Семејства птици

Оропендола Монтезума, птица песна со империјално име

Pin
Send
Share
Send
Send


  • «
  • 1 (струја)
  • 2
  • »
  • «
  • 1 (струја)
  • 2
  • »

Број на видови во „сестринските“ таксони

погледОропендола зелено-фактуриранаPsarocolius atrovirensLafresnaye & d'Orbigny1838
родотОропендолаПсароколијВаглер1827
семејствоКорпус (Касики, американски ориоли)IcteridaeВијелот1816
суперсемејствоПастериниПасероидеа
инфра-границаПастериниПасерида
подред / подредПејачиОскини
одред / наредбаПастериниPasseriformes
суперредба / суперредбаПтици од ново небо (типични птици)НеонататиПикрофт1900
инфракласаВистински птици (навивачки опашки)НеоренитеГадова1893
поткласаПтици Цилегруд (птици Фантал)Carinatae Ornithurae (Neornithes) Ornithurae (Neornithes)Мерем1813
класаПтициАвес
суперкласаЧетириножниТетраподаБројли1913
подтип / поделба'Рбетници (кранијален)Вертебрата (Краниата)Cuvier1800
тип / одделХордатиХордата
супертипКоеломски животниКоеломата
делБилатерално симетрична (трислојна)Билатерија (Triploblastica)
супрасекцијаЕуметазоиЕуметазоа
подземна властПовеќеклеточни животниМетазоа
кралствоИвотниАнималија
супер-кралствоНуклеарнаЕукариотаЧатон1925
империјаМобилен

Надворешни знаци на Оропендола Монтезума

Оропендола-Монтезума е прилично голема птица. Големината на телото на мажите е до 51 см, а тежината е 521 - 562 грама. Fенките се помали, во просек 38 - 39 см, телесната тежина е 246 грама. Мажјаците и жените имаат претежно длабоки пердуви од костен.
Оропендола-Монтезума (Psarocolius montezuma).
Надворешните пердуви на опашката имаат нијанси на жолта боја. Главата е црна со бледа, синкава дамка на кожа и розова брада. Остриот клун е црн со портокалови дамки, а кај мажите портокаловата нијанса продолжува на челото. Перјето на млади птици е со иста боја како и кај возрасниот Оропендол, но нијансите се потапи и големината на телото е помала, а тежината е од 230 до 520 грама.

Дистрибуција на оропендола во Монтезума

Оропендола Монтезума се протега по должината на брегот на Пацификот од карипскиот брег на Гватемала до југот на Костарика. Пронајден во јужниот дел на Мексико.
Оваа птица жител живее на рамнините на карипскиот брег од југоисток на Мексико до централна Панама.

Habивеалишта на Оропендола Монтезума

Оропендола Монтезума живее во тропски дождовни шуми, савани, ливади, во области со дрвја. Го има во расчистувањата, расчистувањата и покрај рабовите на шумите, во крајбрежните области, но никогаш во густата шума. Мошне често, овој вид птици се населува во близина на плантажи со банани и грмушки од бамбус.

Репродукција на Оропендола Монтезума

Оропендола Монтемума се размножува од јануари до мај. За време на сезоната на парење, мажјакот го привлекува женското внимание, правејќи кружни движења наоколу со свиоци.

Мажот ecирка во жолтите пердуви на опашката на женката, додека тој ја исправа опашката.

Ако жената возврати, тогаш се случува парење. Во колонијата, доминантниот маж се пари со повеќето жени.

За време на периодот на овипозиција, кокопурдите понекогаш положуваат јајца во гнездото на оропендолата. За да се спречи ова, Оропендола од Монтезума избира дрво со стршлени за да го изгради своето гнездо, што ги принудува Кобердите да се држат настрана од гнездото на Оропендола.
Оропендола Монтезума претпочита да продолжува да шири дрвја.
Ова е пример за меѓусебност со Оропендола, што пак ги одржува пчелите на растојание од стршлените. Оропендолите од Монтезума формираат големи колонии, често на едно дрво што се шири или на неколку дрвја растат рамо до рамо. Едно дрво содржи од 30 - 40 до 150 гнезда. Имало птичја колонија со максимален број гнезда 172.

Гнездата на Оропендола се вистински архитектонски структури, плетени од тенки гранки и влакна од банана.

Гнездата висат во гроздовете на дрвото, како егзотични плодови долги 60 - 180 сантиметри. Изградбата на гнездото трае 9-11 дена. Само женката го ткае. Несе едно или две јајца со бела или беж боја со темни дамки. Инкубацијата трае околу 15 дена. Пилињата можат да летаат 15 дена по ведење.

На возраст од 30 дена, младите Оропендоли го напуштаат гнездото и сами бараат храна.

Тие стануваат сексуално зрели за помалку од 1 месец, но се парат само следната година. Стапката на смртност кај пилињата Оропендола е многу висока. Енките можат да се парат до три пати по сезона, но помалку од половина од пилињата преживуваат.
Оропендола Монтезума се размножува во колонии со околу 30 гнезда.
Гнездата често се разорувани од токани, змии, мајмуни и ларви. По сезоната на парење, женките летаат во стада до јануари, тие можат лесно да се препознаат со жолти опашки што треперат во круната на дрвјата. Мажјаците се хранат сами.

Карактеристики на однесувањето на Оропендола Монтезума

Оропендола Монтезума е позната по своите чудни крикови и вресоци, кои не се многу пријатни за увото, во кои јасно се слуша како стенкаат лелекаат и лепеат.

Мажјаците се многу поголеми од женките. Бидејќи овој вид птица е полигамен, само мал дел од мажите имаат шанса да доминираат во колонијата. Кога женките градат гнезда и постојано се во исто дрво, мажот се движи на гранки, заштитувајќи ја својата територија и женките. Мажјакот не само што ги брка другите мажјаци, туку дава и алармен сигнал во случај на опасност поради неговата доминантна позиција.
Перјата на Оропендола-Монтезума ги користи локалното население.

Јадење Оропендола Монтезума

Оропендола Монтезума се храни со овошје, нектар, големи цвеќиња на растение како што е балса. Бананите се присутни во нејзината диета.

Тој наоѓа храна на отворени простори - ливади, трева.

Исто така, јаде инсекти и други членконоги. Фаќа жаби, глувци и други мали 'рбетници. Fенките се хранат во мали стада.

Мажјаците обично се хранат сами. Оропендола Монтезума е во потрага по храна во текот на целиот ден, сè додека не се стемни.

Значењето на оропендолата на Монтезума

Пердуви од Оропендола Монтезума во светли костен и жолти бои се користат во производството на национални носии на Индијанците кои живеат во џунглата во Амазон.

Локалното население облекува празнична облека украсена со пердуви од птици во особено свечени прилики. Националните носии им се покажуваат на туристите кои едноставно уживаат во ваквиот егзотизам.
Меѓу познавачите на птици, Оропендола Монтезума е ценета за убавината на пердувите и силните плачења.
Оропендола Монтезума води прилично таинствен начин на живот, прилично е тешко да се набудуваат во природата, тие го избегнуваат присуството на луѓе.

Статус на зачувување на Оропендола Монтезума

Оропендола Монтезума не е загрозен вид птица, така што тие немаат посебен статус. Сепак, областа на тропска дождовна шума во која живеат птици е нагло намалена. Кога се развива територија за земјоделски култури, дрвјата едноставно се сечат секој ден, и овој процес тешко може да се запре. Оропендола Монтезума се прилагоди на живеење во отворени области, со ретки шумски штандови. Можеби затоа бројот на птици во моментов е прилично стабилен.

Ако најдете грешка, изберете парче текст и притиснете Ctrl + Enter.

Интерспецифичните конфликти на птиците се објаснуваат со конкуренција и хибридизација

Многу животни alубоморно ја чуваат својата територија од инвазија на странци. Ова е логично кога станува збор за претставник на сопствениот вид. Сепак, индивидуа која припаѓа на различен вид често станува предмет на напад. Долго време се веруваше дека таквата меѓуспецифична територијалност е само нус-производ на интраспецифична територијалност. Со други зборови, сопственикот по грешка го напаѓа странецот, заблудувајќи го за роднина.

Сепак, новите докази сугерираат дека заштитата на некоја област од други видови е адаптивна. Може да настане и да опстојува кога различни видови се натпреваруваат за одреден ресурс, како што се храна или засолниште.

Тим зоолози предводени од Jonонатан П. Друри од Универзитетот во Дурам спроведоа масовно истражување на меѓусебен натпревар за територија користејќи го примерот на северноамерикански пасерини.По анализата на литературата, научниците откриле дека ова однесување е типично за 104 нивни видови. Ова е 32,3 проценти од вкупниот број пасерински видови во Северна Америка. Така, конкуренцијата меѓу видови е пошироко распространета отколку што се сметаше порано.

Според авторите, во повеќето случаи, птиците доаѓаат во судир околу територијата со претставник на еден специфичен вид. Постојат неколку фактори кои ги зголемуваат шансите за формирање пар конкурентни видови. На пример, птиците што живеат во ист биотоп, имаат слични големини и се гнездат во вдлабнатини, најверојатно ќе бидат вклучени во конфликти над територијата. За видовите кои припаѓаат на исто семејство, важен е улогата на друг фактор - веројатноста за хибридизација. Ако два вида се способни да се вкрстат едни со други, нивните машки веројатно ќе реагираат агресивно едни на други.

Врз основа на добиените податоци, истражувачите заклучиле дека меѓуспецифичните конфликти за територијата меѓу птиците не настануваат по грешка. Ова однесување е прилагодлив одговор на конкуренцијата за ограничен ресурс, како и механизам за спречување на хибридизација помеѓу тесно поврзани видови.

Pin
Send
Share
Send
Send