Семејства птици

Голема сина чапја - Факти | Гнездо | Itatивеалиште | Летање | Распон на крилјата

Pin
Send
Share
Send
Send


Големата сина чапја, научно име Херодии на Ардеа е голема птица вата во домаќинството на чапјите Ardeidae, широко распространета близу до бреговите на отворена вода и во мочуриштата над поголемиот дел од Северна Америка и Централна Америка, покрај Карибите и Галапагосовите острови. Во оваа статија, ќе зборувам за повикот на Големиот син чапја, распонот на крилјата, гнездото, фактите, летањето, живеалиштето, забавните факти, големината, летот итн.

Одлични факти за сината чапја

Тоа е невообичаено скитник за крајбрежната Шпанија, Азорските Острови и областите на крајна јужна Европа. Цело-бел жител присутен на јужна Флорида и Флорида Кис се нарекува добра бела чапја.

Постои дебата околу тоа дали ова претставува или не бел боја морф на добрата сина чапја, негов подвид или сосема посебен вид.

Не е јасна положбата на белите луѓе, признаена дека се случува на друго место во Карибите, и навистина тешко на друго место во источна Северна Америка.
Распространето и запознаено (иако обично се нарекува „кран“), најважната чапја во Северна Америка.

Типично се гледа како тивко стои покрај внатрешните реки или крајбрежните брегови или лета прекумерно надземни, со постепено удирање крилја, главата свиткана повторно на рамената.

Исклучително прилагодлив, тој успева околу секој вид на вода од суптропските мочуришта на мангровите за да ги напушти реките до крајбрежјето на јужна Алјаска.

Со својата променлива диета, подготвена е да ја помине зимата подалеку од север од повеќето чапји, дури и во областите каде мразот замрзнува.

Еден вид во јужна Флорида (наречен „Голем бел чапја“) е едвај поголем и целосно бел.

Одлична сина чапја Опис

Тоа е најголемата северноамериканска чапја и, меѓу сите досегашни чапји, ја надминува единствено чапјата голијат (Ардеа голијат) и чадорот со бели стомаци (Ardea insignis).

Има големина глава до опашка 91-137 см (36-54 инчи), распон на крилјата 167-201 см (66-79 инчи), врв 115-138 см (45-54 инчи) и тежина од 1,82-3,6 кг (4,0-7,9 b).

Во Британска Колумбија, возрасните мажи во просек имаат 2,48 кг (5,5 кг) и возрасните жени 2,11 кг (4,7 кг).

Во Нова Шкотска и Нова Англија, возрасните чапји од секој пол имале просек од 2,23 кг (4,9 фунти), додека во Орегон, секој пол бил во просек 2,09 кг (4,6 кг).

Така, големите сини чапји се приближно двојно потешки од големите ежести (Ardea alba), иако се едвај повисоки од нив, сепак, тие ќе тежат околу половина повеќе од големиот чапја од голијат.

Забележителни опции на одлични сини чапји се олицетворени летави пердуви (сиво со благо азурно сино), црвено-кафени бутови и поврзана црвено-кафеава и црна лента по крилјата; вратот е 'рѓосан-сив, со црно-бели низи по влезот; горниот дел е поблед, со практично бело лице, а еден пар црни или плочи од шкрилци трчаат од едноставно над вниманието кон повторно одозгора. Пердувите на опаѓачкиот врат се долги и личат на пердув; дополнително, има опаѓања на намалувањето повторно на почетокот на сезоната на размножување.

Сметката е здодевна жолтеникава, се претвора во портокалова накратко на почетокот на сезоната на размножување, а намалените нозе се сиви, дополнително се претвораат во портокалова на почетокот на сезоната на размножување.

Незрелите птици имаат досадна боја, со здодевна црно-сива круна, а примерокот на крилото е едноставно слабо оцртан; тие немаат нијанси, а сметката е здодевна сиво-жолта.

Меѓу вообичаените мерења, акордот на крилото е 43-49,2 см (16,9-19. Четири), опашката е 15,2-19,5 см (6,0-7,7 инчи), кулменот е 12,3-15,2 см (4,8-6. Нула ин) , а тарзусот е 15,7-21 см (6,2-8. Три во).

Чекорот на чапјата е околу 22 см (речиси 8,7 инчи), скоро во права линија. Двајца од трите прсти на влезот се типично поблиску колективно.

Во мониторот, прстите на влезот, покрај повторно, типично ги претставуваат малите талони.

Подвидовите се разликуваат само едвај во мерењето и тонот на перјата, со исклучок на A. h. occidentalis, роден во Јужна Флорида, кој дополнително има дефинитивен бел морф, наведен како добар бел чапја (да не се меша со добриот ерец, за кој „одличен бел чапја“ беше веднаш штом стандарден наслов).

Одличниот бел чапја се разликува од различните одлични блуз во морфологијата на сметката, големината на перото на главата и во целосниот недостаток на пигмент во неговото перје.

Во просек е значително поголема од симпатичната трка A. h. Варди и може да биде најголемата раса во рамките на видот.

Во истражувањето на А.х. occidentalis во Флорида, откриено е дека мажјаците се вообичаени 3,02 кг, а женките 2,57 кг (5,7 кг), со ширење за секој пол од 2 до 3,39 кг (4,4 до 7,5 l).

Тоа првенствено се открива близу до солената вода и долго време се сметаше за посебен вид.

Птиците средно помеѓу традиционалниот и белиот морф се нарекуваат чапја на Вирдеман; овие птици личат на „редовно“ одлично сино со бела глава.

Шпекулациите дека големите бели чапји може да бидат и посебен вид (A. occidentalis) од добрата сина чапја, уште еднаш им беше дадена помош од Дејвид Сибили.

Географски опсег

Одлични сини чапји може да бидат откриени во областа на Неарктикот и неотропските области.

Во текот на целата пролетна и летна сезона, тие се размножуваат низ Северна и Централна Америка, Карибите, јужна Канада и Галапагос.

Некои популации мигрираат во Централна и Јужна Америка во текот на зимските месеци, сепак, не се размножуваат таму.

Одлична сина чапја живеалиште

Одличните сини чапји во секое време живеат близу до изворите на вода, заедно со реки, езерски рабови, мочуришта, морски морски брегови и мочуришта.

Тие бараат високи грмушки близу до вода за да се гнездат, а понекогаш и да се гнездат во тимови или „ручери“ за кои е потребен држач од соодветни грмушки.

откриена е голема сина чапја, која се размножува на надморска височина од дури 1.500 м. Повеќето имаат тенденција да се држат настрана од морските живеалишта покрај источниот брег и како замена да живеат во копно.

Мочуришта, мочуришта, брегови, плимни плочи. Многу прилагодливи.

Фораси во која било форма на мирни современи води или бавно движечки реки, дополнително во плитки крајбрежни заливи.

Гнезда во грмушки или грмушки близу до вода, генерално на подот во области ослободени од предатори. Видот „Голема бела“ е генерално во живеалиштата со солена вода.
Големата сина чапја е откриена низ поголемиот дел од Северна Америка, северно како Алјаска и јужните канадски провинции во лето.

Во зима, разликата се протега на југ преку Флорида, Мексико и Карибите до Јужна Америка.

Птиците источно од Карпестите Планини во северниот дел од нив се разликуваат миграторни и зимски во крајбрежните области на Јужна Соединетите Држави, Централна Америка или северна Јужна Америка.

Од јужните држави на југ, и на падот на пацифичкиот брег, тие се жители во текот на целата година.

Како и да е, нивната цврстина е таква што луѓето обично престојуваат низ студени северни зими, убаво, сè додека водите што носат риби остануваат замрзнати (што може да биде случај само во течна вода што одговара на потоци, потоци и реки).
Одличната сина чапја може да се прилагоди на скоро секое живеалиште на мочуриштата, во различните.

Може да биде присутен во бројни во современи мочуришта и солени води, мочуришта од мангрова, поплавени ливади, рабови на езерото или крајбрежје.

Прилично е прилагодлив и може да се види и во тесно развиените области се додека тие ги одржуваат нашите тела со вода што носи риби.

Одлични сини чапји тешко дека некогаш биле отстранети од водните тела, но често се гледаат како летаат над областите на планината.

Тие обично се гнездат во грмушки или грмушки близу до работ на водата, обично на острови (што го минимизира потенцијалот за предација) или делумно оддалечени точки.

Снимено е како скитник во Англија, [потребен е извор] на Гренланд, Хаваи и Азорските Острови.

Одличниот бел чапја е ексклузивен за Јужна Флорида, заедно со Националниот бегалски центар за диви животни „Great White Heron“ во рамките на Флорида Кис.

Одлична диета со сина чапја

Првите оброци за одлична сина чапја се мали риби, иако обично се препознава дека опортунистички се хранат со разни ракчиња, ракови, водни бубачки, глодари и различни мали цицачи, водоземци, влекачи и птици, особено пачиња.

Главниот плен е променлив, првенствено заснован на достапност и изобилство. Во Нова Шкотска, 98% од режимот на јадење трепереше.

Во Британска Колумбија, првите видови плен се лопатки, огнено оружје, скулптури и седало.

Откриено е дека чапјите од Калифорнија живеат целосно на скулптури, бас, седала, размавта и висок мирис.

Не-пискинскиот плен не е квантитативно неопходен, иако едно истражување во Ајдахо потврди дека од 24 до 40% од режимот на јадење бил составен од вол.
Хероите ги наоѓаат своите оброци со вид и нормално ги голтаат целосно. Препознаено е дека се гуши од плен што е премногу масовен.

Типично е осамен фидер. Луѓето вообичаено се хранат додека стојат во вода, но дополнително се хранат на полиња или паѓаат од воздухот или седалото во вода.

Глувците честопати се жртвуваат на нагорни области отстранети од типичните водни средини на видовите.

Честопати, неврзаните стада за хранење се kindубезни и исто така можат да бидат корисни бидејќи тие можат да најдат колеџи риби многу едноставно.

Како масивни птици што блутаат, одличните сини чапји можат да се хранат во подлабоки води, така што се во позиција да берат од областа на интересни области што не се отворени за повеќето различни видови чапја.

Понекогаш, добрата сина чапја се храни во плитки води, нормално пониски од 50 см (20 длабочини), или на работ на водата во текот на секое ноќно време и ден, сепак особено околу разденување и паѓање на ноќта.

Во суштина, најчесто употребуваната стратегија за пребарување на видовите полека мавта со долгите нозе преку плитка вода и кратко копје риби или жаби со долгата, остра сметка на големиот син чапја.

Иако е вообичаено бујна во постапките, добрата сина чапја е прилагодлива во своите стратегии за риболов.

Однесувањето на хранењето варијабилно се состоеше од стоење на едно место, сондирање, пикање, шетање со постепена брзина, пренесување на кратко, летање на брзи растојанија и слегување, лебдење над вода и избор на плен, нуркање со глава во вода, кревање на вода - прво, скокање од седалата, први и пливање или лебдење на подот на водата.

Одлично одгледување на сини чапји

Овој вид нормално се размножува во колонии, во грмушки близу езера или различни мочуришта. Возрасните обично се враќаат на веб-страницата на колонијата по зимата од декември (во потопло време што одговара на Калифорнија и Флорида) до март (во поладни области што одговараат на Канада).

Честопати, колониите отелотворуваат само големи сини чапји, иако генерално тие се гнездат заедно со различни видови чапји.

Овие тимови се нарекуваат хоронери (дополнителен одреден временски период од „рокари“).

Димензиите на тие колонии исто така може да бидат масивни, кои се движат помеѓу 5 и 500 гнезда по колонија, со просек од околу 160 гнезда по колонија.

Херонеријата е нормално компаративно затворена, нормално внатре од четири до пет км (2,5 до 3,1 милји), до одлични места за хранење.

Веб-страниците на херонот обично се тешки за да се постигнат пеш (на пример, острови, грмушки во мочуришта, прекумерни гранки и многу други.) За да се заштитат од потенцијалните предатори на цицачи.

Грмушки од секаков вид се користат кога се таму. Кога не, чапјите може да се гнездат на дното, четкичката со мудрец, кактуси, обележувачи на канали, синтетички платформи, насипи од бобра и ролетни од патки.

Различни водни птици (особено помали чапји) и, често, дури и рибари кои јадат риби и цицачи може да се гнездат меѓу колониите.

Иако гнездата понекогаш се повторува за неколку години и чапјата е социјално моногамна во рамките на една сезона на размножување, луѓето обично избираат нови другари секоја година.

Мажјаците први пристигнуваат на колониите и одлучуваат за гнездата, местото каде што им се додворуваат на жените. повеќето мажи секоја година избираат посебно гнездо.

Одличните сини чапји градат незгодно гнездо од стап.

Гнездата се нормално околу 50 см (20 ин) во текот на првото градење, но може да се развијат на повеќе од 120 см (47 ин) во ширина и 90 см (35 ин) длабоко со повторна употреба и дополнително градење.

Ако гнездото е напуштено или уништено, женката може да постави алтернативна спојка.

На репродукцијата се влијае негативно од нарушувања на човекот, значително преку започнување на гнездење.

Повторениот човечки упад во областите на гнездење обично доведува до откажување на гнездото, со напуштање на јајца или пилиња.

Како и да е, Ванкувер Б.Ц. Канадскиот Стенли Парк веќе неколку години има здрава колонија, непосредно близу до суштинскиот влез и тениските терени кои се граничат со Англискиот залив и никогаш не е отстранет од погрешната лагуна.

Колонијата на паркот имала дури 183 гнезда.

Одлична сина чапја јајца

Theенката положува три до шест бледо сини јајца, кои можат да бидат со големина од 50,7 до 76,5 mm (2,00 - 3,01 in) во големина и 29 - 50,5 mm (1,14 - 1,99 in) во ширина, иако најмалите јајца во горниот модел може да се помисли на „уништени јајца“ премногу мали за да се обезбедат одржливи помлади.

Тежината на јајцата варира од 61 до 80 g (2,2 до 2. Осум унци).

Секоја година се одгледува по еден потомство. Првите поклоници се поставуваат обично од март до април.

Јајцата нормално се поставуваат во дводневни интервали, се инкубираат околу 27 дена и се изведуваат асинхроно во интервал од неколку дена.

Мажјаците инкубираат околу 10,5 часа секој ден, додека женките нормално инкубираат остатокот од секој ден и ноќното време, со јајца оставени без инкубација околу 6 минути на секој час.

Примарната пиле што треба да ја изведе нормално се претвора во дополнителен квалификуван оброк во справување со агресивни интеракции со браќа и сестри, па обично расте екстра кратко од спротивните пилиња.

Секоја мајка и татко го хранат помладиот со гнездото со повторно враќање на оброците.

Докажано е дека таткото или мама-птиците јадат дури 4 пати повеќе оброци кога хранат помлади пилиња (околу 4300 kJ / ден) отколку кога несат или инкубираат јајца (околу 1200 kJ / ден).

До моментот кога тие се застарени 45 дена, помладите тежат 86% од масата на возрасните.

По околу 55 дена поминати на северниот раб на варира (Алберта) и 80 дена на јужниот раб на различните (Калифорнија), помладите чапји го прават својот прв лет.

Тие се враќаат во гнездото за да се хранат едни за други

Три недели, следејќи ги возрасните повторно од фуражни терени и поверојатно ќе се растеруваат од своето уникатно гнездо во текот на следната зима.

Помладите чапји не треба да бидат толку профитабилни при запленување риби како возрасните, бидејќи се поврзани обвиненија за штрајк, меѓутоа, обвиненијата за заплена се околу половина од оние за возрасните во текот на првите 2 месеци по полнолетството.

Навики на хранење

Храни во голема мера стоејќи покрај тоа или шетајќи многу бавно во плитка вода, подготвена за риба да плива близу до неа, а потоа ставање со брз удар на сметката.

Дополнителна храна по брегот, од пловечки предмети и во пасишта. Може да лови преку ден или ноќ.

Одлична сина чапја јајца

3-5, генерално 2-7. Бледо сина. Инкубацијата е од секој пол, 25-30 дена. Помлад: Секоја мајка и татко се хранат помлади, со регургитација.

Помладиот може да лета околу 60 дена, да го напушти гнездото околу 65-90 дена. 1 потомство на 12 месеци на север, генерално 2 на југ.

Помлад

Секоја мајка и татко се хранат помлади, со регургитација. Помладиот може да лета околу 60 дена, да го напушти гнездото околу 65-90 дена. 1 потомство на 12 месеци на север, генерално 2 на југ.

Одличен син чапја ивотен век / Долговечност

За најстарата дива голема сина чапја се споменуваше дека е застарена 23 години, сепак, повеќето не живеат толку долго.

Заедничкиот животен век на неверојатната сина чапја е околу 15 години.

Помладите ја поднесуваат најдобрата цена на смртност бидејќи поголема од половина (69%) од добрите сини чапји родени во една година ќе умрат порано отколку што се застарени за една година.

Одлични сини чапјачки навики

Одличните сини чапји се првенствено енергични наутро и навечер кога риболов е најголем.

Тие се ловци на дршки и штрајкови кои визуелно наоѓаат плен и на тој начин ловат преку дневна светлина.

Сепак, тие се осамени предатори, тие обично се размножуваат во дебитанти, а преку ноќ ќе спијат со стада од над 100 различни чапји.

Одличните сини чапји се дополнително вонредно територијални и можат агресивно да ги бранат своите гнезда.

Овој вид е генерално миграциски, сепак, популациите на јужните Соединетите држави може да останат во една област во текот на целата година.

Северното население треба да се префрли на југ кон Јужна Соединетите Држави, Централна или Јужна Америка за да се држат подалеку од замрзната вода бидејќи се рибизли и ќе умрат од глад.

Комуникација и поим

Одличните сини чапји се релативно тивки во споредба со различните придружни видови. Тие започнуваат нежен „крак“ кога се вознемирени во летот.

Различни чапја нарекува „измама“ кога се вознемирени близу до своите гнезда, што вообичаено трае околу 20 секунди, и „ар“ кога поздравуваат различни членови на нивниот вид.

Одличната сина чапја е признаена дека има дури 7 тотално различни повици. Покрај тоа, тие колективно ги применуваат своите плаќања и користат тешки активности за фигурирање во шоуа за додворување.

Како и сите птици, и големите сини чапји ја разбираат својата околина преку видливи, тактилни, аудитивни и хемиски стимули.

Одлична сина чапја Гнездење

Раси во колонии, типично само за овој вид, генерално комбинирани со различни птици што се движат; едвај некогаш во далечни парови.

Мажот ја избира веб-страницата за гнездо и покажува таму за да нацрта партнер. Покажува отелотворување на истегнување на вратот нагоре со сметка насочена кон небото, летање во кругови над колонијата со продолжен врат, истегнување на вратот напред со пердуви на главата и вратот подигнати по што се затвори крцкањето.

Гнездо: Веб-страница е исклучително променлива, нормално во грмушки од 20-60 'над подот или водата; генерално во ниски грмушки, генерално на подот (на острови без предатори), генерално убаво над 100 'во дрвото.

Гнездото (конструирано во голема мера од женски, со материјали кои во голема мера ги собира мажјак) е платформа од стапови, генерално прилично масивна.

Одлична сина чапја Предација

Предатори на јајца и гнезда се отелотворуваат мршојадци од мисирка (Cathartes aura), распространети гаврани (Corvus corax) и американски врани (Corvus brachyrhynchos).

Црвеноопасните соколи (Buteo jamaicensis), американските црни мечки (Ursus americanus) и ракуните (лосион Procyon) се признаваат дека земаат поголеми гнездо или младенчиња, а во последниот предатор, многу јајца.

Одгледуваните чапји, како резултат на нивното мерење, имаат малку чисти предатори, сепак, голем број од поголемите предатори на птиците се признаени да убиваат секој помлад и возрасен, заедно со ќелавите орли (Haliaeetus leucocephalus) (оној предатор признаен за напад) одлични сини чапји во секоја фаза од нивниот животен циклус од јајцето до зрелост), златни орли (Aquila chrysaetos) и поретко, големи роговидни бувови (Bubo virginianus) и соколи на Харис (Parabuteo unicinctus).

Одлична зачувување на сината чапја

Одличните сини чапји се наведени како Најмалку загриженост од Црвениот список на IUCN. Нивната популација е широко распространета и расте, со што тие немаат корист од особена безбедност.

Како миграциски вид, одличните сини чапји се заштитени под Американскиот договор за миграциски птици.

Уништувањето на живеалиштата од страна на луѓето е најдобрата потенцијална закана за овој вид. Многу чапји дополнително се убиваат секоја година како резултат на судири со помошни жици.

Погледнете го видеото: American Women in WW2. Documentary Short. 1944 (Август 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send