Семејства птици

Семејство на гигантски ноќници

Pin
Send
Share
Send
Send


Постојат 7 видови во семејството вклучени во еден род Никцибиус, пронајдени во тропска Централна и Јужна Америка.

Gиновските ноќни ноќевици се ноќни инсектиорозни птици на кои им недостасуваат влакната околу устата, што ги прават другите вистински ноќници. Тие ловат плен како удар или летач. Во текот на денот седат камуфлирани исправени на трупец на дрво, изгледајќи како дел од кучка. Едно забележано јајце е поставено директно на трупецот на дрвото.

Еволуција и таксономија: Гигантските ноќни ноќници живеат исклучиво во Новиот свет, но тие, очигледно, биле многу пораспространети во минатото. Фосили на потоо кои датираат од времето на олигоценот и еоценот се пронајдени во Франција и Германија. Комплетниот скелет на родот Paraprefica е откриен во Месел, Германија. Имаше функции на черепот и нозете, слични на оние на модерното пото, се шпекулира дека може да биде ран близок роднина на модерното пото. Фосилите на потоо се пронајдени скоро насекаде, ова сугерира дека ова семејство некогаш имало глобална дистрибуција, можеби дистрибуцијата на семејството првично била ограничена на Стариот свет, а дури потоа се преселила во Новиот свет.

Морфологија: iantиновските ноќејци се многу конзервативно семејство по изглед, сите видови слично. Нивната должина на телото се движи од 21 до 58 см. Тие изгледаат како исправен седен був. Тие исто така личат на бувовите жаби од Австралија, но тие се сквотирани и многу потешки. Тие имаат пропорционално голема глава за нивната големина на телото и долги крилја и опашки. Во големата глава доминира масивна широка уста и огромни очи. Покрај тоа, клунот има тенок, но уникатен „заб“ на предниот раб на горната вилица, што може да послужи за одредена функција при хранење. За разлика од најблиските сродни видови, на пото му недостасуваат влакна околу устата. Нозете и стапалата се слаби и се користат само за седење, а не за одење. Очите се големи, дури и поголеми од оние на другите. Како и кај многу видови ноќни птици, тие ја рефлектираат светлината на фенерчето. Овие очи, кои можат да бидат видливи за потенцијалните предатори во текот на денот, имаат невообичаени процепи на очните капаци: овие процепи овозможуваат потта да почувствува движење дури и кога очите им биле целосно затворени. Перото на пото е маскирна и има за цел да им помогне да се спојат со гранките на кои го поминуваат денот.

Habивеалиште и дистрибуција: Прото е со неотропска дистрибуција. Тие се наоѓаат од Мексико до Аргентина, со најголема разновидност на видовите во сливот на Амазон, каде живеат 5 видови. Тие се достапни во секоја земја од Централна и Јужна Америка, освен Чиле. Ги има и на 3 карипски острови: Јамајка, Хаити и Тобаго. Потоото е генерално високо седентарен вид, иако има спорадични извештаи за миграции, особено за видови кои патувале со брод. Сите видови се наоѓаат во влажни шуми, иако некои видови се среќаваат и во суви шуми.

Однесување: Малото пото совршено се маскира во трупец на дрво и нема да лета преку ден. Цел ден седат на гранки со полузатворени очи. Со својот маскирен фустан, тие наликуваат на трупците, а кога ќе идентификуваат потенцијална опасност, веднаш претпоставуваат поза на целосна неподвижност, во која уште повеќе личат на скршена гранка. Преминувањето помеѓу само седечка положба и позиција на замрзнување се случува постепено и едвај се забележува за набverудувачот.

Потоо се хранат мрак и навечер, фаќајќи летачки инсекти. Нивниот типичен метод на хранење е заседа на гранка, понекогаш летајќи надвор со цел да фатат летачки инсекти.Тие понекогаш летаат кон вегетацијата за да соберат инсекти од неа, пред да се вратат во своите заседи, но нема да се обидат да соберат плен од земјата. Бубачките го сочинуваат најголемиот дел од нивната диета, но ловат и пеперутки, скакулци и термити. Едно Северно пото имаше мала птица во стомакот. Фаќајќи инсект, потоото ќе го проголта целиот без да го удри или да го уништи.

Потоо се моногамни одгледувачи и двајцата родители имаат заедничка одговорност за изведување (инкубирање) на јајца и одгледување пилиња. Семејствата не градат никакви гнезда, туку положуваат едно јајце во шуплината на гранката, трупот или на врвот на скапано трупец. Јајцето е бело со пурпурно-кафени дамки. Еден од родителите, честопати маж, го инкубира јајцето цел ден, а потоа одговорностите се делат меѓу двајцата родители ноќе. Ретка промена на родителите ја олеснува и забрзува инкубацијата на јајца и хранењето на пилињата, исто така, не е толку често со цел да се минимизира вниманието на предаторите на гнездото, бидејќи потоците се целосно зависни од нивната заштитна камуфлажа. Пилињата ќе се изведат околу еден месец по положувањето на јајцата, а родителите ќе се грижат за пилето околу 2 месеци. Перјето на пилињата е бело, и штом тие се преголеми за да се сокријат под крилјата на нивните родители, тие ќе почнат да ја заземаат истата позиција како и нивните родители - замрзнување и станување како топче печурки.

Погледнете што е „Gиновското семејство на ноќни часови“ во другите речници:

Семејни гигантски ноќни садови (Nyctibiidae) - Големи, необични ноќни садови кои припаѓаат на Западната хемисфера. Крилјата и опашката се долги. Клунот е мал, а устата огромна. Нозете се многу кратки, очите се многу големи. Перјето е меко, сиво, кафеаво и скоро црно со мешавина од бело. Од ... ... Биолошка енциклопедија

GISPANESE COZODOES - (Nyctibiidae), семејство како кози. Л. тело 40 50 см. Нозете се кратки, прстите со зарамнети стапала, канџите се свиткани. Род 1, 5 видови, во тропскиот центар и југ. Америка. Тие живеат во ретки шуми, на плантажи со кафе и цитруси. Издвои 1 ... ... Биолошки енциклопедиски речник

гигантски ноќници - Многу пот седи на гнездото. гигантски ноќни садови, пот (Nyctibiidae), семејство птици од редот кози, ендемични во Латинска Америка. Еден род со 5 видови. Дистрибуиран на островите Јамајка и Хаити и од југот на Мексико до Парагвај и југот ... ... Енциклопедиска референца „Латинска Америка“

КОЗОДО - (козји, Caprimulgiformes), редоследот на птиците, е поделен на два подреда. Подредот Guajaro, или Steatornithes, го вклучува единственото семејство Steatornithidae. Подредните соодветни ноќни садови (Капнмулги) вклучуваат четири семејства: ... ... Енциклопедиски речник

Одред на ноќници (Капримулги) - Широко распространета група птици, карактеризирана со ноќен начин на живот и скромна (покровителна) боја. Големината на птиците е просечна: вистинските ноќни ноќи тежат нешто повеќе од 100 g, жабите од був уште помалку и најголемата ... Биолошка енциклопедија

Гигантски бел нога - Gиновски белоноги ... Википедија

Дождовни шуми и нивната фауна - Шумата сјае со богата убавина. Како нов, храбар свет. До сега, ние талкавме во пустината и се запознавме со степата, ајде сега да ги разгледаме шумите на внатрешната Африка, кои може да се наречат девствени шуми. Многу од нив не се ... ... Anивотински живот

Pin
Send
Share
Send
Send