Семејства птици

Перуански Авдотка / Бурхинус суперцилијарис

Pin
Send
Share
Send
Send


Авдотки (лат. Burhinus) е род на птици од семејството авдоткови, во кој има 7 - 8 видови. Два типа авдототок - гребенот и големиот гребен авдотка - се разликуваат како посебен род Есакус.

Изглед

Авдотки се птици со средна големина со незабележителна боја, силни нозе и клун, како и остри долги крилја. Повеќето видови имаат задебелен зглоб на петицата на шепите. Три прста се поврзани со тенка мембрана, нема прст наназад. Карактеристични се и големите очи со жолт ирис. Авдотки се енергични, подвижни птици кои создаваат призвучни звуци. Летаат со брзи размавта на крилјата, обично се ниски над земјата. Нозете во лет се насочени далеку назад. За време на летот, авдотите не испуштаат звуци.

Ширење

Авдотка се наоѓа во умерените и тропските региони на Земјата. На западниот Палеарктик, претставени се само два вида - авдотка и сенегалската авдотка. Регионите во кои не живее семејството Авдоток се Северна Америка, Нов Зеланд и Океанија. Главниот опсег ја опфаќа јужна и умерена Европа од Канарските острови до Турција, делови од Африка со исклучок на пустини и дождовни шуми, Средниот исток, северна Индија, Нова Гвинеја и Австралија. Ова семејство достигнува Северна Америка на крајниот југ на Мексико. Во Јужна Америка, авдотки се вообичаени на север и на брегот на Пацификот.

Однесување

Авдотка живее во суви региони, савани, полупустини, како и во карпести морски брегови и брегови на реки. Повеќето членови на родот се активни во самрак и во текот на ноќта. Изградете гнезда и инкубирајте јајца на земја.

Pin
Send
Share
Send
Send