Семејства птици

Врапчев був - опис, живеалиште, интересни факти

Pin
Send
Share
Send
Send


Слог на врабец (Глауцидиумпасеринум) - птица од редот бувови.

Најмалата був во фауната во Московскиот регион, со големина на големина на aвездичка. Горниот дел од телото е кафеаво-сива со бели дамки, подните делови се светли со темни ленти. Ирисот на очите е жолт. Мажјаците и женките не се разликуваат по боја, но женките се забележително поголеми. Младите птици имаат заедничка кафеаво-кафеава облека со мала количина нејасни ленти.

Гласот на врабецот е едноличен свирче, пригушен и меланхоличен. Крикот за парење на мажјакот е повторувачки свирче за свиркање.

Малите бувови се доста распространети во шумската зона на Европа и Сибир. Тие можат да се најдат во шуми од разни видови за време на миграциите, но претпочитаат темни зимзелени шуми прошарани со стари шуми од јасика.

Тие се хранат со глодари, глувци и мали птици, слични на глувци. Тие фаќаат плен од седалото, неочекувано нуркајќи на својот плен одозгора. Ловат и на дневна светлина и ноќе, но најчесто во самрак. Интересна карактеристика што не е карактеристична за другите бувови е тоа што прави резерви за зимата: почнувајќи од есен, го става зафатениот плен во вдлабнатини. Понекогаш во такви остава има неколку десетици замрзнати јалови, глувци или мали птици.

Врапчешките бувови се седечки - возрасни птици постојано живеат во нивните области. На есен, младите птици се карактеризираат со краткотрајни миграции.

Тековното однесување е веќе забележано во февруари - март. Гнездата започнуваат во втората половина на април - почетокот на мај, најчесто зафаќајќи ги старите вдлабнатини на Големиот забележан клукајдрвец. Гнездата не се градат со поставување јајца на дрвена прашина или легло од претходниот сопственик. Само жени инкубираат спојка од 4-6 заоблени бели јајца. За време на инкубацијата, мажјакот ја храни женката: носејќи плен и сеење недалеку од шуплината, тој ја повикува женката со својот глас. Пилињата седат во шуплината долго време - околу четири недели, а по отворот, пупчето останува на територијата на родителите прилично долго време.

Изглед [уреди | уредување на кодот]

| уредување на кодот]

Врапчевиот був е многу мал був, како и сите претставници на родот на пастерински бувови. Неговата должина на телото е 15-19 см, распонот на крилјата е 35-40 см, должината на крилото е 9-11 см, тежината е 55-80 гр. Fенките се поголеми од мажите. Врвот е сиво-кафеава или темно кафеава, со бели ленти, кои се помали на главата и поголеми на грбот, и белузлава попречна шема на пердувите на летот и пердувите на опашот. Дното е бело со кафеави надолжни ленти. На страните на гушавоста и градите има темно место со бели ознаки. Опашката е сиво-кафеава со пет тесни бели надолжни ленти. Главата е мала, кружна, малку срамнети со земја, „ушите“ се отсутни. Дискот на лицето е нејасен. Лицето е сиво со мали кафени дамки, концентрични бели и кафеави прстени околу секое око и кратки бели „веѓи“ над очите. Очите се жолти. Клунот е голем, жолт, канџите се силни, остро закривени, црни или жолти, но во овој случај врвовите на канџите се со темна боја. Прстите се густо пернат до канџите.

Болести

  1. Всушност, постои прилично обемна листа на болести што може да ги собере бувот. Некои болести кај индивидуите се појавуваат веднаш по раѓањето, додека мајката не може да стори ништо за тоа. Ако здраво пиле престанало да јаде добро со текот на времето и одбива да игра, веднаш однесете го на ветеринар.
  2. Пред да започнете индивидуа од овој вид, вреди да се напомене дека птиците се доста ретки и ќе биде тешко да се најде професионален специјалист. Ако болеста не претставува никакви компликации, лекарот ќе препише курс на лекување. Се случува лекарот да не може да ја утврди патологијата, тука вреди да се потпрете само на имунитетот на птицата.
  3. Честопати, бувовите се разболуваат кога се чуваат во заробеништво. Ваквите појави се должат на погрешна содржина. Затоа е многу важно да се формулира правилна и урамнотежена исхрана. Некои производи се едноставно контраиндицирани за такви лица.

Денес научивте сè за интересен мал претставник на семејството бувови. Овие птици се вообичаени во пошумените области со иглолисни или листопадни дрвја. Тие се заштитени со закон, затоа ловот на лица е забранет. Ако некое лице сака да купи птица како домашно милениче, ќе биде потребно да се обиде да најде соодветен одгледувач. Тешкотиите во содржината се дефинитивно присутни и мора да се земат предвид.

краток уво був - опис, живеалиште, интересни факти

Храна

  1. Вреди да се напомене неверојатниот факт дека во дивината, презентираните лица имаат прилично обемни ловни територии. Нивната област може да достигне до 5 км2. Таквите птици се со мала големина, и покрај фактот дека тие се предаторски индивидуи. Поради ова, бувовите едноставно не се во состојба да ловат голем плен.
  2. Честопати, поединците за кои станува збор избираат мали птици и сите видови мали глодари како жртви. Останува интересно што бувовите јадат само главата на плен. Поради ова, тие во одредена смисла се сметаат за гурмани. Остатокот од телото на жртвата едноставно се остава да изгние.
  3. Веднаш штом ќе започне студената сезона, дотичните лица претпочитаат да се хранат со претходно подготвени залихи. Возрасните ги хранат младите животни исклучиво со инсекти. Покрај тоа, ако младите веќе се нашле на крило, тие можат да го грабнат таквиот плен веќе на мува. Нивната агилност е многу добро развиена.
  4. Ако ги чувате овие лица дома, тогаш како храна може да им се дадат разни растителни семиња, овошје, житарици и зеленчук. Имајте на ум дека професионален ветеринар треба да биде вклучен во урамнотежена исхрана. Сепак, повеќето од овие лица претпочитаат свежо заклани мали птици.

Врапче був

Бувот на врабецот е можеби еден од најинтересните бувови не само на Урал, туку и на евроазискиот континент како целина. И покрај карактеристичните одлики на „обичниот“ був, некои не би се осмелиле така да го нарекуваат овој вид.

Бувот, според мнозинството луѓе кои немаат никаква врска со орнитологијата, е нешто како був или добро познат цртан лик за Вини Пу. Голема птица со крупни очи со скоро човечко „лице“, слаба, „грдо потискана“ и ги плаши сите ноќе, пасивна и претпазлива дење. Интересно е што сите горенаведени знаци воопшто не се погодни за був на пастерин. Се добива впечаток дека овој вид припаѓа на сосема друга систематска група, и ако има семејни врски со бувови, тогаш е многу далечен.

Општ опис

Спароу Був е еден од најмалите бувови во Евроазија, должината на телото не е поголема од 16 см, максималната тежина е околу 90 гр. Бојата на мажите и жените е иста, единствената разлика е во големината на телото - последното се поголеми Дискот на лицето не е многу изразен. Младите птици од првата година се разликуваат од возрасните во повеќе заматени, кафеави бои во пердуви и во отсуство на бели ленти на главата.

Ширење

Опсегот на бувот пасерин се протега во тесна лента од Јапонското Море до Скандинавскиот Полуостров и опфаќа главно шумска зона, како и дел од северната тајга. Во регионот на Урал, пастирот живее на територијата на регионите Чеlyабинск (нејзиниот северен дел) и Свердловск, во Република Башкир и територијата на Перм, на југо-запад од автономниот округ Ханти-Манси, како и јужно од Република Коми. На Урал има уште два вида „џуџести“ бувови, слични на бувот на врабец - бувот на куќата и бувот. Но, опсезите на овие три вида само делумно се преклопуваат во мала област на Јужните Урали.Слабе со пасери живее главно во стари мешани шуми со висок труп со мешавина од смрека.

Начин на живот, активност, исхрана

Theивотниот стил на пастирот е малку поинаков од обичните бувови. Дневната активност на бувот, за разлика од повеќето видови бувови, обично се јавува во раните утрински и доцните вечерни часови. Во зима, бувот често лови во текот на дневните часови.

Постојат разлики во начинот на хранење - бувот не може да го проголта пленот цел, но внимателно ги вади нештата. Тој избира највкусно и претпочита да не ги допира цревата. Малиот був има и интересна карактеристика на чување храна. Ова го прави за време на периоди кога температурата на воздухот паѓа под нулата. Бувот го крие уловениот плен на тајни места, почесто стари вдлабнатини.

Исхраната на бувот се разликува од сезона во сезона. Во летниот период, слогот на пасерин претпочита да се храни со глодари слични на глувци - најчесто тоа е ове. Во зима, во исхраната доминираат мали птици пасерини - цицки, јаткасто овошје, корички.

Ловиштето за бувови се разликува во различни сезони по големина. Во лето, површината на земјата често не надминува 500 квадратни метри. м, во зима може да се зголеми до 1 квадратни. км и повеќе. Врапчевиот був е многу конзервативен во однос на неговото ловиште и само во зима, кога храната во шумата станува многу помала, птиците можат да прават мали миграции во однос на далечината. Во зимските месеци, индивидуални птици може да се најдат и во периферијата на селата, каде најчесто ловат врапчиња што се распуштаат.

Бувовите се многу испитувачки и можат да дозволат човек да се приближи. Во моментот на вознемиреност, седејќи на врвот на мало дрво, сичик ја закинува опашката како некаков удар. Но, ако бувот не сака да се види, тогаш тоа ќе го направи без многу напор. Имајќи разновидна боја, совршено се меша со скоро секоја вегетација. Дури и во лет, тешко е да се идентификува оваа мала утка. Траекторијата на летање на був пасерин повеќе наликува на птици со сипаници, но се разликува од вторите по својата посебна маневрирање, што и треба на бувот за да ги надмине тешките области на тајгата со силно затворена круна.

Присуството на врабец во шумата може да се утврди и од неговиот глас за време на сезоната на парење. Почнувајќи од третата деценија од февруари, на Урал се слушаат првите тажни свирки на був на врабец: „Јас спијам и спијам“. Мажот и жената плачат многу слично.

Репродукција

Парењето на парењето продолжува во текот на целата пролет, главно наутро и навечер. Пред парењето, женките и мажите претпочитаат да се држат на растојание едни од други. Нивниот став едни кон други изгледа повеќе како агресивен - на крајот на краиштата, конкуренти за храна. Но, на пролет сè се менува. Птиците ја губат претпазливоста и започнуваат да се означуваат во шумата со нивните карактеристични повици. Но, за маж да го освои срцето на сихиха, не е доволно да пее „убаво“. Theенката нема да се пари со мажјакот сè додека не најде соодветен „стан“ во шумата, почесто тоа е стариот отвор на одличен забележан клукајдрвец. Покрај тоа, мажјакот мора да ја покаже својата посветеност и галантерија со демонстративно хранење на женката. Ако женката е задоволна со сè, тогаш се создава пар.

По некое време, женката лежи во избраната шуплина до 6 бели, скоро кружни јајца, со дијаметар од околу 2,5 см. Периодот на инкубација трае околу еден месец, а сето ова време мажот постојано ја храни женката. Грижлив татко лета неколку десетици метри до гнездото и ја нарекува женката со карактеристичен свиреж. Хранењето на женката повеќе потсетува на семеен скандал: сичиката буквално насилно го извлекува пленот од шепите на мажот.

Theенката седи многу цврсто на спојката и воопшто не реагира на надворешни дразби. Дури и ако тропнете на стебло на дрво со секира, женката ќе продолжи мирно да инкубира јајца. Излезените пилиња немаат маскирна боја; тие се покриени со сиво-белузлава надолу.Во рок од 4 недели, додека пилињата не пораснат и не добијат целосен пердув, родителите ќе ги негуваат и негуваат своите деца. Па дури и откако пилињата ќе излезат од гнездото и ќе седнат на блиските гранки, исполнувајќи ја тивката шума со тажни „детски“ свирежи, родителите ќе ги хранат долго време, сè додека младите не научат да добиваат своја храна на своите сопствен Во периодот на формирање и населување на млади птици паѓа најголемата смртност кај овие необични и ретки птици. Преживеале најумешните, остроумни и внимателни индивидуи, што ќе остави одржливи потомства да го продолжат својот антички вид.

Факти за цицање на врабецот

Научно име - Glaucidium passerinum, англиско име - Pygmy Owl.

Таксономија: ред бувови (Strigiformes), семејство на бувови (Strigidae).

Видот слабо се чува во заробеништво. Повеќето птици уловени во дивината, дури и на млада возраст, живеат дома не повеќе од два месеци. Главните ограничувачки фактори што ја ограничуваат големината на популацијата на бувови на Урал е, пред сè, уништувањето на шумите со старорастечки шуми и уништувањето на шупливите дрвја.

Видот е вклучен во Црвената книга на регионот на Средниот Урал, Свердловск и Чеlyабинск, како и во Додаток II на Конвенцијата на ООН за меѓународна трговија со ретки видови диви животни и растенија (CITES).

Во регионот Свердловск е заштитен во природните резервати "Денежкински камен", "Висимски", како и во националниот парк "Припјшминские Бори".

Максим Антипин, регионот Свердловск

Pin
Send
Share
Send
Send