Семејства птици

Скалирана рајска птица

Pin
Send
Share
Send
Send


Изглед и однесување... Голем лак со прилично долга опашка врежан на крајот и густ отечен клун со крајот на клунот свиткан надолу. Крилјата се со средна должина; кога се преклопуваат, нивните врвови не достигнуваат до средината на опашката. Големина на дрозд, должина на телото 20-24 см, распон на крилјата 27-35 см, тежина 40-65 гр. Уставот е масивен, нозете се релативно мали, но силни. Пердувот е долг, мек и лабав. Движењата се небрзани, честопати дури и слаби. Претежно птица од дрво, може да виси на гранки, како вкрстени сметки, но не го користи клунот, ретко се спушта на земјата, галопира по неа или оди со мали чекори. Општо земено, одликите на структурата и однесувањето личат на корици.

Опис... Кај возрасни мажи со свежо перје, главата, грбот, горната опашка, градите и страните на стомакот се розеви. На грбот, рамената и горната опашка, изразена е сива лушпеста шема. Пердувите на опашот, пердувите за летање и крилните крилја се црно-сиви со бела или бело-розова маргинална граница. Белите или бело-розевите врвови на прикривките формираат две попречни ленти на преклопеното крило. Централниот дел на стомакот и подвлакот се пепел-сиви, долниот дел на опашката се покрива со широки белузлави рабови. Во носено перје (во лето), розовата боја се претвора во црвена црвена, сивата нијанса се затемнува.

Кај млади мажи (прва и втора година од животот), бојата на главата, горниот дел од телото, градите и страните на стомакот варира од портокалово-црвена до зеленикаво-жолта со проucирни сиви основи на пердуви.Остатокот од обоеноста е сличен на оној на стариот маж, светлосните рабови на опашката, примарните и крилните покривки се бело-бели, без розова нијанса. Енките се слични на младите мажи, но портокаловата боја е ретка. Главата, бандажите на грбот и плаките на градите се жолти или зеленикаво-жолти. Горната мандибула е темно рожеста, мандибулата е полесна. Нозете се црнокафеави. Очите се кафеави.

Кај малолетни птици во малолетнички пердуви, кои се забележително различни од возрасните во пократок и ронлив контурен пердув, челото и крилјата на главата се кафеаво-сиви. Горниот дел од телото е сиво-кафеав, грлото е белузлаво-гравче, градите и стомакот се сиви со кафеава или пуфкаста нијанса. Крилото е обоено како кај возрасните птици, но лесните рабови на пердувите на него имаат изразена окерова нијанса. Од птиците со оваа големина, само вкрстените сметки имаат слична боја; од непосредна близина, дупките на штука се разликуваат од нив во форма на клун, а од далечина со долга опашка.

Гласај... Прекрасни свирежи на кавал “тул», «фалистички», «вулиу», «тоа" и други. Песната се состои од слично разбивање на кавал.

Дистрибуција, статус... Раси во тајга зоната на Евроазија од северна Скандинавија до брегот на Пацификот, како и во зимзелени шуми на поголемиот дел од Северна Америка. На северот на Европа, тоа не е многубројно, на места обичен седентарен или седентарен номадски вид, во поголемиот дел од европска Русија се неколку птици преселници и зимници. Во централните и јужните региони, не се појавува секоја зима.

Начин на живот... Во северна Европа се гнездат во зимзелени и мешани шуми во северна тајга.Тие се населуваат во листопадни шуми каде има барем неколку дрвја од смрека, ела или ариш. Тие пеат малку, генерално едвај забележливи. Гнездата се градат на смрека или ела, поретко на ариш, на висина од 1-4 м. Типична локација на гнездото е на млада елка, најчесто во близина на трупот, поретко на странична гранка, во „Шепа“. Основата на гнездото се состои од тенки гранчиња, мали корени, самиот сад за гнездење е уредно извиткан од тенки сечила трева, прилично тенок, ажур. Послужавникот е нареден со тенка трева или волна. Во спојката има 2-5 јајца од зелена или синкаво-зелена боја, со кафеави или маслинови дамки со различен интензитет, најчесто големи и пригушени. Пилињата се покриени со густа темно сива или кафеава боја надолу.

Во исхраната на возрасни птици, особено во зима, преовладува растителна храна - пупки, пупки, млади лисја, бобинки. Возрасните птици јадат инсекти на патот; има уште неколку од нив во храна на пилиња. Зимата на Шурс минува низ лутање во мали стада долж областа на гнездење, обично на југ од местата за гнездење. Постојат масивни летови кон југ, веднаш до степите, а потоа шучуров може да се види дури и во градовите каде што се хранат со планински пепел или јаболка.

Pin
Send
Share
Send
Send