Семејства птици

Обична кора (Calandrella cinerea)

Pin
Send
Share
Send
Send


Латинско име:Calandrella brachydactyla
Одред:Пастерин
Семејство:Ајкули
Дополнително:Опис на европски видови

Изглед и однесување... Мала ајкула со големина на врабец, должина на телото 14-17 см, распон на крилјата 27-31 см, тежина 18-25 гр. Типична боја на аризите. Многу сличен на сивиот ариш. Клунот е конусен, зашилен, подолг од оној на сивиот ариш; за мала птица изгледа моќно. Честопати на земја, како и другите ајкули, ги крева пердувите на главата, покажувајќи мал грб.

Опис... Мажјаците и женките не се разликуваат. Досадна сива боја одозгора, со мала окерска нијанса и со шема на надолжни сиво-кафени ленти. Пругите на вратот, грбот и крилјата се пошироки и поконтрастни отколку на главата. Добро дефинирана лесна веѓа поминува преку окото. Градите, стомакот и подвлакот се речиси бели, на страните на вратот има две црни точки, кои кај некои птици можат да бидат слабо изразени. Прекривките за средно крило формираат јасно видлива лента од темни дамки со широки досадни рабови. Надворешниот пар пердуви на опашката е светло, скоро бело, со кафеава основа и внатрешна маргина на внатрешните мрежи. Останатите пердуви на опашката се црно-кафеави, што е јасно видливо кај птиците што летаат. Нозете се бледо розови. На есен, во свежи пердуви, тие изгледаат полесно одозгора и имаат изразена окерна нијанса на крилјата. Кај малолетнички пердуви, тоа е потемно од возрасните птици; на горната страна на телото има пердуви со црни центри и лесна апикална граница, што ја одредува лушпеста шема.

Малолетниците по есенскиот молт се генерално поразлични од возрасните, имаат видливи ленти на градите, на главата се потемни, на горните крилја има широки рабови на буфи, во општата боја на грбот и крилјата, окер нијансата е позабележителна. По големина се разликува од повеќето видови на нашите ајкули. Возрасните птици се разликуваат од сите други мали видови ајкули со скоро целосно отсуство на ленти на градите и стомакот: долната страна на телото е скоро чиста бела, со исклучок на две темни дамки на страните на вратот. Малолетниците во малолетни пердуви се разликуваат од сивите ариси во мали и многу слаби ленти во централниот дел на градите, како и во формата на клунот и гласот. Кај возрасен пердув, и во свеж и во носен пердув, тој се разликува од сивиот ариш во долгите терциерни пердуви на летот, кои на свитканото крило достигнуваат скоро до врвот на крилото.

Гласај... Песната е типична за ајкулите, но е примитивна по својата структура, важна карактеристика се големите паузи помеѓу одделните строфи. Недостаток на кохезија во песната, јасни фрази одделени со паузи, при што птицата успева да направи неколку размавта од крилјата, добро ја разликуваат песната на помалиот ариш од песната на слично пеечката сива ариш. Сепак, под одредени услови, на пример, при силен ветер, песната на малата арига звучи покохерентно и повеќе личи на песните на тесно поврзани видови. Пее во воздухот, лебди или полека лета над земјата, како ариш, сепак, често на помала надморска височина. Повици - кратки “chirr„или“Кри", Понекогаш двојно"чир-чир».

Дистрибуција, статус... Се населува на огромната територија на јужниот Палеарктик од Португалија и северна Африка до источна Монголија и централна Кина. Во европска Русија, областа на гнездење се протега од Азовската и Цискавкаска до јужните региони Транс-Волга и Урал, на север до регионите Липецк и Тула. Изобилството се намалува насекаде, но сепак е честа појава во соодветните живеалишта. За презимување, лета надвор од Руската Федерација во земјите од Блискиот исток и Јужна Азија.

Начин на живот... На гнездење, се прилепува на места со многу ретка вегетација, затоа, во степската зона се дистрибуира во дамки, на солени мочуришта, суви ливади, ќелави закрпи, култури на нискорастечки тревни култури. Гнездото е изградено на земја, често под покрив на трева или грмушка; во близина на дупката за гнездење има изразен земјен гребен. Сувите сечила од трева служат како материјал за гнездото; послужавникот е обложен со растителни пената. Спојка од 3-5 маслиново-кафени јајца со 'рѓосана дамка се инкубира главно од женката 11-13 дена. Пилињата се покриени со густа, долга црвеникаво-кафеава боја одозгора, грлото е жолто со изразено портокалово непце.

Се храни во топли сезони и храни пилиња со мали без'рбетници, сепак, растителни семиња се забележани и во исхраната, особено во пролет. Во времето по гнездење се чува во стада, честопати од стотици птици, честопати во близина на изворите на вода во степата.

Помал ариш (Calandrella brachydactyla)

Pin
Send
Share
Send
Send