Семејства птици

Црвено лице Пастир / Laterallus xenopterus

Pin
Send
Share
Send
Send


Овчарски (лат. Rallidae) е големо семејство на мали и средни птици од редот налик на кран.

Општи карактеристики

Големината и тежината варираат од 12-13 см и 40 г кај белокрилниот стаорец (Porzana exquisitus) до 59-63 см и 2-3,2 кг во џиновското коже (Fulica gigantea) и такахе (Porphyrio mantelli).

Скоро сите птици од ова семејство живеат во близина на водни тела и во мочуришта, меѓу исклучоците е и корн кората, која се гнезди на ливади, обработливи површини и други отворени пејзажи.

Типични претставници на ова семејство се населуваат меѓу густата вегетација на долниот слој долж бреговите на езерата и реките или во мочуришта. Неколку релативно примитивни видови живеат во тропските дождовни шуми. Особено, грмушките од трска, седави или трска може да се разликуваат од омилените живеалишта. Општо земено, птиците од ова семејство водат прилично таинствен, честопати ноќен или крепускуларен начин на живот, избегнуваат отворени простори и тешко се гледаат.

Повеќето видови трчаат брзо и самоуверено на мека, каллива почва благодарение на силните нозе со долги прсти кои го намалуваат стресот на земјата. Лушпите имаат ножеви за пливање на нозете на страните на прстите, што укажува на неговиот претежно воден начин на живот. Крилата на пастирот, по правило, се кратки и заоблени; птиците ретко летаат, но доколку е потребно, тие можат да надминат значителна оддалеченост. Видовите што живеат на островите често престануваат да летаат целосно, и поради оваа причина, многу од нив сега исчезнаа, бидејќи не беа во можност да се одбранат од непријателите на земјата, како што се мачки, стаорци и свињи.

Како по правило, телото на пастирите е малку срамнето од страните - ова, како и пофлексибилниот 'рбет во споредба со другите птици, им овозможува подобро да маневрираат во трска од трска или друга густа крајбрежна вегетација. Опашките на сите видови птици се кратки и меки, обично подигнати нагоре, скоро сите имаат бел подвлакно. На челото често може да се забележи бел, портокалов или црвен штит, кој ја штити главата на птицата од повреди. Перјето е меко и лабаво, топењето се случува двапати годишно - за време на целосниот постсудски период, способноста за летање е привремено изгубена. Сексуалниот диморфизам (видливи разлики меѓу половите) не е изразен кај повеќето (со исклучок на четири) видови, освен што мажите се малку поголеми од женките. Карактеристична особина на семејството е униформното грчење на опашката и тресење на главата при одење и пливање.

Ноќната активност и ограничената видливост во грмушките доведоа до фактот дека овие птици имаат добро развиена вокална комуникација едни со други. Овие се прилично бучни птици, нивното разновидно и не секогаш еуфонско пеење е добро слушнато надвор од нивните живеалишта. Пастирите се сештојади птици кои се хранат со растителна и животинска храна, понекогаш ловат други птици и нивните јајца, влекачи, водоземци, риби и мали глодари. Општо земено, храната за животни е типична за малите видови, а храната за зеленчук за големите видови, иако постојат исклучоци.

Овчарски пилиња - тип на пушка или полу-потомство, кои се извеле, тие не остануваат во гнездото долго време. По еден ден или два, а кај големи видови после 3-4 дена, женката почнува да ги носи пилињата на прошетка, секој пат кога се враќа назад. Отпрвин само мајката се грижи за пилињата, а таткото се занимава со производство на храна. Последователно, и двајцата родители учествуваат во пулињата.

Ширење

Пастирите се широко распространети низ целиот свет, отсутни само во арктичките и субарктичките региони, Антарктикот и големите пустини. Најмногу биодиверзитет е забележан во тропските и суптропските области, во зоната на тајгата на северната хемисфера и на субарктичките острови, се гледаат само неколку видови. Карактеристична карактеристика на овчарите е нивната способност да навлезат дури и во најоддалечените острови, и покрај фактот дека летаат ретко и лошо.

На територијата на Русија, пастирите се претставени со 14 видови од 9 родови, од кои 11 гнездат. Постојат извештаи за единечни посети на територијата на Северна Америка на Каролина Каролина (Порзана Каролина). Случаите на гнездење на роговиден рогови (Gallicrex cinerea) и ракови со бели гради се уште се сметаат за недокажани. Црвената книга за податоци на Русија вклучува видови како роговиден роса, султан (Порфирио порфирио) и мрши со црвена нога (Порзана фуска).

Pin
Send
Share
Send
Send