Семејства птици

Казахстан се враќа во зелената зона за коронавирус

Pin
Send
Share
Send
Send


Тимус, или грмушки - мали и средни птици (должина од 9-30 см, неколку видови се малку поголеми), по изглед наликуваат на воблеми, црни птици, удари. Дистрибуиран во тропските предели на Стариот свет: Африка, Јужна Азија, Океанија, Австралија, а не во Нов Зеланд. Тие се наоѓаат главно во грмушки од грмушки и во шуми од разни видови на планините и на рамнините.
Обликот и големината на клунот варираат во голема мера: мнозинството има издолжен, силен, зашилен клун, кај некои видови е многу долг, тенок, силно закривен надолу. Обично има мала кука на крајот од клунот, а пред него е суптилно изрез. Ноздрите се отворени или полу-покриени со влакна и пердуви. Постојат тврди влакна на аглите на устата. Крилјата се кратки, заоблени. Постојат 10 примарни пердуви на летот, првиот пердув на летот е краток и не се протега над врвот на покривките на четката, должината на пердувот на првиот лет е 5 - 8 mm, а врвот на крилото е формиран од третиот, четвртиот и петти пердуви на летот. Нозете се силни, прилично долги. Прстите се силни, кај некои видови се кратки. Задниот прст е приближно еднаков на внатрешниот. Ноктите се силни, не се издолжени. Опашка од 12 пердуви на опашката, пердуви на надворешната опашка еднаква на само околу половина од должината на пердувите на средната опашка. Во огромното мнозинство на видови, тој е подолг од крилото, јасно зачекори со заоблен врв. Неколку видови имаат кратка опашка. Пердуви густа, мека, прилично лабава. Боење обично кафеаво, често лента, светла кај неколку видови. Клунот е жолт. Ретко има гребен, светло обоени области на гола кожа на главата, итн. Мажјаците и женките имаат слична боја. Топење еднаш годишно, во есен, младите целосно го заменуваат пердувот во првата есен од нивниот живот.
Олово арбореален и копнен начин на живот. Тие се чуваат во трски. Многу подвижни и живи, бучни птици. Летаат неволно, летот е просечен. Гласај - почесто обичен свиреж. Неколку видови се добри пејачи. Гнездата се отвораат, спојка на крајот на пролетта, во мај, со 5-6 шарени јајца, втора спојка во втората половина на летото. Гнездо лабава, во форма на сад, лоцирана ниско над земјата во густи гранки на грмушка или дрво, поретко на земја меѓу густа трева. Во спојката има 2-6 јајца, еднобојни бели, синкави или шарени. И двајцата партнери ги инкубираат и ги хранат пилињата. Надвор од сезоната на размножување, тие се чуваат во мали стада. Седечки или номадски за кратки растојанија. Тие се хранат со круни и, почесто, на земја. Скоро сештојади, јадење семиња, мали плодови, разни без'рбетници. Неколку видови се исклучиво инсектиозни.
Центар на потеклоочигледно Јужна Азија. На територијата на ЗНД во јужните региони на Централна Азија се гнезди еден вид - грмушка во риги Garrulax lineatus (Виг.)

Pin
Send
Share
Send
Send