Семејства птици

Јадец оса

Pin
Send
Share
Send
Send


Змејот Брамин е птица грабливка препознаена како национален симбол на akакарта. Во Индија, овој вид се смета за света птица Вишну. Островот Лангкави во Малезија е именуван по змејот Кави Брамин, што значи птица бубалица како камен. Главните бои на птичјиот пердув се користат за украсување на керамика.

На островот Бугенвил постои легенда за тоа како мајката го оставила детето под дрво банана во градината, детето гледа кон небото и плаче, и се претвора во брамин змеј.

Братски змеј (Haliastur indus).

Изглед на брамин змејот

Змејот Брамин е грабливка птица со средна големина во семејството на јастреби. Овој вид е опишан во 1760 година од страна на францускиот орнитолог Матурин quesак Брисон.

Змејот од Брамин има и други имиња - костен-бел змеј, црвен орел, црвен залак, ќелав змеј, ќелав морски орел.

Ширење на Брамин змејот

Змејот Брамин е дистрибуиран во Австралија, југоисточна Азија, индискиот потконтинент, освен во сувиот северозападен регион. Пронајден во Бангладеш, Брунеи, Камбоџа, Кина, Индија, Индонезија. Ивее во Лаос, Виетнам, Макао, Малезија, Мјанмар, Непал, Пакистан. Папуа Нова Гвинеја. Раси на Филипини, Сингапур, Соломонски острови, Шри Ланка, Тајван, Тајланд, Источен Тимор.

Надворешни знаци на брамин змејот

Змејот од Брамин е со иста големина како црниот змеј.

Има типичен лет на змејот, со аголни крилја, но опашката му е заоблена за разлика од другите видови змејови кои имаат опашка од вилушка.

Перјето на возрасни птици е контрастна бела глава и гради со црвено-кафеава обвивка од пердуви на телото. Врз основа на тоа, браминските змејови лесно се разликуваат од другите грабливки птици. Младите птици се обоени побледи. Светлото место под крилјата во областа на четката е во форма на квадрат.

Hивеалишта од брамин змејот

Брамините змејови се наоѓаат во крајбрежните области и внатрешните мочуришта. Тие се населуваат на реки, утоки, мочуришта, расчистувања, често ловат над шумската крошна. Но, не заборавајте да останете близу до водата во шумските наслаги, шумските рабови, градини и савани. Претежно преферираат рамнини, но понекогаш се појавуваат во планинските региони на Хималаите над 5000 метри.

Братските змејови живеат покрај брегот или во мочуришта, каде што се хранат со риби и други плен.

Карактеристики на однесувањето на брамин змејот

Брамин змејовите обично се наоѓаат поединечно или во парови, но секогаш во мали семејни групи. Птиците патролираат по крајбрежјето, патиштата и реките во мали стада од три. Кога браминските змејови не ловат, тие седат на отворени седала по дрвјата. Младите птици можат да си играат со лисјата на дрвјата, тие ги испуштаат и се обидуваат да ги фатат во воздухот. Кога риболов над вода, тие понекогаш може да се натопи во вода, но оваа постапка поминува без никакви проблеми.

Брамин Змејовите ја поминуваат ноќта заедно во големи, изолирани дрвја.

Околу 600 птици се собираат на едно место во текот на ноќта. Но, таквите јата се многу ретки.

Брамин змејовите се способни да напаѓаат во стадо
на поголеми предатори како степски орли. Во некои случаи, дури и такви величествени птици станаа жртви на браминските змејови.

Хранење со змејот Брамин

Брамин змејот има разновидна диета, која вклучува мали птици, риби, инсекти. Пленот од живина се собира од површината на водата или зеленилото.

Двајцата родители го градат гнездото и ги хранат пилињата, но веројатно само женките инкубираат.

Птиците се зголемуваат ниско, скенирајќи го морскиот брег, плажите и пристаништата за присуство на мали предаторски животни или мрши, исфрлени од плимата и осеката. Пронајден плен зема мува и често го јаде веднаш. Brahmin Kites редовно пребаруваат ѓубре низ пристаништата и депониите за храна.

Пернатните месојади се склони кон кражба и можат да земат заробен плен од други грабливки птици.

Постои познат случај кога брамин змејот грабна уловена риба од устата на делфин во реката Меконг. И еден снаодлив змеј го изеде целиот мед во кошницата, и покрај лутите пчели.

Птиците исто така ги привлекуваат пожарските степи, кога пленот погоден од паника лесно паѓа во канџите на птиците. Тие фаќаат мали птици, зајаци, лилјаци, водоземци, земаат мрши, вклучувајќи риби и змии фрлени на брегот. Во Нова Гвинеја, браминските змејови редовно ловат во шумата. Раковите се забележани на морскиот брег.

Одгледување брамин змејот

Во јужна и источна Австралија, постојат два периоди на размножување: од август до октомври и од април до јуни на север и запад од опсегот.

Сезоната на размножување за брамските змејови во јужна Азија трае од декември до април.

Птиците се гнездат на исто место неколку години по ред. Гнездата се градат во изолација од другите птици. Соседните парови се наоѓаат најмалку сто метри едни од други, најчесто на мангрови. Исклучително ретко е гнездото да се наоѓа директно на земја. Гнездото изгледа како голема платформа направена од мали гранчиња, лисја, кора и ѓубриво. Се наоѓа на висина од 2 до 30 метри од површината на земјата на вилушка во гранките на високо дрво. Сувите лисја служат како постава.

Брамински змејови, пронајдени во Малезија, го поставуваат дното на гнездото со сува кал.

Можеби вака птиците ги штитат пилињата од крлежи. Птиците користат гнезда за размножување неколку години, додавајќи само малку гранки. Во спојката има две или три светло-бели или синкаво-бели овални јајца со мали кафеави дамки со димензии 52 х 41 милиметри.

Мажјакот и женката го градат гнездото, двајцата родители го хранат потомството, но се претпоставува дека само женката ја инкубира спојката. Развојот на пилињата трае 26-27 дена. Целиот период на гнездење се протега на 50-56 дена. Како по правило, едно пиле преживува до перје, но понекогаш има успешни пули на две или три млади птици. Пилиња од брамински змејови стануваат независни на возраст од два месеци.

Птиците се придржуваат до трајно живеалиште.

Статус на зачувување на змејот Брамин

Змејот Брамин е глобално рангиран како најмала загриженост. Не е на Црвената листа на IUCN.

Причини за намалување на бројот на Brahmin Kite

На островот Јава, бројот на птици драматично се намалува. Бројот на птици се намалува, особено во Југоисточна Азија, поради губење на живеалиштето, прогонства и прекумерна употреба на пестициди. Една од причините е зголемување на животниот стандард на луѓето и отстранување на ѓубре и отпад, што доведува до намалување на бројот на мртви животни од кои се хранат брамските змејови.

Ако најдете грешка, изберете парче текст и притиснете Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send
Send