJus rubinus) има контрастна црвено-црна боја. Го има во отворени и суви предели од јужните држави на САД до Аргентина, како и на островите Галапагос.

Таканаречениот кралски тиранин (Onychorhyphus coronatus), кој има досаден маслиново грб и крилја, и жолтеникава подлога, привлекува внимание кон себе со вдлабнатина црвена (жолта кај женките), со црно-сини краеви на пердуви . За време на игрите за парење, гребенот понекогаш се шири како вентилатор, а потоа целосно се крие. Должината на овие птици е 16-17 см. Тие се чуваат главно на земја, во близина на мали реки во пампаси и во ретки шуми. 2 јајца се поставуваат во долги висечки гнезда. Дистрибуиран во северниот дел на Јужна Америка.

2 вида од родот Muscivora - опашка со ножици (М. forficata) и опашка со вилушки (M. tyrannus) - имаат пердуви со долга опашка, повеќе од 2 пати подолги од телото. Нивните опашки им помагаат да направат остри фрлања и остри вртења во воздухот кога фаќаат муви кои летаат брзо во отворени биотопи. Летачите-летачи воопшто во Америка се нарекуваат многу тирани, како и целата група на овие птици како целина.

Тираните се поделени во 7 големи подфамилии, разликувајќи се по нивниот начин на живот. Во некои од нив има неколку обемни родови - Myiarchus, Empidonax, Contopus, EJaenia, во кои многу видови воопшто не се разликуваат надворешно, не само во областа, туку дури и во колекциите. Но, гласовите на овие слични птици се сосема различни.

Тирански или тирански летачи (латински Tyrannidae) се широко семејство на птици мировници кои живеат исклучиво во Америка и на островите во непосредна близина до неа. Тиранците имаат кружен клун скоро долг колку главата, со кука и со лесни странични засеци на крајот на клунот и со влакна близу до ноздрите и рабовите на устата. Крилјата се обично долги и остри, опашката е повеќе или помалку долга. Тие живеат во парови долж рабовите на шумите, во градините и во полињата покриени со грмушки, главно се хранат со инсекти. начинот на кој ги бркаат е ист како оној на нашите летачи - затоа тираните понекогаш се нарекуваат летачи на новиот свет. За време на периодот на гнездење, тие ја напаѓаат секоја птица што се приближува до нивното гнездо, не исклучувајќи ги големите предатори. Тираните го добиле своето име за потрага по други птици. Гнезда од најразновидната форма - од вендузи до виси или затворени. Јајца 2-8, белузлави со кафени дамки. Инкубацијата трае 14-20 дена, а хранењето со гнездо трае 14-23 дена. Најголемото семејство на пасирински тирани вклучува 397 видови. Најпознат од јужноамериканските видови е бентеви (Saurophagus su l phuratus) - широко распространет во северен Бразил, Гвајана и Тринидад, расте од голем дрозд, зеленикаво-кафеава горе, жолта подолу, црна глава со жолто место на задниот дел на главата, со бело чело и со бела надмоќна лента, бело грло, пердуви од лет и опашка со 'рѓосани рабови. Гнезда на дрвја направени од мов и лисја, затворени одозгора, со странична дупка. / (Википедија)

Амадина остри опашки од билки - стандард за раса

Должина на телото: 16-17см

Цена: од 1000 рубли. до 2000 рубли

Начин на живот: Ден

Активност:

  • Дружеубивост:

  • Должина на крилјата: 20-22

    Очекуван животен век: 7-8 години

    Број на младенчиња: 4-6

    • Опис
    • Стандарди за раса
    • Карактеристики на содржината
    • Хранење
    • Размножување
    • Болести
    • Повеќе детали
    • Одржување и нега
    • Диетата
    • Размножување и размножување
    • Болести
    • Историја на расата

    Диетата

    Основата на диетата на сипавиците е мешавина од жито што се состои од просо, канарински и семе од лен, овес, чимиза, семе од репка, семиња од трева од ливада и плевел (хлебните, глуварчето, тревата на Тимотеј, пастирската чанта).
    Можете да купите готова храна за егзотични птици.
    На фините им е потребна и мека храна: урда, варени јајца, моркови, крекери, краставици, јаболка.
    Никнуваните зрна се исто така корисен додаток на менито. Никогаш не ги хранајте сировите со билки како што се кромид и копра и избегнувајте persimmons, манго, папаја и авакадо.
    Како додаток на минерали, на птиците им е потребна карпа од лушпа, лушпи од јајца и песок, и тие секогаш треба да бидат достапни за птиците.
    Амадините исто така можат да се слават на жива храна, тоа ќе биде особено важно за време на сезоната на размножување.
    Птиците треба да имаат свежа вода во секое време.

    Птица црна Тетреб: опис

    Тетерева се доста големи претставници на семејството фазани. Црниот Тетреб живее на многу огромни територии, карактеризирани како шуми, шумска степа или делумно на територијата на степите на евроазискиот континент, вклучително и во пространоста на нашата земја. Овие птици претпочитаат да водат седентарен начин на живот, опремувајќи ги своите гнезда на шумските рабови, во речните долини, како и во близина на шумските насади.

    Изглед

    Црниот Тетреб безбедно може да се смета за голема птица, бидејќи нејзината висина од подот е скоро 60 см, со тежина до еден и пол килограми. Главата е релативно мала со краток клун. Телото, иако обемно, но не масивно, додека вратот е долг и има благодатно свиткување. Нозете се моќни и на прв поглед се многу дебели поради пердувите кои ги покриваат нозете на птицата до основата на прстите.

    Интересно е да се знае! Гласот на црната Тетреб е многу интересен, иако ова се однесува исклучиво на мажјаците, бидејќи женките создаваат звуци слични на звуците на обичните кокошки.

    Црната Тетреб има 4 прсти на секоја нога, со 3 од нив насочени напред, а четвртиот во спротивна насока. Секој прст е вооружен со доволно остра канџа. Крилјата се силни и покриени со долги пердуви, притоа дозволувајќи им на птицата да лета.

    Карактер и начин на живот

    Црна маска претставува социјално активни птици, затоа таквите птици претпочитаат да се чуваат во бројни стада, броејќи до неколку стотици лица. Главно стадата се мешаат, иако има групи птици кои се состојат само од машки пол. Речиси е невозможно да се исполнат група птици кои се состојат само од жени. Црниот Тетреб е главно активен во текот на денот, но ако времето е топло надвор, тогаш врв на нивната активност се јавува наутро и навечер.

    Во текот на денот, тие можат да бидат на дрвја, меѓу густи гранки. Тука тие можат да се сончаат на сонце или да избегаат од топлината, како и од разни природни непријатели. Како што е забележано погоре, тие се седечки. Тие се хранат на земја, движејќи се по неа долго време во потрага по храна. Повремено, тие можат да ја поминат ноќта на земја, криејќи се во густи грмушки на вегетација или на hummock, во мочурлива област. А сепак, претежно црниот Тетреб ја поминуваат ноќта во дрвја, каде што е побезбедно.

    Во круните на дрвјата, црниот Тетреб се чувствува многу пријатно, така што можеме безбедно да кажеме дека ова е арбореална птица. Овие птици можат да седат на многу тенки гранки кои тешко можат да ја издржат тежината на овие птици. Овие се многу претпазливи птици, со одличен слух и вид. Енките се повнимателни и повнимателни, па затоа алармот секогаш се дава прво. Откако даде сигнал за предупредување, стадото се крева во воздухот и лета на побезбедно место.

    Интересен момент! И покрај навидум несмасноста, овие птици летаат доволно брзо. Брзината на летот може да достигне 100 км на час, додека црниот Тетреб може да надмине неколку десетици километри без одмор.

    Со почетокот на зимскиот студ, црниот Тетреб изгради засолништа за себе под слој снег. На многу ниски температури, тие можат да останат долго време во своите скривалишта. За да се скрие во снегот, црниот Тетреб едноставно се нурнува во кокиче, составено од лабав снег, од дрво. Поради тежината на неговото тело, брзината, како и работата со клунот, во снегот се формира тунел, долг неколку десетици сантиметри.

    За црниот Тетреб, ваквиот тунел е прилично сигурно прибежиште. Да се ​​биде во тунелот, птицата постојано слуша. Во случај на предатор да се приближи до опасно растојание, црниот тетреб успева да одлета, оставајќи го својот тунел.

    Единствениот проблем за овие птици е привремениот почеток на затоплување, што предизвикува формирање на тврда кора на снегот, што не е лесно за птицата да се пробие. Стадата започнуваат да се распаѓаат кога ќе дојде пролетта. Мажјаците се собираат на лекери, чекајќи го доаѓањето на женките. За тоа време, тие успеваат да се прошетаат во зраците на пролетното сонце.

    Колку црни тетреб живеат

    Blackивеејќи во природни услови, црниот Тетреб живее во просек околу 12 години, но, бидејќи е во заробеништво, овие птици можат да живеат подолго.

    Сексуален диморфизам

    Машкиот црн Тетреб лесно може да се разликува од женката, како во големината, така и во другите надворешни карактеристики. Кај мажите, бојата на перјата е посветла и поразновидна. Главната боја на пердувот на мажите е брилијантна црна со присуство на зелена или виолетова нијанса во областите на главата, вратот, грлото и слабината. Над очите, јасно се гледаат веѓите со богата црвена боја. Задниот дел на стомакот е обоен кафеав со присуство на бели дамки формирани од врвовите на пердувите. Пердувите на летот се обоени во темно кафеава боја со мали бели дамки. Тие формираат она што се нарекува „огледала“. Пердувите на опашката, особено на рабовите, имаат значителни свиоци на страните, поради што формата на опашката личи на лира. Бојата на пердувите на опашката е чиста црна, со виолетова нијанса.

    Интересен момент! На млада возраст, и мажите и жените се карактеризираат со скоро иста боја на пердуви. Како по правило, бојата на перјето е прилично разновидна и се состои од дамки, како и ленти, чија боја може да биде црно-кафеава, кафеаво-жолта и бела. Како по правило, ова се наизменични комбинации на бои и нијанси.

    Бојата на пердувите на жените е многу поедноставна, бидејќи главната боја е претставена со кафеаво-црвени нијанси, како и попречни ленти со сивкаста, жолтеникава и црно-кафеава тонови. Пердувите за летање кај жените, исто така, имаат збир на бели дамки во форма на „огледала“, но нивното боење не е толку интензивно како кај мажите. Мал изрез може да се забележи на опашката на женката, а подвлакот е обоен во бело, како кај мажјаците.

    Видови црна Тетреб

    Зашилен Тетреб

    На територијата на Евроазија, во моментов живеат 2 вида црна мака - ова е црна мака, која исто така се нарекува теренски тетреб, како и кавкаски тетреб. Во исто време, научниците идентификуваа околу 8 подвидови на црна маска, во зависност од нивното живеалиште. По изглед, црниот Тетреб и кавкаскиот црн Тетреб практично не се разликуваат по ништо, само димензиите на Кавкаскиот Тетреб се нешто помали. Со должина на телото не повеќе од 55 см, неговата тежина е нешто повеќе од 1 килограм.

    Исто така, постојат разлики во бојата на перјето, што не се разликува по брилијантност кај кавкаскиот црн Тетреб. Покрај тоа, нема „огледала“ формирани од бели дамки на крилјата на овие птици. Опашката е исто така нешто поинаква по форма, која нема толку широки пердуви на опашката, иако тие се подолги од оној на црниот Тетреб. Што се однесува до женскиот кавкаски црн Тетреб, нивната боја е посветла и шарена, изработена во црвеникаво-кафени тонови со присуство на темни ленти.

    Како што сугерира името, овој вид црна тетреб живее во Кавказ, Русија и Турција, како и во земји како Азербејџан, Ерменија и Грузија. Се наоѓа, како по правило, во грмушки рододендрон и колкови од роза, како и во мали трактати каде преовладуваат бреза и смрека. Исхраната на кавкаски црн Тетреб се состои од разни тревни растенија, нивни бобинки, како и разни инсекти. Со почетокот на зимата, тие се хранат со пупки од бреза и соли, семиња и бобинки од различно потекло.

    Каде живее

    Црна рита живее во зоните на шуми, степски степи и степи на евро-азискиот континент, додека западните граници на нивното живеалиште се поврзани со Алпите и британските острови, а источните граници се протегаат по територијата на Усуријск и Корејскиот полуостров.

    Природно, овие граници се многу условени, бидејќи се поврзани со бројот на овие птици, како и со културните промени во природниот пејзаж. Заради економската активност на човекот, на некои територии, каде порано овие птици имало во изобилство, во денешно време црниот Тетреб повеќе не го има. Овој проблем се појави во источниот дел на Судетска земја.

    На територијата на нашата земја, црниот Тетреб живее на многу огромни територии, почнувајќи од полуостровот Кола на север и до подножјето на Алтај на југ. За својот живот, овие птици претпочитаат шуми, мали полицајци, како и шуми, каде што има доволно храна. Овие птици можат да се најдат во близина на водни тела, како и во области што се граничат со мочуриштата, ливади на поплавените полиња или земјоделско земјиште. Тие избегнуваат густи шуми, но можат да се населат во опсежни расчистувања на шумите, како и во изгорени области, каде што високата и густа вегетација сè уште немаше време да расте.

    Важно е да се знае! Тетерев најмногу од сите претпочита да се населува во шуми со бреза. Што се однесува до Западна Европа, овде нивните омилени места се хедер пустелија, а во Украина и Казахстан - густи грмушки на грмушка од вегетација.

    Што јаде

    Црниот Тетреб се мирни птици кои претпочитаат растителна храна. Затоа, нивната диета содржи боровинки, боровинки, брусница или боровинки, како и разни тревни растенија во форма на детелина или јастреб. Тие, исто така, посетуваат земјоделско земјиште, каде што можат да јадат зрна пченица или просо што најмногу им се допаѓаат. Црн Тетреб, населен во шуми од бреза, во зима тие се хранат со пука, пупки и мачкини брези, а што се однесува до црните маки кои немале среќа да ги окупираат ваквите територии, тие треба да јадат друга храна, во форма на игли, смрека , пука од ариш, млади борови шишарки, пупки од алдер или врба. Младиот црн Тетреб претпочита да јаде разни инсекти, но како што растат, тие целосно се префрлаат на растителна храна.

    Репродукција и потомство

    Со почетокот на пролетта, сезоната на парење започнува за мажи и жени. Мажјаците први се собираат на лекери во пресрет на доаѓањето на женките, избирајќи за овој отворен простор во форма на ливади, периферија на мочуришта или тивки шумски наноси. Најмалку 2 дузина мажи се собираат на една таква струја. Главната активност на мажите е забележана во втората половина на април или на почетокот на мај. Секој маж се стреми да заземе место што е можно поблиску до центарот на струјата, но, по правило, најсилните индивидуи успеваат во ова.

    Земајќи едно од најдобрите места во расчистувањето, мажјаците се обидуваат да ги држат другите мажи подалеку од непосредна близина. Честопати тие не оставаат поволни места, престојувајќи преку ноќ на овие места. Еден час пред изгрејсонце, започнува "шоуто" на мажите, кое се состои од демонстрација на говорни податоци. Во овој период, можете да слушнете разни звуци направени од мажи. Потоа на говорницата се појавуваат жени, кои најпрво се лепат на работ на лекот, но како што се интензивира овој концерт, тие почнуваат да летаат поблизу до средината, каде избираат партнери за себе.

    Задоволство е да се гледа овој спектакл, бидејќи овој концерт е нешто неверојатно. Некои мажи се обидуваат да испуштат уникатни звуци со свиткување на вратот кон земјата, додека други скокаат високо и ги разбиваат крилјата. Некои од учесниците на овој перформанс ги средуваат работите меѓусебно со раширање на крилјата и брзаат едни кон други. И покрај честите тепачки, црниот тетреб не се повреди сериозно едни со други.

    По формирањето парови, птиците се парат, по што мажјаците веруваат дека ја исполниле својата должност и не земаат понатамошно учество во животот на идните потомци. Fенките треба сами да формираат гнезда, по што положуваат од 5 до 13 јајца, обоени во светло окерова боја, наспроти кои се видливи дамки од кафеава и темно кафеава боја. Некаде кон средината на мај, женките почнуваат да изведуваат јајца. Гнездата се наоѓаат на земја и се формираат во форма на јами, кои се наредени однатре со пердуви, лисја, тенки гранчиња и сува трева.

    Јајцата се изведуваат 3 и пол недели. Потомството што е родено е целосно покриено со надолу и по неколку часа тие можат да ја следат својата мајка. Првите 10 дена се најзначајни за потомството во однос на преживувањето, бидејќи практично не е заштитено од природни непријатели, што е повеќе од доволно.

    Важна точка! Theенката се обидува постојано да биде во близина на нејзините пилиња. Во случај на опасност, таа се обидува да го одвлече вниманието од предаторот, преправајќи се дека е ранет и лета од место до место, водејќи го предаторот подалеку од пилињата. Гласно се фаќа и ги удира крилјата, сигнализирајќи им ги своите пилиња. Како по правило, тие се кријат и не ги напуштаат своите скривалишта додека не се појави нивната мајка.

    По 10-дневен век, пилињата веќе можат да летаат од место до место, што ги зголемува шансите за преживување. По уште 20 дена, СРЈ се крева на крилјата. Почнувајќи од септември, младите мажјаци ги напуштаат своите семејства по молтувањето и започнуваат независен живот. Младите жени сакаат да останат близу до својата мајка. Со почетокот на зимата, птиците почнуваат да формираат мешани стада, што исто така ги зголемува шансите за преживување.

    И покрај фактот дека мажите стануваат сексуално зрели веќе една година од животот, тие сè уште не учествуваат во процесот на размножување, бидејќи возрасните мажи ги истераат од лекерите. Затоа, тие треба само да го набудуваат овој процес и да научат како возрасните мажи го прават тоа. По 2 или 3 години живот, тие исто така почнуваат да учествуваат во процесот на размножување, но во исто време тие сè уште треба да се гушкаат на рабовите на сегашниот опсег и да сметаат на среќата кога некои од женките ќе ги изберат за партнери .

    Природни непријатели

    Ivingивеејќи во природно опкружување, црниот Тетреб има доволен број природни непријатели, во форма на лисици, куна, диви свињи, ловџии итн. Пилињата можат да послужат како вечера за помали месојади, мусталиди, самури и други месојади.

    Важно е да се знае! Природните непријатели сериозно не влијаат на вкупниот број на црна Тетреб. Во поголема мера, овие птици страдаат од човечки економски активности, како и од абнормални манифестации на временски услови.

    Во случај на почеток на продолжени врнежливи периоди, до 40 проценти од пупчето може да умре. Затоа, штетата нанесена од разни предатори е практично неразмерна со сите видови природни катастрофи.

    Население и статус на видот

    Црниот Тетреб живее на големи територии, а нивната популација е доста бројна. Поради овие околности, на овие птици им е доделен статус на најмала грижа. Кавказскиот црн Тетреб се смета за ендемичен, затоа им е доделен статусот „Близу до ранлива“. Главната опасност за животот на овој вид е пасење на добиток, како и активности на ловокрадците. Сточниот фонд пустоши гнезда на црна Тетреб, од кој умираат пилиња, како и спојки на јајца. Пасечките кучиња нема да ја пропуштат можноста да ги ловат овие птици.

    Важен факт! Кавкаскиот црн Тетреб е под заштита, населувајќи се на територијата на такви резерви како Кавкаски и Тебердински, вклучително и во други резерви.

    Црниот Тетреб се големи птици кои претпочитаат да живеат во шумските насади на евро-азискиот континент. Особено сакаат да се населуваат во бреза. Мажјаците се разликуваат од женките со присуство на посветла и поконтрастна боја на пердувите. Вреди да се забележи значителна разлика во бојата, бидејќи бојата на перјето на жените е повеќе дизајнирана за мала видливост, што е многу важно за време на периодот на раѓање на потомството, како и за време на периодот на инкубација на јајцата. Однесувањето на овие птици е привлечно и интересно, што служеше како извор за пишување бајки, за појава на разни легенди итн.

    Едно лице кое успеало да го набудува парењето на овие птици зборува за тоа како некој вид маѓепсувачка глетка. Затоа, воопшто не е изненадувачки што во алпските танци има движења кои се поврзани со движењата на овие птици по струите: лакови и скокови. Со други зборови, овие птици служеле како извор за народната уметност на многу народи.

    Конечно

    Би сакал да верувам дека човекот нема да отиде предалеку во неговиот прилично бурен живот. Ова е многу важно, бидејќи дивиот свет нема да толерира нејзино мешање. Таа може да реагира на сосема поинаков начин отколку што мисли личноста. Како резултат, последиците можат да бидат многу страшни.

    Историја на расата

    Остри опашки од тревки од билки се еден од најчестите типови на лакови. Тие првпат дојдоа од Австралија во Европа уште во 1897 година. Главната боја на пердувот е беж и виолетова. Постои голема црна дамка на вратот. Образите на овие прсти се сиво-бели. Постојат и сорти со црвена и жолто-фактурирана форма. Пердувите на опашката се издолжени.

    Една од карактеристичните одлики на овој вид е нивната грижа за потомството: дури и откако пилињата ќе го напуштат гнездото, родителите продолжуваат да ги хранат долго време.

    Кафез со димензии 80x50x50cm ќе биде исправен за пар лајсни со можно последователно размножување на пилиња. Во него има доволно простор за птици за слободно движење и идни потомци. Покрај тоа, подобро е да купите правоаголен кафез, бидејќи кај кружните птици се дезориентираат и се губат. За погодност, треба да има послужавник што може да се отстрани, благодарение на што може да се изврши потребното чистење без да ги исплашите пердувестите миленици.

    Патем, вреди да се напомене дека е подобро да се чуваат прсти во парови, па дури и во цели стада. Осаменоста е контраиндицирана за овие птици. Поради недостаток на компанија, тие можат да станат тажни, па дури и болни.

    Во кафезот треба да има и фидер, алкохол, када за капење и дрвени седала, кои, патем, треба да бидат поставени така што кога птица ќе седи на нив, изметот да не влегува во добиточна храна или храна.

    Кафезот мора да се чисти секој ден (вклучително и чистење на садот за пиење и фидер), а најмалку еднаш месечно се спроведува целосна дезинфекција.

    Амадините сакаат топлина и сонце, па затоа треба да се стават во топла и светла просторија без нацрти. Во лето, се препорачува да се однесе кафезот на балконот за птиците да можат да се сончаат на сонцето, но во исто време треба да создадат сенка каде што ќе можат да се одморат. Во зима, деновите стануваат пократки, така што финхите треба вештачки да ги зголемат со дополнително осветлување (дневните часови за лакови треба да бидат околу 15 часа). Во ладна и темна просторија, птиците се разболуваат, стануваат помалку активни и губат пердуви. Промените на температурата се штетни и за овие птици.

    Главното мени на прстите е просо. Но, за да подготвите мешавина од цело зрно, ќе ви требаат повеќе состојки: семе од репка, хумиза, зелена салата, билки од ливада, овес, семе од канари, коноп, лен. Вие не треба да купувате готова храна за канаринци или брадавици за нив, бидејќи овие мешавини нема да работат за дамки. На птиците од оваа раса им се дава и мека храна - урда и варени јајца. Во лето тие можат да се третираат со хлебните и лисјата од глуварче. Потребна им е минерална храна преку целата година: креда, мелени лушпи од јајца, морски песок. Водата секогаш треба да биде свежа и лесно достапна.

    Строго е забрането да им се дава црн леб на амадини, просо, копра, кромид, магдонос, persimmons и авокадо.

    На поединците треба да им се дозволи да се размножуваат стари најмалку 6 месеци и да го прават тоа не повеќе од 3 пати годишно. Во спротивно, женското тело брзо ќе се исцрпи. Амадините носат 1 јајце на ден, и почнуваат да се инкубираат само по 4-ти. Покрај тоа, двајцата родители го прават тоа: во текот на денот - наизменично, и ноќе - заедно. Забележете исто така дека една недела по појавувањето на пилињата, дијамантските сипки може да престанат да ги хранат и затоплуваат, па затоа младите птици ризикуваат да умрат. За да го спречите ова што е можно повеќе, не вознемирувајте ги пердувените миленици и променете нешто во нивната околина за да не доведете до стрес.

    Во нашата земја, птиците од овој вид не се многу популарни како пердувести пријатели дома, а во тек се дискусии за нивната содржина на разни форуми. Меѓу позитивните аспекти се дружеубивоста, активноста и убавиот пердув. Сепак, сировите не се многу чисти птици, бараат грижа и се многу бучни.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send