Семејства птици

Имитатор на потсмев / птица

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Ознаки
  • Птици почнувајќи од буквата I
Латинско име:Accipiter gentilis
Англиско име:Гошав
Кралството:Ивотни
Тип:Хордати
Час:Птици
Одред:Како јастреб
Семејство:Јастреб
Род:Вистински соколи
Должина на телото:48–62 см
Должина на крилото:наведени
Распон на крилјата:135-165 см
Тежина:600-1300 гр
  • 1 Опис на птицата
    • 1.1 Перјето
  • 2 Што јаде
  • 3 Каде живее
  • 4 вообичаени типови
    • 4.1 Accipiter gentilis gentilis
    • 4.2 Accipiter gentilis marginatus
    • 4.3 Accipiter gentilis arrigonii
    • 4.4 Accipiter gentilis бутеоиди
    • 4.5 Accipiter gentilis albidus
  • 5 Машки и женски: главните разлики
  • 6 Репродукција
    • 6.1 приклучок
    • 6.2 Спојка на јајца
    • 6.3 Пилиња
  • 7 глас
  • 8 интересни факти

Опис на птицата

Возрасен мажјак

  • Тежина на возрасни мажи од 630 до 1100 гр
  • Должината на телото достигнува 55 см
  • Должината на крилјата е од 98 до 104 см.

  • Fенките се поголеми по големина, нивната тежина е од 860 до 1600 гр
  • Должина на телото до 61 см
  • Должината на крилјата е од 105 до 115 см.

Над очите на птицата, има карактеристични бели ленти кои личат на бели веѓи. Во гошакот, тие се широки и долги, практично се собираат на задниот дел од главата, што го прави различен од сродните видови. Ирисот кај возрасни птици е црвена или црвено-кафеава, а кај малолетници е светло жолта.

Пердуви

Пердуви од синкаво сива до црна. Покривките на грбот, главата и крилјата се потемни, долниот дел е полесен со сиви попречни бранувања. Опашката е светло сива, украсена со три или четири темни ленти.

Горниот дел, главата и надворешниот дел на крилјата на малолетниците се кафеави, градите се бели со надолжни кафеави ленти.

Што јаде

Птици, цицачи, безрбетници, средни и големи влекачи (зајаци, верверички, лескавици, мелени верверички, чипери, штрафови, ласици, гаврани, гулаби, еребици, галеби, клукајдрвци, фазани, врапчиња и др.) Стануваат жртви на гесакот. Пленот на предатор може да биде до половина од неговата телесна тежина. Диетата зависи од живеалиштето на населението.

Каде живее

Гошавите живеат во планините и шумите на Евроазија и Северна Америка. Птиците претпочитаат да живеат во иглолисни и листопадни шуми. Гнездата се градат во шумата, на стари и високи дрвја, во близина на рабовите за лов.

Во суштина, овие предатори се седечки, придржувајќи се на истата територија во текот на целиот живот. Само популациите кои се размножуваат на северот и северозападот на Северна Америка мигрираат на југ за време на постудените сезони.

Гошакот многу внимателно ја чува својата територија и веднаш ги брка странците. Птицата се однесува особено агресивно за време на периодот на гнездење. Мажјаците и женките имаат своја индивидуална територија, која, како по правило, е поголема за претходната. На пример, за време на сезоната на размножување, таквата индивидуална територија се движи од 570 до 3500 хектари.

Accipiter gentilis gentilis

Accipiter gentilis gentilis (номинален подвид), дистрибуиран во Северна и Централна Европа, северно од Пиринеите, на јужните Алпи и Карпатите и источно кон централна Русија.

Accipiter gentilis marginatus

Accipiter gentilis marginatus, пронајден од Шпанија и Мароко на запад до Кавказ и Елбрус на исток. Малку помал и потемен од номиналниот подвид.

Accipiter gentilis arrigonii

Accipiter gentilis arrigonii, жител на Корзика и Сардинија со темно перје и помала големина.

Accipiter gentilis бутеоиди

Accipiter gentilis buteoides, живее северно до Шведска, источно до реката Лена во Сибир. Поголем по големина од номиналниот подвид, перјата на млади птици е светла.

Accipiter gentilis albidus

Accipiter gentilis albidus, живеалиште од северо-источен Сибир до Камчатка, голем подвид.

  • Accipiter gentilis schvedowi, птица гнездо во шумите на Источна Азија сè до Хокаидо.
  • Accipiter gentilis fujiyamae, ендемичен на јапонскиот остров Хоншу, многу темно во боја на пердув, најмалиот подвид.
  • Accipiter gentilis atricapillus се наоѓа во поголемиот дел од Северна Америка. Горниот дел од телото е сиво-сиво.
  • Accipiter gentilis laingi, вид роден во Ванкувер и островите Кралицата Шарлот во Британска Колумбија, има темна боја.
  • Accipiter gentilis apache, дистрибуиран во планинските области на границата со Мексико и Соединетите држави, пердувот е лесен.

Машко и женско: главните разлики

Перјето на женскиот и машкиот пол гореж е ист. Сексуалниот диморфизам се манифестира главно во големината на птиците: женките се поголеми од мажите.

Репродукција

Сезоната на размножување за птиците започнува во првата половина на април и трае до средината на јуни, врв на активност е кон крајот на април и почетокот на мај.

Гнездо

Пар говошарки започнуваат да градат гнездо два месеци пред да положат јајца. Птиците го уредуваат своето гнездо во шумата, на гранките во близина на трупот, недалеку од отворени простори, на пример, патишта, мочуришта, ливади. Дијаметарот на готовото гнездо е околу 1 м; за неговата изградба, птиците користат суви гранки, зелени пука, гроздовете на игли и парчиња кора.

Спојка на јајца

Theенката положува од 2 до 4 јајца во интервали од 2-3 дена. Јајцата се груби, синкаво-бела боја. Инкубациониот период трае од 28 до 38 дена. Theенката главно се занимава со инкубација на јајца, мажјакот ја заменува за време на ловот.

Пилиња

Откако ќе излезат пилињата, женката останува во гнездото уште 25 дена, а мажот обезбедува храна и за брачниот другар и за потомството. Новородените пилиња минуваат околу 35 дена во гнездото, по што се селат во соседните гранки на дрвјата. Младите растат на крило на возраст од 35 до 46 дена, но околу еден месец родителите продолжуваат да го хранат потомството. Во третиот месец од животот, младите гошари стануваат целосно независни. Пубертетот кај млади лица се јавува по една година.

Во дивината, говорот има животен век од 12 до 15 години. Се случува птиците да живеат до 30 години.

Гласај

Гласот на гошакот звучи како висока песна, ringвонење. И мажјакот и женката емитуваат слични вибрирачки звуци, само женскиот глас е понизок и погласен.

Интересни факти

  • Името „јастреб“ потекнува од старословенскиот словенски јазик и се состои од два слога, од кои едниот значи „брзина“, а вториот значи „обележан, шарен“. Вкрстената шарена шема на градите на овие предатори се нарекува и „јастреб“.
  • Гошакот се користел во соколарството уште од античко време. Во потрага по плен за оваа птица, теренот и вегетацијата не се важни. Бидејќи предаторот го следи пленот, и во воздухот и во грмушките на земјата. Затоа овој вид птици отсекогаш бил популарен кај ловците.
  • Населението на гошакот е мало. Денес видот е класифициран како ранлив и е заштитен со закон во некои земји.

Pin
Send
Share
Send
Send