Семејства птици

Обична бура или бура Бутео бутео

Pin
Send
Share
Send
Send


Предатори со средна големина, блиску до бројни структурни карактеристики до орлите, но се разликуваат од нив во отсуство на нагло стеснување на замаецот, релативно слаб и издолжен клун, слаби нозе и кратки прсти, ноздрите се заоблени овални, нивните ширината е најмалку 2/3 од висината, крилјата се долги (во наши форми), нивниот врв е исто така составен од пердуви на летот, примарни пердуви на летот стеснети на внатрешните мрежи, опашка со умерена должина, пократка од 2/3 од должината на крилото, малку заоблено, метатарзусот долг, пернат на различни начини, понекогаш до прстите, покриен напред и назад со попречно, не се намалува од врвот до дното со плочи (или понекогаш штитовите на задната страна се поголеми отколку на предната страна ), надворешниот прст е подолг од внатрешниот. Промените поврзани со стареењето се изразени кај остри возрасни лица, понекогаш подолу се појавува повеќе или помалку попречна шема, за разлика од надолжната шема кај младите), но индивидуалната варијабилност е многу голема.

Тие се широко распространети во шумите, степите и тундрата, се хранат со мали 'рбетници, главно глодари и затоа се исклучително корисни, исклучок е можеби Upland Buzzard Buteo lagopus, во режимот на исхрана на кој птиците заземаат поголемо место, но тој, според условите на живеалиштето, не може да направи голема штета.

Изолацијата на горните бузари, разликувајќи се во силно пернат метатарзал, во посебен род Triorchis Kaup (Archibuteo Brehm) нема доволно основи, бидејќи постојат форми (B. hemilasius) во кои овој карактер варира многу и е невозможно да се прицврсти одлично таксономско значење за тоа.

Западноевропско или големо зурче Бутео бутео бутео

Гнездење на оваа зуи е западна Европа од 66 ° север. Ш. на Балканскиот полуостров и Карпатите, на исток кон Балтичките држави, Литванија и Волхинија, се дава за Закавказја. Зимските примероци се познати во нашата земја од Подлоја и од брегот на Кавказското Црно Море.

Како и сите бурни букви, таа е исклучително променлива по боја. Главната боја е кафеава, подолу - со попречно лентирање кај возрасни и надолжно кај млади, опашка - со повеќе или помалку развиена попречна шема, има (ретко) монотони кафеави примероци или, конечно, светло сиво-кафеава со окер или белузлава дамки и рабови горе и бели, помалку или повеќе шарени кафеави под (т.н. Falco albidus). Крилото е кај мажите, кај жените. Очите се кафеави, канџите се црни, клунот е кафеаво-роговиден, нозете и восоците се жолти. Во сите случаи, нема мешавина од црвена боја.

Помала или немирна бука Бутео бутео вулпинус (Б. Б. Вулпинус)

Распределено источно од претходната, северно до Архангелск, 66 ° север. Ш. во регионот на Печора, Томск, Јенисеик, на исток кон териториите Усински и Урјанхај и Тиен Шан. Зимување во Источна Африка, Арабија, Индија. Бидејќи е многу променлива, се разликува, во просек, од претходната со повеќе или помалку значајна мешавина на црвена боја во пердувот и во помала големина: крило Многу ретко, примероци целосно темно кафеава (фуско-атер) или слични на Б. б бутео, само со многу мала мешавина на црвена боја (интермедини), но и двете од овие промени не се географски изолирани (интермедини, на пример, се јавуваат не само во западниот дел на опсегот, туку и во регионот на Волга и пошироко од Урал) и може да се смета како што беше во нивно време и предложено од м-р Мензбир само како „фази“ (видови лични промени).

Кавкаска бука Бутео бутео менетриеси (Б. Б. Менетриеси)

Кавказ, Крим, Јужна Касписка делница на Транскасписката територија.

Поголемо од претходното - крило од 38 см, во боја црвената боја е поразвиена (рабови на горните пердуви, пердуви на опашот). Сепак, дури и меѓу кавкаските бука, кафеавите птици повремено прободуваат.

Јапонска бука Бутео бутео бурманикус (Б. Б. бурманикус)

Областа на дистрибуција на оваа бура е сеидба. Јапонија, источен Сибир, западно до Бајкалскиот регион, северозападно од Кентеи, Олекминск, Јакутск, кинески Туркестан. Зими во Туркестан, Индија, Тибет, Кина, Јапонија.

Дното е обично обоено во кремаста бела боја со повеќе или помалку развиена кафеава шема, горниот дел е кафеав со посветли рабови, кај возрасните делот на стомакот е попречен, кај младите е надолжен. Повремено, се наоѓаат монохроматски кафеави примероци. Црвеникавиот тон е ослабен во споредба со претходните форми. Метатарзусот е повеќе пернат од претходниот (слика 7, табела VII), повеќе од половина, нивниот непердушен дел е пократок од клунот (од челото) и средниот прст без ноктот, ноздрите се често покриен со коса, засекот на надворешното крило на летот обично лежи помеѓу врвовите и пердувите на летот (во вулпинус помеѓу и или еднаков на крилото

Опис и дистрибуција

Честа бура или бура (Бутео бутео)е, без сомнение, најбројниот и најчестиот вид дневни грабливки птици кои живеат во нашата земја. Во однос на бројот, тој е далеку супериорен во однос на сите други видови - на некои места неговата популација е околу 50% од вкупната популација на перјасти предатори! Малку поголема од врана, бурната е обоена во кафеава боја со наизменични кафеави и лесни ленти на долната страна од крилјата и опашката. Бојата варира малку - некои се малку потемни, некои се полесни. Видот е исклучително распространет. Единствените области каде што не може да се најде дури и на местата за гнездење се тундра, источна сибирска тајга и простори без дрвја на јужна степа. Како по правило, метежот се придржува до шумските области. Идеално место за него е местото каде што шумата се менува со рабовите на шумите, расчистувањата, наслагите, во непосредна близина на земјоделското земјиште.

Лов и храна

Омилениот стил на лов на Базард е да лебди над земјата на висина до 50 метри, барајќи плен. Гледајќи глодар, лебди за момент во воздухот, потоа ги свитка крилјата и паѓа надолу. Не секој обид е успешен. Во просек, само еден од 10 напади е ефикасен. Во други случаи, метежот седи на некои седала, внимателно ја испитува околината. Исклучително ретко се гледа да земаат плен од други предатори.

Џагор - еден вид вагон со широк спектар на храна. Во овој поглед, тој има прилично голем сет на техники за лов. Но, со сета разновидност на плен, бурната сепак има омилен предмет - глодари слични на глувци. Без оглед на животните што се вклучени во нејзината исхрана (птици, цицачи, влекачи, безрбетници, понекогаш водоземци и многу ретко - риби), малите глодари сочинуваат значителен дел од нив (30-90%). Патем, старото руско име на птицата јасно ја забележува токму оваа карактеристика - "глувчешки црв". Зуиштвото го доби своето модерно име поради неговиот глас - извлечен, како привлечно стенкачки звук „kya-i-ya, kya-i-ya“.

Репродукција

Во април, по враќањето од зимување во тропските региони на Африка и Азија, започнува времето на гнездење. Бубамарите ги градат своите гнезда во дрвјата. Некои парови користат гнезда неколку години, додека други претпочитаат да се населуваат во ново секоја година. Неизоставен атрибут на „домот“ на зуичката е обвивка од свежи зелени гранки, кои птиците потоа редовно ги обновуваат. Theенката положува 2-4 валкано-бели, забележани јајца, кои самата ги инкубира. Мажјакот ја заменува исклучително ретко. Неговата главна задача е да и обезбеди на женката храна. Научниците пресметале дека на едно семејство му требаат најмалку 10-12 животни на ден, а во особено „глувчето“ има до 30 животни. Така, во просек, една бура може да достигне до 1000 вола, еден од главните штетници во земјоделството, за лето! Затоа, бурната има право да се смета за исклучително корисна птица за луѓето.

Научниците проценуваат дека денес околу 400 000 парови бука се гнездат во европскиот дел на Русија.

Pin
Send
Share
Send
Send