Семејства птици

Сива чапја - Профил | Факти | Малолетничка | Itatивеалиште | Комуникација

Pin
Send
Share
Send
Send


Сива чапја, ерест сив, сив штрк или сива птица чапја, научно име Ardea cinerea е предалечна птица со долги нозе, плови од семејството на чапји, Ардеида, родена низ умерената Европа и Азија и покрај тоа елементи на Африка.

Во оваа статија, ќе разговарам за профилот на сива чапја, опис, живеалиште, малолетничка, наспроти сина чапја, факти, итн.

Профил на сива чапја

Таа е жител на голем дел од својот опсег, меѓутоа, некои популации од екстра северните елементи мигрираат кон југ наесен.

Птица од мочуришни подрачја, може да се види околу езерата, реките, езерцата, мочуриштата и на океанскиот брег.

Егрев сив, сив штрк или сива птица чапја се храни целосно со водни суштества што ги фаќа откако стојат неподвижни покрај или внатре во водата или го ловат својот плен преку плитките.
Сивиот чапја или сивиот ерец е висок дури 1 m, возрасните тежат од 1 до 2 кг (2,2-4. Четири килограми).

Одлична сива чапја, сива харинга или сива птица чапја има бела глава и врат со широка црна лента што се протега од вниманието кон црниот гребен.

Телото и крилјата се сиви одозгора, а долните делови се сиво-бели, со малку црни на крилата. Долгиот, остро зашилен клун е розово-жолт, а нозете се кафеави.
Сивите чапји или сиви ежички птици се размножуваат колонијално во пролет во „чапји“, честопати ги градат своите гнезда високо во грмушки. Се поставува спојка од често три до 5 синкаво-зелени јајца.

Двете птици ги инкубираат јајцата околу 25 дена, по што секоја ги храни пилињата, кои се кршат на возраст од 7-8 недели.

Многу малолетници не ја преживуваат својата прва зима, но кога ќе ја преживеат, ќе очекуваат престој околу 5 години.
Во Антички Египет, божеството Бенну беше прикажано како чапја во сликите во Ново Кралство. Во антички Рим, чапјата била птица на гатање.

Печена чапја беше веднаш штом специјално ценето јадење; кога Georgeорџ Невил го претвори архиепископот во Јорк во 1465 година, на пријателите им беа доставени 400 чапји.

Дистрибуција на сива чапја

Сивата чапја е прилично распространета во повеќето елементи на Европа, Азија и Африка.

Северните жители мигрираат на југ низ напорните зими. Може да престојува во голем број видови живеалишта со плитка скорешна, солена или солена вода.

Одлична сива чапја, сива харинга или сива птица чапја ќе бидат присутни на отворени области, сепак, потребни се грмушки за гнездење.

Типично може да се види во близина на реките, мочуриштата, езерата и полињата со ориз. На крајбрежјето, тоа е присутно во утоки, приливни калници и мангрови.

Опис на сива чапја

Сивата чапја е голема кокошка, висока дури 100 см (39 ин) и долга 84-102 см (33-40 ин) со должина на крилјата 155-195 см (61-77 инчи).

Тежината на телото може да варира од 1,02-2,08 кг (2,2-4,6 b).

Пердувот е во основа сиво-сив над, а сиво-бел под него со малку црно на крилата.

Возрасните имаат врв и бел врат со широк црн суперцилиум кој завршува во тенкиот, висен гребен и сино-црните ленти на влезот на вратот.

Пердувите на скапулата се издолжени, а пердувите на основата на вратот се дополнително значително издолжени.

Незрелите птици немаат темна лента на врвот и обично се потапи во изгледот од возрасните, со сива глава и врат и мал, темносив гребен.

Розово-жолтиот клун е долг, прав и многу ефикасен и има посветла боја кај возрасни одгледувани. Ирисот е жолт, а нозете кафеави и навистина долги.
Најважното име е гласно крцкање „фраанк“, меѓутоа, на колонијата за размножување се слушаат доста утробени и безобразни звуци.

Машкиот сив чапја или сив ерег користи комерцијално име за да ја охрабри женката да го закочи на гнездото, и секој пол користи разновидни поздравни повици откако ќе се утврди врската за парови.

Гласна, остра „шаха“ ја користи мажот при возење различни птици од соседството на гнездото и нежното „гогого“ изразува нервоза, како кога е близу предатор или човек поминува покрај колонијата. Пилињата изговараат гласни брборења или штиклираат звуци.

Habивеалиште на сива чапја

Сивите чапји се многу издржливи и обично ефикасно се прилагодуваат на новите средини.

Сепак, за стабилно живеење, популациите на сивите чапји бараат области кои имаат најмалку 4 месеци топло клима.

Овие пожешки интервали се потребни за несење јајца и ран раст на пилиња.

За сивите чапји дополнително е потребен некаков вид плитко водно тело, што тие го користат како главни веб-страници за фуражи.

Овие наши водни тела може да отелотворуваат солена вода или солидни влезови и утоки, реки слатководни, потоци, езера или мочуришта, па дури и аквакултури што се користат во одгледување риби.

Потребите за одгледување се движат според географска област; и покрај тоа, многу луѓе избираат да се шетаат во гранките на или во близина на највисоките од повисоките грмушки.

Ако грмушките не се достапни, сивите чапји може да лутаат во густа четка или подвлакно.

Сиви навики на чапји и начин на живот

Сивите чапји честопати се осамени птици, меѓутоа тие kindубезна екипи во текот на сезоната на размножување, така што имаат поголема веројатност да откријат партнер.

Овие птици се дневни, и во текот на денот, најчесто се чуваат на дното.

Во близина на ноќта, тие земаат кравја во грмушки. Времето и времето од денот можат да имаат влијание врз нивните навики. На пример, во постудена клима, тие ќе спијат подолго.

Во ветровити ситуации, егра сивиот, сивиот штрк или сивата птица чапја се релаксираат повеќе од сонот.

Сивите чапји обично се хранат сами и можат да го бранат својот простор за хранење, но генерално, мали тимови веројатно ќе се хранат колективно на местото каде што може да има многу оброци.
Сивата чапја има слаб лет, со долг врат повлечен (во форма на S). Ова е атрибут на чапји и горчливости и ги разликува од штркови, кранови и лажички, кои им ги продолжуваат вратот.

Егрев сив, сив штрк или сива птица чапја лета со слаби удари на крилјата и генерално се лизга на кратки растојанија.

Генерално се издигнува, кружејќи се до значителни височини, но не толку типично заради штркот.

Во пролет, а понекогаш и на есен, птиците можеа да се издигнуваат прекумерно над частовникот и да се бркаат едни со други, да преземаат воздушни маневри или да се спуштат надолу во правец на дното.

Птиците обично седат во грмушки, сепак, поминуваат многу време на дното, шетаат околу или стојат за долги интервали со исправен став, обично на една нога.

Исхрана и хранење на сива чапја

Риби, водоземци, мали цицачи и бубачки се земаат во плитка вода со долгата сметка на чапјата.

Одлична сива чапја, сива харинга или сива птица чапја е дополнително забележана како фаќа и убива малолетни птици споредливи со пајчињата, а понекогаш зема птици колку димензиите на водената шина.

Егрев сив, сив штрк или сива птица чапја може да стои неподвижен во плиткото, или на карпа или песок покрај водата, подготвен за плен да се врати на висината на висината.

Алтернативно, тој удира полека и прикриено преку водата со телото многу помалку исправено отколку кога е во релаксација, а вратот е закривен во „S“.

Подготвена е многу брзо да го исправи вратот и да удри со својата сметка.
Малите риби најпрво се проголтуваат со главата, а поголемите плен и јагулите се носат на брегот на местото каде што се потиснати со тоа што ќе бидат смачкани на дното или прободени од сметката.

Потоа, тие се проголтани или искинати парчиња месо. За плен, кој може да се спореди со мали цицачи и птици или пајчиња, пленот се држи за вратот и двајцата се удавил, се задушил или убиел така што вратот му бил расечен со клунот на чапјата, порано отколку да биде проголтан цел.

Егрев сив, сив штрк или сива птица чапја ги повраќа пелетите од несварливи материјали, споредливи со крзно, коски и хитинозен престој на бубачки.

Најважните интервали на пребарување се округлиот ден и ноќта, но покрај тоа, тој е енергичен во различни прилики на денот.

Во текот на ноќта, се лута во грмушки или на карпи, место каде што има тенденција да биде григорозно.

Комуникација и перцепција

Сивите чапји, како и многу различни видови птици, претставуваат агресија преку употреба на нивниот врат. Кога ризикот или непријатноста се приближуваат, сивите чапји вршат убодно движење со главата и го креваат грбот.

И покрај тоа што се забележани сиви чапји во меѓуспецифични тимови, заедно со галебите (Family Laridae), тие честопати одржуваат безбедно растојание од луѓе од различни видови.

Бидејќи тие се чини дека не се социјални птици, тие немаат потреба од различни однесувања во комуникацијата освен во текот на сезоната на размножување.

За време на сезоната на размножување, сивите чапји користат промотивни повици за цртање жени.

Тие произведуваат груб плач исто како и различните чапји. Тие го набудуваат ова со затегнување на крилјата и насочување на сметката нагоре за да предизвикаат преправање.

Како и повеќето птици, сивите чапји ја разбираат својата околина преку аудитивни, видливи, тактилни и хемиски стимули.

Репродукција на сива чапја

Сивите чапји се моногамни. Тие се чуваат колективно за сезоната на размножување, што се протега од почетокот на февруари до мај или почетокот на јуни.

Секоја машка голема сива чапја, сива харинга или сива птица чапја ќе избере веб-страница за гнездење на почетокот на сезоната на размножување, најчесто на високо дрво.

Fенките положуваат од 1 до 10 јајца, положуваат на секои два дена. И тато и мама ги инкубираат јајцата, во интервал од 25-26 дена.

Тие се вртат по 4 наврати секој ден, по идентичното шоу. Пилињата се хранат од секој татко и мајка, кои внимателно се грижат за нив, секој во секој од нив останува во гнездото примарни 20 дена.

Хранењето е преку регургитација во устата. Тие можат да летаат околу 50 дена претходно, останувајќи 10 до 20 дополнителни дена повеќе на гнездото.

Погледнете го видеото: Как да се грижите за вашето зайче (Јуни 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send