Семејства птици

Секретар птица - пернат номад

Pin
Send
Share
Send
Send


Отворените ливади и саваните се претпочитаат за птицата секретар, иако тие исто така се наоѓаат во полупустини и области со тенка шумска покривка на надморска височина од не повеќе од 3.000 надморска височина. Птицата претпочита области каде тревата не надминува еден метар во висина, што и обезбедува добар поглед на теренот. Во вистинска пустина, како и во густи шуми, нема да најдете птица секретарка.

Возрасно лице расте во висина од 0,9 до 1,2 метри, додека има тежина во опсег од 2,3 до 4,2 кг. Должината на крилјата варира од 1,2 до 1,35 метри, женките се малку помали по големина од мажите.

Секретар птица, лесно е да се види на видеото погоре, има прилично необичен изглед за претставник на групата соколи. Има релативно мала глава, сиво-бел клун, долг врат и тело како орел. Сепак, за разлика од другите членови на редот, секретарот има екстремно долги нозе, завршувајќи со кратки прсти со тапи канџи. Од страна се чини дека птицата стои на потпорници.

Повеќето пердуви на телото на птицата секретарка се сиви, со исклучок на пердувите на опашката и горниот дел од нозете. На задниот дел од главата има и неколку црни пердуви, благодарение на што видот го добил своето име - во античко време, дворските службеници сакале да ставаат црни перја на гуска во нивните перики. Подолу на фотографијата, птицата секретарка може да се види со лабави пердуви на задниот дел од главата.

Речиси е невозможно да се збуни оваа птица со друг вид, освен што од далечина може да се смета за рајски кран.

Се претпоставува дека птиците секретарки формираат парови за цел живот. Репродукцијата е можна во текот на целата година, но достигнува врв помеѓу август и март. Сезоната на парење е прилично бурна, мажјакот се грижи за женката и во воздух и на земја. Парењето се одвива обично на земја, поретко кај дрвјата.

И двете индивидуи учествуваат во изградбата на гнездото, кое обично се наоѓа на рамниот врв на багрем или друго трнливо дрво. Самото гнездо на птицата секретар има форма на платформа со дијаметар од 1,5 до 2,5 метри, направена од гранчиња и обложена со дебел слој трева, волна, ѓубриво и други материјали. Двојката се враќа во старото гнездо секоја година за размножување и тие го напуштаат само кога неговата маса ќе стане преголема, и постои можност гнездото да падне на земја.

Theенката обично поставува 1-3 јајца во форма на бела круша со црвено-кафени ленти во интервал од 2-3 дена. Инкубацијата започнува веднаш штом ќе се положи првото јајце. Поголемиот дел од времето, женската секретарка инкубира, мажот во тоа време се занимава со добивање храна за неа. По околу 42-46 дена, се раѓа првото пиле, проследено со второто. Ако во спојката имало три јајца, тогаш третото пиле умира од глад, бидејќи не може да им конкурира на постарите браќа.

Младите секретарски птици имаат непропорционално големи глави во однос на телото. Тие растат бавно, по 6 недели стојат на свои нозе, и само на возраст од два месеци се обидуваат да се издигнат над гнездото. После тоа, уште 2-3 месеци, младите остануваат под грижа на нивните родители. Возрасните најчесто живеат во парови, поретко поединечно или во мали групи. Повремено, птицата секретар се собира во големи групи во близина на дупка за напојување или со голема акумулација на храна, но таквото стадо се распаѓа прилично брзо.

Птицата станува активна неколку часа по изгрејсонцето, кога росата на тревата се исуши. Птицата секретар поголемиот дел од времето го поминува на земја, пешачи 20-30 км дневно пеш, иако ако е потребно, лета добро. Во основа, тој води седентарен начин на живот на површина од 20 квадратни километри, скитајќи само кога има недостиг на храна.

Секретарот птица треба да се класифицира како предатор со многу широка диета. Поголемиот дел од нејзината диета се состои од членконоги (скакулци, бубачки, пајаци, скорпии) и мали цицачи како глувци, стаорци, ежи, зајаци, мангуси и други). Исто така, од време на време, таа јаде пилиња, јајца, водоземци, мали желки. Патем, секретарите не јадат змии толку често колку што обично се верува, иако меѓу некои африкански народи оваа птица се почитува токму затоа што јаде отровни змии. Птицата е прикажана дури и на грбовите на Јужна Африка и Судан.

За да бара плен, предаторот комбинира отворени, тревни области. Ако тревата е премногу густа, тогаш, ширејќи ги крилјата, секретарот удира врз неа, принудувајќи ја жртвата да се открие. Ова е проследено со мала потера, и ако жртвата е мала, таа едноставно се проголта цела. Ако пленот е поголем, се користат змија, нозе и клун, со кои предаторот се обидува да го зашемети, а потоа да го убие со многу моќни удари.

Возрасните секретарски птици немаат природни непријатели, што не може да се каже за нивните пилиња. Големите отворени гнезда честопати ги опустошуваат гаврани и африкански бувови.

Прочитајте за другите претставници на животинскиот свет:

Како изгледа?

Птицата достигнува 150 см во должина, додека тежината е до 4 кг. Мажјаците се малку поголеми од женките, и ова е единствената разлика меѓу нив. Огромниот распон на крилјата (до 210 см) е импресивен. Црните пердуви, кои и донеле таква слава на птицата, се креваат за време на парењето. Мала глава, светло сив клун и тело како орел се обележја на птицата секретарка. Комбинацијата на светли и темни нијанси на сива боја во животното додава важност и уникатност кон неа. Поблиску до опашката, потемниот пердув станува. Црното врамување на крилјата ја краси и збогатува птицата.

Секретарска птица (лат. Стрелец на стрелец)

Секретарката птица има долги, тенки нозе со кратки прсти. По изглед, птицата не личи на кој било претставник на птиците. Може да се меша само со рајскиот кран, па дури и тогаш треба да измислите!
Околу очите и клунот, птицата е украсена со крпеница од светло портокалова боја, на која нема пердув. Долгите тапи канџи се толку тешки што им овозможуваат на птицата да нападне и да ги искористи змиите.

Каде живее?

Татковината и единственото место на живеење на овие птици е Африка. Може да се најдат од Сахара до Јужна Африка. Во близина на човековата активност, нивната популација е ретка бидејќи луѓето ги ограбуваат своите јајца. Летаат добро, но претпочитаат да се движат на земја.

Што е јадењето?

Секретарот е сè уште лаком! Тие нема да се откажат од водоземци, гуштери и мали птици. Дури и жаби и желки служат како храна за нив. Највкусното јадење за секретарските птици се змиите. Борбата со змии е вообичаена за секретарите. Кога напаѓа, птицата шири едно крило, кое служи како штит.

Секретарката птица фати уште една змија.

Секретарот ја завршува борбата со смртоносен удар на 'рбетот. Вечера се служи!

Каков живот живее?

Овие птици, за разлика од нивните пердувести роднини, не сакаат да летаат. Најчесто, секретарите кои лебдат во воздухот можат да се видат само за време на сезоната на парење. Нивниот начин на живот наликува на номадски: во потрага по храна, птиците се селат од едно на друго место. И само при парење, тие се враќаат во веќе изграденото гнездо.

Секретарот птици се гнезди во врвовите на дрвјата.

Птиците се многу лојални, затоа, откако ќе ја пронајдат својата сродна душа, тие не се предаваат едни на други и остануваат заедно засекогаш. За време на сезоната на парење, тие не се движат подалеку од видното поле на нивниот партнер и не дозволуваат ривалите да се приближат едни кон други.

Како се размножува птицата секретар?

Сезоната на размножување е од август до март. За време на сезоната на парење, мажјакот се обидува да ја „заведе“ женката со прекрасен лет и танц. Theенката положува до три јајца. Новите пилиња се подготвуваат да се изведат по просек од 45 дена. Младенците обично градат гнезда заедно на врвовите на багремите и другите дрвја.Материјалот за создавање на складирање на јајца е гранки и трева. Гнездото за потомство треба да биде големо и просторно, бидејќи секретарите ќе положат јајца таму до крајот на животот. Во просек, дијаметарот на таквото гнездо достигнува 150 см.По излегувањето, младенчињата минуваат до 90 дена во својот дом.

Секретарка птичја пиле под надзор на родител.

Малите секретари имаат непропорционално тело. Само по 6 недели тие можат да ги направат своите први чекори. Неколку месеци бебињата се опкружени со грижата за своите родители, по што тие стануваат независни птици. Малите деца навистина сакаат да летаат и често паѓаат од гнездото. Ако не можат да се вратат, мајката треба да го нахрани своето бебе на земја.

Лет на птицата секретарка.

Тие ги хранат младенчињата со полу-варено месо, а кога ќе пораснат, обожаваат да јадат цели парчиња месо. Многу предатори ловат пилешки секретарки, па додека таткото бара храна за женката и децата, новата мајка ги штити и штити своите деца.

Секретар и човек

Секретарката птица се смета за многу важна и благородна. Таа е ценета и почитувана во многу земји. Таа е прикажана на амблемите на Јужна Африка и Судан, како симбол на моќта и супериорноста на овие нации над другите народи.

Ако најдете грешка, изберете парче текст и притиснете Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send
Send