Семејства птици

Билтен на Државниот универзитет во Томск

Pin
Send
Share
Send
Send


Кизил бустаалиг баарзик

N ド グ ロ ツ グ ミ [Нодо-гуро цугуми]

赤 颈 鸫 [чи-ingинг донг]

Користени материјали:

Забелин В.И., Забелина Г.А., Цегдар У. Речник на шест јазици на имиња на птици во Тува и Западна Монголија. Новосибирск: Издавачка куќа на СБ РАС, 1999 година.

Прокофиев С.М. Природата на Хакасија. Абакан: книга Хакасијан. издавачка куќа, 1993 година.

Fomin V.E., Bold A. Каталог на птици на Монголска народна република. Москва: Наука, 1991 година.

Balát F. Klíč k určování našich ptáků v přírodě. Праха: Академија, 1986 година.

Феријанц О.Втаки Словенска. Братислава: Веда, 1977 година.

Makatsch W. Die Eier Der Vögel Europas. Нојман Верлаг, 1974 година.

Црвено-грло на дрозд (Turdus ruficollis)

Изглед: Кај мажјакот, горниот дел од главата, грбот, крилјата и пердувите на средната опашка се маслинесто-сиви, опашката е кафеаво-црвена, страните на главата, грлото и полжавата се 'рѓосано-кафеави, градите и стомакот се бели. Кај жените и малолетниците, има чести попречни бели ленти на грлото и гушавост.
Големината: Поголема од lingвездата.

Карактеристики: Се разликува од дроздот од Науман во бели гради и страни, од црно-грло во рѓосан кафеав гушавост и грло.

Навики: Во времето на гнездење се чува во парови, во останатите - во стада.
Природа на престојот: Мигрант.

Храна: Инсекти, црви, пајаци, бобинки. Се храни на земја.
Област за размножување: Алпска птица. Мов и грмушка тундра, горната граница на кедровите шуми, горна тајга, уреми на големи реки.
Локација на приклучокот и неговиот опис: Ниско над земјата на коноп, грмушка или дрво. Конструиран од гранчиња и стебла од разни растенија, цврсто залепен заедно со земја или глина.
Време на положување јајца: Мај јуни
Боја и големина на јајца: Бледо сина со кафеави точки, 2,5х2 см.

Rock Thrush (Turdus hortulorum)

Изглед: Мал дрозд. Главата, грбот, крилјата и опашката се темни, сиво-сиви, грлото е белузлаво, страните и градите се црвени, абдоменот е бел.
Големината: Поголем од сквокет.

Карактеристики: Од бледиот дрозд се разликува во синкаста боја на горниот дел од телото и главата.

Навики: Се храни на земја. Пее, седи неподвижен на врвот на едно дрво. Се чува во парови и стада.
Природа на престојот: Мигрант.

Област за размножување: Грмушки од поплави, лесни дабови шуми и шуми од кедар-габар.
Локација на приклучокот и неговиот опис: На грмушка или дрво. Од земја и сува трева.
Време на положување јајца: Мај јуни
Боја и големина на јајца: Бледо зелена со црвеникави дамки.

Забележан рок дрозд (Monticola saxatilis)

Изглед: Кај мажот, главата и вратот се сиво-сини, грбот и крилјата се темно кафеави, горната опашка е бела, градите, стомакот и опашката се 'рѓосано-црвени. Кај женките и малолетниците, бојата на целото тело е црвеникаво-сива со попречни кафеави ленти. Има прилично кратка опашка.
Големината: Должина на тело = 18-19см, тежина = 50-60гр. Од starвездичка.

Карактеристики: Кај женката, за разлика од женката од синиот камен дрозд, бојата е посветла. Во која било облека се разликува од синиот камен дрозд во црвената боја на пердувите на опашката.

Навики: Лежи на камења и карпи. Често се крие и се грчи со опашката. Често пее во лет. Се чува сам и во парови.
Природа на престојот: Мигрант.

Храна: Инсекти, бобинки.
Област за размножување: Haител на планинската степа. Населува во суви карпести падини на планина со ретка вегетација.
Локација на приклучокот и неговиот опис: Помеѓу камења или во пукнатини во карпи. Лабава конструкција на стебленца.
Време на положување јајца: Мај јуни
Боја и големина на јајца: Синкаво-зеленикаво, 2,5х2 см.

Сина камена дрозд (Monticola solitarius)

Изглед: Мажјакот е со монохроматска сиво-сина боја, крилјата и опашката се кафеаво-црни. Fенките и малолетниците се кафеаво-сиви со сино цветање на грбот, бубаво грло и чести попречни темни ленти на градите, страните и грбот. Мажјакот од плавје од Далечниот исток има црвеникаво-кафеав стомак.
Големината: Од starвездичка.

Карактеристики: Кај женките, за разлика од жените од разновидниот камен дрозд, бојата е потемна.

Навики: Се чува на карпи, камења и на земја. Често пее во лет. Се чува сам и во парови.
Природа на престојот: Мигрант.

Храна: Инсекти, црви, мекотели.
Област за размножување: Суви степски падини на планините со излези на карпи и талус.
Локација на приклучокот и неговиот опис: Помеѓу камења или во пукнатина во карпа. Несофистицирана конструкција на трева и корени.
Време на положување јајца: Мај јуни
Боја и големина на јајца: Синкаво-зеленикаво, понекогаш со кафеаво-црвени дамки, 2,5х2 см.

Помал дрозд (Catharus minimus)

Изглед: Најмалиот (многу помал од starвезденото) дрозд. Горниот дел од телото е монофонично маслинесто-сиво, долната страна е бела со црнки дамки на културата и градите.
Големината: Помалку starвездичка.

Карактеристики: Се разликува од другите црни птици по својата мала големина.

Навики: Се чува во парови и групи на грмушки и на земја. Мажјакот пее додека седи на врвот на дрвото.
Природа на престојот: Мигрант.

Pin
Send
Share
Send
Send